Connect with us

ROMÂNIA

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat marți că noile tarife impuse de administrația americană riscă să afecteze indirect economia românească, prin impactul asupra lanțurilor de aprovizionare europene și al investițiilor străine.

Șeful statului a susținut o conferință de presă pe fondul intrării în vigoare a noilor taxe anunțate de președintele american Donald Trump și în contextul în care Uniunea Europeană pregătește contramăsuri, Bolojan subliniind că România a susținut menținerea componentei nucleare în afara acestui pachet de măsuri pentru a proteja investițiile la reactoarele 3 și 4 de la Centrala de la Cernavodă. Totodată, președintele interimar a precizat că firmele cu capital american prezente în România consideră țara noastră drept un loc bun pentru investiții și că acestea au drept obiective și promovarea investițiilor românești în Statele Unite.

“Tarifele care au fost anunțate de administrația Statelor Unite zilele trecute vor avea un efect negativ asupra economiei europene, inclusiv asupra economiei românești”, a afirmat Bolojan, subliniind că, deși România nu exportă masiv în SUA, consecințele se vor resimți “în industriile integrate în lanțurile de valoare europene”.

 

Germania, principalul partener comercial al României, trimite aproximativ o treime din exporturile europene către SUA, iar reducerea comenzilor din acest spațiu se va răsfrânge și asupra firmelor românești. “Companiile românești integrate în aceste lanțuri valorice vor avea foarte posibil mai puține comenzi și deci va fi o încetinire a activității acestora”, a precizat președintele interimar.

Ilie Bolojan a mai avertizat că actualul climat de incertitudine poate frâna investițiile externe: “Dezvoltarea țării noastre a însemnat în acești ani o componentă importantă de investiții străine, e foarte posibil ca în perioada următoare să avem o încetinire a acestor investiții până când lucrurile se vor stabiliza”.

În ceea ce privește răspunsul Uniunii Europene la măsurile SUA, Bolojan a confirmat că miercuri va fi aprobat un prim pachet de contramăsuri.

“Pentru primul set de tarife, cele pentru aluminiu și oțel, va fi un răspuns în contrabalans de către Uniunea Europeană, taxând în principal produse agricole alimentare care ar veni din Statele Unite cu tarife între 10 și 25%”, a spus președintele

Totodată, România a susținut menținerea componentei nucleare în afara acestui pachet de sancțiuni.

Noi am fost interesați ca ceea ce se importă în Uniunea Europeană pe componenta nucleară să nu intre la acest pachet de sancțiuni, pentru că avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4”, a explicat Bolojan, referindu-se la proiectul de extindere a centralei de la Cernavodă.

Președintele interimar a avertizat că o escaladare a conflictului comercial ar putea duce la efecte sistemice negative: „Tarife peste tarife înseamnă inflație, înseamnă scăderea puterii de cumpărare și riscul unei recesiuni economice”.

Bolojan a mai pledat pentru o reacție inteligentă și coordonată la nivel european și național. “E nevoie ca atât în plan european, cât și național, să acționăm pentru o economie mai competitivă și să reformăm statul. Putem face declarații, dar nu vom ajunge la o soluție de pe o zi pe alta în această situație complexă”, a adăugat el.

Întrebat de CaleaEuropeană.ro despre semnalele primite din partea companiilor americane cu care a avut o întrevedere, șeful statului a precizat că acestea consideră România un loc bun pentru investiții.

“Această posibilă escaladare nu va ocoli aproape nicio companie, pentru că nu vor exista doar efecte directe, ci și efecte indirecte care vor afecta economia globală. Companiile reprezentate la întâlnirea cu Camera de Comerț Americană din România au apreciat ceea ce au realizat aici în acești ani — consideră România un loc bun pentru investiții. Au semnalat, totodată, unele probleme, ne-au prezentat programul pe care îl vor susține în perioada următoare, iar unul dintre obiectivele lor este promovarea companiilor românești și a investițiilor românești în Statele Unite”, a mai precizat Ilie Bolojan.

La o zi după anunțul președintelui american Donald Trump de a impune tarife comerciale la nivel global, președintele interimar Ilie Bolojan a avut o întâlnire cu ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec și cu reprezentanții Camerei de Comerț Americane în România, discutând despre dezvoltarea relațiilor economice România-SUA în contextul în care Statele Unite sunt al patrulea cel mai mare investitor străin din România.

Tarifele vamale prezentate de Trump cu privire la Uniunea Europeană presupun totodată că exporturile României către Statele Unite vor fi taxate suplimentar cu tarife vamale echivalente cu cele aplicate UE.

