Connect with us

MAREA BRITANIE

Afganistan: Joe Biden și Boris Johnson s-au înțeles să colaboreze pentru a asigura evacuarea afganilor eligibili după 31 august

Published

on

© Photo Collage (Official White House & Downing Street/ Flickr)

Președintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson s-au înțeles să colaboreze pentru a asigura evacuarea afganilor eligibili după 31 august, în urma unei convorbiri telefonice de luni, 23 august, relatează Downing Street.

Potrivit sursei citate, cei doi lideri au discutat despre eforturile în curs de desfășurare ale Regatului Unit și ale SUA de a coordona evacuarea rapidă și sigură a cetățenilor lor și a celor care au lucrat anterior cu guvernele lor de pe Aeroportul Internațional Kabul.

Liderii au convenit să continue să colaboreze pentru a se asigura că cei care sunt eligibili să plece o pot face, inclusiv după încheierea fazei inițiale a evacuării.

De asemenea, prim-ministrul britanic și președintele Biden au remarcat importanța unui angajament diplomatic concertat pentru a asigura progresul înregistrat în Afganistan și pentru a preveni o criză umanitară.

Aceștia s-au angajat să stimuleze acțiunea internațională, inclusiv prin intermediul G7 și al Consiliului de Securitate al ONU, pentru a stabiliza situația, a sprijini poporul afgan și a depune eforturi în vederea formării unui guvern afgan incluziv și reprezentativ.

Boris Johnson va prezida marți un summit al liderilor G7 prin videoconferință pentru a face apel la o creștere a sprijinului internațional pentru refugiați și ajutor umanitar după retragerea trupelor americane.

Summitul – cu doar o săptămână înainte de controversatul termen limită de retragere a lui Biden, 31 august – este considerat ca fiind ultima speranță de a-l convinge pe președinte să dea înapoi și să permită mai multe evacuări.

În ajunul reuniunii la nivel înalt, un oficial american a declarat pentru agenția de știri Reuters că Biden va decide în termen de 24 de ore dacă va prelungi sau nu termenul de retragere de la 31 august, dar a avertizat că unii consilieri de la Casa Albă se opun unei prelungiri.

De altfel, ficialii de la Washington au confirmat că Marea Britanie a cerut prelungirea termenului de evacuare a Kabulului, iar SUA s-au opus.

„Prima noastră prioritate este să finalizăm evacuarea cetățenilor noștri și a afganilor care ne-au ajutat în eforturile noastre din ultimii 20 de ani. Dar, în timp ce privim spre următoarea fază, este vital să ne unim ca și comunitate internațională și să convenim o abordare comună pe termen lung”, a declarat Boris Johnson înaintea reuniunii virtuale, relatează The Guardian.

„Acesta este motivul pentru care am convocat o reuniune de urgență a G7 – pentru a ne coordona răspunsul la criza imediată, pentru a ne reafirma angajamentul față de poporul afgan și pentru a le cere partenerilor noștri internaționali să se ridice la nivelul angajamentelor asumate de Regatul Unit pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie”, a adăugat premierul britanic. 

De cealaltă parte, talibanii au avertizat că nu vor prelungi termenul-limită de 31 august pentru plecarea forţelor occidentale din Afganistan, potrivit a două surse din cadrul grupării radicale islamiste, relatează Agerpres.

James Heappey, ministru adjunct al apărării, şi James Cleverly, secretar de stat în Ministerul de Externe, au declarat că Marea Britanie insistă pentru prelungirea termenului-limită de 31 august cu scopul de a creşte numărul persoanelor pe care le poate ajuta să fie evacuate.

Heappey a declarat la Sky News că circa 4.000 de persoane care sunt eligibile pentru a intra în Regatul Unit se află încă în Afganistan şi guvernul doreşte să evacueze alte mii dacă poate.

Talibanii par să coopereze, dar Marea Britanie nu poate conta pe un sprijin pe termen nedefinit, a adăugat secretarul de stat din Ministerul de Externe britanic.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

IRAN

Marea Britanie, Germania și Franța ”condamnă extinderea programului nuclear” iranian: O ”sfidare la adresa sistemului global de neproliferare”

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Regatul Unit, Germania și Franța ”condamnă ultimele măsuri adoptate de Iran, confirmate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, de a-și extinde programul nuclear”.

