Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ambasadorul României la ONU: Este necesar să reinstaurăm încrederea în ordinea globală. Corupția și managementul defectuos al banilor publici costă economia mondială 2,6 trilioane de dolari

Published

on

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă constituie cadrul universal pentru eradicarea sărăciei, asigurarea egalității de gen, respectarea drepturilor omului și realizarea unui echilibru echitabil între dimensiunile economice, sociale și de mediu ale dezvoltării durabile, a susținut Reprezentantul Permanent al României la Națiunile Unite, ambasadorul Ion Jinga, în cadrul unei dezbateri sub egida ONU. Prevenirea conflictelor este intrinsec legată de pacea durabilă și dezvoltarea durabilă, iar România susține necesitatea corelării eforturilor comunității internaționale în materie de pace și securitate, dezvoltare durabilă și drepturile omului, a adăugat ambasadorul. 

Declarația susținută de ambasadorul Ion Jinga a avut loc în cadrul dezbaterii pe tema ”Construcția păcii: Sinergii între Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și pacea durabilă”, organizată marți de Președintele Adunării Generale a ONU, Peter Thomson, informează un comunicat al reprezentanței diplomatice a României la ONU.

La eveniment au fost prezenți Secretarul General al ONU, António Guterres, Președintele ECOSOC, Frederick Musiiwa Makamure Shava, miniștri și miniștri adjuncți de Externe din Suedia, Slovacia, Sierra Leone, Estonia, Columbia, Belarus, Kazakhstan, Franța, Norvegia, Elveția și India, ambasadori și reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile.

”Este necesar să reinstaurăm încrederea în ordinea globală și să arătăm milioanelor de oameni care trăiesc în zone de conflict, în nevoi cronice și într-o teamă permanentă, solidaritatea pe care aceștia o merită și o așteaptă de la noi. În mai puțin de zece ani, numărul războaielor civile pe glob s-a triplat, iar 1,5 milioane de oameni trăiesc în zone de conflict. În multe cazuri, absența instituțiilor solide sau a guvernării transparente, corupția și managementul defectuos al banilor publici — care costă economia mondială 2,6 trilioane de dolari — au făcut ca statele să devină vulnerabile în fața terorismului și a extremismului violent. Prevenirea conflictelor este mult mai puțin costisitoare atât în plan financiar, cât și ca resurse umane angajate, și generează mai puțină diviziune în sânul comunității internaționale, decât adoptarea unor măsuri post-conflict. Astăzi mai mult ca oricând, prevenirea conflictelor este intrinsec legată de pacea durabilă, iar pacea durabilă depinde, mai mult ca oricând, de dezvoltarea durabilă”, a declarat Ion Jinga.

Ambasadorul Jinga a apreciat că pacea și dezvoltarea durabilă nu pot fi realizate fără buna guvernare, oportunități pentru tineri, implicarea plenară a femeilor și a societății civile și abordarea cauzelor profunde care generează conflicte.

”Agenda 2030 afirmă că pacea și dezvoltarea sunt reciproc dependente, iar România consideră că, odată cu adoptarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, ONU are la dispoziție un areal larg de instrumente pentru prevenirea conflictelor și asigurarea păcii durabile, în special prin folosirea Obiectivului de dezvoltare durabilă numărul 16 — Pace, justiție și instituții puternice”, a declarat acesta.

România este unul dintre statele cu tradiție în ce privește cooperarea cu țări de pe alte continente, a amintit ambasadorul.

”De-a lungul anilor, zeci de mii de studenți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia au studiat la universități românești, iar specialiștii români au lucrat țările respective pentru realizarea unor proiecte de infrastructură industrială, energetică si de transport.

Totodată, România a investit semnificativ în diplomația preventivă, prevenirea conflictelor, construcția păcii și mediere. ‘După ce a devenit donator de asistență oficială pentru dezvoltare în 2007, România a alocat resurse pentru construcția instituțională, asistență electorală, ordine publică, anti-corupție, tineret și educație într-o serie de țări care au nevoie de astfel de sprijin. În ultimii zece ani, MAE român a organizat cursuri de pregătire pentru diplomați din Afganistan, Egipt, Tunisia, Irak și Palestina și a cofinanțat proiecte menite să faciliteze procesele de tranziție în Afganistan, țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Alte țări care au beneficiat de asistența furnizată de România sunt Nigeria, Angola, Mali, Mauritius, Camerun și Nepal. Autoritățile române au alocat bani pentru ajutarea refugiaților sirieni din Turcia, Iordania și Irak. România participă cu trupe și polițiști în zece misiuni ONU de menținere a păcii, ocupând pimul loc în rândul contributorilor UE cu forțe de poliție, locul 12 în Europa ca și contribuție cu forțe MApN și este singura țară din lume care furnizează echipe de protecție apropiată (SPP) în misiunile sub drapel ONU”, a încheiat ambasadorul Ion Jinga.

.

INTERNAȚIONAL

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan anunță un summit dedicat Siriei pe 5 martie

Published

on

© NATO/ Flickr

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că va organiza un summit cu omologii săi rus, francez și german, la 5 martie, pentru a discuta situația din provincia Idlib, ultima fortăreață rebelă din nord-vestul Siriei, informează Euronews.

„Ne vom întâlni pe 5 martie”, a spus Erdogan într-un discurs televizat, după o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel.

Președintele turc nu a precizat unde va avea loc summit-ul, dar anunțul său vine la o zi după ce Emmanuel Macron a cerut un summit organizarea „cât mai curând” a unui summit privind Siria alături de Germania, Rusia și Turcia, pentru a evita un dezastru umanitar în nord-vestul țării.

De altfel, Erdogan a cerut „acțiuni concrete” pentru a preveni un „dezastru umanitar” în provincia rebelă siriană Idlib în timpul discuțiilor cu Macron și Merkel.

Conform datelor ONU, 2,8 milioane de persoane din nord-vestul Siriei au nevoie de ajutor umanitar. Dintre acestea, aproape 900.000 de persoane – marea majoritate femei și copii – sunt victime care au fugit din calea ofensivei din Idlib.

Cu toate acestea, Rusia s-a opus pe 19 februarie, în Consiliul de Securitate al ONU, adoptării unei declarații care ar fi cerut încetarea focului în Idlib,  au declarat surse diplomatice, după o ședință tensionată cu ușile închise.

Turcia, care a amenințat cu o operațiune „iminentă” în Idlib după ce trupele sale au intrat sub  focurile artileriei forțelor guvernamentale, sprijinite de Rusia, a dat Damascului termen până la sfârșitul acestei luni pentru a se retrage.

În plus, atacurile regimului sirian au ucis 17  membri ai personalului militar turc numai în această lună, stârnind, astfel, un război al declarațiilor între Ankara și Moscova, un aliat cheie al Damascului.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Siria: Franța cere Germaniei, Rusiei și Turciei să se reunească „cât mai curând posibil” în cadrul unui summit pentru evitarea unui dezastru umanitar

Published

on

© G20 Japan/ Facebook

Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut, vineri, organizarea „cât mai curând” a unui summit privind Siria cu Germania, Rusia și Turcia, pentru a evita un dezastru umanitar în nord-vestul țării, informează Agerpres.

„Trebuie să avem o întâlnire cât mai curând posibil cu Germania, Rusia și Turcia în așa-numitul format Istanbul”, a spus Macron după un summitul special al Consiliului European de la Bruxelles.

Comentariile liderului francez vin pe fondul avertizmentului de vineri al ONU că lupta din Idlib, ultimul bastion controlat de forțele rebele, ar putea „sfârși într-o baie de sânge”.

„Forțele guvernamentale siriene susținute de Rusia continuă să avanseze în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, în ciuda apelurilor de a opri această ofensivă care riscă să provoace un dezastru umanitar, o escaladare a conflictului și o criză migratorie”, a declarat Macron jurnaliștilor.

„Am fost foarte clar cu președintele Erdogan și cu președintele Putin cu privire la responsabilitățile lor”, a adăugat liderul francez.

Macron și cancelarul german Angela Merkel au discutat joi despre posibilitatea organizării unui summit în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și cu președintele rus Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nu există încă o decizie clară în această privință și dacă cei patru lideri consideră că este necesar”, atunci Rusia nu exclude o astfel de întâlnire.

Președinția turcă nu a comentat, dar președintele Erdogan a cerut „acțiuni concrete” pentru a preveni un „dezastru umanitar” în provincia rebelă siriană Idlib în timpul discuțiilor cu Macron și Merkel.

De asemenea, liderii UE au cerut încetarea ofensivei din Idlib într-o declarație emisă în timpul summitului european.

Conform datelor ONU, 2,8 milioane de persoane din nord-vestul Siriei au nevoie de ajutor umanitar. Dintre acestea, aproape 900.000 de persoane – marea majoritate femei și copii – sunt victime care au fugit din calea ofensivei din Idlib.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Studenții români se pot înscrie în programul bursier ”Fulbright Student” pentru a studia în SUA în anul academic 2021-2022

Published

on

© Fulbright-Facebook

Comisia Fulbright Româno-Americană a deschis competiția de burse Fulbright Student pentru anul academic 2021-2022. Candidaturile pot fi depuse online până la 11 mai 2020.

Bursele ”Fulbright Student” se adresează absolvenților, masteranzilor, studenților aflați în an final, dar și doctoranzilor români de la toate disciplinele, exceptându-le pe cele clinice.

Mai multe detalii despre Fulbright Student Award se găsesc aici.

© Fulbright-Facebook

Pentru a aplica la acest program, candidații trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate: să aibă cetățenie română, să dețină diplomă de licență/ să fie în ultimul an la studii de licență, master sau doctorat și să cunoască limba engleză la un nivel avansat. Programul are o durată de un an academic (9 luni, începând cu luna august a anului 2021).

Persoanele care doresc să aplice la acest program trebuie să completeze formularul de înscriere, în cadrul căruia vor include trei scrisori de recomandare din partea unor profesori sau specialiști recunoscuți în România sau în străinătate, precum și varianta scanată a diplomei de licență/masterat/doctorat, însoțită de traducerea acesteia. Toate aceste documente trebuie trimise până la 11 mai 2020.

Câștigătorii competiției Fulbright Student Award vor beneficia de următoarele facilități: transport gratuit, plata taxelor de studiu în limita bugetului stabilit, cărți și alte materiale de studiu, asigurare medicală și o bursă pentru anul academic 2021-2022.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending