Connect with us

SUA

SUA au pregătit un nou ajutor militar de 350 milioane de dolari pentru Ucraina

Published

on

© State Department Photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat luni, 20 martie, un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 350 milioane de dolari, constând în muniții, arme și alte echipamente necesare forțelor ucrainene în lupta cu Rusia.

„În conformitate cu o delegare de autoritate din partea președintelui Biden, autorizez cea de-a 34-a retragere de arme și echipamente americane pentru Ucraina, în valoare de 350 milioane de dolari. Acest pachet de asistență militară include mai multă muniție pentru sistemele HIMARS și obuzierele furnizate de SUA pe care Ucraina le folosește pentru a se apăra, precum și muniție pentru vehiculele de luptă pentru infanterie Bradley, rachete HARM, arme antitanc, bărci fluviale și alte echipamente”, a transmis Antony Blinken. 

Șeful diplomației americane a subliniat că Rusia ar putea să pună capăt oricând războiului declanșat, însă până va lua această decizie, comunitatea internațională va rămâne unită alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”. Astfel, Blinken a salutat cele peste 50 de țări care s-au unit pentru a oferi sprijin Ucrainei în timp ce aceasta își apără suveranitatea și integritatea teritorială.

„Săptămâna aceasta, în timp ce războiul de agresiune inconștient al Rusiei împotriva Ucrainei continuă cu costuri umane mari, ne amintim din nou de curajul nemărginit și de hotărârea fermă a poporului ucrainean, precum și de sprijinul puternic pentru Ucraina din partea comunității internaționale”, a mai declarat secretarul de stat al SUA.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

RUSIA

Noi persoane și companii implicate în facilitarea transferului de arme nord-coreene către Rusia, incluse de SUA pe lista sancțiunilor

Published

on

© Flickr/ Creative Commons/ Eurasian Women’s Forum

Statele Unite au anunțat joi sancțiuni împotriva a două persoane fizice și a trei companii ruse sub acuzația că facilitează transferul de arme nord-coreene către Rusia, inclusiv a unor rachete balistice pentru a fi utilizate în războiul din Ucraina, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Acțiunea de astăzi se bazează pe mai multe sancțiuni de anul trecut care au vizat relația militară dintre Rusia și Coreea de Nord și subliniază opoziția noastră față de continuarea transferurilor de arme și de aprofundarea cooperării în domeniul apărării între Rusia și Coreea de Nord.  Rusia a folosit deja peste 40 de rachete balistice produse de Coreea de Nord împotriva Ucrainei, precum și muniții, pe care Moscova le-a importat cu încălcarea directă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU privind Coreea de Nord”, explică Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

Statele Unite semnalează că intensificarea relației dintre Coreea de Nord și Rusia ”reprezintă o amenințare de anvergură la adresa securității globale și a regimului internațional de neproliferare”.

”Vom continua să luăm toate măsurile adecvate pentru a contracara parteneriatul destabilizator dintre Rusia și Coreea de Nord și invităm și alți membri ai comunității internaționale să ni se alăture”, mai precizează Departamentul de Stat.

Conform unui comunicat al Trezoreriei SUA, toate proprietățile și participațiile la proprietăți ale persoanelor desemnate, care se află în Statele Unite sau care se află în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, sunt blocate și trebuie raportate la OFAC.

În plus, orice entități care sunt deținute, direct sau indirect, individual sau în ansamblu, în proporție de 50 % sau mai mult de una sau mai multe persoane blocate sunt, de asemenea, blocate.

Cu excepția cazului în care sunt autorizate printr-o licență generală sau specifică emisă de OFAC, sau sunt scutite, reglementările OFAC interzic, în general, toate tranzacțiile efectuate de persoane din SUA sau în interiorul (sau în tranzit) Statelor Unite care implică orice proprietate sau interes în proprietatea persoanelor desemnate sau altfel blocate.

În plus, instituțiile financiare și alte persoane care se angajează în anumite tranzacții sau activități cu entitățile și persoanele sancționate se pot expune la sancțiuni sau pot face obiectul unei acțiuni de aplicare a sancțiunilor.

Interdicțiile includ realizarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de către, pentru sau în beneficiul oricărei persoane desemnate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.

Continue Reading

SUA

SUA alocă o finanțare militară suplimentară de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Statele Unite alocă o finanțare militară suplimentară de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, a anunțat secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, la Kiev, relatează Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

„Avem, bineînțeles, suplimentul, iar asistența din supliment este pe drum. De fapt, ne ocupăm de ea. O parte din ea a fost deja livrată. Dar astăzi vreau să adaug ceva în plus, anunțând că vom oferi o finanțare militară externă suplimentară de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina. Și am pregătit totul în cadrul unui fond de investiții pentru apărare, primul de acest fel”, a declarat Blinken.

Potrivit lui Blinken, această finanțare va consta din trei componente.

În primul rând, acest fond va oferi asistență în prezent, astfel încât Ucraina să poată procura arme; în al doilea rând, va permite o concentrare asupra investițiilor în infrastructura de apărare a Ucrainei; și în al treilea rând, va construi o bază a industriei de apărare care va contribui la consolidarea în continuare a capacității de a produce ceea ce Ucraina are nevoie acum.

„Și, în cele din urmă, utilizarea acestui fond pentru a ajuta Ucraina să achiziționeze echipamente militare din alte țări, nu doar din Statele Unite, pentru uzul Ucrainei. Toate acestea, în special când ne gândim la baza industrială de apărare, se bazează pe un spirit incredibil de inovație, de ingeniozitate, de antreprenoriat, pe care îl vedem aici, în Ucraina, și pe care am avut din nou ocazia să îl văd cu ochii mei”, a adăugat șeful diplomației americane.

Marți, secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat, în timpul vizitei sale la Kiev, că partea americană este angajată să asigure succesul Ucrainei pe câmpul de luptă.

Acordul pentru cel mai recent ajutor vine în contextul în care forțele rusești își intensifică atacurile de-a lungul liniilor de front din nordul și estul Ucrainei.

Blinken a declarat miercuri că Statele Unite „urgentează” o mare parte din ajutorul militar din pachetul de 60 de miliarde de dolari pe care președintele Joe Biden l-a aprobat în aprilie.

„Suplimentul de 60 de miliarde de dolari, știm, sosește într-un moment critic”, a spus el. „Ucraina se confruntă cu acest nou atac brutal al Rusiei și vedem din nou lovituri fără sens asupra civililor și clădirilor rezidențiale”.

Blinken a mai anunţat că o întâlnire între preşedinţii american şi ucrainean, Joe Biden şi Volodimir Zelenski, ar putea avea loc în săptămânile următoare, iar în acelaşi orizont de timp ar putea fi semnat un acord de securitate între SUA şi Ucraina, după ce Kievul a încheiat deja acorduri de acest fel cu mai multe state occidentale care-i oferă ajutor militar în războiul cu Rusia.

Cât despre folosirea de către Kiev armelor primite ca ajutor pentru a ataca direct teritoriul Rusiei, secretarul american de stat a susţinut că aceasta este o decizie ce revine Ucrainei. „Noi nu am încurajat sau favorizat lovituri în afara Ucrainei, dar în cele din urmă revine Ucrainei să ia deciziile asupra modului în care duce acest război”, a spus Blinken, după ce Rusia a avertizat ţările occidentale cu privire la orice atac asupra teritoriului său cu armele acestora.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken s-a întâlnit la Kiev și cu președintele Volodimir Zelenski. La întâlnire a participat, de asemenea, reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, Penny Pritzker, care face parte din delegația americană.

Șeful statului i-a mulțumit lui Antony Blinken pentru vizita sa periodică în Ucraina, care reprezintă un semnal important al sprijinului constant și puternic al Statelor Unite pentru țara sa, relatează Administrația Prezidențială ucraineană. Volodimir Zelenski și-a exprimat, de asemenea, recunoștința față de președintele Joe Biden și administrația sa, față de ambele partide și camere ale Congresului, față de președintele Camerei Reprezentanților Mike Johnson și față de întregul popor american pentru aprobarea recentă a pachetului de ajutor pentru Ucraina, întrucât este extrem de important pentru soldații ucraineni aflați pe linia frontului.

