Connect with us

INTERNAȚIONAL

Zelenski, despre blocada agricolă impusă de Polonia: Slavă Domnului, au apărut România și președintele Iohannis care au ajutat fermierii noștri să supraviețuiască

Published

on

România a ajutat Ucraina să supraviețuiască în timpul blocării exporturilor agricole de către Polonia, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski, într-o conferință de presă susținută la Kiev, la final de an.

“Slavă Domnului, a apărut România deșteaptă și președintele României, Klaus Iohannis, care m-a ajutat. A ajutat fermierii noștri să supraviețuiască. Și a avut dificultăți, a avut greviști. Cred că a arătat manifestarea unui om puternic care a spus: în primul rând valorile, apoi sunt prețurile”, a spus Zelenski, citat de Interfax.

Președintele ucrainean a menționat că acum există un nou guvern în Polonia și și-a exprimat speranța că problema blocării exporturilor de cereale va fi rezolvată.

“Am avut contact cu președintele Duda. (…) Am rezolvat această situație. Cred că noul guvern va rezolva toată această blocada, care este artificială”, a spus el.

După cum a remarcat Zelenski, “nu poți politiza problema cerealelor atunci când totul este blocat”.

 România a asigurat tranzitul către piețele internaționale a peste 70% din totalul cerealelor ucrainene. Bucureștiul a participat la identificarea unei soluții, în parteneriat cu Comisia Europeană, prin crearea unui sistem de autorizare a exporturilor cu scopul de a proteja fermierii români și de a evita prelungirea restricțiilor importurilor cerealelor ucrainene, o poziție păstrată de state precum Polonia, Slovacia și Ungaria.

Această soluție a fost confirmată în cadrul unei întrevederi cvadrilaterale care a avut loc la Adunarea Generală a ONU de la New York între președinții Iohannis și Zelenski, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepremierul Bulgariei.

Ulterior, în cadrul unei vizite a lui Zelenski la București, liderul ucrainean și omologul român, Klaus Iohannis, au discutat despre lansarea “coridorului de cereale” din Ucraina în România via Republica Moldova.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

Vizită-surpriză a lui Antony Blinken în Ucraina pentru a reafirma sprijinul de neclintit al SUA, într-un context de intensificare a ofensivei Rusiei

Published

on

© Secretary Antony Blinken/ X

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a ajuns marți în Kiev pentru a reasigura Ucraina de sprijinul de neclintit al Statelor Unite, într-un context de intensificare a ofensivei Moscovei în nordul țării, informează Politico Europe.

Vizita neanunțată a oficialului american este a patra pe care o efectuează în Ucraina de când Rusia a lansat invazia pe scară largă, în februarie 2022, și are loc după ce Congresul american a dat undă verde mult așteptatului sprijin militar de 61 de miliarde de dolari, destinat Kievului.

Citiți și: Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

Ea se desfășoară pe un fundal de teamă. Mii de oameni din regiunea Hakov au fost nevoiți să-și părăsească casele după ce Rusia a reușit să avanseze.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat duminică că se duc ”bătălii acerbe” și că satele sunt transformate într-o ”zonă de luptă”, în timp ce Rusia a afirmat că a obținut câștiguri strategice în zonă.

Citiți și: Volodimir Zelenski anunță că Ucraina pregătește șapte noi acorduri de securitate: Orice mijloc de a ne spori protecția împotriva terorii rusești are o prioritate specială

Blinken va profita de călătorie pentru a ”transmite” Kievului ”un semnal puternic de reasigurare” cu privire la sprijinul constant al SUA, punctând, în egală măsură, modul în care ajutorul american îi va ajuta pe ucraineni să preia din nou conducerea pe câmpul de luptă”, a declarat un oficial american pentru reporteri, relatează Reuters și AP.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, secretarul de stat american se va întâlni cu Volodimir Zelenski, cu prim-ministrul Denys Shmyhal și cu ministrul de externe Dmitro Kuleba.

Vizita lui Blinken la Kiev are loc după ce oficiali britanici au călătorit, de asemenea, în Ucraina pentru a se întâlni cu  ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov și pentru a reitera sprijinul britanic.

Ucraina și-a intensificat în ultima perioadă avertismentele că războiul intră într-o etapă critică, iar guvernatorul regiunii Harkov a făcut vinovată lentoarea Occidentului în a trimite arme și muniții pentru recentele succese ale Rusiei în zonă.

Rusia controlează acum aproximativ 18% din teritoriul ucrainean, după ce contraofensiva Kievului din 2023 nu a reușit să stăvilească înaintarea forțelor ruse.

În pofida acestui fapt, Ucraina și-a menținut curajul, promițând că va reuși să blocheze ultima ofensivă a Rusiei.

Continue Reading

SUA

SUA nu consideră că acțiunile Israelului din Gaza echivalează cu un genocid

Published

on

© Official White House Photo by Erin Scott)

Statele Unite nu cred că acțiunile israeliene din Gaza echivalează cu un „genocid”, dar doresc ca Tel Aviv să facă mai mult pentru a asigura protecția civililor nevinovați, a declarat luni consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, potrivit CNN.

Vorbind despre încetarea focului în războiul în curs de desfășurare între Israel și Hamas, Sullivan a declarat că negocierile continuă „de urgență” și că administrația rămâne „hotărâtă și determinată” să ajute Israelul și Hamas să ajungă la un acord și să asigure eliberarea ostaticilor.

„Nu pot prezice când și dacă se va întâmpla acest lucru. Pot să vă spun că suntem în continuare hotărâți să insistăm asupra acțiunilor diplomatice pentru a obține acest rezultat”, a spus el. „Va trebui acum să vedem cum se vor desfășura lucrurile în zilele următoare. Această negociere particulară a avut suișurile și coborâșurile sale, intrările și ieșirile sale, răsturnările de situație”, a adăugat oficialul de la Casa Albă.

El a adăugat că administrația îndeamnă Israelul să își conecteze operațiunile militare pentru înfrângerea durabilă a Hamas.

„Dacă eforturile militare ale Israelului nu sunt însoțite de un plan politic pentru viitorul Fâșiei Gaza și al poporului palestinian, teroriștii vor continua să se întoarcă, iar Israelul va rămâne sub amenințare. Vedem că acest lucru se întâmplă în orașul Gaza. Așadar, discutăm cu Israelul despre cum să își conecteze operațiunile militare la un final strategic clar despre o strategie holistică și integrată pentru a asigura înfrângerea durabilă a Hamas și un viitor alternativ mai bun pentru Gaza și pentru poporul palestinian”, a declarat Sullivan reporterilor.

Recent, președintele Joe Biden a întrerupt livrarea a 3.000 de bombe grele către Israel și a promis că va reține mai multe arme ofensive în cazul în care forțele israeliene vor lansa o operațiune majoră în Rafah, unde se adăpostesc peste un milion de palestinieni.

Amânarea făcută de Biden în ceea ce privește livrarea de bombe grele, criticile sale la adresa campaniei militare a Israelului și amenințarea sa de a reține mai multe arme în cazul unei invazii la Rafah vin pe fondul protestelor ample ale colegiului și a frustrării față de război din partea unor democrați și a flancului său stâng.

Continue Reading

CHINA

SUA și China vor avea primele discuții oficiale privind riscurile asociate cu inteligența artificială

Published

on

© State Department photo by Alison Anzalone/ Public Domain

Statele Unite și China vor organiza marți, la Geneva, prima discuție oficială între guverne pe tema inteligenței artificiale, punând în practică unul dintre acordurile pe care președinții Joe Biden și Xi Jinping le-au încheiat atunci când s-au întâlnit în California, în noiembrie anul trecut, informează AFP, preluat de Agerpres.

Partea americană va fi condusă de Tarun Chhabra, directorul principal pentru tehnologie și securitate națională din cadrul Consiliului Național de Securitate, și de Seth Center, trimisul special interimar al Departamentului de Stat pentru tehnologii critice și emergente. Partea chineză va fi condusă de oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și al Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă.

Adresându-se reporterilor înaintea reuniunii, înalții oficiali americani au subliniat că aceasta nu va fi un loc de negociere.

În schimb, obiectivul este de a discuta riscurile asociate cu inteligența artificială avansată și de a „comunica direct cu privire la domeniile respective de preocupare”, a declarat un oficial. Nu este așteaptată nicio declarație comună sau „rezultate”.

Întrebat dacă partea americană este dispusă să răspundă la iritarea Chinei cu privire la controalele americane la exportul de tehnologii sensibile, oficialul a răspuns: „Măsurile noastre de securitate națională nu sunt negociabile”.

În ceea ce privește preocupările părții americane, oficialul a declarat că China a făcut din dezvoltarea inteligenței artificiale o prioritate națională majoră și că implementarea acestor tehnologii în domeniul militar subminează atât securitatea națională a SUA, cât și a aliaților.

„Ne vom reitera preocupările noastre cu privire la utilizarea de către Beijing a IA în acest sens”, a declarat un oficial.

Un alt oficial a precizat: „Ne-am consultat destul de mult cu aliații și partenerii noștri înainte de aceste discuții, iar aceștia înțeleg cu siguranță scopul, intenția și natura limitată a acestui dialog.”

Un subiect viitor în acest cadru ar putea fi o discuție privind posibilitatea de a permite IA să se ocupe de orice proces de lansare a unei arme nucleare.

Întrebat despre acest subiect, un oficial a menționat doar: „Aceasta este prima întâlnire de acest gen, așa că ne așteptăm să avem o discuție despre întreaga gamă de riscuri, dar nu am prejudeca niciun specific în acest moment.”

S-ar putea dovedi dificil pentru SUA și China – cele două superputeri mondiale în materie de inteligență artificială – să ajungă la un consens privind modul de guvernare a IA, în timp ce se întrec în cursa pentru a domina acest domeniu. Statele Unite au încercat să limiteze dezvoltarea IA în China prin impunerea diferitelor controale la export, inclusiv prin limitarea accesului chinezilor la cele mai avansate cipuri de IA și instrumente de fabricare a cipurilor.

Reuters a raportat săptămâna trecută că Departamentul de Comerț al SUA ia în considerare o nouă inițiativă de reglementare pentru a restricționa exportul de modele de inteligență artificială brevetate sau cu sursă închisă în China. Între timp, un grup bipartizan de parlamentari a prezentat miercuri un proiect de lege care va împiedica orice contestație legală a restricțiilor la exportul de IA și va da Departamentului de Comerț autoritatea de a interzice americanilor să lucreze cu jucători străini pentru a dezvolta sisteme de IA care prezintă riscuri pentru securitatea națională a SUA.

China a adoptat o abordare de sus în jos în ceea ce privește guvernanța IA, ieșind anul trecut cu unul dintre primele regulamente din lume privind IA generativă. În Statele Unite, în schimb, marile companii de tehnologie, mai degrabă decât autoritățile de reglementare, domină conversația despre modul în care ar trebui să fie conturată politica privind IA.

Dar SUA și-a intensificat eforturile de guvernare a acestei tehnologii în evoluție rapidă, după ce a rămas în urmă în ceea ce privește reglementarea sectorului tehnologic, în comparație cu Uniunea Europeană, care a adoptat în martie Legea privind inteligența artificială.

În octombrie anul trecut, Biden a emis un ordin executiv privind măsurile de protecție a IA, iar în martie administrația a anunțat noi orientări pentru agențiile federale cu privire la modul în care acestea pot și nu pot utiliza inteligența artificială.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
SUA1 hour ago

Vizită-surpriză a lui Antony Blinken în Ucraina pentru a reafirma sprijinul de neclintit al SUA, într-un context de intensificare a ofensivei Rusiei

SUA2 hours ago

SUA nu consideră că acțiunile Israelului din Gaza echivalează cu un genocid

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană critică decizia de a interzice steagul UE la Eurovision și cere explicații: ”A contribuit la discreditarea unui simbol care îi unește pe toți europenii”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE14 hours ago

Club România lansează în parteneriat cu ASE/FABIZ primul ”Laborator OCDE”, destinat promovării în mediul universitar a oportunităților României prin aderarea la OCDE

ROMÂNIA15 hours ago

Directorul general al ICI București: În era digitală, securitatea cibernetică nu poate fi tratată ca un aspect secundar

ROMÂNIA19 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu comisarul european pentru agricultură: România susține alocarea unor resurse financiare consistente către sectorul agricol european pentru protejarea fermierilor

ROMÂNIA20 hours ago

Statul trebuie să se asigure că guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat este transparentă și responsabilă, subliniază secretarul general al Guvernului

U.E.21 hours ago

Suspendarea taxelor de import și a contingentelor la exporturile ucrainene către UE va fi prelungită până în iunie 2025

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Sănătatea mintală în școli: Comisia Europeană publică un ghid menit să ”pună bazele unui mediu educațional mai sănătos și incluziv”

EUROBAROMETRU22 hours ago

Eurobarometru: 78% din tinerii din România intenționează să voteze la alegerile europene din iunie, 57% din ei participând în ultimul an la acțiuni de schimbare a societății

ROMÂNIA24 hours ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL5 days ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO7 days ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA3 weeks ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

Trending