Uniunea Europeană a propus Statelor Unite un acord de tip “zero-contra-zero” pentru bunurile industriale, exceptate astfel de tarife, și “o veritabilă piață transatlantică” care să aducă beneficii ambelor părți, a declarat luni comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, la finalul unei reuniuni a miniștrilor comerțului din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene desfășurată la Luxemburg, în vreme ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, la Bruxelles, înființarea unui grup operativ de supraveghere a importurilor, confirmând faptul că UE este gata să negocieze cu SUA printr-un “acord de tip zero-la-zero pentru bunurile industriale”.

Citiți și UE pregătește tarife de până la 25% pentru produse americane și ia în calcul „opțiunea nucleară” a Instrumentului de Anti-Coerciție

Exporturile UE către SUA în valoare de 380 de miliarde de euro se confruntă cu tarife de 20% sau 25% sau chiar mai mari, cum ar fi taxa de 27,5% pe autoturisme.

Potrivit lui Maros Sefcovic, aceste exporturi reprezintă aproximativ 70% din totalul exporturilor UE.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, comisarul european a mai arătat că este vorba de peste 80 de miliarde de euro în taxe – o creștere de unsprezece ori față de cele 7 miliarde de euro pe care SUA le colectează în prezent.

Propunerea este considerată insuficientă de președintele american Donald Trump, care a spus că UE trebuie să cumpere energie în suma echivalentă deficitului comercial.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Ministerul Finanțelor: România se va încadra în 2025 în ținta de deficit de 7% din PIB asumată prin Planul Bugetar – Structural Național pe Termen Mediu

Published

on

© Calea Europeană / Zaim Diana

Deficitul bugetar al României a atins 9,3% din PIB în 2024, conform metodologiei ESA publicate luni, 22 aprilie, de către Eurostat. În replică, Ministerul Finanțelor a transmis un comunicat prin care explică diferențele dintre datele raportate în sistemul european și cele calculate la nivel național.

Potrivit instituției, deficitul bugetar înregistrat conform metodologiei „cash” a fost de 8,65% din PIB (152,72 miliarde lei), în timp ce metodologia ESA – care ține cont de angajamentele financiare, nu doar de plățile efective – a condus la o valoare mai ridicată.

Influențe negative în calculul deficitului ESA au avut în principal sumele datorate și neplătite la sfârșitul anului de către instituțiile bugetare, ceea ce a presupus cheltuieli mai mari cu 9,1 miliarde lei, cât și transpunerea dobânzilor (-9,6 mld lei) din baza cash în baza accrual în funcție de termenele de plată.

Ministerul subliniază că astfel de diferențe metodologice nu sunt o noutate în cazul României și reafirmă angajamentul guvernului de a reduce deficitul la 7% din PIB în 2025, în conformitate cu Planul Bugetar – Structural Național pe Termen Mediu, agreat împreună cu Comisia Europeană.

Continue Reading

SĂNĂTATE

Boloș: Îngrijirea paliativă nu este un moft. MIPE anunță un apel de proiecte de peste 58 mil. euro pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație

Published

on

© Marcel Boloș/ Facebook

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunță prelungirea apelului de proiecte pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație până la 30 mai 2025. Apelul are o alocare de peste 58 milioane de euro și vizează unitățile sanitare publice și ONG-uri care sunt deja furnizori de servicii de îngrijiri paliative sau care în termen de 12 luni de la finalizarea proiectului se acreditează ca furnizor.

Îngrijirea paliativă nu este un moft. Este un drept al celor care trec prin suferințe grele. Este forma prin care sistemul de sănătate răspunde demn la fragilitatea umană – cu sprijin medical, dar și psihologic. Este grija față de bolnav, de familia care nu știe ce urmează și caută un strop de sprijin. În multe județe din România, acest tip de îngrijire nu există sau este mult sub necesar”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

De asemenea, ministrul face apel la toți cei care știu că pot schimba ceva în comunitatea lor: „Pregătiți proiecte bune, gândiți soluții realiste, cereți sprijin dacă aveți nevoie. Vom face tot ce ține de noi pentru ca finanțarea să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie. Îmi doresc ca niciun proiect bun să nu rămână pe dinafară”, a conchis acesta în postarea sa de pe pagina oificială de Facebook.

Se vor finanța următoarele: 

  • Cheltuieli pentru obținerea terenului și/sau a unui imobil în limita de maxim 10% din valoarea eligibilă totală a proiectului.
  • Cheltuielile aferente lucrărilor de investiții, inclusiv pentru realizarea de construcții noi;
  • modernizări și extinderi;
  • dotări cu echipamente, inclusiv digitalizare;
  • cheltuielile efectuate pentru proiectare și pregătirea documentațiilor tehnico-economice.

În mod special, prioritate vor avea județele fără niciun pat de paliație sau cu o acoperire sub 15%.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

Published

on

© Nicușor Dan/ Facebook

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, și-a prezentat marți programul prezidențial, care se numește “România onestă”, cu aproximativ două săptămâni înainte de alegeri, acesta conținând mai multe reforme precum cea administrativ-teritorial, cea a sistemului electoral și cea a Curții Constituționale, relatează Hotnews.

“Întreaga administrație publică este anchilozată. Orice încercare o face, o face în același ritm birocratic și lipsit de eficiență, chiar când are bune intenții”, a afirmat Nicușor Dan, apreciind că “statul român nu are resurse pentru a se regenera el însuși”.

“De asta o să vedeți în programul pe care îl prezint că vorbesc foarte, foarte mult de cooptarea specialiștilor din zona privată, din zona de asociații profesionale, din zona de consultanță, pentru a da o direcție adecvată pentru statul român”, a punctat el.

Viziunea actualului primar pentru țară cuprinde 60 de puncte în care Dan arată că, în calitate de președinte, se va lupta “cu marea corupţie”, ceea ce “nu se poate face decât prin schimbarea de optică a Parchetelor, care în ziua de azi nu se duc exact, sistematic, în zonele mari de corupţie”.

 

Primarul Capitalei a vorbit și despre modificarea legii de funcționare a legii de funcționare a Curții Constituționale (CCR). 

Modificarea ar consta în faptul că judecătorii vor fi numiți doar din rândul magistraților care au experiență, dar în continuare vor fi aleși de președinte și de cele două Camere ale Parlamentului, așa cum prevede Constituția. 

“Nu e normal ca, pentru un furt de bicicletă, să ai garanţia că te judecă un judecător care a avut un tip de formare, dar, pentru cele mai importante probleme ale statului, să nu ai această garanţie”, a explicat Nicușor Dan. 

Nicușor Dan a vorbit și despre o reformă a sistemului electoral, a sistemului de vot, astfel încât să nu mai existe discuții „despre cum s-au mutat nişte buletine de vot dintr-o parte în alta”.

El a menționat și faptul că va face demersurile necesare astfel încât primarii să fie aleși în două tururi. Acesta mai dorește să modifice Codul Electoral astfel încât să fie redus numărul de semnături necesar pentru a candida și să crească numărul de parlamentari care să reprezinte diaspora. 

“Un nou cod electoral care să unifice toate tipurile de alegeri. Alegerea primarilor în două tururi, nu mai e nevoie să spun de ce. Reducerea numărului de semnături şi creşterea reprezentativităţii diasporei, pentru că numărul de deputaţi şi de senatori este total discriminat faţă de numărul lor şi de problemele pe care ei le au”, a adăugat primarul Capitalei. 

Cât despre reforma administrativ-teritorială, Nicușor Dan a precizat că e nevoie de o redesenare administrativă a României în funcție de polii de creștere, adică marile orașe.

În plus, el a spus că dorește și eficientizarea serviciului public, mai exact, comasarea comunelor cu puțini locuitori. 

Primarul Capitalei a precizat că reforma trebuie făcută, “dar nu pe genunchi, ci cu studii și cu specialiști”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SECURITATE11 minutes ago

Ziua Forțelor Terestre. Premierul Marcel Ciolacu: Rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare

INTERNAȚIONAL21 minutes ago

Londra amână negocierile de pace privind războiul din Ucraina pe fondul absenței secretarului de stat american Marco Rubio

ROMÂNIA30 minutes ago

Ministerul Finanțelor: România se va încadra în 2025 în ținta de deficit de 7% din PIB asumată prin Planul Bugetar – Structural Național pe Termen Mediu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Negociatorul-șef al bugetului UE 2028-2034, Siegfried Mureșan, cere creșterea bugetului multianual UE pentru a finanța adecvat apărarea, coeziunea și agricultura

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Marco Rubio anunță o amplă reformă a Departamentului de Stat: Vom elimina birocrația ”tentaculară”

SĂNĂTATE2 hours ago

Boloș: Îngrijirea paliativă nu este un moft. MIPE anunță un apel de proiecte de peste 58 mil. euro pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație

INTERNAȚIONAL3 hours ago

FMI avertizează că războiul comercial al lui Trump afectează grav economia globală și sporește riscul unei crize financiare

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Maia Sandu va participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc: Lumina pe care a aprins-o în inimile oamenilor să ne călăuzească spre o lume mai bună

NATO21 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA1 week ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Trending