Agenda digitală a fost una dintre prioritățile președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene, aflată pe final, miniștrii europeni reunindu-se marți în cadrul Consiliului Telecomunicații pentru a discuta despre reglementarea inteligenței artificiale, extinderea identității electronice, educația digitală și echipamentele IT pentru Ucraina.
”În timpul președinției am lucrat la o serie de propuneri legislative nesoluționate. Sunt foarte mulțumit de faptul că, datorită activității excelente a diplomaților noștri, am reușit să ajungem la un acord unanim între toate statele membre cu privire la două dintre ele, lucru confirmat de miniștri”, a declarat viceprim-ministrul pentru digitalizare, Ivan Bartos, care a prezidat reuniunea Consiliului Telecomunicații, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene.
Miniștrii au aprobat acordul Consiliului UE cu privire la textul unei propuneri de regulament privind inteligența artificială (Actul privind IA). Aceasta este prima legislație europeană globală care abordează utilizarea tehnologiilor bazate pe IA.
Intenția este de a se asigura că aceste sisteme sunt dezvoltate și funcționează în conformitate cu drepturile omului și cu valorile Uniunii Europene, cum ar fi dreptul la viață privată, fiabilitatea și transparența.
Printre altele, propunerea UE interzice complet utilizarea anumitor tehnologii, cum ar fi sistemele de scoring social (așa cum se întâmplă în China) și sistemele care utilizează tehnici subliminale. Propunerea președinției cehe a Consiliului UE aduce, de asemenea, o serie de măsuri de sprijin pentru dezvoltarea în continuare a acestui sector în Europa.
În timpul președinției cehe s-a produs o schimbare fundamentală în ceea ce privește propunerea privind identitatea electronică (eIDAS2). Propunerea are ca scop să faciliteze și să facă mai sigură și mai ușoară utilizarea identităților digitale de către cetățenii și întreprinderile din întreaga UE pentru a comunica cu statul și, de asemenea, pentru a utiliza serviciile comerciale. Propunerea introduce un portofel digital pe care cetățenii îl vor putea utiliza sub forma unei aplicații mobile.
Viitoarea aplicație va facilita rezolvarea diverselor chestiuni cu autoritățile sau cu întreprinderile din întreaga UE. În același timp, utilizatorii vor putea încărca în aplicație o serie de alte documente, cum ar fi permise de conducere, certificate de studii și calificări. Forma digitală a acestor documente va fi echivalentă cu versiunile lor pe hârtie. Consiliul UE, împreună cu Parlamentul European și Comisia Europeană, trebuie acum să convină asupra formei finale a celor două propuneri.
Miniștrii au discutat, de asemenea, la Bruxelles, subiectul educației digitale. Potrivit ultimelor rezultate ale indicelui DESI, doar 54% din populația adultă europeană a dobândit competențe digitale de bază, iar UE se confruntă, de asemenea, cu un deficit uriaș de experți IT, în special în domeniul securității cibernetice. Prin urmare, miniștrii au discutat despre modul în care se poate inversa această tendință.
”Problema competențelor digitale este absolut esențială pentru capacitatea noastră de a profita pe deplin de avantajele transformării digitale. Utilizând resursele financiare din programele europene, anul viitor vom acorda prioritate acestui domeniu în Cehia. De exemplu, intenționăm să dezvoltăm o cooperare puternică cu sectorul privat și cu organizațiile non-profit”, a adăugat Ivan Bartos.
În prezența virtuală a ministrului adjunct pentru digitalizare al Ucrainei, Valerya Ionan, miniștrii și Comisia Europeană au discutat despre măsurile actuale de sprijinire a Ucrainei în ceea ce privește furnizarea de echipamente IT și cooperarea în domeniul educației digitale.
Președinția cehă a reușit să finalizeze două propuneri fără caracter legislativ, care au fost aprobate în mod oficial astăzi în cadrul Consiliului. Prima este agenda de politici pentru deceniul digital 2030, care stabilește obiectivele pentru transformarea digitală a UE până în 2030.
Aceste obiective acoperă educația digitală, conectivitatea, digitalizarea întreprinderilor și serviciile publice digitale. A doua propunere aprobată este o Declarație europeană privind drepturile și principiile digitale pentru deceniul digital, care ar trebui să ghideze atât legislatorii, cât și ONG-urile și întreprinderile private. Scopul declarației este de a crea un mediu digital centrat pe om, sigur și deschis.