Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul Digitalizării: Până la jumătatea lui 2023, românii vor avea o identitate digitală

Published

on

© Ministerul Afacerilor Interne

Până la mijlocul anului viitor românii vor avea o identitate digitală și vor fi identificați prin recunoaștere digitală, a anunțat, marți, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, la a XV-a reuniune a Grupului de Lucru EUROSAI IT, relatează Agerpres.

Acesta a precizat că accesul la o identitate digitală este primul pas pentru a oferi servicii publice digitale.

„Sunt şi lucruri pozitive când vine vorba de România zilelor noastre. Dacă ne uităm la economia digitală şi la indexul DESI (digital economy and society index n.r.), aşa cum am spus suntem ultimii, dar suntem pe locul 4 în Europa când vine vorba de numărul absolvenţilor de IT. Suntem pe poziţia a treia când vine vorba de numărul specialiştilor IT care sunt femei. Şi cred că aceste este un lucru bun. Şi în acelaşi timp vreau să vă spun şi partea negativă. Deşi suntem pe poziţia a 4-a când vine vorba de absolvenţi IT, suntem ultimii în Europa când vine vorba de specialişti IT. Adică mulţi din experţii noştri odată ce termină facultatea pleacă în căutarea unor oportunităţi mai bune în străinătate. Şi asta trebuie să schimbăm pentru că aşa cum s-a spus deja: dacă nu ai oamenii care să realizeze aceste procese, care să le îndeplinească, atunci nu ai cum să obţii un progres. Ei bine, ce facem în acest sens? Pornim de la primul pas care este esenţial şi anume identitatea digitală. Trebuie să ai o identitate digitală pentru fiecare cetăţean pentru a oferi servicii publice digitale. Pentru că altfel statul nu poate să garanteze că eu sunt într-adevăr persoana care solicită un anumit serviciu. Aşa că până la mijlocul anului viitor, cel mai târziu, vom avea o identitate digitală şi un nou mod prin care să-i identificăm pe cetăţeni prin recunoaştere digitală”, a spus Sebastian Burduja.

Ministrul a menţionat că este vorba de tehnologia de ultimă generaţie, precizând că sunt alte ţări care au experimentat fiecare pas al procesului, însă România va trece direct la tehnologia de recunoaştere facială.

De asemenea, Burduja a precizat că un al doilea pas pentru digitalizarea administrației publice este reprezentat de cloud-ul guvernamental, o investiţie masivă, de aproximativ 600 de milioane de euro, care se va realiza prin PNRR. Oficialul a explicat că cea mai mare parte a administraţiei centrale va fi trecută în cloud, „un loc sigur pentru datele cetăţenilor”.

Potrivit sursei citate, una dintre caracteristicile incluse în cadrul legislativ adoptat care guvernează cloud-ul constă în menţionarea în lege a faptului că atunci când statul accesează datele cetăţenilor aceştia vor fi notificaţi în timp real. Ei vor afla cine le accesează datele, când şi din ce motiv, respectiv temeiul juridic pentru acel acces.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

Published

on

© Presidency of the Republic of Türkiye/ Facebook

Turcia și România au semnat marți, la Ankara, prin președintele turc Recep Tayyip Erdogan și prin premierul Marcel Ciolacu, Declarația Comună pentru Înființarea Consiliului Cooperării Strategice la Nivel Înalt, echivalentul ședințelor comune de guvern, momentul fiind urmat de prima ședință comună de guvern a celor două țări aliate.

Prima şedinţă comună a guvernelor României şi Turciei reprezintă un mare pas înainte, un pas care va apropia şi mai mult cele două state atât în plan strategic, cât şi economic şi social, a declarat, în context, prim-ministrul Marcel Ciolacu.

“Cu siguranţă, astăzi asistăm la cel mai important moment în relaţia dintre România şi Turcia de la stabilirea Parteneriatului Strategic dintre ţările noastre în 2011. Şi spun acest lucru, pentru că prin formalizarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt am putut, practic, să organizăm prima şedinţă comună de guvern dintre România şi Turcia. Este un mare pas înainte, un pas care va apropia şi mai mult statele şi naţiunile noastre, atât în plan strategic, cât şi economic şi social. Şi aici aş vrea să îl felicit pe domnul preşedinte Erdogan pentru această iniţiativă!”, a declarat Marcel Ciolacu în cadrul declaraţiilor susţinute alături de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, la finalul întâlnirilor oficiale care au avut loc la Palatul Prezidenţial de la Ankara, potrivit Agerpres.

 

El s-a declarat onorat că astfel România îşi capătă astfel locul binemeritat şi este recunoscută oficial ca “o ţară de interes principal” pentru Turcia. De asemenea, premierul Ciolacu a punctat că România îşi doreşte o cooperare mai strânsă cu Turcia în două domenii pe care le consideră strategice, industria de apărare şi energia.

La rândul său, preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a ajuns la 10 miliarde de dolari, în doi ani consecutivi, şi că obiectivul este de 15 miliarde de dolari.

Liderul turc a subliniat că legăturile economice constituie “locomotiva” relaţiilor bilaterale.