”Prin creșterea capacităților sale de producție de la Fordow și Natanz, cu mult peste limitele Planului comun și cuprinzător de acțiune (JCPoA), și prin accelerarea producției de uraniu îmbogățit, Iranul a făcut noi pași importanți pentru a distruge JCPoA. Este deosebit de îngrijorătoare decizia Iranului de a crește producția de uraniu îmbogățit (UHE) în instalația subterană a centralei de la Fordow. Măsura luată de Iran reprezintă o sfidare la adresa sistemului global de neproliferare. Acest pas, care implică riscuri semnificative legate de proliferare, nu are nicio justificare civilă credibilă”, reclamă cele trei state semnatare ale Planului comun și cuprinzător de acțiune într-o declarație comună

Iranul a început pentru prima oară să producă uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%, un nivel care îl aduce mai aproape de o potenţială utilizare militară la situl său nuclear subteran din Fordow, a declarat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Republica islamică intenţionează, între altele, să crească în mod semnificativ producţia de uraniu slab îmbogăţit (până la 5% sau 20%) la Fordow prin instalarea a 14 noi ”cascade” de centrifuge avansate de acelaşi tip cu cele deja existente, adică IR-6, a adăugat AIEA într-un comunicat de presă.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Premierul britanic risipește zvonurile: Guvernul nu are nicio intenție de a relaxa Brexit-ul pentru a se apropia de UE

Published

on

© No. 10/ Flickr

Guvernul britanic nu are nicio intenție de a relua Brexit-ul pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a anunțat luni premierul britanic, Rishi Sunak, risipind astfel zvonurile care sugerau că Londra ar putea să își consolideze legăturile cu UE, potrivit AFP, citat de Agerpres.

”Vreau să fiu clar înţeles pe acest subiect (…) Marea Britanie nu va căuta nicio relaţie cu Europa care să se bazeze pe alinierea la legislaţia UE”, a declarat Rishi Sunak la o conferinţă a principalei organizaţii patronale a ţării.

”Am votat pentru Brexit. Cred şi ştiu că Brexit-ul poate aduce şi deja aduce beneficii importante şi oportunităţi pentru ţară”, a adăugat el, oferind ca exemple preluarea controlului asupra imigraţiei de către Marea Britanie de la ieşirea din UE şi acordurile comerciale semnate cu alte ţări.

Potrivit Sunday Times, ”membri ai guvernului intenționează să pună Marea Britanie pe calea unei relații similare cu cea dintre Elveția și Uniunea Europeană”.

Elveția nu este membră a UE, dar a încheiat mai multe acorduri cu UE și are acces la piața unică pentru majoritatea industriilor sale, amintește BBC.

De asemenea, Elveția contribuie la bugetul UE și beneficiază de libertatea de circulație, ceea ce înseamnă că cetățenii UE pot locui și lucra în această țară.

Făcând referire la comerț, Sunak a amintit că Regatul Unit se poate orienta spre ”piețele cu cea mai rapidă creștere din lume”, evocând aderarea la Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), o zonă de liber schimb de 9 trilioane de lire sterline, conform The Guardian.

Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) reunește sub umbrela sa 11 țări, și anume Canada, Australia, Japonia, Mexic, Noua Zeelandă, Singapore, Malaezia, Peru, Chile, Vietnam şi Brunei, ce reprezintă o piață de 500 de milioane de persoane și include unele dintre cele mai mari economii din Asia-Pacific și din cele două Americi.

Negocierile de aderare au fost deja demarate la mijlocul lunii iunie 2021. Conform calculelor, o alăturare a Marii Britanii la CPTPP va crește exporturile britanice către țările din acest acord cu 65% (37 de miliarde de lire sterline) până în 2030.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Într-o vizită surpriză la Kiev, noul premier britanic, Rishi Sunak, anunță un pachet semnificativ de apărare antiaeriană în valoare de 50 de milioane de lire sterline pentru Ucraina

Published

on

© No.10/ Flickr

Noul prim-ministru britanic, Rishi Sunak, a efectuat o vizită surpriză în Kiev unde s-a întâlnit pentru prima dată cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, căruia i-a transmis că Regatul Unit va continua să fie alături de ucraineni în lupta lor.

Anunțul a fost făcut inițial de liderul ucrainean printr-un video postat pe canalul de Telegram, punctând că ”încă din primele zile de război, Ucraina și Regatul Unit au fost cei mai puternici aliați”.

”În timpul întâlnirii de astăzi am discutat cele mai importante chestiuni pentru țările noastre și pentru securitatea globală”, a completat  Zelenski, informează Deutsche Welle.

Sunak a postat ulterior același video pe pagina sa de Twitter, care cuprinde mesajul: ”Marea Britanie știe ce înseamnă să lupți pentru libertate”, dându-i asigurări președintelui ucrainean că ”suntem alături de tine până la capăt”.

”Sunt mândru de modul în care Marea Britanie a fost alături de Ucraina încă de la început. Și mă aflu astăzi aici pentru a spune că Regatul Unit și aliații noștri vor continua să fie alături de Ucraina, în timp ce aceasta luptă pentru a pune capăt acestui război barbar și pentru a obține o pace dreaptă. În timp ce forțele armate ale Ucrainei reușesc să respingă forțele rusești la sol, civilii sunt bombardați brutal din aer. Astăzi furnizăm noi echipamente de apărare antiaeriană, inclusiv tunuri antiaeriene, radare și echipamente antidronă, și intensificăm sprijinul umanitar pentru iarna rece și grea care va urma. Mă simt profund onorat să mă aflu astăzi la Kiev și să am ocazia de a-i întâlni pe cei care fac atât de multe și plătesc un preț atât de mare pentru a apăra principiile suveranității și democrației”, a subliniat Sunak, conform unui comunicat dat publicității de Downing Street.

Așadar, pachetul major de apărare antiaeriană oferit de Londra Kievului se ridică la 50 de milioane de lire sterline și cuprinde 125 de tunuri antiaeriene și tehnologie pentru a contracara dronele oferite de Iran Rusiei, inclusiv radare și capabilități electronice de apărare împotriva dronelor, venind în completarea celor peste 1000 de rachete antiaeriene,

Noile facilități de apărare vin în sprijinul Ucrainei care, în ultima săptămână s-a confruntat cu numeroase atacuri aeriene ce au vizat infrastructura critică, lăsând aproximativ 10 milioane de oameni, adică aproximativ o pătrime din populația totală, fără energie electrică, în pragul iernii.

În acest context, Regatul Unit își consolidează oferta de instruire pentru forțele armate ucrainene, trimițând medici și ingineri experți ai armatei în regiune pentru a oferi sprijin specializat.

Fiind conștient că ucrainenii se confruntă cu o iarnă foarte dificilă cu pene de curent generalizate și cu distrugerea locuințelor, școlilor și spitalelor, prim-ministrul britanic a anunțat, de asemenea, că 12 milioane de lire sterline vor merge către Programul Alimentar Mondial, în vreme ce 4 milioane de lire sterline vor fi direcționate către Organizația Internațională pentru Migrație. Finanțarea va contribui la furnizarea de generatoare, adăposturi, reparații de apă și clinici medicale mobile. De asemenea, Regatul Unit va trimite zeci de mii de kituri de iarnă pentru frig extrem pentru trupele ucrainene.

În colaborare cu guvernul ucrainean, Londra a identificat un număr inițial de opt proiecte de construcții care vor fi sprijinite de UK Export Finance, contribuind astfel la repararea infrastructurii critice a Ucrainei și la punerea bazelor pentru redresarea economică. Proiectele includ șase poduri și două proiecte de locuințe, inclusiv un proiect de dezvoltare în Bucea pentru aproximativ 2.250 de locuitori.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu a fost numit vicepreședinte al Internaționalei Socialiste la nivelul Europei Centrale și de Est

U.E.2 hours ago

Franța și Irlanda, pas important în construirea Interconectorului Celtic. Comisarul pentru energie: Proiectul este de o importanță capitală

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană înființează un număr de telefon al UE destinat victimelor violenței împotriva femeilor

ROMÂNIA5 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea NATO de la București, o expresie a solidarității Aliate cu statele Flancului Estic și o reconfirmare a importanței strategice a României și a Mării Negre

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Ursula von der Leyen a discutat cu Zelenski despre sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică. 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU din România vor ajunge în Ucraina

ROMÂNIA7 hours ago

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reafirmat, la Kiev, determinarea României de a oferi asistență Ucrainei „atât timp cât va fi necesar”

ROMÂNIA7 hours ago

Lucian Bode, la Bruxelles: Trebuie să avem o abordare europeană unitară asupra migrației. Traficul de migranți, prioritatea principală

NATO20 hours ago

Zece avioane de luptă ale Forțelor Aeriene ale Italiei și Spaniei au aterizat în România pentru a proteja spațiul aerian al NATO la Marea Neagră

NATO20 hours ago

Ministeriala NATO de la București: Șeful diplomației SUA se va întâlni cu Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu

U.E.1 day ago

Consilierul pentru politică externă al lui Olaf Scholz reconfirmă sprijinul Germaniei pentru o decizie favorabilă privind aderarea României la Schengen

U.E.1 day ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Ursula von der Leyen, încrezătoare că împreună putem ”reafirma ce înseamnă să fii european”: Cei care au luptat pentru libertate nu vor accepta robia unui trecut hidos

NATO1 day ago

Stoltenberg le va cere Aliaților, la București, să facă „mai mult” pentru Ucraina: Șansele pentru o soluție pașnică cresc în funcție de ce se întâmplă pe câmpul de luptă

NATO2 days ago

Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile România va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică, găzduind reuniunile miniștrilor de externe NATO și liderilor de la München

NATO2 days ago

CEO-ul Leviatan Design: Digitalizarea companiei este aliniată la standardele UE și pornește de la nevoia de a oferi predictibilitate privind calitatea produselor oferite

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: Este posibil să avem un vot privind aderarea României la Schengen pe data de 8 decembrie. Suntem pregătiți să găsim soluții și să avem un vot

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Klaus Iohannis reiterează că România sprijină R. Moldova în criza energetică: Avem nevoie de interconectări directe mai multe și mai bune

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda cere Comisiei Europene flexibilizarea Directivei privind conservarea habitatelor: Fermierii din întreaga UE sunt afectați de prezența marilor prădători

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, despre aderarea României la Shengen: S-a vehiculat 8 decembrie ca un termen final, ceea ce nu este. Există posibilitatea unei amânări cu o lună sau două până când toate întrebările primesc răspunsurile corecte

Team2Share

Trending