Connect with us

CONSILIUL UE

Agenda – 2977th ENVIRONMENT Council meeting – Brussels, 23 November 2009 (10.30)

Published

on

CONSILIUL UE

Ministrul Luminița Odobescu a discutat la Kiev cu vice-prim-ministrul Olha Stefanishyna despre importanța implementării legislației privind protecția drepturilor minorităților naționale din Ucraina

Published

on

© Olga Stefanishyna/ Twitter

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut o întrevedere cu vice-prim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna, în marja reuniunii informale CAE, organizată la Kiev.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, cei doi oficiali au avut un amplu schimb de opinii cu privire la temele aflate pe agenda curentă, atât în plan multilateral, cât și în cadrul dialogului bilateral dintre România și Ucraina.

În acest context, a fost agreată continuarea eforturilor comune pentru aprofundarea și dinamizarea suplimentară a colaborării sectoriale dintre cele două state. A fost evidențiată, astfel, importanța cursurilor de pregătire organizate de partea română pentru înalți funcționari publici ucraineni, la Ujgorod.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a reconfirmat sprijinul consecvent al României pentru o decizie de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova, până la sfârșitul anului 2023.

De asemenea, ministrul Odobescu a salutat eforturile depuse de autorităților ucrainene în implementarea reformelor necesare aderării la Uniunea Europeană, în contextul deosebit de dificil generat de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Citiți și: Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

Ministrul afacerilor externe al României a subliniat, totodată, și importanța implementării depline a recomandărilor Comisiei de la Veneția în cadrul legislației privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina. Suplimentar, a reiterat solicitarea părții române ca autoritățile ucrainene să consemneze inexistența așa-numitei „limbi moldovenești”.

Vice-prim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică al Ucrainei, Olha Stefanishyna, a prezentat propunerile legislative avute în pregătire pentru implementarea reformelor necesare deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. A exprimat încredere că autoritățile ucrainene vor reuși finalizarea reformelor, cu respectarea tuturor recomandărilor organismelor internaționale, în perioada imediat următoare.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Șefa diplomației germane, la Kiev: UE se va întinde în curând de la “Lisabona la Luhansk”; Luhansk este cea mai estică capitală regională din Ucraina, ocupată de Rusia din 2014

Published

on

© Auswartiges Amt/ Twitter

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat luni, la Kiev, că preconizează că Uniunea Europeană se va extinde în curând de la “Lisabona la Lugansk”, Luhansk fiind cea mai estică capitală regională din Ucraina, ocupată de Rusia din 2014, relatează Kyiv Independent și Pravda.

Reiterând promisiunile anterioare ale oficialilor UE de a admite Ucraina în Uniunea Europeană, Baerbock a declarat că “cu fiecare sat, cu fiecare metru pe care Ucraina îl eliberează, cu fiecare metru în care își salvează poporul, își pavează, de asemenea, drumul spre Uniunea Europeană”.

“Viitorul Ucrainei se află în Uniunea Europeană, comunitatea noastră de libertate, și în curând se va întinde de la Lisabona la Luhansk. De asemenea, [Ucraina] își lărgește drumul spre UE cu fiecare sat, fiecare metru pe care îl eliberează și fiecare metru în care își salvează poporul”, a declarat ministrul german.

 

Miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale UE se reunesc luni, într-o premieră istorică, în capitala ucraineană, Kiev, pentru discuții privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, au anunțat luni dimineață, de la Kiev, șeful diplomației UE, Josep Borrell, și șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba.

România este reprezentată la Kiev de ministrul de externe Luminița Odobescu.

Referitor la aderarea la UE, premierul Denys Shmyhal a afirmat recent că Ucraina își propune să devină un “candidat cu drepturi depline la statutul de membru cu drepturi depline” al Uniunii Europene, promițând că își va duce țara în UE în următorii doi ani.

Comisia Europeană, care evaluează progresele Ucrainei, urmează să publice în luna octombrie pachetul său anual de extindere, care va fi rampa de lansare pentru o discuție între liderii UE la reuniunea Consiliului European din decembrie.

Atât Ucraina, cât și Republica Moldova au primit statutul de țară candidată la UE în iunie 2022, iar mai multe voci cer ca Uniunea Europeană să adopte decizia deschiderii negocierilor de aderare cu cele două țări la summitul european din decembrie.

