Connect with us

INTERNAȚIONAL

Barack Obama, în ultimul discurs despre Starea Naţiunii: SUA este cea mai puternică naţiune de pe Pământ. Punct. Nicio naţiune nu îndrăzneşte să ne atace aliaţii, ştiu că ăsta este drumul lor spre dezastru

Published

on

Președintele SUA Barack Obama a susținut ultimul său discurs despre Starea Națiunii, în faţa Congresului. Obama a apărat moştenirea celor două mandate prezidenţiale ale sale şi a încercat să impună un ton optimist pentru viitor.

„În ultimul meu discurs în faţa acestei camere, nu vreau doar să vorbesc despre anul care urmează. Vreau să mă concentrez pe următorii cinci, zece ani și mai departe. Vreau să discutăm despre viitorul nostru“, a început Barack Obama.

”Dacă vorbim despre viitor, sunt patru mari întrebări la care noi ca țară, trebuie să răspundem, indiferent de cine va fi următorul președinte (…) În primul rând, cum cum le putem acorda tuturor o șansă justă la securitate și oportunități în această nouă economie? În al doilea rând, cum putem face tehnologia să funcționeze în folosul nostru, și nu împotriva noastră, mai ales când vine vorba de rezolvarea unor provocări urgente, precum schimbările climatice. În al treilea rând, cum putem păstra America în siguranță și cum să fim un lider al lumii fără să devenim un gardian al ei? Și în ultimul rând, cum putem face ca politica noastră să reflecte ce e mai bun în noi, și nu ce e mai rău?” a susținut președintele SUA.

A vorbi despre declinul economiei americane este o “ficţiune”

El a vorbit și despre economia SUA şi a lansat un apel la ”accelerarea tranziţiei energetice” a ţării, cel mai mare consumator de petrol de pe glob. Obama a susținut că economia SUA este ”cea mai puternică și durabilă” din lume, cu peste 14 milioane de noi locuri de muncă create și o rată a șomajului înjumătățită.

A vorbi despre declinul economiei americane este o “ficţiune” a subliniat liderul SUA.

SUA este cea mai puternică naţiune de pe Pământ. Punct. Lumea nu se uită către Beijing sau Moscova pentru conducere – apelează la noi

„V-am spus mai devreme că toată discuţia despre declinul economic al Statelor Unite există doar ca abureală politică. Ei bine, la fel este şi toată retorica pe care o auzim despre duşmanii noştri devenind mai puternici, şi America devenind mai slabă. SUA este cea mai puternică naţiune de pe Pământ. Punct. Nu e nici măcar aproape. Cheltuim mai mult pe armata noastră decât următoarele opt ţări la un loc. Trupele noastre sunt cea mai bună forţă militară din istoria lumii. Nicio naţiune nu îndrăzneşte să ne atace aliaţii deoarece ştiu că ăsta este drumul lor spre dezastru. Atunci când vine vorba despre probleme internaţionale importante, lumea nu se uită către Beijing sau Moscova pentru conducere – apelează la noi.”

China și Rusia, state în curs de eșuare. ”Rusia continuă să arunce cu resurse pentru a recâștiga Ucraina și Siria”

”Ca o persoană care își începe ziua cu un briefing de intelligence, știu că acestea sunt timpuri periculoase. Dar asta nu din cauza unei puteri diminuate a SUA sau din cauza unei superiputeri ce s-ar profila la orizont. În lumea de azi, suntem amenințați mai puțin de imperii rele și mai mult de state în proces de eșuare.” a declarat Obama făcând referire la China și Rusia.

”Orientul Mijlociu trece printr-o transformare care va dura o generație, cu rădăcini în conflicte ce dateză de milenii”, a comentat președintele.

”În ciuda economiei care se contractă, Rusia continuă să arunce cu resurse pentru a recâştiga Ucraina şi Siria – foste state-client pe care le văd ieşind din zona lor de influenţă. Iar sistemul internațional construit după al Doilea Război Mondial se luptă să țină pasul cu această nouă realitate.” a adăugat Obama.

Prioritatea numărul unu este protejarea poporului american. Al Qaeda și ISIL trebuie distruse

Vorbind despre amenințările de securitate venite din partea grupărilor jihadiste precum al Qaeda și ISIL, președintele SUA a punctat că teroriştii nu trebuie supraestimaţi şi nici consideraţi reprezentativi pentru religia musulmană, ci doar „fanatici şi ucigaşi care trebuie extirpaţi, vânaţi şi distruşi”.

”Prioritatea numărul unu este protejarea poporului american și urmărirea și eradicarea rețelelor teroriste. Atât al Qaeda și acum ISIL reprezintă o amenințare directă pentru poporul nostru, întrucât în lumea de azi chiar și o mână de teroriști care nu pun nicio valoare asupra vieții umane, inclusiv a lor, pot provoca foarte multe daune. Ei se folosesc de Internet pentru a otrăvi mințile persoanelor din țara noastră”.

“Mase de luptători care stau în partea din spate a mașinilor de teren și spirite torturate care complotează în apartamente sau garaje sunt un pericol enorm pentru civili și trebuie să fie opriți. Dar ei nu reprezintă o amenințare existențială pentru Națiunea noastră. Asta e povestea pe care ISIL vrea să o spună; asta e genul de propagandă pe care o folosesc pentru a recruta. (…) Trebuie să le spunem clar pe nume, sunt ucigași, fanatici care trebuie să fie extirpați, vânați și distruși”, a declarat președintele american.

”Și exact asta facem. De mai bine de un an, America a condus o coaliție de peste 60 de țări pentru a stopa finanțarea ISIL, dejucarea planurilor lor, stoparea fluxului de luptători teroriști și eliminarea ideologiei lor vicioase. Cu peste 10.000 de atacuri aeriene, le luăm leadershipul, petrolul, taberele de pregătire și armele. Antrenăm, înarmăm și sprijinim forțele care își reclamă teroritoriile în Irak și Siria.” a adăugat liderul SUA.

Obama a prezentat și exemplele puterii SUA în lupta cu extremiștii, enumerând liderii islamişti ucişi sau capturaţi în timpul mandatului său – Osama bin Laden, fostul lider al-Qaeda din Yemen Nasser al Wuhayshi sau atacatorii de la complexul diplomatic american din Benghazi, Libia, din 2012.

SUA, lider global: ”Nu putem să încercăm să preluăm și să reconstruim fiecare țară care intră în criză. Acesta nu este leadership”

Președintele a vorbit și despre o strategie inteligentă de leadership: ”Se spune că America va acționa întotdeauna, singură dacă este nevoie, pentru a-și proteja poporul și aliații, dar în probleme de interes global, vom mobiliza lumea să lucreze cu noi. Asta este abordarea noastră asupra conflictelor ca cel din Siria, unde suntem partenrei cu forțele locale și conducem eforturi internaționale de a ajuta societatea să construiască o pace durabilă.” 

”Nu putem să încercăm să preluăm și să reconstruim fiecare țară care intră în criză. Acesta nu este leadership (…) în cele din urmă ne va slăbi ca națiune”. 

Obama a continuat, oferind exemple precum încheierea acordului nuclear cu Iran, Parteneriatul Trans-Pacific ce reunește peste 40% din PIB-ul mondial, restaurarea relațiilor diplomatice cu Cuba, protejarea democrației în Ucraina, ajutorarea celor vulnerabili din țările africane. ”Leadershipul înseamnaă o aplicare înțeleaptă a puterii militare și ralierea statelor lumii la cauze drepte” a susținut acesta, adăugând că va face eforturi în continuare pentru închiderea închisorii din Guantanamo.

”Faptul că politicienii insultă musulmanii nu ne face mai în siguranță. E pur și simplu greșit”

Obama a abordat și politica internă, precizând că un regret major al preşedinţiei sale este că republicanii şi democraţii au devenit mai divizaţi.  „Atunci când politicienii insultă musulmanii, când o moschee este vandalizată sau un copil intimidat, acest lucru nu ne face mai în siguranţă“, a apreciat preşedintele, făcând referire la declarațiile unor candidați la șefia Casei Albe. „Asta nu înseamnă să spui lucrurilor pe nume. Este pur şi simplu greşit… şi arată cine suntem ca ţară“, a adăugat el. Obama le-a cerut alegătorilor şi membrilor Congresului să schimbe tonul ostil al politicii şi să “schimbe sistemul pentru a reflecta părţile noastre bune”.

