Connect with us

Claudia Țapardel

Interviu| Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D): Europa nu are nevoie de mai multe viteze, ci de o dezvoltare echilibrată a tuturor statelor membre

Published

on

Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D) a declarat, într-un interviu acordat Calea Europeană, la o zi după discursul lui Klaus Iohannis din plenul Parlamentului European din Strasbourg, că este important ca România să aibă o viziune europeană și să își asume un rol de decident la nivelul Uniunii Europene. „Europa nu are nevoie de mai multe viteze, ci de o dezvoltare echilibrată a tuturor statelor membre”, a transmis reprezentantul României în legislativul european.

Făcând referire la dezbaterile din PE privind posibilitatea instituirii unui mecanism de verificare a situației statului de drept în statele membre ale Uniunii Europene și corelarea acestuia cu acordarea de fonduri europene, eurodeputatul român a precizat că nu susține o astfel de inițiativă. „Intrăm pe un teren foarte periculos și cred că nu avem nevoie de astfel de instrumente și mecanisme de evaluare a respectării statului de drept (…) Acesta este un lucru consfințit prin Consituția și legile fiecărui stat”, a transmis Țapardel. În opinia eurodeputatului, un astfel de pas ar putea afecta viitorul construcției europene. „Dacă există în spatele intenției de a introduce un astfel de mecanism o intenție rău-voitoare, aceea a tăierii accesului la fonduri europene pentru anumite state membre, este foarte grav și o astfel de intenție trebuie sancționată cu fermitate”, a declarat europarlamentarul român pentru Calea Europeană.

 

„Ieri a fost o zi importantă pentru România pentru că președintele România s-a aflat în plenul Parlamentului de la Strasbourg pentru a discuta despre viitorul Europei, deci nu ne mai limităm la a discuta problemele noastre naținale și începem să avem o viziune europeană, începem să ne integrăm în această viziune europeană nu doar ca executanți, ca actori și decidenți. România este a șasea țară ca mărime și importanță din Uniunea Europeană, după ieșirea Marii Britanii din UE, o țară ce a avut creștere economică și poate fi considerată un lider regional al Europei de Est. România trebuie să își asume un rol de decident la nivel european”,  a declarat eurodeputatul pentru Calea Europeană.

„Am apreciat mesajul constructiv pe care președintele l-a transmis aici la Strasbourg, dar mă aștept ca aceeași atitudine constructivă să o aibă și la nivel național. (…) Este adevărat că ne aflăm în preajma a două alegeri ce vor avea loc anul viitor, alegerile europarlamentare și cele prezidențiale, dar înainte de aceste alegeri vine președinția României la Consiliul UE și cred că trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și profesionalism în a face față tuturor subiectelor importante care se află pe agenda europeană. Aici vorbim de negocierile pentru Cadrul Financiar Multianual, vorbim de bugetul UE pentru următorii 7 ani și România este foarte interesată de subiectele ce țin de Politica Agricolă Comună, de politica regională și fondurile pentru dezvoltarea regională și trebuie să ne asigurăm că vom avea o alocare bună pentru că România are foarte mare nevoie de aceste fonduri. De asemenea, România trebuie să transmită un semnal la nivel european că nu este momentul pentru a instaura anumite mecanisme care să împiedice sau blocheze accesul la fonduri europene, mai ales în cazul statelor membre din Europa Centrală și de Est care au cea mai mare nevoie de aceste fonduri (…) pentru a ajunge la o dezvoltare armonioasă și echilibrată a tuturor regiunilor europene. Avem și problema Brexitului, acest moment se va îmtâmpla tot pe parcursul președinției noastre și trebuie să ne asigurăm că negocierile se vor finaliza cu succes și că obiectivele ce țin de protejarea drepturilor cetățenilor europeni, inclusiv a cetățenilor români care trăieasc și muncesc în Marea Britanie vor fi respectate. (…) Trebuie să fim foarte vigilenți și foarte responsabili în a negocia și a finaliza acest dosar. Tot pe parcursul președinției noastre se va desfășura și campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Nu trebuie să uităm că la nivel european avem o tendință alarmantă a creșterii grupărilor extremiste și populiste și nu ne dorim ca în următoarea legislatură să avem un Parlament European în care să avem o majoritate reprezentată de partide extremiste și populiste pentru că prezența acestor va însemna și sfârșitul construcției europene”, a susținut Țapardel.

Este foarte important ca România să aibă un rol edificator la nivelul UE, a subliniat eurodeputatul român care „a observat unele tendințe egoiste în rândul unora dintre statele membre” și este de părere că țara noastră trebuie să transmită „un mesaj de unitate de solidaritate”. „Europa nu are nevoie de mai multe viteze, ci de o dezvoltare echilibrată a tuturor statelor membre. Toate statele trebuie să aibă aceleași drepturi și aceeași putere de decizie la nivel european”, a mai transmis Țapardel. 

Făcând referire la dezbaterile din PE privind posibilitatea instituirii unui mecanism de verificare a situației statului de drept în statele membre ale Uniunii Europene și corelarea acestuia cu acordarea de fonduri europene, eurodeputatul român a precizat că nu susține o astfel de inițiativă.

„Este foarte important să ne așezăm cu toții la masă, toate statele membre și să realizăm că UE nu are nevoie de nicun fel de mecanism sau intrument prin care să se blocheze accesul la fonduri europene. Într-adevăr, există această dezbatere de corelare a accesării fondurilor europene de un instrument sau mecanism ce ține de respectarea principiilor statului de drept. Am participat aseară la dezbatere, în momentul de față cred că noi, europarlamentarii, am exprimat o opoziție față de acest mecanism. Este evident că toate statele membre își doresc să lupte împotriva corupției, să respecte principiile ce țin de statul de drept, deci nu cred că există un stat membru ce își dorește să încalce aceste principii care stau la baza UE. Nu cred că ar fi util să introducem un astfel de mecanism. Nu există criterii foarte clare sau un barometru care să măsoare în ce măsurp un stat sau altul respectă aceste principii”, a declarat Țapardel.

„A existat o propunere a Comisiei Europene anterioare, a Comisiei Barrosso, a existenței unui raport privind lupta anticorupție la nivelul Uniunii Europene și a fost publicat o singură dată, în 2014. Acolo erau state foarte importante precum Spania, Italia, Portugalia în care percepția cetățenilor ajungea la 90%, iar în cazul României percepți ajaungea la un procent de 50%, la fel ca în cazul Germaniei. S-a renunțat la acest raport. Chiar Timmermans și ceilalți decidenți la nivelul UE au propus renunțarea la un astfel de raport. Dacă în 2016 am renunțat la o astfel de evaluare privind lupta împotriva corupției la nivelul statelor membre, de ce în 2018 propunem un mecanism de evaluare a respectării principiului statului de drept în statele membre și să mai mult decât atât să îl legăm de posibilitatea existenței de sancțiuni financiare din partea Comisiei Europene? (…) Intrăm pe un teren foarte periculos și cred că nu avem nevoie de astfel de instrumente și mecanisme de evaluare a respectării statului de drept (…) Acesta este un lucru consfințit prin Consituția și legile fiecărui stat”, a explicat eurodeputatul.

Un astfel de pas ar putea afecta viitorul construcției europene, este de părere Țapardel. „Dacă există în spatele intenției de a introduce un astfel de mecanism o intenție rău-voitoare, aceea a tăierii accesului la fonduri europene pentru anumite state membre, este foarte grav și o astfel de intenție trebuie sancționată cu fermitate”, a conchis europarlamentarul. 

 

 

.

Claudia Țapardel

Europarlamentarul Claudia Țapardel: Săptămâna aceasta am dedicat-o cu bucurie ultimului meu grup de vizitatori, un grup drag sufletului meu cu care am colaborat și care mi-a fost mereu alături

Published

on

© Claudia Țapardel/ Facebook

Săptămâna aceasta am dedicat-o cu bucurie ultimului meu grup de vizitatori, un grup drag sufletului meu, prieteni, colegi, cât şi oameni cu care am colaborat și care mi-au fost mereu alături și m-au susținut în toată activitatea mea politică, a precizat europarlamentarul Claudia Țapardel într-o postare pe Facebook.

Aceasta a ținut să le mulțumească celor prezenți pentru încrederea pe care i-au acordat-o pe ”parcursul întregului meu mandat și sper ca aceste zile petrecute în <<inima Europei>> să vă rămână în suflet”.

Claudia Țapardel este membru al Parlamentului European din anul 2014, unde își desfășoară activitatea în calitate de membru în Comisia pentru transport și turism, în Comisia pentru afaceri constituționale și la Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud. De asemenea, Țapardel este membru supleant în Comisia pentru bugete, la Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Mexic și la Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană.

Activitatea sa în Parlamentul European poate fi consultată aici.

Continue Reading

Claudia Țapardel

Eurodeputatul Claudia Țapardel salută proiectul ”România dă tonul Uniunii Europene”, un demers muzical în șase capitale europene pentru promovarea președinției României la Consiliul UE

Published

on

©️ Claudia Țapardel/ Facebook

Mandatul președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene este marcat în această perioadă printr-un număr de șase flash mob-uri ce au ca destinație aeroporturi sau gări principale din șase capitale UE și se desfășoară sub motto-ul ”România dă tonul Uniunii Europene”.

Proiectul, finanțat în majoritate de către Guvernul României, Ministerul Culturii și al Identității Naționale și, în parte, de către Asociația Philson Young, proiectul ”România dă tonul Uniunii Europene” are ca misiune captarea atenției către România, prin cel mai inedit și modern mod: flash mob-ul.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, prin intermediul uneia dintre cele mai vechi și cunoscute forme de manifestare artistică – concertul de muzica clasică – proiectul conferă vizibilitate României în rândul cetățenilor europeni, prezenți la evenimentele din cadrul proiectului.

Programat să fie implementat în importante capitale europene, ”România dă tonul Uniunii Europene” a ales Orchestra Simfonică București pentru a organiza si realiza șase flash mob-uri având ca destinație aeroporturi sau gări principale precum: Madrid, Praga, Bratislava, Budapesta, Viena și Bruxelles. În programul artistic figurează lucrări muzicale celebre scrise de compozitori europeni și români.

În context, eurodeputatul Claudia Țapardel, co-președinte al Intergrupului pentru turism din Parlamentul European, a arătat că acest proiect este încă ”o dovadă a atașamentului României față de valorile europene, precum și a creativității artiștilor români”.

Mă bucură inițierea acestui proiect și desfășurarea lui în șase capitale europene, de la Madrid la Praga, Bratislava sau Budapesta, și de la Viena la Bruxelles. Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, un adevărat succes din punct de vedere al dosarelor finalizate, a fost și este un moment despre modul nostru de viață european. Am început această președinție printr-un mare concert la Ateneul Român, în prezența liderilor europeni, și încheiem simbolic, tot prin muzică și artă, acolo unde trebuie: în Europa și printre europeni”, a declarat Țapardel pentru CaleaEuropeană.ro.

”România dă tonul Uniunii Europene” readuce în atenţia publicului valorile fundamentale care au gravitat în conştiinţa generaţiilor anterioare şi care deși astăzi ar putea fi considerate desuete, folosirea muzicii ca mijloc de a dobândi cunoaştere asupra sinelui şi asupra lumii, pacifismul şi acceptarea diferenţelor ca paşi în dezvoltare și punerea în valoare a artiștilor români pot consolida cu succes relaţiile culturale. Prin implementarea mobilității artistice și aderarea la motto-ul romania2019.eu, coeziunea, putem promova imaginea românilor și a Romaniei și poziționarea ca un puternic factor cultural în UE.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Eurodeputatul Claudia Țapardel, mesaj privind campania electorală: „În loc să vorbim despre importanţa scrutinului european, asistăm la o adevărată campanie prin care românii sunt dezbinaţi”

Published

on

Foto: Calea Europeană

În contextul în care în mai puțin de 10 zile vor avea loc alegerile euoropene, europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D) explică mizele acestor alegeri pentru România și modul în care candidații români pentru europarlamentare ar fi trebuit să desfășoare campania electorală. Totodată, aceasta critică modul în care mesajele electorale nu și-au păstrat adevăratul scop, acela de a convinge cetățenii de a fi prezenți la urnele de vot în data de 26 mai. 

