Connect with us

SUA

Președintele Eurogrupului: Nu există o cursă între UE și SUA către cel mai mare pachet de redresare. Stimulentele financiare sunt duble față de criza din 2008, arătând gravitatea mortală a provocării

Published

on

©Eurogrup

Președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, a afirmat în această săptămână, într-un articol de opinie, că o comparare a programelor de redresare ale Uniunii Europene și ale Statelor Unite, este inevitabile în momentele de mare provocare, însă a spus că aceasta nu are rost, insistând asupra faptului că stimulentele financiare acordate de UE și SUA arată gravitatea mortală a crizei.

“Comparațiile diminuează eforturile semnificative și istorice întreprinse pentru a stimula economiile noastre și pentru a dezvolta și lansa vaccinuri la o viteză fără precedent”, a spus ministrul de finanțe al Irlandei, cel care prezidează reuniunile miniștrilor de finanțe din țările zonei euro.

Acesta a subliniat că în anul 2020 Europa a pus în aplicare un sprijin bugetar egal cu 7% din produsul intern brut și sprijinul pentru lichidități de 17% din PIB, în timp ce cifrele de stimulare ale SUA au fost de 10% din PIB ca sprijin bugetar și de 7.7% din PIB pentru lichidități.

„Cele 27 de țări ale UE au acționat împreună, asigurându-se că cele mai afectate din punct de vedere economic au fost sprijinite și că toate statele membre au acces la vaccinuri. Aceste eforturi coordonate sprijină zeci de milioane de oameni”, a declarat Paschal Donohoe.

De asemenea, președintele Eurogrupului a punctat faptul că există diferențe importante între UE și SUA. Astfel, UE a ales să își concentreze răspunsul pe protejarea ocupării forței de muncă prin intermediul unor sisteme de păstrare a locurilor de muncă pentru a menține persoanele în câmpul muncii, în timp ce guvernul federal american și guvernele statelor federale, care au trebuit să reducă cheltuielile, au concediat 1,3 milioane de angajați, deoarece au fost nevoite să își echilibreze bugetele. 

„Acest lucru se datorează faptului că orientarea politicii fiscale de susținere a UE, combinată cu suspendarea regulilor fiscale și stabilirea unui cadru temporar pentru ajutorul de stat, au permis guvernelor să instituie niveluri de sprijin bugetar fără precedent. Cele trei plase europene de siguranță, inclusiv SURE, care a asigurat 100 de miliarde de euro pentru a proteja lucrătorii împotriva riscului de șomaj, completează răspunsurile naționale”, a adăugat Donohoe. 

În plus, acesta a amintit că deciziile de politică monetară și orientarea Băncii Centrale Europene, care au păstrat condiții favorabile economiei, sunt indispensabile. Măsurile luate au protejat milioane de locuri de muncă și mijloace de subzistență și au atenuat impactul crizei pandemice asupra întreprinderilor. 

UE a convenit asupra unui buget consolidat pe termen lung pentru perioada 2021-2027, precum și asupra NextGenerationEU, instrumentul de recuperare temporară de 750 miliarde EUR. Împreună, formează cel mai mare pachet de stimuli financiari finanțat vreodată prin bugetul UE, de 1,8 trilioane de euro.

„Pachetul NextGenerationEU și Mecanismul de Redresare și Reziliență vor duce la o sumă suplimentară de 750 miliarde de euro pentru cheltuielile care vor începe anul acesta. Această inițiativă era de neconceput înainte de pandemie”, a detaliat președintele Eurogrupului. 

În contextul în care dolarul și euro sunt cele mai puternice monede din lume, Donohoe a afirmat că miniștrii de finanțe din zona euro sunt uniți în abordarea conform căreia, până la sfârșitul crizei sănătății, economia va fi protejata cu ajutorul sprijinului necesar. SUA va reveni la nivelurile economice pre-pandemice în 2021, în timp ce UE se așteaptă să facă acest lucru până în 2022.

Reamintim că în urmă cu trei săptămâni, Congresul SUA a aprobat planul gigantic de 1.900 de miliarde de dolari al lui Joe Biden pentru relansarea economiei americane. 

„Acțiunile sunt importante, dar succesul lor este tot ceea ce contează cu adevărat pentru cetățenii pe care îi deservim. Implementarea rapidă a Mecanismului de Redresare și Reziliență și măsurile naționale suplimentare vor conduce economiile noastre prin criza Covid-19. În fiecare zi vedem mai mulți oameni vaccinați și ne așteptăm să avem peste 300 de milioane de vaccinuri în Europa până în mai – un pas vital spre normalitate”, a spus Paschal Donohoe.

În final, președintele Eurogrupului a subliniat că analogiile unui competiții pot persista, dar aceasta nu este o cursă către cel mai mare pachet de redresare.

„Este vorba despre rezultatele care contează, despre mijloacele de subzistență salvate și despre standardele de viață recuperate. Faptul că stimulentele bugetare din SUA și Europa sunt duble față de cele din criza financiară mondială din 2008 arată că cele două părți își dau seama de gravitatea mortală a provocării”, a conchis acesta.  

SUA

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

Published

on

© White House

Președintele SUA, Joe Biden, a subliniat eforturile administrației sale de a plasa americani de culoare în cele mai înalte eșaloane ale puterii politice în timpul discursului de duminică de la Morehouse College, recunoscând în același timp angoasa care mocnește în rândul tinerilor din SUA din cauza crizei umanitare din Gaza, relatează CNN

Președintele, care s-a adresat absolvenților unui colegiu preeminent pentru bărbați de culoare, a făcut un apel puternic la încetarea focului între Israel și Hamas în Gaza, însoțit de eliberarea ostaticilor israelieni, îndemnând în același timp la o soluție politică pe termen lung la această criză.

„Ceea ce se întâmplă în Gaza și în Israel este sfâșietor: atacul vicios al Hamas asupra Israelului, care ucide vieți nevinovate și ține oameni ostatici; palestinieni nevinovați prinși în mijlocul a toate acestea – bărbați, femei și copii uciși sau strămutați și care au nevoie disperată de apă, alimente și medicamente”, a declarat șeful de la Casa Albă.

Biden s-a confruntat cu un moment de echilibru delicat înainte de discursul său de la Morehouse, unde unii studenți și membri ai facultății s-au opus prezenței președintelui în campus din cauza sprijinului său ferm pentru campania Israelului împotriva Hamas. Casa Albă a lucrat săptămâni întregi pentru a calma aceste preocupări și a sperat că discursul îi va oferi președintelui ocazia de a se conecta mai bine cu tinerii de culoare, un grup care se îndepărtează din ce în ce mai mult de președinte, potrivit unor sondaje recente.

Biden și echipa sa de campanie sunt conștienți că sprijinul americanilor de culoare va fi esențial pentru șansele sale de a reveni la Casa Albă – în special în state precum Georgia, unde președintele a ținut discursul de absolvire de la Morehouse, și Michigan, unde l-a catalogat pe fostul președinte Donald Trump drept „dereglat” în timpul remarcilor făcute la un dineu al NAACP în cursul zilei de duminică.

Înainte de discursul lui Biden, șeful de promoție al Colegiului a invocat în discursul său numele unuia dintre cei mai faimoși absolvenți ai școlii, reverendul Martin Luther King Jr. pentru a face apel la încetarea violențelor din Gaza.

De asemenea, în timp ce președintele a început să vorbească, unii absolvenți au luat parte la un protest tăcut; unul dintre ei a desfășurat un steag palestinian, în timp ce alții i-au întors spatele președintelui. Cu toate acestea, Biden și-a ținut discursul fără nicio întrerupere vizibilă.

Acesta a recunoscut frustrările tinerilor americani cu privire la criza din Orientul Mijlociu și a spus că problema afectează profund.

„Este una dintre cele mai dificile și mai complicate probleme din lume și nu este nimic ușor în legătură cu ea – știu că îi înfurie și îi frustrează pe mulți dintre voi, inclusiv familia mea”, a spus Biden. CNN a relatat anterior că prima doamnă Jill Biden și-a exprimat în privat îngrijorarea cu privire la numărul de victime umanitare din Gaza. El a adăugat: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”.

Candidații prezidențiali democrați s-au bucurat de sprijinul americanilor de culoare încă din timpul Mișcării pentru Drepturi Civile, iar istoria lui Biden cu această comunitate este profundă. Cu toate acestea, sondajele de opinie au arătat o erodare a sprijinului pentru președinte din partea alegătorilor de culoare nemulțumiți de modul în care acesta gestionează economia și de sprijinul său pentru Israel.

Continue Reading

SUA

Jake Sullivan solicită Israelului corelarea operațiunilor militare din Gaza cu o ”strategie politică” care poate asigura înfrângerea Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor și un viitor mai bun pentru Fâșie

Published

on

© Official White House Photo by Erin Scott

Consilierul pentru securitate națională al SUA Jake Sullivan a solicitat din nou duminică Israelului să înainteze o strategie politică privind operațiunilor militare în Gaza pentru ”înfrângerea durabilă a Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor și un viitor mai bun pentru Gaza” , anunță DPA, citat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, acesta s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, președintele Isaac Herzog, consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi și cu ministrul pentru afaceri strategice Ron Dermer în cadrul unei reuniuni modificate a Grupului consultativ strategic SUA-Israel (SCG) pentru a discuta despre războiul din Gaza, inclusiv despre diplomația în curs de desfășurare pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor și despre obiectivul comun de înfrângere durabilă a Hamas.

Sullivan a sosit în Israel de la Dammam, Arabia Saudită, unde a avut întâlniri constructive cu prințul moștenitor și prim-ministru al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman, care ”s-au concentrat pe o viziune cuprinzătoare pentru o regiune integrată a Orientului Mijlociu”.

Sullivan i-a informat pe prim-ministrul Netanyahu și echipa sa cu privire la aceste întâlniri și la potențialul care ar putea fi disponibil acum pentru Israel, precum și pentru poporul palestinian.

Consilierul pentru securitate națională al SUA ”a propus o serie de măsuri concrete pentru a asigura un flux mai mare de ajutor în Gaza, inclusiv prin toate punctele de trecere disponibile și prin coridorul maritim umanitar multinațional”.

Sullivan și partenerii SUA au discutat, de asemenea, despre măsurile de construire a unui mecanism de reducere a riscului ”mai eficient pentru a se asigura că lucrătorii umanitari pot livra în siguranță ajutorul celor care au nevoie și pentru a stabili coridoare fixe în interiorul Gaza pentru a se asigura că ajutorul poate ajunge la toți cei care au nevoie”.

De cealaltă parte, biroul lui Netanyahu a precizat că discuțiile s-au axat pe operațiunea militară israeliană de la Rafah, pe ajutorul umanitar și pe ostaticii deținuți în Gaza, conform Deutsche Welle

Netanyahu se opune creării unui stat palestinian, afirmând că Israelul va menține un control de securitate pe termen nelimitat asupra Gaza, ceea ce s-a transformat într-un punct de dispută cu membrii cabinetului său de război.

Agenția saudită de știri de stat a relatat că Sullivan a vorbit cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman despre necesitatea de a găsi o “cale credibilă pentru realizarea soluției celor două state” pentru israelieni și palestinieni.

Continue Reading

SUA

SUA pregătesc sancțiuni împotriva oficialilor georgieni care au promovat legea “influenței străine”, criticând o “turnură iliberală” și o “politică de acomodare cu Rusia”

Published

on

© The White House/ Flickr

Funcționarii responsabili de promovarea legii georgiene de inspirație rusească privind “agenții străini” ar putea fi supuși înghețării activelor și interdicțiilor de călătorie, conform unui nou proiect de lege care urmează să fie prezentat Congresului SUA și consultat de Politico Europe.

Proiectul avertizează că partidul de guvernământ Visul georgian “a îmbrățișat din ce în ce mai mult și în mod regretabil o politică de acomodare cu Federația Rusă”, ca parte a unei “turnuri din ce în ce mai iliberale”.

Proiectul de lege adaugă că Tbilisi “a atacat în mod deschis SUA și alte organizații occidentale de promovare a democrației, precum și societatea civilă locală și internațională, în timp ce a îmbrățișat legături sporite cu Rusia în special, precum și cu China”.

Reprezentantul republican din Carolina de Sud, Joe Wilson, va prezenta proiectul de lege chiar luni.

Legea ar obliga înalții oficiali americani să informeze Congresul cu privire la aspecte de “influență politică necorespunzătoare, cleptocrație și corupție de elită în Georgia”, precum și cu privire la activele suspecte ale serviciilor de informații rusești și chinezești care operează în țara din Caucazul de Sud.

Sancțiunile ar viza, de asemenea, forțele de ordine georgiene și serviciile de securitate, care au reprimat protestele împotriva proiectului de lege privind agenții străini.

Cu ocazia unei vizite în Georgia săptămâna trecută, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, James O’Brien, a avertizat că, dacă Georgia va adopta legea privind agenții străini, “vom vedea restricții venite din partea Statelor Unite” care vor afecta finanțele sau călătoriile celor care se află în spatele acesteia.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că intrarea în vigoare a legislației privind agenții străini „ne va obliga să ne reevaluăm în mod fundamental relația cu Georgia”.

Președinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a ”agenților străini”, care a suscitat proteste masive în această ţară din Caucaz, însă veto-ul său este mai mult simbolic, partidul de guvernământ putând relua aprobarea acestui proiect de lege în Parlament fără ca președintele să se mai poată opune.

Parlamentarii georgieni au aprobat planurile controversate de a califica sute de ONG-uri și instituții media drept agenți străini, deschizând calea ca proiectul să devină o lege de inspirație rusească, deși NATO, UE și SUA au condamnat această iniţiativă a guvernului georgian.

Președintele Consiliului European Charles Michel a cerut politicienilor din Georgia să profite de ”fereastra de oportunitate” deschisă de vetoul președintei Zurabişvili asupra legii privind ”influența străină”, în timp ce avertismente au venit și din partea președintelui francez Emmanuel Macron și a cancelarului german Olaf Scholz.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL8 hours ago

Curtea Penală Internațională: Judecătoarea Iulia Motoc va prezida completul ce se va pronunţa asupra mandatelor de arestare cerute împotriva lui Netanyahu și liderilor Hamas

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

NATO12 hours ago

Ministerul Apărării Naționale lansează o nouă campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari. Sunt disponibile aproape 5.000 de locuri

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Premierul Greciei îi cere președintei Comisiei Europene ”să adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”

COMUNICATE DE PRESĂ14 hours ago

ICI București a participat la conferinţa dedicată Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor și Societăţii Informaţionale

ROMÂNIA15 hours ago

România și Qatar semnează un memorandum de înțelegere pentru cooperare în domeniul comunicațiilor electronice. Marcel Ciolacu: Acest sector are rol strategic pentru țara noastră

COMUNICATE DE PRESĂ15 hours ago

Universitatea din București lansează rezultatele cercetării „Atitudinea românilor față de voluntariat”

MAREA BRITANIE16 hours ago

”Doar standarde globale pentru AI pot opri o cursă spre abis”, subliniază premierul britanic și președintele sud-coreean în preambulul summitului global privind inteligența artificială

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Ajutorul acordat Iranului de către Comisia Europeană pentru găsirea elicopterului prezidențial nu a avut în spate „motivații politice”

POLITICĂ16 hours ago

Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat că își lansează cartea “Un ostaș în slujba țării” în contextul tranziției sale de la om de armată la om politic

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA17 hours ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA3 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA4 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL6 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA1 week ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

Trending