U.E.
Alexander de Croo este noul premier flamand al Belgiei după 16 luni de negocieri între partide
Published
4 years agoon
Alexander De Croo, actualmente ministru de finanțe și membru al partidului liberal flamand Open Vld, este noul prim-ministru al Belgiei după 16 luni de negocieri între partide, informează AFP, preluat de Agerpres. De Croo, în vârstă de 44 ani, o va succeda în funcție pe liberala francofonă Sophie Wilmes, prima femeie care a devenit premier în Belgia şi care deţine această funcţie din octombrie 2019, după ce Charles Michel și-a preluat poziția de președinte al Consiliului European.
De Croo va conduce așa-numita coaliție Vivaldi, formată din 7 partide, reprezentând socialiști flamanzi și francofoni, liberali și verzi (spa și PS; MR și Open Vld; Ecolo și Groen) și creștin-democrații flamanzi (CD&V).
Anunțul vine la doar câteva ore după ce partidele au ajuns la un acord, încheind, astfel, a doua cea mai lungă negociere guvernamentală din istoria Belgiei.
De Croo se va afla la conducerea coaliției de guvernământ în plin efort de gestionare a pandemiei de coronavirus și este de așteptat să se confrunte cu provocări din partea partidelor flamande din opoziție, neincluse în noua administrație, în ciuda faptului că a obținut mari câștiguri în alegeri.
Alegerea lui De Croo urmărește ca noul prim-ministru al țării să fie vorbitor de olandeză, din moment ce ultimul premier care a condus un guvern cu drepturi depline, Charles Michel, a fost francofon.
În ceea ce privește structura cabinetului federal, discuțiile sunt în curs între partide, și, potrivit lui Le Soir, va cuprinde șapte miniștri vorbitori de olandeză și șapte miniștri francofoni.
De Croo este ministru federal din 2012 în guvernele Elio di Rupo (PS) și Charles Michel (MR), ocupând de două ori o funcție de vicepremier. Este fiul lui Herman De Croo, fost ministru federal și actual președinte al Camerei Reprezentanților și cel mai vechi deputat în funcție.
Noul premier urma să depună joi dimineaţa jurământul în faţa regelui Philippe, pentru a-şi prelua oficial funcţia.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Premierul belgian face apel la ”sânge rece” în fața remarcilor controversate ale lui Trump: Una dintre lecțiile primului mandat al său este că nu trebuie să reacționăm la tot
Belgia va crește în 2025 contribuția cu forțe militare la Grupul de luptă NATO de la Cincu pentru a susține exercițiile la nivel de brigadă
Comisarul desemnat al Belgiei promite o strategie integrată pentru crize și egalitate, axată pe prevenție și respectarea drepturilor individuale
Belgia o propune comisar european pe șefa diplomației țării, Hadja Lahbib. După toate cele 27 de nominalizări, Comisia “von der Leyen 2.0” va avea 10 femei și va fi dominată politic de PPE
Șapte state UE, între care Belgia, Franța, Italia și Polonia, se alătură României în clubul țărilor cărora Uniunea Europeană le deschide proceduri de deficit excesiv
Estonia: Ministrul pentru Climă o va succede pe Kaja Kallas la vârful guvernului după nominalizarea acesteia în funcția de Înalt Reprezentant al UE
INTERNAȚIONAL
UE vrea să devină un actor de securitate și un ”partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO”
Published
2 minutes agoon
January 22, 2025By
Diana ZaimPreședinții Comisiei Europene și Consiliului European au luat cuvântul în plenul Parlamentului European de la Strasbourg și au prezentat viziunea instituțiilor europene pentru viitorul relațiiei UE-SUA, viziune care are în vedere un parteneriat transatlantic „mai puternic, inclusiv în contextul NATO.”
„Uniunea Europeană și Statele Unite sunt reciproc cei mai mari parteneri comerciali și de investiții. Este în interesul ambelor părți să continue să promoveze o relație comercială stabilă, echilibrată și previzibilă. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm îndeaproape cu noua administrație a SUA pentru a promova o cooperare economică pozitivă și echitabilă și pentru a lucra la prioritățile noastre comune în materie de prosperitate și securitate, protejându-ne în același timp – în mod firesc – propriile interese”, a transmis președintele Consiliului European, Antonio Costa, de la pupitrul hemiciclului european.
De asemenea, Ursula von der Leyen a subliniat ca prioritatea din topul agendei sale este ca UE să fie pregătite în noile negocieri care vor urma cu noua administrație de la Casa Albă: „Prima noastră prioritate va fi să ne implicăm din timp, să discutăm interese comune și să fim pregătiți să negociem. Iar atunci când va veni momentul să negociem, vom fi pragmatici în căutarea unui teren comun. Dar vreau, de asemenea, să știți că ne vom menține întotdeauna principiile noastre europene.”
Liderul Consiliului European a făcut referire în discursul său și la cheltuielile statelor membre pentru apărare și are așteptări de la acestea să cheltuiască peste 2% din PIB pentru apărare: „Astăzi, se așteaptă ca cele douăzeci și trei de state membre care sunt, de asemenea, aliați NATO, să cheltuiască împreună peste 2% pentru investițiile în apărare. Este în interesul nostru să facem mai mult în domeniul apărării. Să devenim mai rezistenți, mai eficienți, mai autonomi și un actor de securitate și apărare mai fiabil. În acest fel, Uniunea Europeană va deveni, de asemenea, un partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO.”
SUA
Donald Trump amenință UE cu taxe vamale: ”Ne tratează foarte rău”. Este ”singura modalitate” ca SUA ”să fie tratate corect”
Published
46 minutes agoon
January 22, 2025By
Teodora IonDonald Trump, proaspăt învestit în funcția de președinte al SUA, a subliniat că ”singura modalitate” ca Statele Unite ”să fie tratate corect” este prin taxe vamale, astfel că țările europene vor fi vizate de aceste măsuri, completând că produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie, anunță AFP, citat de Agerpres.
”UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău”, a menționat Trump, acuzând că ”nu ne cumpără mașinile sau produsele noastre agricole”, deci ”sunt buni pentru taxe vamale”.
El s-a plâns că Statele Unite au un ”deficit comercial cu UE de 350 de miliarde de dolari”.
Germania se teme că va fi principala țintă europeană a tarifelor comerciale impuse de Trump, deși SUA au devansat China și au devenit principalul partener comercial al primei economii europene.
Într-un demers de diplomație digitală, liderii instituțiilor UE i-au urat succes lui Donald Trump în cel de-al doilea mandat de președinte al Statelor Unite folosind hashtag-ul comun #EUUS pentru a arăta unitate.
Un potențial conflict comercial ar avea ”un cost economic substanțial pentru toată lumea, inclusiv pentru Statele Unite. Dacă este necesar să apărăm interesele economice ale Europei, suntem pregătiți să facem acest lucru, așa cum am făcut de altfel în timpul primei administrații Trump (2017-2021), când a introdus tarife la oțel și aluminiu”, a punctat acesta.
El a amintit că europenii au oferit atunci un răspuns ”proporțional”, cu taxe suplimentare la produsele americane precum motocicletele Harley-Davidson și Bourbon.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Victor Negrescu susține noi norme de transparență în Parlamentul European pentru ca instituția să devină un model de excelență
Published
1 hour agoon
January 22, 2025By
Diana ZaimVicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, anunță că Legislativul European a discutat, la inițiativa sa, despre noile norme de transparență pentru înalții funcționari din instituție care vor declara toate întâlnirile avute cu lobbiști și diferite grupuri de interese. Astfel, Parlamentul European face un pas important spre transparență și responsabilitate.
„În calitate de vicepreședinte al Parlamentului European, responsabil de transparență și lupta împotriva corupției, voi continua să militez pentru ca instituția noastră să devină un model de excelență. Cred într-o politică responsabilă și instituții eficiente. Așa combatem extremismul și creștem încrederea oamenilor în democrație. O datorăm cetățenilor noștri”, a transmis eurodeputatul social-democrat într-o postare publicată pe pagina de Facebook.
Potrivit acestuia, raportul anual privind transparența arată că Parlamentul European este pe „drumul cel bun”, respectându-se exemplar cele mai noi norme și declarații: „Finalizăm astfel planul de reformă al Parlamentului European privind consolidarea transparenței, independenței și responsabilității”, a conchis Victor Negrescu în declarația sa.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
UE vrea să devină un actor de securitate și un ”partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO”
Donald Trump amenință UE cu taxe vamale: ”Ne tratează foarte rău”. Este ”singura modalitate” ca SUA ”să fie tratate corect”
Victor Negrescu susține noi norme de transparență în Parlamentul European pentru ca instituția să devină un model de excelență
Este esențial să accelerăm absorbția fondurilor din Politica de Coeziune 2021-2027, le-a transmis Marcel Boloș directorilor Autorităților de Management
Gabriela Firea, mesaj din plenul PE: Programele UE pentru tineret trebuie să includă fonduri și pentru locuințe accesibile
Ministrul Finanțelor, întâlnire cu Valdis Dombrovskis, comisar european pentru economie și productivitate: Vom primi un sprijin semnificativ pe plan financiar și tehnic pentru a restabili echilibrul macroeconomic
De la “Green Deal” la “Smart Deal”, propunerea României către UE. Burduja: Este timpul să ne trezim! România are energia de care Europa are nevoie
Trump este dispus să impună noi sancțiuni Rusiei dacă Putin refuză un acord de pace și cere UE să facă mai mult pentru Ucraina și Chinei să ajute la încheierea conflictului
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
“Va observa Trump Europa?” Pledoaria lui Zelenski la Davos pentru ca “Europa să își poarte singură de grijă”. Liderul ucrainean cere 200.000 de soldați europeni pentru un acord de pace cu Rusia
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Trending
- SUA1 week ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
- ROMÂNIA6 days ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
- SUA6 days ago
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
- ROMÂNIA7 days ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%