Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

Published

on

© captură de ecran/Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, miercuri, finalizarea unei noi forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului, cu ocazia participării la o conferinţă organizată de Institutul Clinic Fundeni în contextul Săptămânii europene de luptă împotriva cancerului, relatează Agerpres.

„Am reuşit să finalizăm noua formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului. Astăzi, ea va fi publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Este deschisă sugestiilor. Am lucrat numai cu profesionişti, transparent. Ne dorim să existe o mobilizare şi din partea clasei politice, astfel încât acest plan să devină realitate. În ceea ce priveşte normele, sunt foarte multe lucruri care au fost deja făcute în aceste cinci luni de când a intrat legea în vigoare”, a declarat Rafila la Institutul Clinic Fundeni.

Ministrul a spus că în noul contract-cadru sunt prevăzute măsuri privind prevenţia, accesul la diagnostic şi tratament, dar şi „ridicarea barierelor în calea investigaţiilor de tip PET-CT”.

„O să vedeţi în contractul-cadru măsuri care ţin începând de la prevenţie desfăşurată de medicul de familie, de consultaţiile preventive, accesul la diagnostic, accesul la tratament. Ridicarea barierelor în calea investigaţiilor de tip PET-CT este esenţială. Am făcut acest lucru. Ne apucăm de Registrul naţional de cancer. (…) Pacienţii din România au o problemă şi trebuie să o recunoaştem. Sunt de multe ori diagnosticaţi prea târziu şi lucrul acesta trebuie să înceteze, pentru că accesul de resursele terapeutice, la medicina personalizată este de cele mai multe ori condiţionat de un diagnostic precoce al bolii. (…) O să constataţi cu toţii că aveţi la dispoziţie un document care este făcut profesionist, este echilibrat, este etic şi făcut în cea mai deplină transparenţă”, a afirmat Rafila.

Ministerul Sănătății a lansat pentru consultare publică noua variantă a PNCC, rezultat al activității de 4 luni a comisiei multidisciplinare de Oncologie, formată din 20 de specialiști din toate domeniile medicale cu responsabilități în domeniul oncologiei (oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, onco-hematologie, hematologie pediatrică, anatomie patologică, radiologie, genetică medicală, medicină de familie, sănătate publică, farmacie). Au contribuit și alți specialiști din comisia de radioterapie și subcomisiile de oncologie medicală și chirurgie oncologică.

Necesitatea elaborării unui astfel de document a rezultat din ianuarie 2023, când grupul tehnic de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, CNAS, INSP și specialiști din comisia de Oncologie au constatat că multe dintre normele care trebuiau realizate nu au legătură cu prevenirea și combaterea cancerului, sunt discriminatorii pentru unele categorii de pacienți oncologici și nu sunt identificate sursele de finanțare pentru implementarea acestora.

Specialiștii din comisia multidisciplinară de Oncologie au lucrat în paralel, împreună cu funcționari din cadrul MS și CNAS, la elaborarea normelor pentru a îmbunătăți accesul pacienților la servicii medicale preventive, de diagnostic și tratament.

Comisia a stabilit obiectivele generale ale noului Plan Național de Control al Cancerului și măsurile care trebuie luate pentru atingerea acestora:

  • 1. Dezvoltarea unui sistem integrat de informații de sănătate în oncologie pentru prevenirea și îngrijirea cancerului bazate pe evidenţe și creșterea capacității de cercetare
  • 2. Asigurarea cadrului consolidat pentru un sistem de prevenţie primară consecvent şi durabil
  • 3. Dezvoltarea cadrului de depistare precoce a cancerului
  • 4. Asigurarea accesului egal și echitabil la diagnostic si îngrijire de calitate înaltă
  • 5. Îmbunătățirea calităţii vieţii pentru pacienții diagnosticaţi cu cancer, a supravieţuitorilor de cancer și a familiilor și persoanelor care îngrijesc bolnavi de cancer
  • 6. Dezvoltarea cercetării în oncologie
  • 7. Asigurarea și dezvoltarea resurselor umane în oncologie

Ministerul Sănătății va întreprinde demersurile necesare pentru adoptarea cât mai rapidă a acestui document tehnic care să permită aprobarea normelor care să îmbunătățească accesul pacienților din România la prevenție, diagnostic și tratament, inclusiv medicină personalizată.

Planul Național de Combatere și Control al Cancerului poate fi consultat pe pagina web a Ministerului Sănătății: https://ms.ro/ro/informatii-de-interes-public/noutati/planul-național-de-combatere-și-control-al-cancerului-pncc/

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NATO

România și Olanda au organizat, la Haga, Conferința “NATO Cyber Defence Pledge”, Odobescu subliniind creșterea rolului securității cibernetice în apărarea NATO

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a evidenţiat vineri necesitatea creşterii rolului securităţii cibernetice în cadrul posturii generale de descurajare şi apărare a NATO, la Haga, unde a participat la Conferinţa “NATO Cyber Defence Pledge”.

Potrivit unui comunicat MAE, şefa diplomaţiei române a subliniat importanţa asigurării securităţii cibernetice, esenţială pentru securitatea naţională şi pentru apărarea colectivă.

Luminiţa Odobescu a pledat pentru o abordare unitară şi coordonată la nivelul NATO şi al partenerilor pentru a preveni şi a răspunde ferm atacurilor şi activităţilor cibernetice ostile. Acestea cresc în frecvenţă, intensitate şi sofisticare, după cum o demonstrează războiul din Ucraina şi presiunea în creştere resimţită de către statele din zona Mării Negre. Astfel, este necesară o bună pregătire în combaterea tuturor ameninţărilor din domeniul cibernetic.

Conferinţa a marcat încheierea unui nou ciclu de evaluare a progresului aliaţilor în asigurarea rezilienţei cibernetice proprii, precum şi a rezilienţei Alianţei în ansamblul său. Evenimentul are loc cu o periodicitate anuală. La ediţia din acest an au participat pentru prima dată şi state partenere ale NATO, în calitate de invitaţi în cadrul anumitor sesiuni.

Agenda de discuţii din acest an a vizat teme de o relevanţă deosebită atât în contextul conflictului din Ucraina, cât şi din perspectiva riscurilor şi oportunităţilor generate de noile tehnologii la adresa rezilienţei cibernetice a infrastructurilor critice. Securitatea cibernetică portuară şi impactul inteligenţei artificiale asupra protecţiei infrastructurilor critice şi securităţii cibernetice au fost printre subiectele principale de discuţie.

Conferinţa “NATO Cyber Defence Pledge”, care a avut loc joi şi vineri, a fost co-organizată de către România împreună cu Regatul Ţărilor de Jos.

În deschiderea evenimentului au participat, alături de ministrul Odobescu, ministrul apărării din Regatul Ţărilor de Jos, Kajsa Ollongren, şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, iar la lucrări au luat parte peste 150 de delegaţi din 50 de ţări aliate şi partenere ale NATO.

Co-organizarea şi participarea României la conferinţa “NATO Cyber Defence Pledge 2024” este în linie cu obiectivele aprobate de către Preşedintele României, precum şi la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, de intensificare a implicării României la nivelul NATO în domeniul apărării cibernetice.

Potrivit MAE, calitatea de co-organizator al conferinţei a sporit vizibilitatea eforturilor întreprinse de ţara noastră ca stat aliat NATO, punând totodată în valoare contribuţia şi expertiza pe care România o aduce deja la NATO în domeniul apărării cibernetice.

Continue Reading

ROMÂNIA

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Published

on

© captură video/ Marcel Ciolacu - Facebook

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi, la Iași, că se fac pregătiri pentru a primi mai mulți copii palestinieni care ar urma să fie tratați în unități medicale din România, după ce aceștia au fost răniți în urma atacurilor armatei israeliene în Fâșia Gaza, conform Agerpres.

Oficialul român a explicat, fără a oferi însă detalii legate de număr, că acești copii palestinieni  vor ajunge în țara noastră prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE.

”Cei de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (…) se ocupă de transport. Noi ne pregătim pentru tratarea în funcţie de patologie. Avem deja o astfel de listă. Spitalele de pediatrie din Bucureşti, pentru cei cu multitraumă, Spitalul <<Grigore Alexandrescu>>, şi, eventual, <<Marie Curie>>. Cei oncologici probabil că vor fi duşi la Institutul Clinic Fundeni”, a menţionat ministrul Rafila.

Ministrul Sănătății a explicat că nu poate oferi o dată exactă, dar a completat că acești copii palestinieni răniți vor ajunge ”în viitorul foarte, foarte apropiat” în România.

Conform datelor prezentate de Agenția ONU pentru refugiați palestinieni ((UNRWA) la 14 mai, peste 31.184 de palestinieni au fost uciși și 72.889 au fost răniți, potrivit autorităților sanitare locale. Până la 12 martie, 247 de soldați israelieni au fost uciși în Gaza și 1.475 au fost răniți de la începutul operațiunii terestre, arată datele armatei israeliene.

”Acest război este un război împotriva copiilor. Este un război împotriva copilăriei și a viitorului lor”, a declarat comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, care a calificat drept “uluitoare” ultimele date ale autorității sanitare din Gaza, care indică faptul că cel puțin 12.300 de tineri au murit în enclavă în ultimele patru luni, comparativ cu 12.193 la nivel global între 2019 și 2022.

De asemenea, personalul umanitar al ONU atrage atenția asupra situației catastrofale din Gaza, aflată în pragul foametei.

PotrivitUNICEF, tinerii se numără printre cei care sunt cel mai puțin capabili să facă față foametei și bolilor, în condițiile în care un milion de tineri au fost deja smulși din casele lor din cauza războiului și aproximativ 17.000 de copii sunt neînsoțiți sau separați.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Noua ediție a programului Start-Up Nation continuă în 2024 cu fonduri europene. Tinerii între 18-35 ani sunt așteptați să-și depună planurile de afaceri din septembrie

Published

on

© Guvernul României

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a anunțat vineri, în cadrul evenimentului “Ziua Întreprinzătorilor din România” de la Păulești, că noua ediție a programului Start-Up Nation va continua anul acesta cu fonduri europene și va avea anumite specificități, informează Agerpres.

„Probabil că undeva începând cu luna iunie, formatorii vor putea să se înscrie pe o platformă. Va fi necesar să facem cursuri de 40 de ore, indiferent dacă am avut sau nu cursuri sau am terminat o universitate economică”, a explicat ministrul.

Oprea a menționat că planurile de afaceri vor putea fi depuse începând cu luna septembrie, iar programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani din toată țara. „Pentru anumite zone avem şi o anumită specificitate, astfel încât să reușim integrarea celor care sunt în anumite forme de educare la acel moment”, a adăugat el.

Ministrul a subliniat că programul are un buget de 446 de milioane de euro și că alocația financiară nerambursabilă va fi mărită de la 200.000 de lei la 250.000 de lei. „Cred că este o valoare mai bună pentru a putea să avem un debut în afaceri, aşa cum am învăţat din discuţiile şi din dialogul cu dumneavoastră”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

În ceea ce privește platforma pentru femeile antreprenor, ministrul a precizat că aceasta este aproape finalizată în colaborare cu STS. „La sfârşitul lunii mai, mai avem atât, foarte puţin cu STS-ul pentru a avea platforma necesară pentru ca doamnele antreprenor să se poată înscrie pentru Femei Antreprenor. Programul este gata, este publicat, este în transparenţă, trebuie doar să avem platforma pe care vă puteţi înscrie”, a afirmat el.

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a făcut aceste declarații în cadrul evenimentului organizat de Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Prahova.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO27 mins ago

România și Olanda au organizat, la Haga, Conferința “NATO Cyber Defence Pledge”, Odobescu subliniind creșterea rolului securității cibernetice în apărarea NATO

INTERNAȚIONAL37 mins ago

Franța își irită aliații invitând Rusia la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia. Parisul se apără afirmând: “Contrar Kremlinului, Franța nu face revizionism politic al istoriei”

ALEGERI EUROPENE 202415 hours ago

“Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”: Clipul electoral lansat de Parlamentul European a fost vizionat de peste 190 de milioane de ori

REPUBLICA MOLDOVA15 hours ago

De la Berlin, Maia Sandu confirmă negocierile pentru un acord de securitate UE – Republica Moldova

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Consiliul Europei a adoptat primul tratat internațional care urmărește respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a democrației în utilizarea inteligenței artificiale

U.E.19 hours ago

Război în Ucraina: Intră în vigoare noi norme ale UE care incriminează încălcarea sancțiunilor europene

CHINA19 hours ago

UE demarează o nouă investigație în relație cu China, de data aceasta cu privire la importurile de produsele de oțel ce provin din a doua economie a lumii

ROMÂNIA20 hours ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

FONDURI EUROPENE20 hours ago

Noua ediție a programului Start-Up Nation continuă în 2024 cu fonduri europene. Tinerii între 18-35 ani sunt așteptați să-și depună planurile de afaceri din septembrie

ROMÂNIA21 hours ago

Nicolae Ciucă: În România, israelienii sunt printre prieteni. Acești prieteni susțin dreptul statului Israel de a exista şi de a-şi apăra cetăţenii

ROMÂNIA20 hours ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL3 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA5 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO1 week ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20243 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

Trending