Acord intre China si Japonia pentru folosirea monedelor proprii in relatiile dintre cele doua tari

China si Japonia au incheiat un acord pentru sustinerea folosirii monedelor proprii in relatiile comerciale si de investitii dintre cele doua tari, ceea ce va conferi yuanului chinezesc un rol mai puternic la nivel mondial, anunta Wall Street Journal, preluat de EurActiv.ro.

Autoritatile de la Beijing trebuie insa sa faca schimbari substantiale in administrarea economiei, inainte ca yuanul sa devina o moneda la fel de puternica ca dolarul sau euro, relateaza Wall Street Journal.

China si alte tari au contestat suprematia dolarului in tranzactiile internationale si au sugerat alte solutii pentru sistemul monetar global, inclusiv un rol mai mare pentru Fondul Monetar International si yuan.

China si Japonia au anuntat o serie de acorduri privind folosirea yuanului in comertul si investitiile dintre a doua si a treia mare economie a lumii, ceea ce ar limita oarecum folosirea dolarului in Asia.

Concret, cele doua tari vor promova comertul direct in yuani si yeni, in loc sa transforme monedele in dolari. In plus, Japonia va detine yuani in rezervele sale valutare, dominate in prezent de dolari, citeaza Mediafax.

Sursa articol: EurActiv.ro

Sursa foto: koreaittimes.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.