55,5 de miliarde de euro rătăciţi prin acte ies la suprafaţă când tocmai când Germania are nevoie de bani

Prea simplu pentru a fi plauzibil: un plus a fost înlocuit din greşeală cu un minus. Hocus-pocus: 55,5 de miliarde de euro rătăciţi prin acte contabile ies la suprafaţă când Germania are nevoie mai acută de bani., scrie Deutsche Welle.

Un beneficiu mic pentru buget, o pierdere mare pentru imagine.

I s-ar putea decerna cu lejeritate titlul de “cea mai proastă bancă a Germaniei”. Şi nu este vorba despre servicii de calitate îndoielnică – prostia, de data aceasta, are de-a face cu activităţile neuronale.

Lucrurile, cum sunt ele explicate, par atât de simple încât ceea ce lipseşte este chiar credibilitatea: în urmă cu vreo doi ani, cineva ar fi pus un minus în locul unui plus în faţa unei sume, răsturnând bilanţul unei bănci – care bancă ar fi trăit, bine-mersi şi resemnată, cu povara contabilă. Pe care, drept e, nici nu a raportat-o.

În realitate, suma de 55,5 miliarde de euro nu făcea parte din pierderile acumulate de Hypo Real Estate ci era rezultatul unor încasări. Adică bani ce ar fi consolidat bugetul şi, implicit, forţa băncii, dacă nu ar fi intervenit acel misterios cineva care a aruncat în Excel un minus în loc de plus.

Fiind vorba despre o bancă de stat, responsabilitatea cade nu doar pe cei care au comis eroarea ci şi pe întregul Minister Federal de Finanţe, principalul însărcinat cu grija pentru banii contribuabililor. Care minister de la Berlin va trebui, acum, să convingă, cum că este în măsură să organizeze administrarea prerogativelor de scoatere a Europei din criză când, de fapt, se vede treaba, are probleme în a-şi ţine sub control propriile cifre contabile.

Tot legat de persoana ministrului  Wolfgang Schäuble pot fi speculate şi legături între situaţia penibilă în care a fost pus ministerul pe care îl conduce şi insistenţa cu care el încearcă să instituie taxa pe tranzacţiile financiare, o iniţiativă pe care întreaga piaţă de profil i-o contestă. Nu poate fi exclusă nici varianta în care, în dosul întregii manevre, s-ar afla o intenţie de tip mafiot. Suspiciunile acoperă, cel puţin teoretic, o plajă largă şi numai limitele imaginaţiei le poate înfrâna. Dar, cu sentimentele populaţiei faţă de instituţiile financiar-bancare, limitele imaginaţiei ar putea fi extrem de largi.

Eroarea a generat bugetului federal un mic beneficiu financiar (suma aproape echivalează cu cea cheltuită de statul federal pentru pensii vreme de două luni). Capitalul de încredere consumat odată cu ieşirea la suprafaţă a întregii poveşti s-ar putea să cântărească mai mult decât o cifră contabilă pe care omului de rând oricum îi vine greu să o cuprindă cu gândul.

Autor: Cristian Ştefănescu

Articolul integral de pe site-ul Deutsche Welle poate fi accesat aici.

Sursa foto: quickly-player.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.