În paralel, țările Uniunii Europene au discutat despre implicațiile unei posibile extinderi a Uniunii, în contextul summit-urilor din 5-6 octombrie – cel al Comunității Politice Europene și cel al Consiliului European informal – de la Granada. 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

Published

on

© Luminita Odobescu/ Twitter

Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, se află, luni, la Kiev, unde participă la reuniunea informală a şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene, de unde a transmis că România va rămâne un susținător puternic al Ucrainei atât timp cât va fi nevoie.

Miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale UE se reunesc luni, într-o premieră istorică, în capitala ucraineană, Kiev, pentru discuții privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, au anunțat luni dimineață, de la Kiev, șeful diplomației UE, Josep Borrell, și șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba.

“Acesta este un moment istoric. Suntem aici împreună cu toți miniștrii de externe la prima reuniune a Consiliului care are loc la Kiev. Suntem aici să transmite un mesaj puternic pentru Ucraina. România este un susținător puternic al Ucrainei atât de cât va fi nevoie. Vom discuta măsurile de sprijin pentru Ucraina, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul UE și NATO”, a spus ea, în cadrul unor scurte declarații de presă.

“România, statul membru cea mai mare graniță cu Ucraina, înțelege foarte bine consecințele războiului din Ucraina. Părți din drone ale Rusiei au fost găsite pe teritoriul României. Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile ucrainene, inclusiv cele de la granița cu România, sunt crime de război”, a adăugat șefa diplomației române.

 

Odobescu a publicat, pe Twitter, o fotografie de la Zidul Amintirii din capitala Ucrainei, unde se află portrete ale celor care au murit pentru ţară.

“Zidul Amintirii din Kiev este o puternică mărturie a spiritului dârz al Ucrainei. Azi aduc un omagiu memoriei celor care s-au jertfit pentru libertate, unitate şi pace. Să nu uităm niciodată curajul şi altruismul lor”, a scris ministrul Odobescu, pe platforma de socializare.

Luminiţa Odobescu a arătat că va transmite la Kiev “un mesaj politic puternic al angajamentului de neclintit de a fi alături de Ucraina şi poporul său”.

“Împreună susţinem valorile democraţiei, păcii şi libertăţii”, a completat ministrul de externe.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
G76 hours ago

Consultări între liderii G7, NATO și UE: Biden a reafirmat angajamentul SUA pentru securitatea României și a celorlalți aliați de pe flancul estic, evocând trimiterea de avioane F-16 în România

G77 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu Biden și liderii G7, NATO și UE: Șeful statului a solicitat intensificarea eforturilor de apărare la Marea Neagră, inclusiv prin capabilități aeriene

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană recomandă țărilor să evalueze riscurile în patru domenii tehnologice esențiale pentru securitatea economică a UE: semiconductori, inteligență artificială, tehnologii cuantice, biotehnologii

ROMÂNIA9 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

PARLAMENTUL EUROPEAN9 hours ago

Parlamentul European pledează pentru suplimentarea bugetului pe termen lung pentru ca UE să poată gestiona provocările actuale determinate de multiplele crize

ROMÂNIA10 hours ago

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Cristian Bușoi10 hours ago

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Eurodeputații au aprobat un instrument comercial ca “scut de protecție a suveranității UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Legea UE pentru libertatea presei: Parlamentul European cere interzicerea programelor-spion împotriva jurnaliștilor, transparența proprietății și alocarea echitabilă a publicității de stat

U.E.11 hours ago

Polonia și Ucraina fac progrese pentru rezolvarea disputei privind tranzitul de cereale ucrainene către țările terțe

ROMÂNIA9 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

ROMÂNIA12 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA13 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Predarea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democrații reziliente în România

Victor Negrescu15 hours ago

Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene „să reacționeze public la acțiunile anti-democratice direcționate împotriva educației” de către partidele extremiste

CONSILIUL UE1 day ago

Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

STEP: Marian-Jean Marinescu explică într-un interviu eforturile depuse în PE pentru ca România și alte țări din coeziune să aibă la dispoziție 3,7 miliarde de euro din cele 5 suplimentare destinate Fondului de inovare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL6 days ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA6 days ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

Trending