„Cu 10 zile înainte de votul foarte important din 26 mai, când românii îşi vor putea alege reprezentanţii în Parlamentul European, se observă o escaladare a violenţei verbale şi, pe alocuri, chiar a celei fizice, o radicalizare a mesajelor electorale cu accente de ură mai ales în mediul online. Este regretabil că s-a ajuns în această situaţie în care, în loc să vorbim despre importanţa scrutinului european, asistăm la o adevărată campanie prin care românii sunt dezbinaţi, sunt instigaţi unii împotriva celorlaţi, se incită la ură şi violenţă”, a menționat Claudia Țapardel. 

În comunicatul remis Calea Europeană, deputatul european a menționat faptul că „lipsesc aproape în totalitate dezbaterile despre ce înseamnă Parlamentul European, importanţa sa printre instituţiile comunitare, rolul unui europarlamentar şi ce poate face acesta pentru ţara lui, dar şi obiectivele majore ale României în Uniunea Europeană. Dintr-o campanie electorală pentru europarlamentare nu pot lipsi astfel de teme de dezbatere, care să înlocuiască agenda politică internă marcată la nesfârşit de conflictele dintre putere şi opoziţie.”

Claudia Țapardel subliniază rolul importat pe care îl are România în alegerile pentru viitoarea legislatură a Parlamentului European „prin numărul mare de europarlamentari” „mizele sunt uriaşe”. Aşa cum s-a văzut în ultima perioadă, România este un pion important pe tabla de şah cu instituţii europene.”

România este o ţară profund europeană, cu un viitor pro-european, lucru dovedit în toţi aceşti ani de după aderare”, subliniază Claudia Țapardel.

Potrivit eurodeputatului socialist, obiectivul naţional strategic rămâne aderarea României la spaţiul Schengen consolidat şi pe deplin funcţional, pentru ca cetăţenii români să beneficieze de avantajele exercitării depline a dreptului de liberă circulaţie.

„Bătălia care se va da după europarlamentare va fi şi în această direcţie, precum şi în zona eliminării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), un instrument discriminatoriu folosit împotriva României. Toate fac parte din strategia susţinută şi promovată de Guvern, prin care se doreşte eliminarea dublului standard care se aplică din păcate României. Ţara noastră este membră cu drepturi depline a Uniunii Europene şi trebuie tratată ca atare, pe picior de egalitate cu celelalte state membre.”

În viziunea eurodeputatului, misiunea europarlamentarilor români este de a contribui masiv la îndeplinirea obiectivelor României, iar în acest sens „ar trebui să fie şi dezbaterea din campania electorală, să se renunţe la actualul mod de face campanie, pentru că românii sunt cei cu adevărat afectaţi de ura şi dezbinarea din politica românească.” 

Este regretabil că s-a ajuns în această situaţie în care, în loc să vorbim despre importanţa scrutinului european, asistăm la o adevărată campanie prin care românii sunt instigaţi unii împotriva celorlaţi, se incită la ură şi violenţă, vina principală pentru această stare de fapt fiind la opoziţie, în frunte cu preşedintele Românie.”

Continue Reading

Facebook

U.E.5 hours ago

Josep Borrell: UE vrea să evite dependența de China, așa cum a fost de gazul rusesc. Dependențele sunt arme care pot fi întoarse împotriva noastră

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

U.E.5 hours ago

Germania și Comisia Europeană au ajuns la un compromis care permite utilizarea carburanților ecologici pentru mașinile noi și după 2035

ROMÂNIA24 hours ago

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Constanța. Kathleen Kavalec a evidenţiat securitatea Mării Negre şi relaţiile comerciale americano-române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI24 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a susținut petiția depusă de societatea civilă privind aderarea României la Schengen: Această petiție va lua forma unei rezoluții a Parlamentului European

Cristian Bușoi24 hours ago

Cristian Bușoi, după vizita în SUA: Este nevoie de o strategie urgentă pentru promovarea companiilor și start-up-urilor românești în Silicon Valley

SECURITATE1 day ago

VIDEO Uniunea Europeană și Statele Unite au efectuat primul lor exercițiu naval comun, în regiunea Indo-Pacific

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen îl va însoți pe Emmanuel Macron în vizita liderului francez în China pentru a prezenta “o voce europeană unită”

CONSILIUL UE1 day ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA3 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda4 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO4 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

Team2Share

Trending