Transcrierea integrală a interviului poate fi accesată aici.

 

Citiți și:  SPECIAL – Ultimul discurs al lui Barack Obama despre Starea Națiunii, prilej de promovare a moștenirii sale după încheierea mandatului (VIDEO)

 

.

.

JAPONIA

UE și Japonia au semnat un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere care va facilita fluxul de date în condiții sigure

Published

on

© Thierry Breton/ X

Uniunea Europeană și Japonia au organizat la Bruxelles cel de-al doilea Consiliu de parteneriat digital.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Consiliul a fost coprezidat de comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, și de ministrul japonez pentru transformare digitală, Taro Kono, de ministrul afacerilor interne și comunicațiilor, Takeaki Matsumoto, și de viceministrul parlamentar al economiei, comerțului și industriei, Taku Ishii.

UE și Japonia au reafirmat importanța parteneriatului lor strategic pentru a-și promova valorile comune și viziunea pentru o transformare digitală care să plaseze oamenii în centrul atenției și să respecte drepturile fundamentale.

”Astăzi am reafirmat parteneriatul nostru strategic din ce în ce mai strâns cu Japonia. Împreună, promovăm interoperabilitatea și cooperarea în ceea ce privește identitatea digitală, datele, tehnologiile emergente, semiconductorii, IA și platformele online. Eforturile în direcția unor standarde comune vor facilita schimburile digitale fără sincope, vor sprijini inovarea și competitivitatea și vor crea noi oportunități pentru economiile noastre”, a subliniat Thierry Breton, comisar pentru piața internă.

Partenerii au salutat punerea în aplicare cu succes a parteneriatului digital și au trecut în revistă progresele înregistrate de la primul Consiliu de parteneriat digital din 2023.

Aceștia au convenit asupra unei liste de noi rezultate pentru a coopera în continuare cu privire la tehnologiile digitale de bază, cum ar fi inteligența artificială (IA), 5G, 6G, semiconductorii, calculul de înaltă performanță (HPC) și tehnologia cuantică, consolidând colaborarea în economia datelor și a platformelor, cablurile submarine, identificarea electronică și securitatea cibernetică.

UE și Japonia au semnat astăzi un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere.

Acest memorandum va crea o înțelegere comună a inițiativelor privind identitatea digitală între UE și Japonia, generând beneficii pentru comerțul electronic și oportunități de afaceri prin reducerea birocrației și sporirea eficienței.

Memorandumul va facilita libera circulație a datelor în condiții de încredere prin cooperare și cazuri de utilizare pe baza portofelului de identitate digitală al UE și a serviciilor de încredere. Se preconizează că acesta va fi prezentat ca o ”bună practică comună” la următoarea reuniune ministerială a OCDE, care va avea loc la 2 și 3 mai 2024.

În domeniul semiconductorilor, UE și Japonia au decis să înființeze o echipă de experți care să dezvolte un program de cercetare pentru punerea în aplicare a Memorandumului de cooperare privind semiconductorii din iulie 2023. Acestea pregătesc, de asemenea, un acord administrativ pentru a încuraja schimbul de informații privind schemele de sprijin public.

UE și Japonia își vor continua activitatea comună privind calculul de înaltă performanță ( HPC) și au identificat aplicații hibride cuantice și cazuri de utilizare pentru a coopera în continuare. Aceștia vor lua în considerare subiecte pentru proiecte comune în domeniul cercetării de bază în domeniul cuantic. Cei doi parteneri explorează, de asemenea, cooperarea în materie de securitate cibernetică, inclusiv standarde și modalități de abordare a lacunelor în materie de competențe.

În ceea ce privește tehnologia 6G, UE și Japonia au lansat proiecte de cercetare în colaborare și intenționează să sprijine inițiativele globale de standardizare, esențiale pentru dezvoltarea tehnologiilor 6G. Ambele părți și-au reafirmat viziunea comună asupra unor rețele deschise și reziliente.

În plus, partenerii și-au anunțat intenția de a intensifica cooperarea dintre Biroul UE pentru Inteligență Artificială și Institutul japonez pentru Siguranța Inteligenței Artificiale.

Aceștia vor continua să susțină procesul și codul de conduită G7 de la Hiroshima privind IA, în vederea formării unei guvernanțe globale de încredere în materie de IA. De asemenea, UE a încurajat companiile japoneze să participe la Pactul privind IA lansat de Comisie pentru a promova respectarea rapidă a dispozițiilor-cheie ale Legii privind IA pe bază de voluntariat înainte ca aceasta să intre în vigoare și să devină general aplicabilă.

UE și Japonia au confirmat importanța instalării unor infrastructuri de cabluri submarine sigure și reziliente, în conformitate cu Memorandumul de cooperare privind cablurile submarine pentru o conectivitate globală sigură, rezilientă și durabilă, semnat la 3 iulie 2023, între Comisia Europeană și Ministerul Afacerilor Interne și al Comunicațiilor. Ambele părți vor continua cooperarea în ceea ce privește dezvoltarea legăturilor de conectivitate directă între Europa și Japonia, de exemplu, prin intermediul regiunii arctice, pentru a promova oportunități comerciale, fluxuri transfrontaliere de date fiabile și cercetare oceanografică.

În cele din urmă, pentru a asigura un mediu online sigur în care este garantată libertatea de exprimare, UE și Japonia au convenit să analizeze posibilitatea instituirii unui canal periodic de schimb de informații cu privire la reglementările privind platformele online, cum ar fi Actul legislativ european privind serviciile digitale și piețele digitale.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Annalena Baerbock reiterează obiectivul clar al politicii germane privind situația din Orientul Mijlociu: coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian independent

Published

on

© European Union, 2023

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a reiterat poziția sa favorabilă față de un ajutor umanitar mai mare pentru Fâșia Gaza și față de o soluție cu două state în timpul dialogului cu omologi din țări occidentale și arabe, desfășurate la Riad, conform DPA, citat de Agerpres.

Aceasta a detaliat că un stat palestinian independent, ca element al unui proces de pace cuprinzător și al unei soluții cu două state, rămâne un obiectiv clar al politicii germane, conform rapoartelor care circulau în cercurile delegației germane luni seara.

Un astfel de mesaj a venit și din partea omologului francez Stephane Sejourne, care a descris situația din Gaza drept ”catastrofică” și a repetat apelul său la o încetare a focului, conform Deutsche Welle.

”Lucrurile avansează, dar întotdeauna trebuie să fii atent în aceste discuții și negocieri”, a declarat Sejourne pentru agenția de presă Reuters, în marja unei reuniuni a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Riad.

Anterior, luni, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat reporterilor că dorește ca statele membre ale UE să invite liderii arabi la Bruxelles pentru a-și prezenta propunerile pentru promovarea unei soluții cu două state.

”Singura mea speranță, voința mea puternică, este să cred că dacă arabii pun pe masă o propunere, europenii vor trebui să ia în considerare depășirea diviziunilor noastre, deoarece nu este un secret că europenii sunt puternic divizați”, a declarat el.

”Voi propune statelor membre să îi invite pe (n.r. reprezentanții țărilor arabe) să vină la Bruxelles și să ne împărtășească planul lor, pentru că trebuie să încercăm să punem cap la cap abordările noastre”, a adăugat el.

Între timp, președintele american Joe Biden a avut discuții telefonice cu liderii Egiptului și Qatarului cu privire la ultimele evoluții din regiune.

Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a declarat că apelul a abordat negocierile în curs de desfășurare cu privire la o propunere de încetare a focului, precum și pericolele unei escaladări militare în Gaza.

Cei doi lideri au discutat despre eliberarea ostaticilor în schimbul prizonierilor palestinieni, unul dintre principalele puncte de blocaj în orice acord de încetare a focului cuprinzător între Hamas și Israel, a declarat un purtător de cuvânt al președintelui egiptean.

Separat, Biden a vorbit cu șeicul qatarez Tamim bin Hamad Al Thani și l-a îndemnat să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.

O delegație a Hamas a părăsit Cairo în urma discuțiilor pentru o încetare a focului în schimbul eliberării ostaticilor deținuți de militanții din Gaza, a anunțat televiziunea egipteană de stat Al Qahera TV.

Televiziunea Al Qahera TV a relatat luni seara târziu că Hamas se va întoarce din nou cu un răspuns scris la ultima propunere israeliană transmisă luni de mediatorii din Qatar și Egipt.

Negocierile pentru eliberarea ostaticilor au eșuat în lunile care au urmat unei încetări a focului de o săptămână în noiembrie, care a dus la eliberarea a peste 100 de ostatici în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni deținuți în Israel.

Cu toate acestea, soluția viabilă pentru acest conflict o reprezintă cea a celor două state, care prevede coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian, bazat pe graniţele teritoriilor palestiniene ocupate de Israel din 1967 – Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza.

Cu toate acestea, guvernul israelian respinge definitiv o astfel de soluţie cu două state, în timp ce organizaţia militantă palestiniană Hamas a spus că doreşte un stat palestinian independent, dar nu va recunoaşte oficial statul Israel.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președinții american și egiptean au discutat despre acordul în curs de negociere privind încetarea focului în Fâșia Gaza

Published

on

© The White House/ Flickr

Președintele american, Joe Biden, a discutat telefonic cu președintele egiptean, Abdel Fattah Al-Sisi, cu privire la cele mai recente evoluţii ale negocierilor privind încetarea focului în Fâşia Gaza, informează un comunicat de la Casa Albă.

Joe Biden a confirmat că Statele Unite, împreună cu Egiptul și Qatar, vor depune eforturi pentru a asigura punerea în aplicare integrală a condițiilor acordului. Acesta l-a îndemnat pe președintele Al-Sisi să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, întrucât acesta este acum singurul obstacol în calea unei încetări imediate a focului.

Președintele american a reiterat, de asemenea, importanța protejării civililor și a asigurării faptului că palestinienii nu sunt strămutați în Egipt sau în orice altă locație din afara Gaza.

Cei doi lideri au trecut în revistă inițiativele în curs de desfășurare pentru a spori fluxul de asistență vitală către populația din Gaza, iar președintele i-a mulțumit președintelui Al-Sisi pentru angajamentul său personal față de aceste eforturi pe tot parcursul crizei. Cei doi au convenit să rămână în strânsă coordonare directă și prin intermediul echipelor lor în zilele următoare.

       Citiți și: Antony Blinken speră că Hamas va accepta propunerea ”extraordinar de generoasă din partea Israelului” privind o încetare a focului în Gaza

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA3 hours ago

România și Germania au marcat, în premieră, Ziua Prieteniei româno-germane. Ambasadorul Peer Gebauer, decorat de președintele Iohannis pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Ursula von der Leyen afirmă că va crea postul de comisar european pentru apărare dacă va fi realeasă președintă a Comisiei Europene

ROMÂNIA9 hours ago

România are șansa să construiască primul centru de tratament inovator pentru pacienții cu afecțiuni oncologice din regiune, subliniază Alexandru Rafila, care speră că va demara licitația cel târziu în august

JAPONIA10 hours ago

UE și Japonia au semnat un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere care va facilita fluxul de date în condiții sigure

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Comisia Europeană investighează încălcarea de către Facebook și Instagram a Actului legislativ privind serviciile digitale

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Au fost lansate două instrumente de alertă în temeiul Actului privind serviciile digitale și al Actului privind piețele digitale

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Annalena Baerbock reiterează obiectivul clar al politicii germane privind situația din Orientul Mijlociu: coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian independent

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Președinții american și egiptean au discutat despre acordul în curs de negociere privind încetarea focului în Fâșia Gaza

SUA13 hours ago

Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO1 day ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 days ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL6 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending