Connect with us

EDUCAȚIE

Absolvenții de bacalaureat sunt invitați să urmeze cursurile facultăților din cadrul Universității din București. Aproape 8.000 de locuri la buget sunt scoase la concurs în sesiunea de vară a admiterii 2024

Published

on

Universitatea din București (UB) scoate la concurs, pentru sesiunea de vară a admiterii 2024, aproape 8.000 de locuri la buget și alte aproape 11.300 de locuri la taxă.

Conform unui comunicat al UB, pentru programele de licență și masterat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 – 26 iulie, iar data-limită de afișare a rezultatelor este 31 iulie. Fiecare facultate are propriul calendar care este cuprins în perioadele mai sus-menționate, iar datele pot fi consultate de toți cei interesați pe website-urile facultăților.

Pentru a veni în sprijinul candidaților, Universitatea din București oferă atât posibilitatea de achitare online a taxei de înscriere, prin completarea formularului disponibil la adresa www.po.unibuc.ro, cât și posibilitatea de înscriere online la concursul de admitere.

Pentru studiile de licență, Universitatea din București oferă candidaților interesați să studieze la una dintre cele 19 facultăți pe un loc la buget un număr de 4.680 de locuri, iar pentru persoanele interesate de studiile de masterat, UB pune la dispoziție 3.190 de locuri la buget.

Școlile doctorale ale UB, care vor organiza admitere în perioada 2 – 16 septembrie 2024, scot la concurs 340 de locuri la buget, dintre care 163 de locuri sunt cu bursă.

Din totalul locurilor scoase la concurs, 81 sunt alocate domeniilor prioritare de dezvoltare a României, 129 sunt destinate absolvenților de licee situate în mediul rural și alte 76 de locuri sunt alocate candidaților de etnie romă. Candidații proveniți din sistemul de protecție socială pot aplica pe cele 34 de locuri la licență destinate lor, în timp ce persoanele cu cerințe educaționale speciale pot candida pe cele 25 de locuri care le-au fost alocate. Alte 50 de locuri bugetate sunt destinate candidaților care își doresc să urmeze studiile în cadrul programelor de masterat didactic derulate de Universitatea din București.

Mai multe detalii cu privire la numărul de locuri la buget și cu taxă scoase la concurs de fiecare facultate sunt disponibile pe site-ul admitere.unibuc.ro.

Sesiune specială de admitere și burse de performanță pentru olimpicii și sportivii care aleg Universitatea din București

Universitatea din București organizează o sesiune de admitere specială pentru olimpicii internaționali și sportivii medaliați la competiții europene și mondiale pentru sporturile olimpice și șah și la jocurile olimpice și paralimpice, anterior organizării sesiunii de admitere pentru toți candidații. Aceștia se vor înscrie la nivel de universitate la adresa de e-mail admitere.olimpici@g.unibuc.ro, conform calendarului special stabilit și disponibil pe site-ul admitere.unibuc.ro.

De asemenea, Universitatea din București acordă burse elevilor și studenților medaliați cu aur, argint sau bronz la olimpiadele științifice și competițiile internaționale care optează să-și continue studiile într-una dintre cele 19 facultăți ale UB. Bursele se adresează medaliaților la jocuri olimpice, campionate mondiale și europene, campionate mondiale universitare pentru sporturile olimpice și șah, inclusiv cele organizate pentru persoanele cu dizabilități.

Informații actualizate în timp real cu privire la admiterea din această sesiune vor fi publicate pe website-ul dedicat admiterii la Universitatea din București, admitere.unibuc.ro.

De asemenea, mai multe informații cu privire la procesul de admitere pot fi consultate pe website-urile și pe paginile de pe conturile de socializare ale celor 19 facultăți ale UB.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EDUCAȚIE

Programul FLEX ABROAD se va desfășura și în România după ce ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat protocolul de colaborare

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

Ministrul Educației, Ligia Deca, și Eliza Chirilă-Pop, directorul executiv al American Councils for International Education din România, au semnat un protocol de colaborare privind derularea, în țara noastră, a Programului FLEX ABROAD.

Protocolul permite primirea în România, în familii gazdă, a unor elevi americani care vor studia, pe durata unui an școlar, în licee din țara noastră.

”Ieri am semnat, împreună cu doamna Eliza Chirilă-Pop, directorul executiv al American Councils for International Education din România, Protocolul de colaborare privind derularea, în țara noastră, a Programului FLEX ABROAD”, a anunțat Deca într-un mesaj publicat pe Facebook.

Anual, un număr de 30 de liceeni români beneficiază de burse în cadrul programului Future Leaders Exchange (FLEX), pentru parcurgerea unui an școlar în licee din Statele Unite ale Americii.

România este parte a programului FLEX din 2015.

Programul este finanțat de Departamentul de Stat al Guvernului SUA și gestionat de American Councils for International Education și contribuie la dezvoltarea și consolidarea relațiilor pe termen lung între cetățenii Statelor Unite și cei ai altor state.

Continue Reading

EDUCAȚIE

Universitatea din București celebrează 160 de ani de la înființare cu evenimente precum conferințe, dezbateri, lansări de carte, tururi ghidate, picnicuri și piese de teatru

Published

on

© Universitatea din București

Universitatea din București (UB) va organiza, în perioada 16 – 19 iulie 2024, mai multe evenimente menite să marcheze împlinirea a 160 de ani de la înființare și 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc. Printre acestea se numără conferințe, dezbateri, lansări de carte, tururi ghidate, picnicuri și piese de teatru, un treasure hunt educativ, workshop-uri creative de chitară, precum și o emisiune filatelică aniversară.

Seria de evenimente va fi deschisă marți, 16 iulie 2024, în cadrul unei ceremonii oficiale găzduite de Opera Națională din București. Aceasta va aduce împreună cadre didactice, cercetători și studenți, reprezentanți ai societății civile, creatori de politici publice și reprezentanți ai autorităților centrale și locale din România și va reprezenta un cadru de întâlnire, conectare și discuție cu privire la trecutul, prezentul și viitorul învățământului superior românesc. Programul ceremoniei oficiale include, pe lângă alocuțiunile și discursurile oficiale, mai multe de momente de retrospectivă a celor 160 de ani de existență a UB, prezentări cu privire la evoluția studenților noștri, lecturi de poezie, precum și lansarea emisiunii filatelice „UB 160”. De asemenea, ca parte a evenimentului central, Universitatea din București a pregătit participanților tururi ghidate în locuri ale memoriei din București, vizite ghidate la Muzeul Universității din București și la Muzeul Botanic, precum și o recepție oficială la Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” a UB.

Miercuri, 17 iulie 2024, Casa Universitarilor va găzdui conferința „Universitatea din București – 160 – catalizator al modernizării României”, eveniment cu caracter interdisciplinar, care va reuni specialiști din diverse domenii pentru a discuta și analiza evoluția învățământului superior românesc. Scopul principal al conferinței este de a genera noi abordări analitice și metodologice privind istoria învățământului, cu un accent deosebit pe dezvoltarea instituțională a Universității din București ca principal vector de progres în spațiul românesc.

De asemenea, în cadrul conferinței va fi lansat și volumul „Universitatea din București: 1864 – 2024”, o nouă ediție revizuită și adăugită a volumului aniversar lansat acum un deceniu, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înființarea UB.

Ziua de joi, 18 iulie 2024, aduce la Rectoratul Universității din București, în cadrul evenimentului „160 de ani de internaționalizare. UB și alianțele universitare europene și internaționale”, reprezentanți ai rețelelor internaționale din care Universitatea din București face parte, precum CIVIS, alături de decidenți din instituțiile naționale relevante în relația cu Uniunea Europeană pentru a analiza și identifica soluții la provocările societale actuale.

Tot joi, 18 iulie 2024, studenți ai Facultății de Istorie a UB vor organiza un treasure hunt educativ la Palatul Universității din București, provocând comunitatea UB să descopere, într-un mod inedit, istoria clădirii proiectate de Alexandru Orăscu.

Vineri, 19 iulie 2024, comunitatea universitară a UB este invitată în Grădina Botanică „Dimitrie Brandza”, unde va avea loc, în zona de picnic, un eveniment care încheie săptămâna dedicată celebrării celor 160 de ani de la înființarea UB și celor 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc. Realizat în parteneriat cu studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) și ai Asociației Studenților din Universitatea din București  (ASUB), precum și cu echipa proiectului SciResCareer, evenimentul propune participanților un workshop creativ de chitară, photo corner, o capsulă a timpului, precum și un perete pentru mesaje inspiraționale. Elementul central al evenimentului va fi piesa de teatru „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu, care îi va aduce în fața publicului, începând cu ora 19:00, pe Vlad Anghel, Adriana Mitu, Silvia-Alexandra Bem, Paul Pristavu și Fabian Ciobanu, studente și studenți ai UNATC.

Seria de evenimente dedicate împlinirii a 160 de ani de la înființarea Universității din București și a 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc se desfășoară sub patronajul Ministerului Educației și cu sprijinul Băncii Comerciale Române – BCR, KPMG România, Kaufland România, Societății Civile de Avocați „Stoica & Asociații” și Aqua Carpatica.

Cu această ocazie aniversară, Universitatea din București oferă, în perioada 16 – 18 iulie 2024, acces gratuit în spațiile Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” și invită iubitorii de natură să descopere cele peste 3.500 de plante pe care le adăpostește.

Nu în ultimul rând, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, Art Safari, își deschide porțile pentru comunitatea UB și oferă acces gratuit marți, 16 iulie 2024, tuturor studenților Universității din București la expozițiile din seria „Taine și comori”. Astfel, iubitorii UB de artă sunt așteptați la Palatul „Dacia-România” (Str. Lipscani nr. 18 – 20, din București) să descopere expozițiile „Istoria României în 100 de portrete”, „Aurul de la Brukenthal”, „Muzeul secret”, „Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației” și „Atelierele din Pangratti”. Accesul gratuit va fi posibil în baza prezentării, la intrare, a legitimației de student.

Mai multe detalii cu privire la seria de evenimente organizate de UB cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înființare pot fi consultate pe site-ul special dedicat aniversării, 160.unibuc.ro.

Universitatea din București a fost înființată prin Decretul nr. 765 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Succesoare a structurilor de învățământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din București a contribuit și contribuie în mod decisiv la dezvoltarea și modernizarea învățământului, științei și culturii românești.

Universitatea are astăzi 19 facultăți care oferă 95 de programe de licență, 223 de programe de masterat, 23 de școli doctorale pe domenii specifice și o școală pentru studii doctorale interdisciplinare, peste 50 de centre și nouă stațiuni de cercetare.

Începând cu anul 2019, UB face parte din Universitatea Civică Europeană CIVIS alături de alte zece universități europene de prestigiu, Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea „Sapienza” din Roma, Universitatea din Stockholm, Universitatea „Eberhard Karls” din Tübingen, Universitatea din Glasgow, Universitatea din Lausanne, și Universitatea „Paris Lodron” din Salzburg.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

14 noi alianțe universitate europene au fost selectate pentru a primi sprijin european. Peste 560 de instituții de învățământ superior din întreaga Europă sunt unite sub umbrela a 64 de astfel de alianțe

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a anunțat rezultatele cererii de propuneri Erasmus+ 2024 pentru inițiativa ”Universități europene”, care oferă sprijin alianțelor de instituții de învățământ superior.

Odată cu rezultatele de astăzi, 14 noi alianțe ale universităților europene se alătură celor 50 de alianțe selectate anterior și vor primi până la 14,4 milioane de eurro fiecare pe o perioadă de patru ani.

Aceste 64 de alianțe ale universităților europene cuprind mai mult de 560 de instituții de învățământ superior de toate tipurile, din toate regiunile Europei, informează Comisia Europeană într-un comunicat.

Rezultatele marchează o etapă importantă, atingând obiectivul strategiei europene pentru universități de a avea cel puțin 60 de alianțe ale universităților europene cu peste 500 de universități implicate până la mijlocul anului 2024.

În aceste 14 noi alianțe ale universităților europene se află și universități din România: 

  • Applied, Connected, Entrepreneurial and Engaged  (ACE2EU)– European University  – Universitatea Constantin Brâncuși Târgu Jiu
  • European University for Cross-Border Knowledge Sharing   (Across) – Universitatea din Craiova
  • Alliance for Regional Transition, Equality, Mobility, Inclusion, and Sustainability (ARTEMIS)– Universitatea Ovidius din Constanța
  • Knowledge and Creativity European University (KreativEU) – Universitatea Valahia Târgoviște

”Am atins unul dintre obiectivele-cheie ale strategiei europene pentru universități: sprijinim în prezent 64 de alianțe ale universităților europene care promovează o cooperare mai strânsă între peste 560 de instituții de învățământ superior din întreaga Europă. Împreună, acestea construiesc campusuri interuniversitare europene, unde studenții beneficiază de oportunități fără precedent de a studia la nivel transfrontalier, beneficiind de cele mai bune oportunități pe care universitățile trebuie să le ofere împreună. Ei se pot înscrie în programe de studiu comune și se speră că vor primi diplome europene în viitorul apropiat. Împreună, alianțele contribuie la crearea unui puternic sentiment de apartenență europeană”, a menționat Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viață european.

Alianțele universităților europene reunesc o nouă generație de europeni și le permit acestora să studieze și să lucreze în diferite țări europene, în diferite limbi și în diferite sectoare și discipline academice.

Studenții pot obține o diplomă de nivel înalt prin combinarea studiilor în mai multe țări europene, contribuind astfel la atractivitatea și competitivitatea internațională a învățământului superior european.

Aceste alianțe aduc, de asemenea, inovare în regiunile Europei, permițând studenților să lucreze împreună cu cadre universitare, cercetători, întreprinderi, orașe, autorități și organizații ale societății civile.

Cele 64 de alianțe acoperă 35 de țări, inclusiv toate statele membre ale UE, precum și Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Acestea sunt solid ancorate în comunități și rețele de inovare, reunind aproape 2 200 de parteneri asociați, de la organizații neguvernamentale la întreprinderi, orașe, autorități locale și regionale și instituții de învățământ superior din țările participante la Procesul de la Bologna. De exemplu, aproape 40 de instituții de învățământ superior din Ucraina sunt parteneri asociați.

Cererea de propuneri Erasmus+ 2024 sprijină, de asemenea, înființarea unei comunități de practică pentru universitățile europene, consolidând învățarea reciprocă între alianțe și stimulând diseminarea rezultatelor și modelelor reutilizabile în cadrul sectorului învățământului superior în general.

Cele 14 noi alianțe ale universităților europene și Comunitatea de bune practici pentru universitățile europene își vor începe activitățile în toamna acestui an.

Comisia va continua să sprijine alianțele universităților europene și orice alt tip de parteneriat între instituțiile de învățământ superior pentru a oferi mai ușor programe de studii comune, așa cum se subliniază și în proiectul pentru o diplomă europeană prezentat în martie 2024.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ1 hour ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.4 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.5 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA5 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA6 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

ROMÂNIA8 hours ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA8 hours ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

SUA10 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO3 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending