U.E.
Alexander de Croo este noul premier flamand al Belgiei după 16 luni de negocieri între partide
Published
4 years agoon
Alexander De Croo, actualmente ministru de finanțe și membru al partidului liberal flamand Open Vld, este noul prim-ministru al Belgiei după 16 luni de negocieri între partide, informează AFP, preluat de Agerpres. De Croo, în vârstă de 44 ani, o va succeda în funcție pe liberala francofonă Sophie Wilmes, prima femeie care a devenit premier în Belgia şi care deţine această funcţie din octombrie 2019, după ce Charles Michel și-a preluat poziția de președinte al Consiliului European.
De Croo va conduce așa-numita coaliție Vivaldi, formată din 7 partide, reprezentând socialiști flamanzi și francofoni, liberali și verzi (spa și PS; MR și Open Vld; Ecolo și Groen) și creștin-democrații flamanzi (CD&V).
Anunțul vine la doar câteva ore după ce partidele au ajuns la un acord, încheind, astfel, a doua cea mai lungă negociere guvernamentală din istoria Belgiei.
De Croo se va afla la conducerea coaliției de guvernământ în plin efort de gestionare a pandemiei de coronavirus și este de așteptat să se confrunte cu provocări din partea partidelor flamande din opoziție, neincluse în noua administrație, în ciuda faptului că a obținut mari câștiguri în alegeri.
Alegerea lui De Croo urmărește ca noul prim-ministru al țării să fie vorbitor de olandeză, din moment ce ultimul premier care a condus un guvern cu drepturi depline, Charles Michel, a fost francofon.
În ceea ce privește structura cabinetului federal, discuțiile sunt în curs între partide, și, potrivit lui Le Soir, va cuprinde șapte miniștri vorbitori de olandeză și șapte miniștri francofoni.
De Croo este ministru federal din 2012 în guvernele Elio di Rupo (PS) și Charles Michel (MR), ocupând de două ori o funcție de vicepremier. Este fiul lui Herman De Croo, fost ministru federal și actual președinte al Camerei Reprezentanților și cel mai vechi deputat în funcție.
Noul premier urma să depună joi dimineaţa jurământul în faţa regelui Philippe, pentru a-şi prelua oficial funcţia.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Comisarul desemnat al Belgiei promite o strategie integrată pentru crize și egalitate, axată pe prevenție și respectarea drepturilor individuale
Belgia o propune comisar european pe șefa diplomației țării, Hadja Lahbib. După toate cele 27 de nominalizări, Comisia “von der Leyen 2.0” va avea 10 femei și va fi dominată politic de PPE
Șapte state UE, între care Belgia, Franța, Italia și Polonia, se alătură României în clubul țărilor cărora Uniunea Europeană le deschide proceduri de deficit excesiv
Estonia: Ministrul pentru Climă o va succede pe Kaja Kallas la vârful guvernului după nominalizarea acesteia în funcția de Înalt Reprezentant al UE
Președinția Consiliului UE “nu înseamnă că ești șeful Europei”, îl atenționează premierul Belgiei pe Viktor Orban, al cărui slogan este “Make Europe Great Again”
Ucraina și Belgia au semnat un pact bilateral de securitate pe zece ani. Acordul include livrarea a 30 de avioane F-16 către Kiev până în 2028
U.E.
Partidul Socialiștilor Europeni, după anularea alegerilor prezidențiale de către CCR: România are nevoie de stabilitate politică și de un guvern pro-european
Published
3 minutes agoon
December 6, 2024Partidul Socialiștilor Europeni (PES), familia politică european din care face parte Partidul Social-Democrat, a salutat decizia Curții Constituționale din România de a anula rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, după ce autoritățile au descoperit o influență externă masivă asupra procesului electoral, iar potrivit serviciilor de securitate române, influența rusă s-a manifestat semnificativ prin intermediul rețelelor sociale, afectând grav integritatea scrutinului.
Deși alegerile prezidențiale urmează să fie reluate, PES subliniază că România se confruntă acum cu nevoia unei stabilități politice și a făcut apel la confirmarea rapidă a mandatului noului parlament ales, astfel încât să poată fi format un guvern pro-european capabil să gestioneze provocările actuale și să asigure o conducere stabilă.
“România are nevoie de stabilitate politică și de un guvern pro-european care să își asume responsabilitatea de a proteja democrația și de a consolida relația cu partenerii săi europeni. Este vital ca această situație să fie soluționată cât mai rapid pentru a evita instabilitatea pe termen lung”, a subliniat PES, formațiune condusă de fostul premier suedez Stefan Lovfen, într-un comunicat oficial.
Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi refăcut complet, guvernul fiind responsabil de stabilirea unei noi date pentru desfășurarea alegerilor.
Această decizie presupune reluarea de la zero a întregului proces electoral, ceea ce înseamnă că toți candidații vor trebui să se înscrie din nou și să treacă prin validarea Biroului Electoral Central.
„În baza articolului 146 litera f din Constituție, se anulează întregul proces electoral privind alegerea președintelui României”, se precizează în comunicatul oficial. Acest articol din Constituție stipulează că Curtea Constituțională are rolul de a supraveghea respectarea procedurii de alegere a președintelui și de a confirma rezultatele.
Decizia de anulare a alegerilor vine ca urmare a declasificării informațiilor furnizate de serviciile de informații, care au relevat dovezi privind interferența Rusiei în procesul electoral.
Președintele Klaus Iohannis a declasificat miercuri documente din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, organizată în data de 28 noiembrie, la patru zile după ce un candidat pe care președintele francez Emmanuel Macron l-a interpretat drept “ambiguu față de Rusia” a câștigat primul tur.
Informațiile desecretizate au indicat că au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român, “stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului Călin Georgescu de a accede pe funcția de președinte al României”. Informațiile declasificate au arătat cum conturi de pe rețeaua de socializare TikTok au fost instrumentalizate și activate în acest scop. TikTok nu l-a marcat pe Călin Georgescu drept candidat politic, iar conținutul asociat hashtag-urilor campaniei lui Georgescu a ajuns pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovare. Totodată, un finanțator a plătit 381.000 de dolari către utilizatori TikTok care să-l promoveze pe Călin Georgescu, iar infrastructura procesului electoral s-a aflat sub presiune, România fiind țintită de 85.000 de atacuri cibernetice prin platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă, care au fost lansate prin sisteme informatice din peste 33 de țări
Pe cale de consecință, mai multe demersuri publice individuale, inclusiv unul asumat de Calea Europeană în calitate de publicație consacrată valorilor europene și euro-atlantice, au fost îndreptate către Curtea Constituțională a României să ia în considerare noile informații și să asigure ca alegerile din România să se deruleze în condiții de legalitate deplină, cu respect față de cetățenii acestei țări și față de valorile lumii democratice și ale statului de drept.
U.E.
Contrele UE-Budapesta continuă. Viktor Orban: ”Noi suntem noua opoziție față de Bruxelles”
Published
2 hours agoon
December 6, 2024By
Diana ZaimPremierul Ungariei, după lungi critici la nivel european la adresa președinției maghiare la Consiliul UE, a declarat că va fi noua opoziție a Bruxelles-ului, potrivit declarației făcute la un post public de radio, preluat de MTI, potrivit Agerpres.
Viktor Orban a spus că, pe lângă formarea noii Comisii Europene, Partidul Popular European (PPE), liberalii şi socialiştii europeni au intrat într-un acord politic, cu „consecinţe directe pentru Ungaria” dat fiind că ei sunt „pro-migraţie, pro-gender şi pro-război” şi promovează o politică economică „proastă pentru Ungaria”: „Noi suntem noua opoziţie faţă de Bruxelles. Prin urmare, noi trebuie să acţionăm ca opoziţia faţă de Bruxelles. Trebuie să opunem rezistenţă până când vom reuşi să preluăm majoritatea”, a spus el.
Social-democrații din Parlamentul European au criticat Ungaria pentru modul în care s-a desfășurat președinția maghiară a Consiliului UE în timpul mandatului de șase luni, care se va încheia la sfârșitul lunii decembrie, urmând ca Polonia să preia președinția rotativă la 1 ianuarie 2025.
„Ne aflăm într-un moment geopolitic crucial, cu un război la porțile Europei și cu puterea forțelor pro-europene, amenințată de jocul unora la două capete. Acum, mai mult ca oricând, viitoarea președinție a Consiliului UE, în mâinile Poloniei, este esențială pentru a vedea ce preferă alții. Imediat după demararea Comisiei Europene și după o președinție maghiară inexistentă, în care prim-ministrul Orbán nu a făcut altceva decât să defăimeze și să răspândească informații false, ne așteptăm din partea președinției poloneze la un angajament față de valorile UE, democrație, statul de drept și leadership pentru a avansa în politicile UE de care Uniunea noastră are nevoie”, a transmis social-democrata într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro.
ROMÂNIA
Comisia Europeană solicită TikTok să se alinieze prevederilor electorale ale regulamentului privind serviciile digitale și să remedieze urgent politicile de moderare a conținutului în lumina alegerilor din România
Published
3 hours agoon
December 6, 2024By
Teodora IonVicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru suveranitatea tehnologică, securitate și democrație, Henna Virkkunen, solicită companiei chineze TikTok să remedieze urgent politicile sale de moderare și amplificare a conținutului pe platformă în contextul alegerilor prezidențiale din România.
