Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D) a declarat, într-un interviu acordat Calea Europeană, la o zi după discursul lui Klaus Iohannis din plenul Parlamentului European din Strasbourg, că este important ca România să aibă o viziune europeană și să își asume un rol de decident la nivelul Uniunii Europene. „Europa nu are nevoie de mai multe viteze, ci de o dezvoltare echilibrată a tuturor statelor membre”, a transmis reprezentantul României în legislativul european.
Făcând referire la dezbaterile din PE privind posibilitatea instituirii unui mecanism de verificare a situației statului de drept în statele membre ale Uniunii Europene și corelarea acestuia cu acordarea de fonduri europene, eurodeputatul român a precizat că nu susține o astfel de inițiativă. „Intrăm pe un teren foarte periculos și cred că nu avem nevoie de astfel de instrumente și mecanisme de evaluare a respectării statului de drept (…) Acesta este un lucru consfințit prin Consituția și legile fiecărui stat”, a transmis Țapardel. În opinia eurodeputatului, un astfel de pas ar putea afecta viitorul construcției europene. „Dacă există în spatele intenției de a introduce un astfel de mecanism o intenție rău-voitoare, aceea a tăierii accesului la fonduri europene pentru anumite state membre, este foarte grav și o astfel de intenție trebuie sancționată cu fermitate”, a declarat europarlamentarul român pentru Calea Europeană.
„Ieri a fost o zi importantă pentru România pentru că președintele România s-a aflat în plenul Parlamentului de la Strasbourg pentru a discuta despre viitorul Europei, deci nu ne mai limităm la a discuta problemele noastre naținale și începem să avem o viziune europeană, începem să ne integrăm în această viziune europeană nu doar ca executanți, ca actori și decidenți. România este a șasea țară ca mărime și importanță din Uniunea Europeană, după ieșirea Marii Britanii din UE, o țară ce a avut creștere economică și poate fi considerată un lider regional al Europei de Est. România trebuie să își asume un rol de decident la nivel european”, a declarat eurodeputatul pentru Calea Europeană.
„Am apreciat mesajul constructiv pe care președintele l-a transmis aici la Strasbourg, dar mă aștept ca aceeași atitudine constructivă să o aibă și la nivel național. (…) Este adevărat că ne aflăm în preajma a două alegeri ce vor avea loc anul viitor, alegerile europarlamentare și cele prezidențiale, dar înainte de aceste alegeri vine președinția României la Consiliul UE și cred că trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și profesionalism în a face față tuturor subiectelor importante care se află pe agenda europeană. Aici vorbim de negocierile pentru Cadrul Financiar Multianual, vorbim de bugetul UE pentru următorii 7 ani și România este foarte interesată de subiectele ce țin de Politica Agricolă Comună, de politica regională și fondurile pentru dezvoltarea regională și trebuie să ne asigurăm că vom avea o alocare bună pentru că România are foarte mare nevoie de aceste fonduri. De asemenea, România trebuie să transmită un semnal la nivel european că nu este momentul pentru a instaura anumite mecanisme care să împiedice sau blocheze accesul la fonduri europene, mai ales în cazul statelor membre din Europa Centrală și de Est care au cea mai mare nevoie de aceste fonduri (…) pentru a ajunge la o dezvoltare armonioasă și echilibrată a tuturor regiunilor europene. Avem și problema Brexitului, acest moment se va îmtâmpla tot pe parcursul președinției noastre și trebuie să ne asigurăm că negocierile se vor finaliza cu succes și că obiectivele ce țin de protejarea drepturilor cetățenilor europeni, inclusiv a cetățenilor români care trăieasc și muncesc în Marea Britanie vor fi respectate. (…) Trebuie să fim foarte vigilenți și foarte responsabili în a negocia și a finaliza acest dosar. Tot pe parcursul președinției noastre se va desfășura și campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Nu trebuie să uităm că la nivel european avem o tendință alarmantă a creșterii grupărilor extremiste și populiste și nu ne dorim ca în următoarea legislatură să avem un Parlament European în care să avem o majoritate reprezentată de partide extremiste și populiste pentru că prezența acestor va însemna și sfârșitul construcției europene”, a susținut Țapardel.
Este foarte important ca România să aibă un rol edificator la nivelul UE, a subliniat eurodeputatul român care „a observat unele tendințe egoiste în rândul unora dintre statele membre” și este de părere că țara noastră trebuie să transmită „un mesaj de unitate de solidaritate”. „Europa nu are nevoie de mai multe viteze, ci de o dezvoltare echilibrată a tuturor statelor membre. Toate statele trebuie să aibă aceleași drepturi și aceeași putere de decizie la nivel european”, a mai transmis Țapardel.
Făcând referire la dezbaterile din PE privind posibilitatea instituirii unui mecanism de verificare a situației statului de drept în statele membre ale Uniunii Europene și corelarea acestuia cu acordarea de fonduri europene, eurodeputatul român a precizat că nu susține o astfel de inițiativă.
„Este foarte important să ne așezăm cu toții la masă, toate statele membre și să realizăm că UE nu are nevoie de nicun fel de mecanism sau intrument prin care să se blocheze accesul la fonduri europene. Într-adevăr, există această dezbatere de corelare a accesării fondurilor europene de un instrument sau mecanism ce ține de respectarea principiilor statului de drept. Am participat aseară la dezbatere, în momentul de față cred că noi, europarlamentarii, am exprimat o opoziție față de acest mecanism. Este evident că toate statele membre își doresc să lupte împotriva corupției, să respecte principiile ce țin de statul de drept, deci nu cred că există un stat membru ce își dorește să încalce aceste principii care stau la baza UE. Nu cred că ar fi util să introducem un astfel de mecanism. Nu există criterii foarte clare sau un barometru care să măsoare în ce măsurp un stat sau altul respectă aceste principii”, a declarat Țapardel.
„A existat o propunere a Comisiei Europene anterioare, a Comisiei Barrosso, a existenței unui raport privind lupta anticorupție la nivelul Uniunii Europene și a fost publicat o singură dată, în 2014. Acolo erau state foarte importante precum Spania, Italia, Portugalia în care percepția cetățenilor ajungea la 90%, iar în cazul României percepți ajaungea la un procent de 50%, la fel ca în cazul Germaniei. S-a renunțat la acest raport. Chiar Timmermans și ceilalți decidenți la nivelul UE au propus renunțarea la un astfel de raport. Dacă în 2016 am renunțat la o astfel de evaluare privind lupta împotriva corupției la nivelul statelor membre, de ce în 2018 propunem un mecanism de evaluare a respectării principiului statului de drept în statele membre și să mai mult decât atât să îl legăm de posibilitatea existenței de sancțiuni financiare din partea Comisiei Europene? (…) Intrăm pe un teren foarte periculos și cred că nu avem nevoie de astfel de instrumente și mecanisme de evaluare a respectării statului de drept (…) Acesta este un lucru consfințit prin Consituția și legile fiecărui stat”, a explicat eurodeputatul.
Un astfel de pas ar putea afecta viitorul construcției europene, este de părere Țapardel. „Dacă există în spatele intenției de a introduce un astfel de mecanism o intenție rău-voitoare, aceea a tăierii accesului la fonduri europene pentru anumite state membre, este foarte grav și o astfel de intenție trebuie sancționată cu fermitate”, a conchis europarlamentarul.
.