Continue Reading

SUA

SUA ar putea ”reevalua” relația cu Georgia după adoptarea controversatei legi privind ”influența străină”. UE avertizează Tbilisi că legislația afectează ”progresul țării pe calea Uniunii Europene”

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Casa Albă și-a exprimat marți ”îngrijorarea profundă” față de adoptarea în Georgia a unei controversate legi privind ”influența străină”, atrăgând atenția că SUA ar putea ”reevalua” relația lor cu această țară din Caucaz, anunță AFP, citat de Agerpres.

Washingtonul se așteaptă ca ”președinția (georgiană) să facă uz de dreptul de veto”, a subliniat pentru presă purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre.

Momentan, SUA așteaptă să vadă dacă Parlamentul ”va încerca să treacă peste un eventual veto”, dar această lege ”ne va obliga să reevaluăm fundamental relaţia noastră cu Georgia”, a adăugat ea, argumentând că legislația ”contravine valorilor democratice şi care va îndepărta şi mai mult Georgia de valorile Uniunii Europene, ca să nu mai vorbim de NATO”.

Parlamentarii georgieni au aprobat marți planurile controversate de a califica sute de ONG-uri și instituții media drept agenți străini, deschizând calea ca proiectul să devină o lege de inspirație rusească.

Legiuitorii din această țară au ignorat astfel avertismentele venite din partea Occidentului și nemulțumirea manifestată de populație, care a ieșit în stradă pentru a-și manifesta opoziția față de legislația care riscă să deturneze parcursul european al țării.

Citiți și: Parlamentul Georgiei a adoptat legea “agenților străini” inspirată din Rusia, sfidând avertismentele UE. Protestele din Tbilisi iau amploare

De altfel, despre acest aspect vorbesc și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și comisarul european pentru extindere Olivér Várhelyi.

”UE a afirmat în mod clar și repetat că spiritul și conținutul legii nu sunt în conformitate cu normele și valorile fundamentale ale UE. Aceasta va submina activitatea societății civile și a mass-mediei independente, în timp ce libertatea de asociere și libertatea de exprimare sunt drepturi fundamentale care se află în centrul angajamentelor Georgiei în cadrul Acordului de asociere și al oricărei căi de aderare la UE. Adoptarea acestei legi are un impact negativ asupra progresului Georgiei pe calea UE. Alegerea privind calea de urmat este în mâinile Georgiei. Îndemnăm autoritățile georgiene să retragă legea, să își mențină angajamentul față de calea către UE și să avanseze reformele necesare detaliate în cele 9 etape. UE este pregătită să continue să sprijine georgienii care lucrează pentru un viitor european”, reacționează cei doi oficiali europeni într-un comunicat al Comisiei Europene.

Urmând exemplul Kievului, Tbilisi a decis la 3 martie 2022 să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană, angajându-se pe o cale cu sens unic a valorilor democratice.

La distanță de câteva luni, mai precis pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană a luat hotărârea de a-i oferi acestei țări din Caucaz o perspectivă de a deveni membră a Uniunii Europene, pentru ca pe 8 noiembrie 2023, să decidă recomandarea acordării statului de țară candidată, după ce a constat progresele înregistrate de Tbilisi, decizie adoptată ulterior de liderii UE la 15 decembrie 2023. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

U.E.3 hours ago

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

U.E.6 hours ago

Cel puțin opt țări din UE susțin o repatriere a refugiaților sirieni, anunță Ciprul: Stabilitatea în această ţară nu a fost restabilită integral, dar trebuie să creăm condițiile care permit revenirea tuturor persoanelor în Siria

ROMÂNIA8 hours ago

Într-o eră marcată de o transformare digitală rapidă, misiunea ICI București este să dezvolte soluții inteligente care să răspundă nevoilor societății moderne, subliniază directorul general al institutului

ROMÂNIA9 hours ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

NATO10 hours ago

România și Olanda au organizat, la Haga, Conferința “NATO Cyber Defence Pledge”, Odobescu subliniind creșterea rolului securității cibernetice în apărarea NATO

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Franța își irită aliații invitând Rusia la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia. Parisul se apără afirmând: “Contrar Kremlinului, Franța nu face revizionism politic al istoriei”

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

“Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”: Clipul electoral lansat de Parlamentul European a fost vizionat de peste 190 de milioane de ori

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

De la Berlin, Maia Sandu confirmă negocierile pentru un acord de securitate UE – Republica Moldova

ROMÂNIA9 hours ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 day ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL3 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA5 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending