Connect with us

SUA

Președintele Eurogrupului: Nu există o cursă între UE și SUA către cel mai mare pachet de redresare. Stimulentele financiare sunt duble față de criza din 2008, arătând gravitatea mortală a provocării

Published

on

©Eurogrup

Președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, a afirmat în această săptămână, într-un articol de opinie, că o comparare a programelor de redresare ale Uniunii Europene și ale Statelor Unite, este inevitabile în momentele de mare provocare, însă a spus că aceasta nu are rost, insistând asupra faptului că stimulentele financiare acordate de UE și SUA arată gravitatea mortală a crizei.

“Comparațiile diminuează eforturile semnificative și istorice întreprinse pentru a stimula economiile noastre și pentru a dezvolta și lansa vaccinuri la o viteză fără precedent”, a spus ministrul de finanțe al Irlandei, cel care prezidează reuniunile miniștrilor de finanțe din țările zonei euro.

Acesta a subliniat că în anul 2020 Europa a pus în aplicare un sprijin bugetar egal cu 7% din produsul intern brut și sprijinul pentru lichidități de 17% din PIB, în timp ce cifrele de stimulare ale SUA au fost de 10% din PIB ca sprijin bugetar și de 7.7% din PIB pentru lichidități.

„Cele 27 de țări ale UE au acționat împreună, asigurându-se că cele mai afectate din punct de vedere economic au fost sprijinite și că toate statele membre au acces la vaccinuri. Aceste eforturi coordonate sprijină zeci de milioane de oameni”, a declarat Paschal Donohoe.

De asemenea, președintele Eurogrupului a punctat faptul că există diferențe importante între UE și SUA. Astfel, UE a ales să își concentreze răspunsul pe protejarea ocupării forței de muncă prin intermediul unor sisteme de păstrare a locurilor de muncă pentru a menține persoanele în câmpul muncii, în timp ce guvernul federal american și guvernele statelor federale, care au trebuit să reducă cheltuielile, au concediat 1,3 milioane de angajați, deoarece au fost nevoite să își echilibreze bugetele. 

„Acest lucru se datorează faptului că orientarea politicii fiscale de susținere a UE, combinată cu suspendarea regulilor fiscale și stabilirea unui cadru temporar pentru ajutorul de stat, au permis guvernelor să instituie niveluri de sprijin bugetar fără precedent. Cele trei plase europene de siguranță, inclusiv SURE, care a asigurat 100 de miliarde de euro pentru a proteja lucrătorii împotriva riscului de șomaj, completează răspunsurile naționale”, a adăugat Donohoe. 

În plus, acesta a amintit că deciziile de politică monetară și orientarea Băncii Centrale Europene, care au păstrat condiții favorabile economiei, sunt indispensabile. Măsurile luate au protejat milioane de locuri de muncă și mijloace de subzistență și au atenuat impactul crizei pandemice asupra întreprinderilor. 

UE a convenit asupra unui buget consolidat pe termen lung pentru perioada 2021-2027, precum și asupra NextGenerationEU, instrumentul de recuperare temporară de 750 miliarde EUR. Împreună, formează cel mai mare pachet de stimuli financiari finanțat vreodată prin bugetul UE, de 1,8 trilioane de euro.

„Pachetul NextGenerationEU și Mecanismul de Redresare și Reziliență vor duce la o sumă suplimentară de 750 miliarde de euro pentru cheltuielile care vor începe anul acesta. Această inițiativă era de neconceput înainte de pandemie”, a detaliat președintele Eurogrupului. 

În contextul în care dolarul și euro sunt cele mai puternice monede din lume, Donohoe a afirmat că miniștrii de finanțe din zona euro sunt uniți în abordarea conform căreia, până la sfârșitul crizei sănătății, economia va fi protejata cu ajutorul sprijinului necesar. SUA va reveni la nivelurile economice pre-pandemice în 2021, în timp ce UE se așteaptă să facă acest lucru până în 2022.

Reamintim că în urmă cu trei săptămâni, Congresul SUA a aprobat planul gigantic de 1.900 de miliarde de dolari al lui Joe Biden pentru relansarea economiei americane. 

„Acțiunile sunt importante, dar succesul lor este tot ceea ce contează cu adevărat pentru cetățenii pe care îi deservim. Implementarea rapidă a Mecanismului de Redresare și Reziliență și măsurile naționale suplimentare vor conduce economiile noastre prin criza Covid-19. În fiecare zi vedem mai mulți oameni vaccinați și ne așteptăm să avem peste 300 de milioane de vaccinuri în Europa până în mai – un pas vital spre normalitate”, a spus Paschal Donohoe.

În final, președintele Eurogrupului a subliniat că analogiile unui competiții pot persista, dar aceasta nu este o cursă către cel mai mare pachet de redresare.

„Este vorba despre rezultatele care contează, despre mijloacele de subzistență salvate și despre standardele de viață recuperate. Faptul că stimulentele bugetare din SUA și Europa sunt duble față de cele din criza financiară mondială din 2008 arată că cele două părți își dau seama de gravitatea mortală a provocării”, a conchis acesta.  

INTERNAȚIONAL

Antony Blinken, convorbire telefonică cu ministrul ucrainean de externe: Am subliniat sprijinul SUA pentru consolidarea Ucrainei din punct de vedere militar și diplomatic

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat sâmbătă la telefon cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, despre apărarea continuă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, informează comunicatul oficial

Aceștia au discutat despre cele mai recente eforturi ilegale și ilegitime ale Moscovei de a schimba granițele Ucrainei prin forță, precum și despre atrocitățile tot mai multe comise de forțele ruse împotriva poporului ucrainean, inclusiv despre crimele de război și încălcările drepturilor omului.

Antony Blinken a reiterat mesajul președintelui Biden, potrivit căruia Statele Unite vor respecta întotdeauna frontierele recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei și că vor continua să sprijine eforturile Ucrainei de a recâștiga controlul asupra teritoriului său prin consolidarea militară și diplomatică a acesteia.

„Atrocitățile și încercările nelegitime ale Moscovei de a schimba granițele Ucrainei prin forță nu vor funcționa niciodată. I-am reiterat lui Dmytro Kuleba angajamentul nostru ferm față de Ucraina și am subliniat sprijinul nostru pentru a consolidarea Ucrainei din punct de vedere militar și diplomatic, astfel încât aceasta să-și poată apăra patria”, a transmis secretarul de stat american, pe Twitter.

 

Mai mult, secretarul de stat l-a pus la curent pe ministrul de externe cu privire la asistența americană în domeniul securității, inclusiv pachetul de 1,1 miliarde de dolari al Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, anunțat săptămâna aceasta, precum și cu livrările viitoare.

„În cadrul convorbirii telefonice de astăzi cu Antony Blinken, am mulțumit Statelor Unite pentru sprijinul său neclintit, inclusiv pentru ultima asistență bugetară și de securitate în valoare de 12,35 miliarde de dolari. Secretarul de stat m-a asigurat că, indiferent de orice demers ilegal al lui Putin, SUA vor continua să sprijine Ucraina în lupta noastră dreaptă”, a scris Dmytro Kuleba, pe Twitter.

 

Mai mult, Antony Blinken și ministrul de externe au discutat și despre eforturile de a se asigura că grânele ucrainene continuă să ajungă la cei mai nevoiași din întreaga lume și despre asigurarea siguranței instalațiilor nucleare ucrainene.

Reamintim că în data de 30 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a proclamat anexarea a patru regiuni ocupate militar parțial în estul și sudul Ucrainei invadate de Federația Rusă la 24 februarie, în ceea ce reprezintă cea mai mare anexare teritorială în Europa de la Adolf Hitler încoace, precum și cea mai semnificativă escaladare a războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Într-o primă reacție a administrației americane ca urmare a deciziei lui Vladimir Putin, Joe Biden și secretarul de stat Antony Blinken au declarat, la unison, că Statele Unite resping fără echivoc „încercările frauduloase” ale Rusiei de a schimba granițele recunoscute internațional ale Ucrainei și vor impune costuri rapide și severe ca răspuns la încălcarea suveranității Ucrainei de către Federația Rusă.

Drept reacție la acțiunea lui Putin, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, vineri, după ședința Consiliului de Securitate, cererea de aderare a țării sale la NATO, acesta solicitând desfășurarea unei proceduri accelerate de intrare a Ucrainei în Alianță.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Șeful Pentagonului a discutat cu ministrul ucrainean al apărării despre „modalitățile de consolidare” a capacităților trupelor ucrainene

Published

on

© Oleksii Reznikov/ Twitter

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a discutat cu ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, pentru a condamna „referendumurile false” organizate de Rusia în zonele ocupate din Ucraina, reiterând că SUA nu vor recunoaște niciodată „aceste încercări ilegale și ilegitime de anexare”, informează comunicatul oficial

De asemenea, liderii au discutat și despre eforturile Statelor Unite privind asistența de securitate în curs de desfășurare, inclusiv despre cel mai recent anunț privind suma suplimentară de 1,1 miliarde de dolari prin intermediul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, axată pe sprijinirea Ucrainei pe termen lung.

Citiți și: De la începutul invaziei ruse, SUA au acordat Ucrainei un ajutor militar de 16,2 miliarde de dolari: Noul sprijin de 1,1 miliarde include 18 sisteme HIMARS

Ministrul Reznikov a prezentat o actualizare a situației de pe teren, iar secretarul Austin a subliniat angajamentul de neclintit al SUA de a sprijini Ucraina în timp ce aceasta ripostează împotriva agresiunii rusești.

„Am avut o convorbire cu secretarul american al apărării. Am discutat despre actualizările din prima linie, despre Ramstein 6 și despre modalitățile de consolidare a capacităților noastre. Avem vești bune care vor fi anunțate în curând. Lloyd Austin a confirmat că SUA nu vor nu recunoaște așa-zisele referendumuri organizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina”, a scris Oleksii Reznikov, pe Twitter.

 

În plus, liderii au discutat și despre planificarea următoarei reuniuni a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina și s-au angajat să rămână în contact strâns.

Reamintim că în data de 30 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a proclamat anexarea a patru regiuni ocupate militar parțial în estul și sudul Ucrainei invadate de Federația Rusă la 24 februarie, în ceea ce reprezintă cea mai mare anexare teritorială în Europa de la Adolf Hitler încoace, precum și cea mai semnificativă escaladare a războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Într-o primă reacție a administrației americane ca urmare a deciziei lui Vladimir Putin, Joe Biden și secretarul de stat Antony Blinken au declarat, la unison, că Statele Unite resping fără echivoc „încercările frauduloase” ale Rusiei de a schimba granițele recunoscute internațional ale Ucrainei și vor impune costuri rapide și severe ca răspuns la încălcarea suveranității Ucrainei de către Federația Rusă

Drept reacție la acțiunea lui Putin, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, vineri, după ședința Consiliului de Securitate, cererea de aderare a țării sale la NATO, acesta solicitând desfășurarea unei proceduri accelerate de intrare a Ucrainei în Alianță.

Continue Reading

ROMÂNIA

Experții New Strategy Center au avut mai multe întrevederi la Congresul SUA pentru a împărtăși perspectivele privind situația de securitate din regiunea Mării Negre

Published

on

© New Strategy Center

Experții New Strategy Center, care se află în SUA, au avut în cursul zilei de joi, 29 septembrie, mai multe întrevederi la Congres. Acestea au reprezentat o oportunitate de a împărtăși perspectivele reprezentanților NSC privind situația de securitate din regiunea Mării Negre, potențialele efecte ale războiului din Ucraina asupra liberei circulații a navelor și concluziile unui recent studiu elaborat de NSC și Center for European Policy Analysis (CEPA), referitor la importanța strategică a Insulei Șerpilor.

Aceste teme au fost abordate de experții NSC în cadrul întâlnirilor cu congresmanii Robert Aderholt (R-Alabama) și John Moolennar (R-Michigan), membri ai House Committee on Appropiations, una dintre cele mai influente comisii din Congres, ce fundamentează politica bugetară a SUA.

O discuție similară a avut loc și cu congresmanul Tim Walberg, membru al comitetului pe energie din Camera Reprezentanților. Echipa NSC a evidențiat cu acest prilej potențialul proiectelor strategice ale României din domeniul energiei, cele privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, cooperarea româno-americană în domeniul nuclear civil. Construirea reactoarelor 3 și 4 la Centrala Nucleară de la Cernavodă sau importanța proiectului reactoarelor modulare mici (SMR) în România au fost evidențiate în întâlnirea avută de echipa NSC.

 

Nu în ultimul rând, experții NSC au avut o întâlnire și cu Patrick Flood, principalul consilier pe probleme militare al congresmanului Don Bacon (R-Nebraska), membru al Committee on Armed Services.

Alături de echipa NSC, ES Andrei Muraru, Ambasadorul României a Washington, a susținut temele de interes în dialogul cu parlamentarii americani, printre care și importanța adoptării în cadrul Congresului SUA a inițiativei legislative ce prevede realizarea strategiei SUA la Marea Neagră.

Vineri, 30 septembrie, experții NSC au participat la un briefing pentru staff-erii membrilor Comisiei de Afaceri Externe din cadrul Senatului SUA. Cu aceasta ocazie au fost prezentate propriile evaluări privind evoluția din regiunea Mării Negre, în contextul războiului din Ucraina. De asemenea, au mai fost discutate unele elemente prezentate în studiul “The Strategic Importance of Snake Island”, realizat de New Strategy Center și Center for European Policy Analysis (CEPA).

La aceste discuții au participat George Scutaru, CEO New Strategy Center, Dr. Antonia Colibășanu, Expert Senior Asociat New Strategy Center și Izel Stănculescu-Selim, Director Programe New Strategy Center.

Echipa NSC efectuează în această săptămână o vizită în SUA pentru o serie de evenimente, demersul făcând parte din eforturile New Strategy Center de a contribui la o mai bună înțelegere a contextului strategic regional și de a promova interesele de securitate ale României și parteneriatul strategic dintre România și SUA.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL5 mins ago

Antony Blinken, convorbire telefonică cu ministrul ucrainean de externe: Am subliniat sprijinul SUA pentru consolidarea Ucrainei din punct de vedere militar și diplomatic

INTERNAȚIONAL36 mins ago

Șeful Pentagonului a discutat cu ministrul ucrainean al apărării despre „modalitățile de consolidare” a capacităților trupelor ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Ministrul Vasile Dîncu, în vizită oficială la Chișinău: România sprijină în mod concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică

ROMÂNIA18 hours ago

De la Sofia, Nicolae Ciucă dă asigurări că România are cantitățile necesare de gaz: Țara noastră nu va suferi în iarna 2022-2023 de lipsa gazului

ENERGIE19 hours ago

Ministrul Energiei: Finalizarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria este un pas foarte important pentru designul pieței de energie din regiune

NATO20 hours ago

EXCLUSIV Șeful Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul Estoniei: Dacă Putin o ia razna și folosește arme nucleare tactice, acesta ar trebui să fie sfârșitul jocului pentru Rusia

ROMÂNIA20 hours ago

Experții New Strategy Center au avut mai multe întrevederi la Congresul SUA pentru a împărtăși perspectivele privind situația de securitate din regiunea Mării Negre

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Ursula von der Leyen, la inaugurarea interconectorului de gaze Bulgaria – Grecia: Astăzi începe o nouă eră pentru Europa de Sud-Est și pentru securitatea energetică a UE

NATO22 hours ago

Țările baltice susțin aderarea accelerată a Ucrainei la NATO: Curajul Ucrainei nu poate decât să ne întărească alianţa

ENERGIE22 hours ago

Premierul Ciucă, la inaugurarea interconectorului de gaze Bulgaria – Grecia: România își va juca rolul în asigurarea securității energetice a Europei

NATO2 days ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE5 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO1 week ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.1 week ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

Team2Share

Trending