“Scopul nostru nou este să ajungem la 15 miliarde de dolari. Facem paşi fermi în această direcţie. Aproximativ 19.000 de companii turceşti care operează în România contribuie semnificativ la acest succes şi la prietenia dintre cele două ţări. Investiţiile societăţilor noastre în România s-au apropiat la suma de 8 miliarde de dolari, inclusiv cele din ţările terţe. Ne-am concentrat pe modalităţi de creştere a cooperării noastre în domeniul energiei”, a precizat Recep Erdogan.

De asemenea, potrivit unui decret semnat de Erdogan, cetățenii români vor putea călători în Turcia doar cu buletinul.

La finalul şedinţei comune a celor două guverne, în prezenţa premierului Ciolacu şi a preşedintelui Erdogan, au fost semnate şi mai multe documente bilaterale:

– Acord dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind activităţile lucrative ale membrilor de familie ai membrilor misiunilor diplomatice şi posturilor consulare;

– Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul urbanizării;

– Aranjamentul Administrativ privind implementarea Acordului între România şi Republica Turcia în domeniul securităţii sociale;

– Memorandum de Înţelegere între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului din România şi Ministerul Culturii şi Turismului din Republica Turcia privind cooperarea în domeniul turismului;

– Memorandum de Înţelegere între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului din România şi Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Republica Turcia.

– Protocolul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia în domeniul educaţiei şi formării personalului pentru punerea în aplicare a legii.

Din delegaţia guvernamentală care l-a însoţit pe premierul Marcel Ciolacu în vizita oficială pe care a efectuat-o la Ankara au făcut parte viceprim-ministrul Marian Neacşu, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul transporturilor şi infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul educaţiei, Ligia Deca, ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, Radu Oprea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Adrian Veştea, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Simona Oprescu, preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

Continue Reading

NATO

Marcel Ciolacu, la Ankara: Forțele navale din România, Turcia și Bulgaria vor operaționaliza curând acțiunea de deminare în Marea Neagră

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat marți, la Ankara, că va fi operaţionalizată, în scurt timp, acţiunea de deminare în Marea Neagră desfăşurată în comun de forţele navale din România, Turcia şi Bulgaria.

Şeful Executivului de la Bucureşti a susţinut declaraţii comune alături de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la finalul întâlnirilor oficiale care au avut loc la Palatul Prezidenţial de la Ankara.

“Atât România, cât şi Turcia au investiţii importante în energie în Marea Neagră. De aceea, este foarte important ca ţările noastre să acţioneze împreună pentru asigurarea securităţii în Marea Neagră şi protejarea acestor investiţii. În acest sens, vreau să salut faptul că, în scurt timp, va fi operaţionalizată acţiunea de deminare în Marea Neagră desfăşurată în comun cu forţele navale din România, Turcia şi Bulgaria. Este pentru prima dată când aliaţii riverani la Marea Neagră iau decizia de a rezolva în comun o gravă problemă de securitate şi de siguranţă a transportului naval”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Miniștrii apărării din cele trei țări au semnat în luna ianuarie, la Istanbul, Memorandumul de Înțelegere privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea, o inițiativă în premieră pentru statele aliate riverane.

Totodată, el l-a felicitat pe preşedintele Erdogan pentru contribuţia Turciei la securitatea regională.

“Şi aici vreau să îl felicit pe domnul preşedinte Erdogan pentru leadership-ul şi viziunea de care a dat dovadă. Eforturile remarcabile ale Turciei au făcut posibilă acea înţelegere de tranzit a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, acest efort fiind ulterior preluat de către România. Îmi doresc ca România şi Turcia să acţioneze în continuare împreună, atât în ceea ce priveşte asistenţa acordată Ucrainei, cât şi în ceea ce va însemna implicarea în reconstrucţia după război”, a declarat Ciolacu.

El a menţionat şi discuţiile purtate cu preşedintele turc pe tema situaţiei din Orientul Mijlociu.

“Am discutat cu domnul preşedinte şi situaţia din Orientul Mijlociu şi suntem de acord că în Gaza ne confruntăm cu o tragedie umană. Este datoria noastră, ca oameni în primul rând, să asigurăm asistenţa umanitară în Fâşia Gaza şi să contribuim la stoparea pierderilor de vieţi omeneşti în rândul populaţiei civile”, a declarat Ciolacu.

La rândul său, preşedintele turc a abordat situaţia din Fâşia Gaza, subliniind responsabilităţile comunităţii internaţionale în ce priveşte un “viitor sigur” pentru palestinieni.

“Am făcut un schimb de idei cu domnul prim-ministru despre evoluţiile din regiunea noastră şi din lume. Desigur, cea mai importantă dintre acestea a fost opresiunea israeliană în teritoriile Palestinei ocupate şi în special în Fâşia Gaza. Responsabilităţile comunităţii internaţionale sunt evidente în oprirea atrocităţilor israeliene şi asigurarea viitorului sigur al fraţilor noştri palestinieni. Cred că aliatul nostru, România, va aduce contribuţiile necesare la eforturile internaţionale pe această temă”, a precizat Recep Tayyip Erdogan.

El a menţionat că a fost abordată şi situaţia războiului din Ucraina, ajuns în al treilea an.

“De la începutul acestui război, Turcia a adus contribuţii semnificative pentru asigurarea securităţii alimentare globale şi la asigurarea siguranţei navigaţiei în Marea Neagră şi continuă să facă acest lucru”, a spus liderul de la Ankara.

Premierul român a precizat şi demersurile pe care România le va face pentru a facilita dialogul dintre Turcia şi Uniunea Europeană.

“De asemenea, l-am asigurat pe domnul preşedinte Erdogan că România va continua să faciliteze dialogul dintre Turcia şi Uniunea Europeană, atât ca stat candidat la aderare, cât şi ca partener cheie al UE în multe domenii importante”, a declarat Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu, însoțit de o delegație de miniștri, s-a aflat marți, la Ankara, într-o vizită oficială, la invitația președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan.

Vizita oficială a constituit un moment cheie de la stabilirea Parteneriatului Strategic între România și Turcia, în decembrie 2011, prin operaționalizarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, echivalentul ședințelor comune de guvern.

Alături de șeful Executivului s-au aflat la Ankara viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul justiției Alina Gorghiu, ministrul educației, Ligia Deca, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Radu Oprea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian Veștea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Simona Oprescu, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

Continue Reading

ROMÂNIA

Mircea Abrudean: Investițiile strategice în rețeaua de distribuție a energiei și proiectele unice reprezintă soluția pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice și menținerea independenței energetice a României

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului

Soluția către combaterea efectelor schimbărilor climatice, prevenirii poluării, menținerii independenței energetice a României și asigurării stabilității resurselor în regiune o reprezintă investițiile strategice pentru dezvoltarea extinsă a rețelei de transport, în condiții de sustenabilitate, alături de planuri investiționale ambițioase și proiecte unice pentru România, subliniază secretarul general al Guvernului Mircea Abrudean.

Potrivit unui comunicat al instituției, acesta a participat marți, în format online, de la sediul Guvernului, la Transylvania Green Energy Forum, eveniment organizat la Cluj-Napoca, aflat la cea de-a doua ediție.

Forumul își propune o serie de dezbateri esențiale privind tranziția justă și sustenabilă la energie verde și dificultățile pe care acest proces le întâmpină.

Temele principale ale acestei ediții au inclus inovația, politicile energetice, orașele inteligente, digitalizarea și strategiile concrete pentru atingerea țintelor de neutralitate de emisii în centrele urbane.

Acesta a salutat faptul că ”există astfel de inițiative” și și-a exprimat dorința ca ele ”să fie suficient de mediatizate și să reușească să adune în jurul lor toți actorii relevanți în acest domeniu de activitate, decidenți politici, companii, reprezentanți ai societății civile și mediului academic, pentru a putea pune laolaltă inovarea, resursele și capacitatea de face schimbările necesare”.

În portofoliul Secretariatului General al Guvernului există 4 entități cu relevanță majoră pentru domeniul energetic: Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Transelectrica și Transgaz.

De asemenea, instituția coordonează și implementarea investiției ”Eficientizarea, modernizarea și digitalizarea rețelei naționale de transport a energiei electrice” finanțată prin componenta REPowerEU a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL8 hours ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

NATO8 hours ago

Marcel Ciolacu, la Ankara: Forțele navale din România, Turcia și Bulgaria vor operaționaliza curând acțiunea de deminare în Marea Neagră

ROMÂNIA11 hours ago

Mircea Abrudean: Investițiile strategice în rețeaua de distribuție a energiei și proiectele unice reprezintă soluția pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice și menținerea independenței energetice a României

ROMÂNIA11 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan, cu ocazia lansării platformei INSPIRE de către Universitatea Babeș-Bolyai: ”Un salt uriaș în imagistica biomedicală pentru România, pentru Europa de Est, dar și pentru întreaga lume”

MAREA BRITANIE12 hours ago

Austria va face lobby în UE pentru un plan de gestionare a migrației ilegale inspirat din modelul britanic, prin care solicitanții de azil sunt trimiși în Africa

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

R. Moldova a devenit prima țară care a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu UE. Documentul, parafat la Bruxelles de Josep Borrell și Dorin Recean

CONSILIUL UE12 hours ago

Țările UE au stabilit cursul politicii digitale europene în următorul mandat: Aplicarea legilor adoptate și o povară administrativă minimă pentru actorii publici și privați, principala prioritate

CONSILIUL UE13 hours ago

Consiliul înființează prima Academie Diplomatică a Uniunii Europene pentru a furniza educație și formare diplomaților statelor membre și UE

CONSILIUL UE13 hours ago

Alegeri europene: Consiliul UE pregătește terenul pentru desfășurarea echipelor de reacție rapidă la amenințările hibride și protejarea proceselor electorale de ingerința străină

CONSILIUL UE13 hours ago

Decizie majoră a țărilor UE: Veniturile din activele înghețate ale Rusiei vor fi direcționate către apărarea militară și reconstrucția Ucrainei

INTERNAȚIONAL8 hours ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA2 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA4 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA5 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL6 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA1 week ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

Trending