INTERNAȚIONAL
Zelenski: Întâlnirea cu Trump de la Vatican a fost „cea mai productivă” de până acum. A început să vadă lucrurile puțin diferit
Published
51 minutes agoon

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că recenta sa întâlnire cu președintele american Donald Trump de la Vatican a fost „cea mai productivă conversație” pe care cei doi lideri au avut-o până în prezent, a relatat, sâmbătă, AFP, preluat de Agerpres.
Adresându-se jurnaliștilor într-o sesiune cu ușile închise, Zelenski a descris întâlnirea din 26 aprilie — care a avut loc în timpul unei vizite de omagiere a regretatului Papa Francisc — drept „poate cea mai scurtă, dar cea mai substanțială”.
Zelenski a declarat că l-a îndemnat pe Trump să revină la propunerea sa inițială privind un armistițiu necondiționat ca punct de plecare pentru negocierile de pace, o măsură susținută de Kiev, dar respinsă de Moscova.
Discuția a marcat prima întâlnire față în față între cei doi lideri după tensiunile din februarie, când, în Biroul Oval, Trump și vicepreședintele JD Vance l-au criticat dur pe Zelenski pentru „lipsa de recunoștință față de sprijinul SUA”.
„Cu tot respectul pentru echipele noastre, în opinia mea, formatul unu-la-unu a funcționat. Am avut atmosfera potrivită pentru această conversație”, a afirmat Zelenski.
El a adăugat că întâlnirea ar putea să-i fi influențat perspectiva lui Trump: „Sunt convins că după întâlnirea noastră de la Vatican, președintele Trump a început să privească lucrurile puțin diferit. Vom vedea. Este viziunea lui, alegerea lui, în orice caz. Cred că ne-am comportat constructiv și cu integritate, iar asta contează.”
Într-o postare pe platforma Truth Social, trimisă în timp ce se întorcea de la Roma, Trump a evocat perspectiva aplicării de noi sancțiuni Rusiei după atacul de săptămâna trecută asupra Kievului, punând la îndoială interesul lui Putin pentru pace, relatează CNN.
„Nu a existat niciun motiv pentru care Putin să tragă cu rachete în zone civile, orașe și localități, în ultimele zile”, a scris Trump. „Mă face să cred că poate nu vrea să oprească războiul, ci doar mă păcălește, și trebuie tratat diferit, prin intermediul « băncilor» sau al «sancțiunilor secundare»? Prea mulți oameni mor!!!”, a scris președintele american.
Anterior, președintele ucrainean a declarat că semnarea mult-așteptatului acord privind mineralele dintre SUA și Ucraina a fost primul rezultat concret al discuției sale recente cu Trump de la Vatican, numind acest acord un rezultat „istoric” al întâlnirii din 26 aprilie.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Japonia respinge un acord comercial cu SUA până la revizuirea tuturor tarifelor impuse de Trump
Politicienii germani avertizează că interzicerea AfD, a doua forță politică din Bundestag, ar fi o mișcare „prematură” și „fatală”
Mark Carney se așteaptă la „discuții dificile, dar constructive” cu Donald Trump pe marginea disputei comerciale dintre Canada și SUA
Trump propune pentru 2026 un buget cu majorări istorice în apărare și scăderi masive în cheltuieli non-militare
Secretarul general al NATO propune un compromis pentru majorarea cheltuielilor de apărare ale Aliaților care să satisfacă cerința lui Trump privind pragul de 5% din PIB
Secretarul de stat al SUA acuză guvernul german de „tiranie deghizată” după desemnarea AfD drept organizație extremistă. Care a fost replica Berlinului
INTERNAȚIONAL
Japonia respinge un acord comercial cu SUA până la revizuirea tuturor tarifelor impuse de Trump
Published
2 minutes agoon
May 3, 2025
Japonia nu are nicio intenție de a încheia un acord comercial cu administrația președintelui american Donald Trump, atâta timp cât toate noile tarife impuse de Washington nu sunt revizuite, a declarat sâmbătă principalul negociator nipon, Ryosei Akazawa, la întoarcerea în țară, după a doua rundă de discuții la nivel ministerial desfășurată la Washington, transmite EFE, preluat de Agerpres.
„Am insistat ca Statele Unite să reanalizeze seria de tarife și nu putem ajunge la un acord dacă acest lucru nu este tratat corespunzător ca parte a unui pachet”, a declarat Akazawa, care este și ministrul japonez pentru revitalizare economică.
Potrivit unor surse guvernamentale japoneze, Statele Unite au fost reticente în a acorda scutiri sau tratamente preferențiale Japoniei în privința măsurilor tarifare, sugerând că noile taxe vamale de 25% impuse asupra automobilelor — o problemă sensibilă pentru Japonia, unul dintre cei mai mari exportatori de mașini către SUA — ar putea să nu fie negociabile.
Lovitura a fost dublată de intrarea în vigoare, tot sâmbătă, a unei taxe de 25% pe piese auto, determinându-l pe premierul japonez Shigeru Ishiba să își exprime profunda dezamăgire.
„Japonia va continua să solicite reconsiderarea măsurilor tarifare ale Statelor Unite”, a declarat Ishiba reporterilor.
El a subliniat că Japonia negociază cu Statele Unite pe tema „tuturor” tarifelor americane, inclusiv cele aplicate automobilelor, oțelului și aluminiului.
După revenirea sa la Casa Albă în ianuarie, președintele Trump a impus taxe vamale de 25% pentru toate importurile de oțel și aluminiu și tarife de 25% pentru automobilele produse în afara Statelor Unite.
De asemenea, Trump a anunțat introducerea unor așa-numite tarife „reciproce”pentru majoritatea țărilor, care pentru Japonia ajung la 24%, incluzând o taxă de bază de 10%. Taxarea suplimentară a fost momentan suspendată pentru 90 de zile, pe măsură ce negocierile continuă.
INTERNAȚIONAL
Mark Carney se așteaptă la „discuții dificile, dar constructive” cu Donald Trump pe marginea disputei comerciale dintre Canada și SUA
Published
1 hour agoon
May 3, 2025
Premierul Canadei, Mark Carney, a anunțat, vineri, că se va întâlni cu președintele american Donald Trump, marți, 6 mai, la Casa Albă, fiind prima întrevedere față în față între cei doi lideri de la preluarea mandatului de către liderul canadian, pe 14 martie. Vizita are loc înainte ca noul prim-ministru să-și numească oficial cabinetul, după victoria sa în alegerile federale de pe 28 aprilie, relatează Politico.
Întâlnirea va viza în principal disputa comercială dintre SUA și Canada, precum și posibilele negocieri pentru un nou acord comercial și de securitate între cele două țări. Carney a precizat că se așteaptă la „discuții dificile, dar constructive”, adăugând: „Merg la această întâlnire bine pregătit, înțelegând obiectivele omologului meu și acționând întotdeauna în interesul Canadei”.
Trump a justificat impunerea tarifelor asupra Canadei invocând, printre altele, fluxul transfrontalier de fentanil, deși autoritățile americane au raportat capturi minime de astfel de substanțe la granița nordică. „Tarifele legate de fentanil – nu înțelegem de ce sunt încă în vigoare”, a declarat Carney în limba franceză. De asemenea, Trump a invocat în mod repetat deficitul comercial cu Canada ca motiv pentru impunerea tarifelor, susținând în mod fals că SUA „subvenționează” Canada cu 200 miliarde de dolari anual. Conform datelor oficiale americane, deficitul comercial real a fost de 63,3 miliarde de dolari în 2024, o scădere de 1,4% față de 2023.
Carney, care a făcut campanie promovând ideea că este cel mai potrivit lider pentru a gestiona presiunile economice ale administrației Trump, a afirmat că va lupta pentru „cea mai bună înțelegere pentru Canada” și că negocierile „nu vor fi line, ci vor avea suișuri și coborâșuri”. Totodată, a subliniat că nu trebuie așteptate rezultate imediate: „Nu vă așteptați la fum alb după această întâlnire”.
Controversele recente au fost alimentate de declarațiile repetate ale lui Trump despre posibila anexare a Canadei ca al 51-lea stat american. În timpul campaniei electorale din Canada, Trump a alternat între un ton conciliant – numindu-l pe Carney „un gentleman foarte agreabil” – și reafirmarea ideii de a transforma Canada într-un stat american „prețuit”.
Carney a confirmat că în convorbirea telefonică avută pe 29 aprilie cu Trump, subiectul anexării nu a fost menționat. „Poporul canadian a afirmat clar, aproape fără excepție, că acest lucru nu se va întâmpla niciodată”, a declarat Carney, adăugând: „Este întotdeauna important să distingem între dorințe și realitate”.
Pentru a sublinia suveranitatea Canadei, Carney a anunțat că l-a invitat pe regele Charles al Regatului Unit al Mării Britanii să susțină personal discursul de pe Tronul Canadei pe 27 mai. „Este un mesaj foarte clar transmis altor țări din lume. Și este o onoare pentru noi”, a spus Carney în franceză. Invitația adresată monarhului, șeful statului canadian, este considerată o demonstrație de fermitate în fața insultelor și amenințărilor repetate din partea lui Trump.
La scurt timp după anunțul premierului, Palatul Buckingham a confirmat vizita de două zile a regelui Charles și a reginei Camilla la Ottawa la finalul lunii. Carney s-a întâlnit în privat cu regele în martie, la Londra, într-o vizită care a inclus și Parisul, menită să reafirme alianțele tradiționale ale Canadei ca contrapondere la presiunile economice americane.
SUA
Trump propune pentru 2026 un buget cu majorări istorice în apărare și scăderi masive în cheltuieli non-militare
Published
4 hours agoon
May 3, 2025
Președintele SUA, Donald Trump, a prezentat, vineri, o propunere de buget care prevede reducerea cu 22% a cheltuielilor discreționare non-militare în anul fiscal 2026, concomitent cu o majorare semnificativă a bugetului apărării, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul Biroului pentru Management și Buget (OMB) și informațiilor transmise de Casa Albă, relatează CNN.
Propunerea bugetară a președintelui ar reduce cu 163 miliarde de dolari cheltuielile discreționare non-militare față de nivelul actual, în timp ce bugetul apărării ar depăși, pentru prima dată, pragul de 1.000 miliarde de dolari. Potrivit oficialului, planul bugetar al Casei Albe, împreună cu demersurile administrației Trump și ale republicanilor din Congres de a retrage fonduri federale deja autorizate, ar consolida reducerile promovate de Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală al Casei Albe (DOGE).
„Aceasta este o inițiativă cu adevărat istorică de a gestiona birocrația împotriva căreia administrația noastră a acționat constant prin DOGE, pentru a reduce o structură pe care o considerăm consolidată de-a lungul anilor împotriva intereselor poporului american”, a declarat oficialul OMB într-o conferință telefonică cu jurnaliștii, sub protecția anonimatului.
Bugetul propus ar stabili nivelul total al cheltuielilor discreționare la 1,7 trilioane de dolari, în scădere de la 1,83 trilioane de dolari în anul fiscal curent, în timp ce cheltuielile de apărare ar crește cu 13%. Oficialul a precizat că planul ar aduce cel mai scăzut nivel al cheltuielilor non-militare din 2017, sau, ajustat cu inflația, cel mai mic nivel din anul 2000.
Documentul prezentat vineri conturează viziunea președintelui Donald Trump și oferă recomandări Congresului privind cheltuielile pentru anul fiscal 2026, însă legiuitorii nu sunt obligați să urmeze aceste propuneri. Proiectul publicat este o schiță preliminară, cunoscută și sub denumirea de „skinny budget”, urmând ca în săptămânile următoare să fie lansat un plan mai detaliat.
Casa Albă nu a publicat încă proiecțiile privind deficitul sau veniturile. Propunerea președintelui urmează să fie analizată de Congresul controlat de republicani, care are responsabilitatea de a elabora și adopta bugetul.
În medie, agențiile federale ar urma să înregistreze reduceri de aproximativ 35%, deși unele instituții, precum Departamentul pentru Securitate Internă, ar primi finanțări suplimentare. Departamentele de Stat și cel al Sănătății și Serviciilor Umane s-ar confrunta cu reduceri considerabile.
Oficialul OMB a precizat că propunerea de buget include „o reducere enormă a ajutorului extern, dar care păstrează totuși o prezență substanțială” pentru a furniza ajutor „țintit” atunci când acesta servește intereselor Statelor Unite.
Cheltuielile pentru programe precum Social Security, Medicare și Medicaid continuă, însă, să fie cei mai mari factori ai deficitului federal și ai datoriei naționale, iar aceste programe, împreună cu plata dobânzii la datorie, ocupă o pondere tot mai mare din bugetul federal.
Un alt oficial de rang înalt din administrație a subliniat implicarea directă a președintelui Trump în elaborarea planului: „Evident, la acest buget al președintelui, el a fost foarte, foarte implicat pe tot parcursul procesului”, a declarat oficialul, sub anonimat. „Am avut patru ani de bugete pe care să le folosim ca bază. Am intrat în funcție, am văzut pagubele pe care administrația Biden le-a provocat finanțelor noastre și am actualizat propunerea, integrând multe dintre modificările identificate de DOGE pentru a vă prezenta acest plan.”
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Japonia respinge un acord comercial cu SUA până la revizuirea tuturor tarifelor impuse de Trump

Politicienii germani avertizează că interzicerea AfD, a doua forță politică din Bundestag, ar fi o mișcare „prematură” și „fatală”

Zelenski: Întâlnirea cu Trump de la Vatican a fost „cea mai productivă” de până acum. A început să vadă lucrurile puțin diferit

Mark Carney se așteaptă la „discuții dificile, dar constructive” cu Donald Trump pe marginea disputei comerciale dintre Canada și SUA

Trump propune pentru 2026 un buget cu majorări istorice în apărare și scăderi masive în cheltuieli non-militare

Secretarul general al NATO propune un compromis pentru majorarea cheltuielilor de apărare ale Aliaților care să satisfacă cerința lui Trump privind pragul de 5% din PIB

Secretarul de stat al SUA acuză guvernul german de „tiranie deghizată” după desemnarea AfD drept organizație extremistă. Care a fost replica Berlinului

SUA anulează desemnarea României în Programul Visa Waiver. Reacția Bucureștiului: Alegerea noului președinte poate fi momentul-cheie pentru reluarea demersurilor

Germania clasifică oficial AfD drept organizație extremistă de dreapta după „dovezi clare că partidul acționează împotriva sistemului democratic”

Amendă de 530 milioane de euro pentru TikTok în Irlanda, după transferul ilegal de date ale utilizatorilor europeni în China

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
România primește al 14-lea aviz favorabil pentru aderarea la OCDE, pentru politicile agricole, anunță premierul Ciolacu
- ROMÂNIA1 week ago
România, reprezentată de președinte și premier la funeraliile Papei Francisc. Marcel Ciolacu a anunțat că va fi prezent la funeraliile pentru a aduce un ultim omagiu în numele românilor
- MAREA BRITANIE1 week ago
Starmer și von der Leyen au pregătit, la Londra, semnarea unui pact de securitate și apărare UK – UE care va fi agreat la un summit bilateral pe 19 mai
- U.E.4 days ago
Macron și Tusk vor semna la Nancy pe 9 mai, de Ziua Europei, un “tratat premium” Franța-Polonia privind apărarea și securitatea