Alegeri prezidențiale în Rusia. Ministrul de Externe al Republicii Moldova se opune deschiderii unor secții de votare în Transnistria

Ministerul de externe al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, și-a exprimat dezacordul în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău față de anunțul Rusiei de a deschide 24 de secții de vot în Transnistria, argumentând că acest teritoriu nu se află sub controlul Chișinăului, precizează Agerpres.

Foto: Facebook/ Tudor Ulianovschi

Făcând trimitere la decizia Moscovei de a deschide secții de votare în stânga Nistrului pentru alegerile prezidențiale din Rusia care vor avea loc duminică, 18 martie, Ulianovschi a punctat că orice acțiune de asemenea factură trebuie coordonată cu Ministerul de Externe al Republicii Moldova și cu alte autorități de la Chișinău.

”Poziţia noastră este una cunoscută. Noi considerăm că secţiile de vot pot fi deschise pe teritoriul controlat constituţional de către guvernul de la Chişinău şi nu recomandăm şi suntem împotriva deschiderii unor secţii de votare într-o regiune aflată în afara controlului constituţional al autorităţilor”, a declarat ministrul moldovean de Externe.

Vladimir Putin și-a depus dosarul de candidatură pe 27 decembrie 2017 și se așteaptă ca alegerile din 18 martie să fie câştigate cu o majoritate covârşitoare de actualul preşedinte, care se bucură de o cotă de popularitate cu mult peste ale rivalilor săi.

În vârstă de 65 de ani, el se prezintă drept candidat independent la scrutinul în care este marele favorit şi pe care dacă îl va câştiga va fi preşedinte al Rusiei până în anul 2024. Totuşi, a mărturisit că speră să fie sprijinit de partidele care îi împărtăşesc programul politic, apel primit favorabil de formaţiunea Rusia Unită, din care Putin a făcut parte şi este cel mai puternic partid al Rusiei, plus partidul social-democrat Rusia Justă şi Verzii.

Vladimir Putin, care a împlinit 65 de ani în octombrie, este cel mai longeviv lider al Rusiei post-sovietice. Devenit premier în ultimul an de mandat prezidențial al lui Boris Elțin (1999), Putin a fost ales președinte al Rusiei un an mai târziu, conducând țara din această postură până în 2008.

Constituția Rusiei interzice ca un președinte să fie ales mai mult de două mandate consecutive, însă asta nu l-a împiedicat pe Putin să rămână în prim planul politicii ruse. În perioada 2008-2012, liderul rus a fost premier în timpul președinției lui Dmitri Medvedev.

Regula celor două mandate consecutive i-a permis lui Putin să candideze din nou în 2012, dar de această dată cu durată modificată a mandatului: 6 ani. Potrivit regulii constituționale, liderul rus candidează pentru încă un mandat care ar urma să îi confere posibilitatea de a rămâne la conducerea Rusiei până în anul 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.