Donald Trump și Xi Jinping, angajament comun față de o denuclearizare a Peninsulei Coreea: Phenian-ul trebuie să renunțe la comportamentul provocator

Președintele american Donald Trump i-a transmis omologului său chinez Xi Jinping, într-o convorbire telefonică desfășurată vineri noaptea, că înțelege deplin rolul pe care China îl joacă în problema nucleară nord-coreeană, transmite Reuters, citând postul public de televiziune chinez.

Referitor la convorbirea telefonică a celor doi președinți, Casa Albă a dat publicității un comunicat potrivit căruia Phenianul “trebuie să renunțe la comportamentul provocator”.

FOTO: Donald J. Trump/ Facebook

Cei doi lideri și-au reiterat “angajamentul comun față de o denuclearizare a Peninsulei Coreene”, relevă comunicatul citat, conform Agerpres.

În timpul convorbirii telefonice cu Donald Trump, șeful statului chinez a spus că este nevoie de o soluție pașnică în dosarul nuclear nord-coreean și că SUA și China au un interes comun în denuclearizarea Peninsulei Coreene și în protejarea păcii și a stabilității regionale.

Discuția telefonică dintre Trump și Xi a avut loc după ce președintele SUA a avut o întâlnire pe teme de securitate națională la care au participat și secretarul de Stat, Rex Tillerson, și ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley.

Liderul american a avut în această săptămână o serie de declarații cu privire la escaladarea tensiunilor în Peninsula Coreea, culminând cu faptul că SUA au toate soluțiile militare pregătite împotriva Phenian-ului, în timp ce șeful diplomației ruse a anunțat că Moscova și Beijing au pregătit un moratoriu pentru dezamorsarea crizei din Peninsula Coreea.

Tensiunile au escaladat în Peninsula Coreea după ce Phenianul a amenințat Washingtonul cu lansarea unui atac cu rachete împotriva insulei Guam, ca reacție la declarația de marți a președintelui Donald Trump că dacă Phenianul continuă să amenințe SUA, el se va confrunta cu ”foc și furie cum n-a mai văzut lumea” până acum.

De altfel, declarațiile începute de Donald Trump marți au continuat și în zilele următoare. Liderul american a avertizat miercuri că arsenalul nuclear american este ”mai puternic ca niciodată”.

Joi, Trump a transmis că poporul american și aliații SUA sunt în siguranță însă a avertizat din nou: ”Coreea de Nord mai bine și-ar reveni sau vor avea probleme cum puține națiuni au avut vreodată în lumea asta“. Vineri, președintele SUA a precizat că Statele Unite au toate soluțiile militare „pregătite de utilizare”.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.