Secretarul general al NATO, prima vizită în SUA de la instalarea lui Donald Trump: Jens Stoltenberg nu se întâlnește cu președintele SUA

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află într-o vizită în Statele Unite, prima de la instalarea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, însă nu are pe agendă o întrevedere cu acesta.

FOTO: NATO

Stoltenberg se află în SUA pentru întâlniri cu secretarul american al Apărării, James Mattis și cu alți oficiali americani, dar și pentru a participa la reuniunea miniștrilor de Externe din țările aflate în Coaliția Globală împotriva grupării Stat Islamic, anunță un comunicat al NATO remis CaleaEuropeana.ro.

Întrunirile cu Mattis și cu oficialii SUA vor avea loc marți, 21 martie, iar reuniunea Coaliției anti-ISIS se va desfășura ziua următoare, pe 22 martie.

Până în prezent, secretarul general al Alianței s-a întâlnit cu cei mai importanți oameni din administrația Trump – secretarul Apărării, James Mattis, și vicepreședintele Mike Pence, cei doi fiind primii oficiali ai noii administrații care s-au deplasat la cartierul general NATO.

FOTO: NATO

Secretarul general al Alianței a exprimat în dese rânduri că așteaptă să lucreze îndeaproape cu președintele SUA, Donald Trump, însă pe agenda vizitei în SUA nu figurează o întâlnire cu liderul american.

Aceasta nu este prima vizită în SUA a lui Stoltenberg calitate de secretar general NATO când nu se întâlnește cu un președinte al SUA. În 2015, proaspăt investit în funcția de secretar general, Stoltenberg s-a întâlnit la Washington cu doi dintre cei mai importanți oameni ai administrație Obama – secretarul Apărării, Ash Carter și cu consilierul prezidențial pentru securitate națională, Susan Rice – însă nu și cu președintele.

La acel moment, Kurt Volker, fost reprezentant al SUA la NATO în timpul lui George W. Bush spunea că “administrația Bush a insistat ca atunci când secretarul general al NATO vine la Washington să se vadă cu președintele, pentru a nu-i submina statura și autoritatea”.

Vizita lui Stoltenberg la Washington are loc în contextul în care Donald Trump și administrația sa le-au cerut aliaților să își plătească contribuția în domeniul militar și cer ca NATO să se concentreze mai mult pe lupta împotriva terorismului, subiecte ce probabil se vor afla și pe agenda summitului aniversar din luna mai de la Bruxelles. O ultimă discuția pe tema bugetelor Apărării la nivelul aliaților europeni a avut loc la prima întâlnire Trump-Merkel, de la finalul săptămânii trecute, la Washington.

Săptămâna trecută, când a prezentat raportul anual al NATO, Jens Stoltenberg a indicat că este important ca toți aliații să ajungă la 2% din PIB în privința bugetului Apărării, însă a precizat că nu este vorba doar despre ”a cheltui mai mult”, ci ”a cheltui mai bine”, îndemnând și Germania, în calitate de cea mai mare economie europeană, să facă acest lucru. În privința luptei împotriva terorismului, înaltul oficial aliat a reamintit contribuția NATO prin sistemele de supraveghere aeriană AWACS.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *