Connect with us

ROMÂNIA

Acord de cooperare între Agenţia Spaţială Română şi Comandamentul Strategic al SUA: România a devenit a 20-a națiune a lumii care are un acord de securitate spațială cu SUA

Published

on

Agenţia Spaţială Română (ROSA) şi Comandamentul Strategic al SUA au semnat la 25 aprilie un contract de cooperare în domeniul spaţial, un moment-cheie pentru instituţia din Statele Unite, întrucât este acordul cu numărul 100, aceste acorduri promovând deschiderea, predictibilitatea operaţiunilor şi transparenţa activităţilor spaţiale, informează ROSA într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Astfel, începând cu 25 aprilie 2019, România este cea de-a 20-a națiune care participă în acorduri de schimb de date SSA cu USSTRATCOM, alături de Australia, Japonia, Italia, Canada, Franța, Republica Coreea, Regatul Unit, Germania, Israel, Spania, Emiratele Arabe Unite, Belgia, Norvegia, Danemarca, Brazilia, Olanda, Regatul Thailanda, Noua Zeelandă și Polonia, două organizații interguvernamentale (Agenția Spațială Europeană și Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici), precum și alți 78 de proprietari, operatori sau lansatori de sateliți.

În 2011, USSTRATCOM a fost mandatat să semneze acorduri SSA în numele Guvernului Statelor Unite cu agenții guvernamentale și deținători sau operatori de sateliți comerciali pentru a pune la dispoziție informații precum evaluarea riscurilor de coliziune, lansări, scoateri de pe orbită și asistență pentru reintrare în atmosferă.

©️ ROSA

„Semnarea celui de-al 100-lea acord este un moment extrem de important”, a declarat viceamiralul Dave Kriete, Adjunct al Comandamentului Strategic al Statelor Unite.

„Monitorizarea eficientă și securitatea spațială necesită cooperare – nu putem îndeplini aceste acțiuni de unii singuri. Încurajăm în continuare noi acorduri, care sedimentează legături și permit comunității spațiale să fie mai eficientă în activitățile sale, sporind siguranța spațială pentru toate națiunile”, a mai adăugat acesta.

USSTRATCOM va continua să lucreze cu toate națiunile spațiale responsabile pentru a asigura un mediu spațial sigur, durabil și stabil.

„Acest acord cu USSTRATCOM reprezintă un moment cheie în acțiunile României prezente și viitoare de dezvoltare a capabilităților în domeniul monitorizării spațiale”, a declarat Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA). „În ultimul deceniu, Agenția Spațială Română a investit în mod constant în programe și proiecte de siguranță spațială, fiind conștientă de importanța bunurilor spațiale ca infrastructuri critice pentru societatea noastră. În acest context, acest acord se plasează în centrul eforturilor noastre SSA, fiind totodată un important pas înainte, construit pe o colaborare pe termen lung dintre Romania și Statele Unite. Salutăm acest acord care nu face decât să întărească colaborarea dintre națiunile noastre.”

Dr. Piso a explicat că România s-a numărat printre primele state est-europene care au semnat acorduri de colaborare cu NASA în anii 70’, preluând și analizând imagini de la sateliții americani. Mai recent, țările noastre colaborează în domenii precum: explorare spațială, Stația Spațială Internațională, nano-sateliți și apărare planetară. România și Statele Unite au lucrat, de asemenea, la aplicații spațiale pentru agricultură de precizie, telemedicină și monitorizarea dezastrelor.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

MApN solicită aprobarea Parlamentului pentru ca România să achiziționeze 200 de rachete pentru sistemele Patriot

Published

on

© Fortele Aeriene Romane/ Facebook

România va cumpăra 200 de rachete pentru sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot, în valoare de peste un miliard de euro, a anunțat Ministerul Apărării Naționale, potrivit unei solicitări trimisă Parlamentului.

“În contextul crizei de securitate din regiune, pentru operaționalizarea și consolidarea capabilității de apărare aerioană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esențial Sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)/Patriot prevăzută de legea 222/2017, este necesară completarea parțială a stocurilor de luptă cu 200 de rachete PAC-2 GEM-T, care se vor achiziționa prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NATO Support and Procurement Agency/NSPA), utilizând inițiativa ESSI”, se menționează în solicitarea MApN.

Potrivit sursei citate, prețul maxim unitar este de circa 5.444.750 de euro, fără TVA, iar costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete este de 1.088.950.000 euro, fără TVA.

Avansul inițial, de aproximativ 35% din valoarea totală a întregului pachet, trebuie plătit în anul 2023 sau în trimestrul I al anului 2024.

MApN are obligația, potrivit legii 195/2012, de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire a contractului pentru că valoarea estimată, fără TVA, este mai mare de 100 de milioane de euro.

Solicitarea MApN a fost trimisă comisiilor de Apărare din cele două camere ale Legislativului.

Citiți și România continuă înzestrarea cu rachete Patriot: Sistemele 3 și 4 de apărare aeriană de ultimă generație vor fi recepționate în luna aprilie

România a achiziționat cea mai  modernă configurație hardware și software de sisteme PATRIOT aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale.

Primul sistem PATRIOT a fost livrat Forțelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 execută misiuni specifice de apărare aeriană şi împotriva rachetelor a spaţiului aerian al României şi al NATO.

Sistemul al 2-lea PATRIOT a fost livrat în cursul anului 2022, testarea de acceptanţă şi recepţia au fost realizate în luna decembrie a anului trecut și a intrat deja în înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT.

Sistemele al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT au fost livrate parţial în cursul anului 2022, livrarea integrală, testarea de acceptanţă şi recepţia fiind finalizate în luna aprilie 2023.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis: Aderarea României la Schengen ar transmite un mesaj puternic de unitate europeană; deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova și Ucraina ar fi “o decizie istorică”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Aderarea României la Spaţiul Schengen, “ar transmite un puternic mesaj de solidaritate şi unitate din partea Uniunii şi ar contribui substanţial la consolidarea securităţii europene”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, luni, la întâlnirea cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, context în care s-a pronunțat pentru adoptarea unor decizii istorice la apropiatul Consiliu European în ceea ce priveşte deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

Referitor la Schengen, Klaus Iohannis a subliniat necesitatea adoptării unei decizii pozitive în acest sens, cât mai curând posibil, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Preşedintele României a adresat mulţumiri Preşedinţiei spaniole a Consiliului UE pentru eforturile depuse în avansarea agendei europene pe parcursul semestrului doi din 2023, “într-un context extrem de complex, marcat de numeroase provocări şi crize cu consecinţe semnificative la nivel european şi global”.

Citiți și “Air Schengen” pentru România și Bulgaria? Austria a anunțat oficial condițiile pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu frontierele aeriene

El a accentuat, în cadrul întâlnirii, importanţa menţinerii unităţii Uniunii Europene în toate acţiunile sale şi a protejării valorilor şi principiilor europene, cu atât mai importante într-un context marcat de continuarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi de criza din Orientul Mijlociu şi alte provocări, precum cele economice, climatice sau migratorii.

În perspectiva discuţiilor de la Consiliul European, preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea sprijinului substanţial din partea Uniunii pentru Ucraina, care trebuie să rămână prioritară în acţiunile UE. În acest sens, s-a pronunţat pentru necesitatea adoptării unui pachet de măsuri şi decizii cuprinzător pentru Ucraina la Consiliul European.

Preşedintele a susţinut necesitatea continuării sprijinului european, al NATO, dar şi la nivel bilateral pentru Republica Moldova, în vederea consolidării rezilienţei acestui stat, puternic afectat de efectele războiului din Ucraina şi de acţiunile destabilizatoare ale Rusiei.

Referindu-se la importanţa continuării procesului de extindere a Uniunii Europene, Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru adoptarea unor decizii istorice la apropiatul Consiliu European în ceea ce priveşte deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

Referitor la revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, proces aflat în desfăşurare, preşedintele României a pledat pentru o abordare care să promoveze echilibrul de finanţare între angajamentele deja asumate şi noile priorităţi de pe agenda europeană, şi să nu implice reduceri ale fondurilor pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună. 

Continue Reading

ROMÂNIA

Directorul general al ICI București: Implementarea tehnologiilor AI oferă soluții inovatoare pentru a răspunde nevoilor și cerințelor tot mai complexe ale utilizatorilor

Published

on

© ICI București - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică/ Facebook

Implementarea tehnologiilor AI deschide noi orizonturi, oferind soluții inovatoare pentru a răspunde nevoilor și cerințelor tot mai complexe ale utilizatorilor, a subliniat Adrian-Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare în Informatică.

Acesta a participat astăzi la evenimentul intitulat ”Improving Citizen and Customer Experience through AI Innovation” și organizat la București de Serviciul Comercial din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România și Iron Mountain.

Directorul general al ICI București a mai spus că ”interacțiunea cetățeanului cu instituțiile publice și a clienților cu diverse organizații este esențială pentru construirea unei societăți moderne și eficiente”.

Evenimentul s-a bucurat de participarea ambasadoarei SUA la București, Kathleen Kavalec. 

Evenimentul vine într-un context în care președinția spaniolă a Consiliului UE și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la propunerea privind normele armonizate în materie de inteligență artificială (IA), așa-numita lege privind inteligența artificială, după discuții maraton de trei zile.

Proiectul de regulament vizează să garanteze că sistemele de inteligență artificială introduse pe piața europeană și utilizate în UE sunt sigure și respectă drepturile fundamentale și valorile UE.

De asemenea, această propunere de referință are ca scop stimularea investițiilor și a inovării în materie de AI în Europa.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO48 mins ago

MApN solicită aprobarea Parlamentului pentru ca România să achiziționeze 200 de rachete pentru sistemele Patriot

U.E.5 hours ago

Donald Tusk redevine premier al Poloniei. Parlamentul de la Varșovia l-a ales în fruntea unei coaliții care pune capăt epocii conservatoare

CONSILIUL EUROPEAN5 hours ago

Klaus Iohannis: Aderarea României la Schengen ar transmite un mesaj puternic de unitate europeană; deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova și Ucraina ar fi “o decizie istorică”

ROMÂNIA8 hours ago

Directorul general al ICI București: Implementarea tehnologiilor AI oferă soluții inovatoare pentru a răspunde nevoilor și cerințelor tot mai complexe ale utilizatorilor

SCHENGEN9 hours ago

Premierul Bulgariei respinge ideea unor condiții specifice pentru aderarea la Schengen: Negocierile cu Austria sunt în desfășurare

U.E.9 hours ago

Olaf Scholz cere liderilor din UE să transmită un mesaj de unitate prin continuarea sprijinului pentru Ucraina. Mark Rutte solicită evitarea unui ”dublu blocaj” al ajutorului pentru Kiev pe ambele maluri ale Atlanticului

POLITICĂ9 hours ago

Nicolae Ciucă: Bugetul pentru 2024 va fi un buget pentru dezvoltarea României. Pentru prima dată în istorie, bugetul educației crește cu 61%. 7,3% din PIB sunt alocați pentru investiții

U.E.10 hours ago

Într-o reacție ce pare îndreptată spre Ungaria, Dmitro Kuleba spune că ”nu puteți merge împotriva cursului istoriei”: Ucraina va deveni membră a UE. Singura întrebare este dacă cineva va încetini procesul

CONSILIUL UE11 hours ago

Ministrul german de externe subliniază importanța continuării sprijinirii Ucrainei pentru a-și putea ”elibera poporul din iad”: Este în interesul nostru de securitate

REPUBLICA MOLDOVA11 hours ago

Consiliul UE subliniază “valoarea adăugată” a Misiunii UE în R. Moldova pentru “politica de securitate și apărare comună” în actualul mediu geostrategic

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

ROMÂNIA7 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO2 weeks ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Trending