Connect with us

U.E.

Prima măsură cu impact major luată de Comisia Europeană după SOTEU 2018 – lansarea Alianței Africa – Europa, proiect menit să stimuleze investițiile și să creeze locuri de muncă

Published

on

După discursul președintelui Comisiei Europene privind Starea Uniunii (SOTEU) din plenul Parlamentului European de pe 12 septembrie, Comisia Europeană a făcut primul pas pentru a pune în aplicare una dintre măsurile anunțate.

Astfel, Comisia Europeană propune o nouă „Alianță Africa – Europa pentru investiții durabile și crearea de locuri de muncă” care vizează stimularea semnificativă a investițiilor în Africa, consolidarea comerțului, crearea de locuri de muncă și investițiile în educație și în competențe. Pachetul de astăzi se întemeiază pe angajamentele asumate cu ocazia Summitului Uniunea Africană – Uniunea Europeană, care a avut loc în luna noiembrie a anului trecut în Abidjan, în cadrul căruia cele două părți au convenit să își consolideze parteneriatul. Acesta stabilește direcții de acțiune esențiale pentru o agendă economică mai puternică pentru UE și partenerii săi africani.

Propunerea executivului european prevede:

  • stimularea investițiilor strategice și consolidarea rolului sectorului privat, în special prin diminuarea riscurilor asociate proiectelor de investiții prin combinarea granturilor și a împrumuturilor, precum și prin garanții;
  • investițiile în oameni prin investiții în educație și în competențe la nivel continental și la nivel național pentru consolidarea capacității de inserție profesională și realizarea concordanței dintre competențe și locuri de muncă, incluzând, de asemenea, bursele de studii și programele de schimb, în special prin programul Erasmus+;
  • consolidarea mediului de afaceri și a celui investițional, în special prin consolidarea dialogului cu partenerii africani și prin sprijinirea reformelor lor în acest domeniu;
  • valorificarea întregului potențial al integrării economice și al comerțului: pe baza zonei continentale africane de liber schimb, perspectiva pe termen lung este crearea unui acord intercontinental amplu de liber schimb între UE și Africa. Pentru pregătirea acestuia, acordurile de parteneriat economic, acordurile de liber schimb, inclusiv zonele de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare care pot fi oferite țărilor din Africa de Nord, precum și alte regimuri comerciale cu UE, ar trebui să fie exploatate la maximum, ca elemente constitutive în beneficiul zonei continentale africane de liber schimb;
  • mobilizarea unui pachet important de resurse financiare, astfel cum este reflectat în special în propunerea ambițioasă pentru viitorul cadru financiar multianual al UE privind finanțarea externă, în care Africa este evidențiată ca o regiune prioritară.

„Europa și Africa au multe interese comune: ambele continente își doresc ca Africa să fie mai puternică – prin locuri de muncă de calitate pentru tinerii africani, îmbunătățirea climatului de afaceri, precum și prin pace și securitate pentru toți. În acești ani am început să construim un parteneriat real între egali cu Africa. Suntem deja puternici parteneri politici, iar următorul pas este să fim parteneri economici reali și să aprofundăm relațiile noastre în domeniul schimburilor comerciale și al investițiilor. Dorim să oferim tinerilor oportunități, astfel încât aceștia să își poată îndeplini aspirațiile. Stimularea investițiilor în Africa este o măsură avantajoasă pentru ambele părți”, a declarat Federica Mogherini, vicepreședintele Comisiei Europene.

UE este cel mai apropiat vecin și cel mai mare investitor al Africii, principalul partener comercial și de dezvoltare, precum și un furnizor-cheie în materie de securitate. UE furnizează finanțare în valoare de 31 de miliarde EUR pentru Africa, sub formă de asistență oficială pentru dezvoltare în perioada 2014-2020 , pentru impulsionarea economiei Africii, oferirea unei șanse tinerilor de pe continentul african să își poată construi un viitor, asigurarea securității alimentare, asigurarea accesului la energie, precum și pentru instaurarea bunei guvernanțe și a respectului pentru drepturile omului. Statele membre ale UE au creat un stoc de investiții de 291 de miliarde EUR în 2016, UE devenind cel mai mare investitor în Africa. De asemenea, UE oferă accesul liber la piața UE prin intermediul acordurilor de parteneriat economic, al acordurilor de liber schimb, inclusiv zonele de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare cu țările din Africa de Nord și regimul „Totul în afară de arme” cu țările africane.

U.E.

Ministrul german al Finanțelor: Germania are nevoie de o redresare economică pentru a-și asigura poziția geopolitică

Published

on

© European Union, 2024

Germania are nevoie de o redresare economică pentru a-și asigura poziția geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul german de finanțe și șeful liberalilor din FDP, Christian Lindner, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Anul trecut, economia germană a fost cea mai slabă din rândul țărilor mari din zona euro, în condițiile în care costurile ridicate ale energiei, comenzile globale slabe și ratele record ale dobânzilor și-au pus amprenta.

Anul acesta va fi, de asemenea, o provocare pentru cea mai mare economie a Europei.

În raportul său privind perspectivele economiei mondiale, Fondul Monetar Internațional și-a redus previziunile pentru produsul intern brut german cu 0,3 puncte procentuale pentru ambii ani, așteptându-se la o creștere de 0,2% în acest an și de 1,3% în 2025.

Aceste previziuni sunt sub estimările de 0,8% pentru 2024 și de 1,5% pentru 2025 pentru zona euro, ceea ce arată că Germania a devenit codașă în cadrul blocului, după ce a fost singura mare economie care a suferit o contracție anul trecut.

Lindner a declarat că slăbiciunea economică a Germaniei are consecințe asupra securității și geopoliticii.

„Avem nevoie de redresarea economică pentru că, în cele din urmă, puterea economică este, de asemenea, un factor în geopolitică”, a declarat Lindner la conferința partidului său de la Berlin, referindu-se la războiul președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

„Scopul lui Putin este de a exercita puterea asupra noastră și nu trebuie să permitem niciodată ca acest lucru să se întâmple”, a afirmat el. Dar pentru a avea mijloacele necesare împotriva lui, este nevoie de creștere economică, a adăugat el.

Continue Reading

U.E.

UE critică Rusia pentru măsurile luate împotriva filialelor unor companii europene: Reprezintă încă o dovadă a disprețului față de normele și legislația internațională

Published

on

© European Communities, 1997/Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană a criticat sâmbătă Rusia pentru că a plasat filialele unei companii italiene și ale unei companii germane sub „managementul extern temporar” al unei entități Gazprom, afirmând că această măsură demonstrează disprețul Moscovei față de normele internaționale.

Președintele rus Vladimir Putin a plasat filialele rusești ale companiei italiene de încălzire a apei Ariston și ale producătorului german de electrocasnice BSH Hausgeraete sub conducerea JSC Gazprom Household Systems, potrivit unui decret publicat vineri.

„Aceste măsuri, care vizează activități economice legitime, reprezintă încă o dovadă a disprețului Rusiei față de normele și legislația internațională”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE.

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a declarat că guvernul l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a oferi clarificări cu privire la această problemă, adăugând că Roma se coordonează cu Germania și cu oficialii Uniunii Europene de la Bruxelles.

Comunicatul UE a precizat că aceste demersuri au confirmat faptul că Rusia, care duce un război în Ucraina, este „un actor imprevizibil și în domeniul economic și a creat un climat de afaceri arbitrar și ostil față de investitorii străini”.

„Uniunea Europeană solicită Rusiei să revină asupra acestor măsuri și să caute soluții acceptabile cu companiile europene vizate de acestea”, se arată în declarație.

Ariston s-a declarat sâmbătă „extrem de surprinsă” de această măsură și evaluează implicațiile decretului din punct de vedere al guvernanței și al managementului. 

Continue Reading

U.E.

UE alocă încă 68 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza

Published

on

© WFP/Ali Jadallah

Având în vedere deteriorarea continuă a crizei umanitare grave din Gaza și creșterea constantă a nevoilor pe teren, Comisia Europeană își intensifică finanțarea pentru a sprijini palestinienii afectați de războiul în curs, a anunțat instituția vineri.

În prezent, UE a alocat 68 milioane de euro suplimentare sub formă de ajutor umanitar, care va fi direcționat prin intermediul organizațiilor partenere care oferă deja asistență palestinienilor din Gaza și din întreaga regiune. Acest sprijin vizează, printre altele, intensificarea asistenței alimentare, a asistenței nutriționale, a asistenței în materie de sănătate, de apă și canalizare și a sprijinului pentru adăposturi, care sunt extrem de necesare. Cu acest sprijin, asistența umanitară totală a UE se ridică la 193 de milioane de euro pentru palestinienii nevoiași din Gaza și din întreaga regiune în 2024.

În plus, operațiunea “Podul aerian umanitar al UE pentru ajutorarea persoanelor din Gaza” continuă să transporte provizii vitale furnizate de partenerii umanitari și de statele membre ale UE. Cel mai recent zbor va livra astăzi provizii de urgență, iar alte două zboruri sunt programate pentru prima săptămână din luna mai.

UE a finanțat 2 convoaie care au transportat peste 130 de tone de adăposturi, materiale sanitare, apă și canalizare donate de Irlanda și de partenerii umanitari. Aceste articole, desfășurate din Dubai, sunt transportate în Gaza în coordonare cu Global Logistics Cluster prin Iordania. Comisia monitorizează în permanență situația și este pregătită să ofere asistență suplimentară, dacă este necesar.

Situația umanitară prelungită a palestinienilor din Fâșia Gaza continuă să se deterioreze rapid din cauza intensificării continue a ostilităților după atacul terorist asupra Israelului și operațiunea militară israeliană la scară largă care a urmat, precum și a blocadei din Gaza.

Situația umanitară deja gravă din Gaza a atins un nivel catastrofal pentru cele 2,2 milioane de locuitori, ceea ce a dus la un număr mare de morți în rândul civililor și la un risc concret de foamete.

Pentru a răspunde crizei, începând din octombrie 2023, UE a efectuat 48 de zboruri umanitare pe poduri aeriene care au transportat peste 2 000 de tone de articole de ajutor furnizate de partenerii umanitari și de mai multe state membre ale UE.

De asemenea, UE a deschis două depozite ale UE în interiorul Gaza, în Rafah și în Zona Mijlocie, pentru un total de 1 500 de metri pătrați la dispoziția partenerilor umanitari.

De asemenea, UE explorează toate mijloacele disponibile de livrare a ajutoarelor, în timp ce livrarea pe cale terestră rămâne cea mai eficientă și eficace modalitate de a crește fluxul de ajutor umanitar în Gaza la nivelul necesar.

Prin intermediul EHRC, un epidemiolog al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a fost, de asemenea, detașat pentru a sprijini Agenția de Ajutor și Lucrări a Națiunilor Unite (UNRWA) în Iordania.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.11 hours ago

Ministrul german al Finanțelor: Germania are nevoie de o redresare economică pentru a-și asigura poziția geopolitică

U.E.12 hours ago

UE critică Rusia pentru măsurile luate împotriva filialelor unor companii europene: Reprezintă încă o dovadă a disprețului față de normele și legislația internațională

ROMÂNIA DIGITALĂ19 hours ago

ICI București a participat la a Treia Sesiune a Comitetului Mixt de Cooperare lnterguvernamentală România-Emiratele Arabe Unite

U.E.20 hours ago

UE alocă încă 68 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza

ROMÂNIA23 hours ago

Sorin Cîmpeanu a condus delegația Senatului la Conferința Președinților Parlamentelor UE, încheiată cu adoptarea unui Carte privind rolul parlamentelor în democrație

COMUNICATE DE PRESĂ23 hours ago

Marian Preda, rectorul Universității din București, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova

FONDURI EUROPENE23 hours ago

Adrian Câciu anunță investiții de 4,5 miliarde de euro în primul trimestru din 2024, o creștere de 70% față de perioada similară a anului trecut

NATO1 day ago

Erdogan îi transmite lui Rutte că noul secretar general NATO trebuie să prioritizeze eliminarea obstacolelor dintre aliați privind industriile de apărare și preocupările legate de terorism

CONSILIUL UE1 day ago

Ungaria promite o președinție “central-europeană” a Consiliului UE și care să stopeze declinul Uniunii, prin lupta împotriva migrației și accelerarea extinderii în Balcani

U.E.1 day ago

Franța susține că o “forță de reacție rapidă” a UE ar putea fi înființată în 2025: Există multe crize asupra cărora NATO nu are competențe

INTERNAȚIONAL4 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA4 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL5 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.6 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 weeks ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending