Connect with us

ONU

Secretarul general al ONU afirmă că părțile implicate în conflictul din Gaza „calcă în picioare” dreptul internațional

Published

on

© UN Photo/Loey Felipe

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, afirmă că părțile implicate în conflictul din Gaza „calcă în picioare” dreptul internațional și le îndeamnă să pună în aplicare o pauză umanitară imediată.

Într-un discurs susținut la Forumul Economic Mondial de la Davos, Guterres a declarat că părțile aflate în conflict „ignoră dreptul internațional, calcă în picioare Convențiile de la Geneva și chiar încalcă Carta Națiunilor Unite”. El a adăugat că există o „epidemie de impunitate” în întreaga lume.

„Îmi repet apelul pentru o pauză umanitară imediată în Gaza și pentru un proces care să ducă la o pace durabilă pentru israelieni și palestinieni, bazată pe o soluție cu două state”, a spus acesta. „Este singura modalitate de a opri suferința și de a preveni o propagare care ar putea arunca întreaga regiune în flăcări.”

El a avertizat că riscul unei confruntări în toată regula cu Libanul ar fi un „dezastru total” și a îndemnat ca aceasta să fie evitată „cu orice preț”.

„Ceea ce vedem în Marea Roșie, toate acestea demonstrează că nu este suficient”, a adăugat Guterres.

Șeful ONU a subliniat importanța abordării situației umanitare din Gaza, a încheierii unui armistițiu și a eliberării ostaticilor.

„Dar trebuie să ajungem, o dată pentru totdeauna, la un angajament total al comunității internaționale pentru soluția celor două state, Israel și Palestina, ca bază pentru un Orient Mijlociu stabil și pașnic, în beneficiul tuturor”, a mai spus acesta.

În prezent, Israelul se confruntă cu un proces de genocid intentat de Africa de Sud la Curtea Internațională de Justiție din cauza acțiunilor sale din Gaza, descrise în mod repetat de ONU ca fiind o încălcare a normelor internaționale. Cu toate acestea, Tel Aviv neagă acuzațiile de genocid, susținând că încearcă doar să își protejeze propriul popor.

Israelul a lansat un asalt militar neîncetat asupra Fâșiei Gaza după un atac transfrontalier al Hamas din 7 octombrie, care, potrivit Tel Avivului, a ucis aproximativ 1 200 de persoane.

În timpul campaniei militare a Israelului, cel puțin 24.448 de palestinieni au fost uciși și alți 61.504 au fost răniți. Majoritatea victimelor au fost copii și femei.

Potrivit ONU, 85% din populația din Gaza este deja strămutată în interiorul țării, pe fondul penuriei acute de alimente, apă potabilă și medicamente.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL DE SECURITATE

SUA, după ce Rusia a respins o rezoluție ONU care previne o cursă a înarmării nucleare în spațiu: ”De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă?”

Published

on

© U.S. Mission to the UN/ X

Rusia a respins prin veto o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea tuturor națiunilor să prevină o cursă periculoasă a înarmării nucleare în spațiul cosmic, calificând-o drept ”un spectacol murdar”, conform The Guardian.

Rezoluția, promovată de Statele Unite și Japonia, ar fi cerut tuturor țărilor să nu dezvolte sau să desfășoare arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă în spațiu, care sunt deja interzise în conformitate cu un tratat internațional din 1967.

”Veto-ul de astăzi ridică întrebarea: De ce? De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă? Ce ați putea să ascundeți?”, a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, după vot.

Reacția diplomatului american vine după ce Vladimir Putin a spus că Moscova nu are vreo intenție de a desfășura arme nucleare în spațiu.

Ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a respins rezoluția, calificând-o drept ”complet absurdă și politizată” pentru că nu merge suficient de departe în interzicerea tuturor tipurilor de arme în spațiu.

Votul în Consiliul de Securitate, format din 15 membri, a fost de 13 voturi pentru, Rusia s-a opus și China s-a abținut.

Rusia și China au propus un amendament care ar cere tuturor țărilor, în special celor cu capacități spațiale importante, ”să interzică pentru totdeauna amplasarea de arme în spațiul cosmic și amenințarea cu utilizarea forței în spațiul cosmic”.

Însă SUA s-au opus, iar după vot Nebenzia a declarat: ”Amândoi au fost de acord: „Vrem o interdicție privind amplasarea de arme de orice fel în spațiul cosmic, nu doar a armelor de distrugere în masă. Dar voi nu vreți asta. Și permiteți-mi să vă pun aceeași întrebare. De ce?”

Ambasadorul american a declarat înainte de vot că lumea abia începe să înțeleagă ”ramificațiile catastrofale ale unei explozii nucleare în spațiu”.

Aceasta ar putea distruge ”mii de sateliți operați de țări și companii din întreaga lume – și ar putea anihila serviciile vitale de comunicații, științifice, meteorologice, agricole, comerciale și de securitate națională de care depindem cu toții”, a spus Linda Thomas-Greenfield.

Citiți și: SUA au informat aliații din Europa că Rusia dezvoltă o armă anti-satelit, care nu este una “activă” și o amenințare imediată la adresa securității. Biden a dispus un angajament diplomatic direct cu Kremlinul

Ambasadoarea SUA la ONU a anunțat rezoluția SUA-Japonia în martie după ce, la mijlociul lunii februarie,  Casa Albă, prin purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională, John Kirby, a declarat că SUA au informații că Rusia dezvoltă o armă antisatelit, despre care Washingtonul crede că nu este încă operațională.

Continue Reading

ONU

ONU: Raportul unui grup independent de experți absolvă UNRWA de acuzațiile de terorism din partea Israelului și cere consolidarea mecanismelor organizației

Published

on

© UNRWA

Un grup de experți independenți a publicat luni, 22 aprilie, raportul final privind acuzațiile aduse de autoritățile israeliene împotriva Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA). Raportul, care cuprinde 50 de recomandări, demontează afirmațiile conform cărora membrii personalului UNRWA ar fi implicați în activități ale organizației teroriste Hamas, mai exact în atacul asupra Israelului din 7 octombrie 2023. În plus, subliniază absența unor dovezi întemeiate din partea autorităților israeliene care să susțină aceste acuzații.

Documentul de 54 de pagini, intitulat “Revizuirea independentă a mecanismelor și procedurilor de asigurare a respectării de către UNRWA a principiului umanitar al neutralității”, examinează meticulos afirmațiile Israelului cu privire la presupusele afilieri ale angajaților UNRWA la grupări teroriste, însă nu găsește nicio dovadă concretă care să valideze aceste afirmații.

Analiza, solicitată de Secretarul General al ONU ca răspuns la acuzațiile Israelului, face lumină asupra măsurilor cuprinzătoare deja instituite în cadrul UNRWA pentru a menține imparțialitatea în operațiunile sale. Fostul ministru francez de externe Catherine Colonna, care a condus evaluarea, a subliniat protocoalele riguroase la care aderă UNRWA, descriindu-le ca fiind „cele mai elaborate” din cadrul sistemului ONU.

Recomandările grupului de experți cuprind un spectru de îmbunătățiri, de la înființarea unei „unități centralizate de investigare a neutralității” la implementarea unui Cod de etică actualizat, însoțit de o instruire cuprinzătoare pentru tot personalul. În plus, raportul pledează pentru un control sporit în timpul procesului de recrutare și explorează posibilități de monitorizare a proiectelor sensibile de către terți.

Repercusiunile acuzațiilor Israelului au fost palpabile, suspendându-se o finanțare de aproximativ 450 milioane de dolari pentru UNRWA ca urmare a acestora. Acest regres financiar a împiedicat în mod semnificativ capacitatea UNRWA de a-și îndeplini mandatul, în special în ceea ce privește furnizarea de ajutor umanitar vital și de servicii esențiale pentru refugiații palestinieni din întreaga regiune.

Pe fondul escaladării tensiunilor, rolul UNRWA de colac de salvare pentru refugiații palestinieni rămâne indispensabil, după cum se subliniază în raport. Acesta evidențiază contribuția esențială a agenției la dezvoltarea umană și economică a palestinienilor, în special în zonele afectate de conflict, cum ar fi Fâșia Gaza.

Secretarul General al ONU, luând în considerare recomandările raportului, s-a angajat să colaboreze cu UNRWA pentru a adopta reformele necesare și pentru a consolida capacitatea agenției de a face față provocărilor geopolitice complexe.

În urma acestor constatări, părțile interesate sunt îndemnate să se ralieze în sprijinul UNRWA, recunoscând rolul său crucial în ameliorarea situației dificile a refugiaților palestinieni. Pe măsură ce se desfășoară eforturile de punere în aplicare a recomandărilor din raport, solidaritatea și sprijinul comunității internaționale vor fi esențiale pentru a proteja misiunea UNRWA de furnizare a ajutorului umanitar și de susținere a principiilor de neutralitate.

Continue Reading

CONSILIUL DE SECURITATE

Secretarul general al ONU lansează un apel la ”reținere maximă” după atacul Iranului asupra Israelului: ”Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război”

Published

on

© UN Photo/Loey Felipe

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat în ședința de urgență a Consiliului de Securitate, organizată după atacul Iranului împotriva Israelului, că ”nici regiunea, nici lumea nu-și pot permite mai mult război”, astfel că acesta a lansat un apel la ”reținere maximă”, conform AFP, citat de Agerpres.

”Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei. Populaţiile regiunii se confruntă cu un pericol real al unui conflict generalizat devastator. Este momentul pentru dezamorsare şi dezescaladare. Este momentul pentru a da dovadă de reţinere maximă”, a insistat Antonio Guterres, în reuniunea Consiliului de Securitate, unde Israelul a cerut impunerea tuturor sancțiunilor posibile împotriva Iranului, în vreme ce acesta din urmă și-a motivat gestul necugetat prin a spune că a fost în legitimă apărare. 

Acesta consideră că ”este vital să se evite orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”.

Acesta consideră că ”este vital să se evite orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”.

În egală măsură, secretarul general al ONU a condamnat încă o dată atacul împotriva consulatului iranian din Damasc, la 1 aprilie, subliniind ”principiul inviolabilităţii” instituţiilor diplomatice.

În mesaj de condamnare a atacului Iranului asupra Israelului și un apel la reținere a fost lansat și de liderii G7, reuniți, de asemenea, în ședință de urgență sub președinție italiană.

Sâmbătă, Iranul a pus în practică amenințarea de a riposta la atacul letal asupra consulatului său din Siria cu un atac aerian de amploare împotriva Israelului.

Conform Politico Europe, atacul aerian al Iranului a fost aproape în întregime contracarat de sistemele de apărare aeriană ale Israelului, care au fost sprijinite de colaborarea acestuia cu aliații săi, SUA, Marea Britanie și Franța. Iordania a interceptat, de asemenea, drone și rachete care au intrat în spațiul său aerian , potrivit Reuters.

Atacurile cu drone și rachete, lansate din Iran, Irak și Yemen, ar putea genera o escaladare majoră a luptelor în Orientul Mijlociu, pe fondul războiului actual dintre Israel și Hamas, în vreme ce unii oficiali americani au considerat că atacul a fost o modalitate prin care Iranul a salvat aparențele și că Teheranul nu a dorit o escaladare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ALEGERI EUROPENE 202449 mins ago

“Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”: Clipul electoral lansat de Parlamentul European a fost vizionat de peste 190 de milioane de ori

REPUBLICA MOLDOVA59 mins ago

De la Berlin, Maia Sandu confirmă negocierile pentru un acord de securitate UE – Republica Moldova

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Consiliul Europei a adoptat primul tratat internațional care urmărește respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a democrației în utilizarea inteligenței artificiale

U.E.4 hours ago

Război în Ucraina: Intră în vigoare noi norme ale UE care incriminează încălcarea sancțiunilor europene

CHINA4 hours ago

UE demarează o nouă investigație în relație cu China, de data aceasta cu privire la importurile de produsele de oțel ce provin din a doua economie a lumii

ROMÂNIA5 hours ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

FONDURI EUROPENE6 hours ago

Noua ediție a programului Start-Up Nation continuă în 2024 cu fonduri europene. Tinerii între 18-35 ani sunt așteptați să-și depună planurile de afaceri din septembrie

ROMÂNIA6 hours ago

Nicolae Ciucă: În România, israelienii sunt printre prieteni. Acești prieteni susțin dreptul statului Israel de a exista şi de a-şi apăra cetăţenii

EDUCAȚIE7 hours ago

România şi R. Moldova vor găzdui Secretariatul Grupului de monitorizare a Procesului Bologna începând cu luna iulie a acestui an, anunță ministra Ligia Deca

ROMÂNIA DIGITALĂ8 hours ago

Ministrul Digitalizării anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului inadecvat pe rețelele de socializare

ROMÂNIA5 hours ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL2 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA4 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO1 week ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20243 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

Trending