Într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter, aceasta a detaliat măsurile pe care le-a adoptat Comisia Europeană împotriva TikTok, în conformitate cu Actul european privind serviciile digitale:
- o solicitare de păstrare a datelor care acoperă întreaga perioadă electorală
- o solicitare urgentă de informații în lumina ultimelor informații declasificate
- o solicitare de remediere urgentă a politicilor sale de moderare și amplificare și de respectare a Orientărilor electorale DSA
Key actions:
✔️A data retention order covering the entire electoral period
✔️An urgent information request in light of latest declassified information
✔️A call to urgently redress its moderation & amplification policies and comply with #DSA Election Guidelines
— Henna Virkkunen (@HennaVirkkunen) December 6, 2024
La 5 decembrie, Comisia Europeană a anunțat că a emis către TikTok un ”ordin de păstrare” în temeiul RSD, prin care obligă această platformă să ”înghețe” și să păstreze datele legate de riscurile sistemice efective sau previzibile pe care serviciul acesteia le-ar putea prezenta în ceea ce privește procesele electorale și discursul civic din UE.
Acest lucru are ca scop păstrarea informațiilor și a dovezilor disponibile, în eventualitatea unei investigații suplimentare a Comisiei privind respectarea de către TikTok a obligațiilor care îi revin în temeiul RSD.
TikTok trebuie să păstreze documentele și informațiile interne privind proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare, precum și modul în care abordează riscul de manipulare intenționată prin utilizarea neautentică și coordonată a serviciului său.
Comisia dispune păstrarea documentelor și a informațiilor referitoare la orice încălcare sistematică a condițiilor de utilizare ale TikTok care interzic utilizarea elementelor de monetizare pentru promovarea de conținut politic în cadrul acestui serviciu.
Ordinul de păstrare se referă la alegerile naționale din Uniunea Europeană din perioada 24 noiembrie 2024-31 martie 2025.
DSA definește în mod clar răspunderea și responsabilitățile furnizorilor de servicii intermediare, cum ar fi platformele de comunicare socială, piețele online, platformele online foarte mari și motoarele de căutare online foarte mari. Normele sunt concepute în mod asimetric, ceea ce înseamnă că serviciile intermediare de dimensiuni mai mari cu un impact societal semnificativ (platformele online foarte mari și motoarele de căutare online foarte mari) fac obiectul unor norme mai stricte.
În temeiul DSA, platformele nu numai că vor trebui să fie mai transparente, ci vor fi, de asemenea, trase la răspundere pentru rolul lor în difuzarea de conținut ilegal și dăunător. Printre altele, DSA:
- stabilește obligații speciale pentru piețele online în vederea combaterii vânzării online de produse și servicii ilegale;
- introduce măsuri împotriva conținutului ilegal online și obligația platformelor de a reacționa rapid, respectând în același timp drepturile fundamentale;
- sporește protecția minorilor prin faptul că interzice platformelor să recurgă la publicitate direcționată bazată pe utilizarea datelor personale ale minorilor astfel cum sunt definite în legislația UE;
- impune anumite limite în ceea ce privește prezentarea publicității și utilizarea datelor sensibile cu caracter personal pentru publicitatea direcționată, inclusiv genul, rasa și religia;
- interzice interfețele înșelătoare cunoscute în limba engleză sub denumirea de „dark patterns” (elemente de design manipulator) și practicile care vizează inducerea în eroare.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Partidul Socialiștilor Europeni, după anularea alegerilor prezidențiale de către CCR: România are nevoie de stabilitate politică și de un guvern pro-european
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, salută decizia Curții Constituționale de anulare a procesului electoral privind alegerea președintelui României
PNL cere respectarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, pe fondul acuzațiilor de ingerință: PNL rămâne un partid de partea legii, care susține stabilitatea țării
Nicolae Ciucă face apel la unitate și maturitate după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: Interesul țării și apărarea democrației, pe primul plan
Sebastian Burduja: Decizia CCR, ”singura posibilă, în fața unei agresiuni externe brutale și evidente”
Contrele UE-Budapesta continuă. Viktor Orban: ”Noi suntem noua opoziție față de Bruxelles”
Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a alegerilor, reafirmându-și angajamentul de a ajunge președinte: Voi lupta pentru români și democrația noastră
Comisia Europeană solicită TikTok să se alinieze prevederilor electorale ale regulamentului privind serviciile digitale și să remedieze urgent politicile de moderare a conținutului în lumina alegerilor din România
UE și Mercosur au încheiat acordul de liber schimb, la peste 20 de ani de la începerea negocierilor. Ursula von der Leyen: Acest acord va funcționa pentru oameni și întreprinderi
Marcel Ciolacu după decizia CCR de anulare a scrutinului prezidențial: Rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile trebuie reluate
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.7 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ4 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI2 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- NATO1 week ago
În contextul electoral actual, Asociația Română pentru Clubul de la Roma își reafirmă angajamentul ferm pentru valorile euroatlantice
- NATO2 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității