Connect with us

EVENIMENTE

LIVE VIDEO A șasea sesiune a Dialogului Cultural Europa-China are loc la București

Published

on

În perioada 15 – 17 octobrie 2014 va avea loc la București a șasea ediție a Dialogului Cultural Europa – China, proiect anual inițiat de EUNIC și co-organizat de Academia Chineză de Arte, coordonat în acest an de Institutul Cultural Român.

Tema acestei ediții este Spații Publice – Schimb de Perspective între Europa și China.

La eveniment vor participa intelectuali, artiști și responsabili în domeniul politicilor culturale din Europa și China. Obiectivul acestei întâlniri este de a dezvolta și consolida cooperarea în domeniul industriilor creative, dar și acela de a fi o 16442_0_1platforma pe baza căreia legăturile directe între participanți și diverse instituții pot fi extinse.

Dezvoltarea urbană este una dintre evoluțiile definitorii pentru secolul 21. În 1950, o treime din populația globului trăia în orașe. Până în 2030, se anticipează că 75 % din populația globului va trăi în mediul urban. Aceste date reflectă o importantă provocare pentru umanitate și pentru mediul înconjurator.

Conferința va discuta provocările presupuse de crearea unor spații publice sustenabile în mediul urban și se va axa în mod specific asupra rolului artiștilor și al celor care lucrează în domeniul industriilor creative în cadrul acestui complex proces de re-inventare a habitatului.

Evenimentul va reflecta asupra rolului proiectelor artistice și al evenimentelor creative în constituirea unor noi comunități dar și asupra posibilităților ca artele să aibă funcționalități complexe din punct de vedere economic, social și cultural în cadrul unor medii diverse.

A șasea ediție a Dialogului Cultural Europa – China este o oportunitate pentru obținerea unei imagini de ansamblu asupra tendințelor dominante din domeniu în Europa și China. Dezbaterile se vor axa asupra celor patru piloni ai sustenabilității (economic, social, de mediu și cultural). Diverse oportunități și provocări vor fi discutate de experți iar experiențele fiecăruia vor fi împărtășite. Cea de-a șasea sesiune a Dialogului Cultural Europa – China dorește să contextualizeze Parteneriatul UE-China pentru dezvoltare urbană durabilă, care a fost lansat de Comisia Europeană în 2012.

Actuala ediție va crea crea un context favorabil pentru ca participanții să caute răspunsuri, dar și să gasească noi idei privind imperativul designului unor spații publice care pot susține multiple funcționalități.

În ultima lună, șase artiști chinezi au deținut rezidențe în Europa beneficiind astfel de noi oportunități. Contribuțiile lor în cadrul programului vor consta într-o serie de prezentări legate de impresiilor lor privind orașele gazdă și sectorul cultural în care au lucrat.

Aceste rezidențe sunt o componentă esențială a dialogului deoarece ele promovează relațiile între artiști și pot genera colaborări de lungă durată între artiști și instituții culturale.

Raportul European-Chinese Cultural Compass, o publicație sprijinită de EUNIC în cadrul acestui proiect de prim-plan, este disponibil online – aici

  • 15 oct, 18:30 – Institutul Cultural Român: Mesaj de întâmpinare și vernisajul expoziției chineze, prezentari ale artiștilor în rezidență, cină.
  • 16 oct, 9:30 – Palatul Parlamentului, sala Nicolae Bălcescu – Ceremonie de deschidere, intervenții, discursuri principale și două sesiuni: Cum pot artiștii să dinamizeze spațiul public acordându-i noi valori, interpretări și prin implicarea cetățenilor? și Valoarea (economică, culturală și socială) a implicării artiștilor / oamenilor de artă în designul și managementul spațiului public, urmate de întrebări și răspunsuri
  • 17 oct, 9:30 – Palatul Parlamentului, sala Nicolae Bălcescu – două sesiuni: Cum pot fi implicați artiștii în crearea unor orașe sustenabile? și Imaginări creative și viziuni asupra viitorului, urmate de întrebări și răspunsuri, concluzii și ceremonia de închidere.

Dialogul Cultural European-Chinez, ediția a 6-a, o inițiativă a EUNIC

IDEE. Dialogul Cultural Europa – China își are originea în schimburile dintre cele două instituții reprezentative (CNAA și EUNIC). Are ca scop să creeze oportunități pentru o apreciere mutuală largă între instituții din China și Europa prin intermediul seminariilor, prezentărilor, expozițiilor și schimburilor de rezidențe.

OBIECTIV. Principala țintă a acestor dialoguri este să extindă relațiile culturale existente și schimburile bilaterale într-o comunicare pe termen lung despre subiecte cruciale privind cooperarea culturală dintre Europa și China.

TRADIȚIE. Prima întâlnire în cadrul Dialogului Cultural a avut loc în Beijing (2008), diind urmată de evenimente similare la Copenhaga (2009), Shanghai (2010), Luxembourg (2011), Xi’an (2013) și, în acest an, București.

EUNIC. European Union National Institutes for Culture (EUNIC) este o rețea europeană cu 33 de membri din 27 de țări și peste 90 de clustere create în Asia, Australia, Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, America de Nord, America de Sud și Africa Subsahariană. EUNIC promovează activ realizarea de parteneriate între institutele culturale membre și alte organizații culturale, având ca scop îmbunătățirea și consolidarea dialogului dintre societatea civilă europeană și restul lumii. Website: www.eunic-online.eu

CNAA. Academia Națională de Arte a Chinei (CNAA) este o instituție de învățământ superior interdisciplinar care oferă specializări și realizează cercetări în artele plastice, muzicologie, design, teatru, operă, film, audio-vizual, dans și literatură. Website: http://www.zgysyjy.org.cn

ICR. Institutul Cultural Român (ICR) are ca obiectiv asigurarea vizibilității valorilor culturale române și promovarea culturii și civilizației naționale în țară și străinătate.

Website: www.icr.ro/bucuresti

 

 

 

.

.

EVENIMENTE

Comitetul European al Regiunilor, autoritățile locale din Alba Iulia și Calea Europeană organizează un dialog cu cetățenii dedicat digitalizării și oportunităților smart city (LIVE, 20 februarie, ora 11:00)

Published

on

Comitetul European al Regiunilor (CoR), Delegația Națională a României la CoR, și platforma CaleaEuropeană.ro organizează, cu sprijinul Consiliului Județean Alba, al Primăriei Municipiului Alba Iulia și al Centrului de Informare al Centrului Europe Direct Alba Iulia, și în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România, un dialog local ce vizează stimularea conceptului de implicare locală pentru viitorul Europei, construit sub forma unei platforme de dialog, între autorități și cetățeni ca beneficiari, cu privire la rolul digitalizării și al noilor tehnologii în dezvoltarea oportunităților de conectivitate și smart city în Uniunea Europeană, la nivel local și regional.

Dialogul local, „Noile tehnologii și digitalizarea: oportunități smart city & connectivity”, are loc miercuri, 20 februarie, la Muzeul Principia din Alba Iulia, cu începere de la ora 11:00. Evenimentul este transmis LIVE pe CaleaEuropeană.ro și moderat de directorul publicației, jurnalistul Dan Cărbunaru.

La dialogul cu cetățenii de la Alba Iulia vor lua parte Robert Negoiță, Președinte al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor, Primar al Sectorului 3 din București (PES, RO); Ion Dumitrel, Președinte al Consiliului Județean Alba, membru supleant al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor (PPE, RO); Mircea Hava, Primar al Municipiului Alba Iulia; și Nicolaie Moldovan, City Manager al Municipiului Alba Iulia.

Dezbaterea face parte din serie de evenimente organizate sub egida noii inițiative CoR – Future of Europeși are loc și în contextul în care România va găzdui, în perioada 14-15 martie 2019 la București, Summit-ul Autorităților Locale și Regionale din Uniunea Europeană, evenimentul având loc în contextul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Acest dialog local se înscrie, totodată, și în rândul campaniei de conștientizare privind alegerile europene din 23-26 mai 2019 (www.dedataastavotez.eu), ce vor avea loc la 40 de ani distanță de la primele alegeri directe pentru Parlamentul European.

Comitetul European al Regiunilor invită cetățenii români să își exprime opinia privind viitorul Europei (click pe imagine)

În contextul desfășurării inițiativei „Reflectând asupra Europei”, Comitetul European al Regiunilor a lansat un sondaj privind principalele probleme pe care cetățenii le identifică în orașul și regiunea în care trăiesc. Până în prezent, peste 22.000 cetățeni europeni au completat sondajul, în timp ce mai mult de 1.000 dintre aceștia provin din România.

Atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România, șomajul, politicile pentru tineret și mobilitatea și transportul public sunt considerate principalele trei probleme la nivel local și regional.

În România, cele trei probleme menționate au fost clasificate astfel de către cetățeni: 27% dintre ei consideră că mobilitatea și transportul public este principala problemă la nivel local și regional, 24% politicile pentru tineret și 23% șomajul.

Românii se bazează pe Uniunea Europeană și pe o implicare locală pentru construirea Viitorului Europei

Întrebați pe ce nivel politic consideră că se pot baza cel mai mult, cetățenii români acordă o 82% încredere Uniunii Europene (60%) și nivelului local (22%) pentru a identifica soluții și pentru a le oferi siguranță și prosperitate. 8% dintre români se bazează pe nivelul autorităților regionale și 10% pe nivelul autorităților guvernamentale. În acest context, însăși percepția publică favorizează necesitatea unui dialog bazat pe angajament local și pe discuții cu tematici europene pentru definirea Viitorului Europei.

Continue Reading

EVENIMENTE

Comisarul european pentru Comerț Cecilia Malmstrom și ministrul pentru Mediul de Afaceri Ștefan Oprea, în dialog cu cetățenii privind relațiile comerciale ale UE (21 februarie, ora 16.10)

Published

on

Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează joi, 21 februarie, un dialog cu cetățenii despre relațiile comerciale ale Uniunii Europene cu Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerț, și Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Dezbaterea va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, strada Boteanu, nr. 1, între orele 16.10 și 17.40.

Cei interesați să participe la eveniment sunt rugați să completeze următorul formular până cel târziu 21 februarie, ora 12.00: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/malmstrom-bucuresti.

Participarea la dialog se poate face și online, prin intermediul rețelelor sociale Facebook și Twitter, folosind #Eudialogues și #FutureOfEurope.

Potrivit organizatorilor, din motive de securitate, accesul în sală se va face între orele 15:00-16.00.

Continue Reading

EVENIMENTE

VIDEO. ,,Locul și Rolul elitelor în conducerea statelor democratice” Conferință organizată, la București, de Marea Lojă Națională din România, în cadrul seriei de conferințe și dezbateri “Viitorul României”

Published

on

Marti, 22 ianuarie, ora 18:00, a avut loc conferința cu tema ,,Locul și Rolul elitelor în conducerea statelor democratice. ” din seria seria de dezbateri “Viitorul României” lansată de Marea Lojă Națională din România. Evenimentul se desfășoară în Pentagon Events.

Lectorii prezenți în această seară sunt dl. Academician Mugur Isărescu (Guvernatorul BNR), dl. Academician Ioan-Aurel Pop (Președintele Academiei Romane), dl. Deputat Sorin Câmpeanu (Președintele Consiliului Național al Rectorilor din România), dl. Horia Alexandrescu, jurnalist. Moderator: dl. Alecu Racoviceanu.

Partea I

Partea a II-a

Partea a III-a

,,Eu cred că a fi patriot trebuie să întelegi în primul rând interesele țării tale (ale României) și să îți dai seama dacă direcția în care mergi este bună, eu zic că direcția Europei este bună pentru România, nu avem alta. Și bineînțeles, înțelegând ce se întâmplă și în Europa. Democrația pune în prim-plan rolul maselor, fiecare având drepturi egale în fața legilor și șanse egale de afirmare. Dar fenomenul care împinge înainte mulțimile cu idei și cu forțe de exemplu îl consitutie elitele.”, a menționat Mugur Isărescu în discursul său.

,,De cate ori României i-a mers bine, am avut elite bune în fruntea noastră și de câte ori au fost momente fundamentele în istoria acestui popor, elitele s-au unit pentru binele poporului. Cu elite proaste poporul poate să fie amăgit. Elitele și poporul trebuie să intre în sintonie, să țină seamă unii de alții. Poporul acesta când a avut elite, a exercitat cu forță menirea lui în Europa. În ultimii ani pare că ne-am rătăcit și pare că nu ne mai amintim acest lucru, de aceea pentru a reînvia forțele acestui popor e absolută nevoie de elite bune.”, a menționat Academicianul Ioan-Aurel Pop (Președintele Academiei Romane) în discursul său.

,,Într-un sistem de educație care deși se află în suferință produce încă elite, care elite însă se pierd. Este normal să se orienteze către societăți care răspund mai bine așteptărilor lor personale și profesioanle. Voi fi întotdeauna un susținător al libertății de mișcare. Este de datoria noastră sa creăm în România acele condiții care să facă din ,,a ramâne” în România o alternativă viabilă pentru tinerii noștri cei mai buni. Rolul elitelor dincolo de acela clasic care a fost amintit si susținut pe larg, este acela de a promova bunul simț și responsabilitatea, este acela de a susține un sistem de educație, pentru că altfel, mă tem la viitorul acestei țări. Elitele au un rol esențial. Țara va progresa prin creșterea mediei performanței.”, a menționat Sorin Câmpeanu (Președintele Consiliului Național al Rectorilor din România) în discursul său.

Context:

Societățile moderne sunt rodul unor viziuni generate de elitele acestora. Care sunt formele de implicare in societate a elitelor? Cum pot fi acestea recunoscute si in ce formula optima isi pot asuma rol activ in leadership-ul national?

Pentru a facilita clarificarea unor aspecte privind probleme majore care preocupă România de azi, Marea Lojă Națională din România organizează o serie de conferinte si dezbateri, într-un larg cadru, cu implicarea societății civile și a factorilor interesați.

Printre participanții invitați la dezbateri se vor număra personalitati din mediul academic, universitar, cultural, bancar, diplomatic si politic. Prin acest ciclu de conferințe, societatea civilă va putea contribui la clarificarea aspectelor insuficient explicate, într-o perioadă care generează nevoia de a contura o viziune unitară și coerentă privind dezvoltarea României.

Tematicile alese reprezinta repere ale interesului manifestat de mass-media si publicul larg, dar si resurse de dezvoltare pentru viitorul tarii noastre. Urmarind nevoia de normalitate si viziune strategica in abordarea unor astfel de repere, initiativa isi propune sa reuneasca lideri de opinie si exponenti ai zonelor de expertiza vizate, astfel incat proiectia rezultata sa ofere atat oportunitatea unei dezbateri reale pe teme concrete, dar si solutii pentru evitarea unor confuzii sau distorsionari ale situatiei reale ori ale solutiilor de care Romania are nevoie in aceasta perioada.

Citiți și:

Marea Lojă Națională din România lansează seria de dezbateri “Viitorul României”, pe teme importante și de actualitate pentru societatea românească

VIDEO. Importanța preluării de către România a Președinției Consiliului UE. Conferință organizată, la Iași, de Marea Lojă Națională din România, în cadrul seriei de conferințe și dezbateri “Viitorul României”

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending