“Marea Neagră este pe punctul de a deveni o linie de demarcație între Occident și Rusia”, consideră ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior. Prezent la o conferință organizată de Atlantic Council la Washington, acesta a arătat că se remarcă o creștere a capacităților militare rusești în zona lărgită a Mării Negre: în regiunile separatiste din Georgia și în regiunea Transnistria din Republica Moldova, ceea ce poate genera insecuritate și instabilitate.

FOTO: Ambasada României în SUA
În cadrul evenimentului, intitulat „Black Sea Energy and Security” au fost evaluate provocările actuale ale contextului de securitate din regiunea Mării Negre. Ambasadorul George Cristian Maior a subliniat faptul că din punct de vedere istoric, Marea Neagră a fost dominată militar fie de Imperiul Otoman, fie de Rusia, însă această situaţie s-a schimbat în anii ’90, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro.
“Ceea ce sperăm pentru viitorul Mării Negre este cooperarea la nivel politic; respectarea dreptului internațional, inclusiv libertatea de navigație; un spațiu în care statele sunt libere să își aleagă opțiunile lor de politică externă și în care aspirațiile oamenilor de a trăi o viață mai bună în societăți democratice și libere sunt îndeplinite; o securitatea energetică sporită și o mai mare conectivitate în jurul bazinului Mării Negre”, a afirmat ambasadorul George Cristian Maior, vorbitor principal în cadrul panelului “The Changing Military Balance in the Black Sea”.
“Marea Neagră este pe punctul de a deveni o linie de demarcație între Occident și Rusia”, consideră ambasadorul George Cristian Maior. El a arătat că se remarcă o creștere a capacităților militare rusești în zona lărgită a Mării Negre: în regiunile separatiste din Georgia și în regiunea Transnistria din Republica Moldova, ceea ce poate genera insecuritate și instabilitate.
“România este o țară aflată în prima linie, un rol de neinvidiat pe care țara noastră l-a mai avut. De această dată, datorită faptului că suntem membru NATO și UE, regiunea Mării Negre a câștigat mai multă atenție la nivel strategic și, în consecință, aliații iau în considerare o prezență regulată, multinațională a NATO în Marea Neagră, în conformitate cu dreptul internațional. Parteneriatul și contribuția SUA la aceste măsuri rămân extrem de importante pentru a face din Marea Neagră o regiune mai sigură. European Reassurance Initiative este o dovadă a implicării SUA și dorinței sale de a sprijini securitatea aliaților”, a declarat George Cristian Maior, încheie sursa citată.
Precizările lui Maior au survenit în contextul în care președintele Klaus Iohannis participa la o reuniune bilaterală, la Sofia, cu omologul său din Bulgaria, țară riverană la Marea Neagră, în care ambii lideri își exprimau susținerea comună pentru un proiect aliat în zona Mării Negre.
Citiți și Klaus Iohannis și Rosen Plevneliev, mesaj comun: România și Bulgaria vor o prezență permanentă a NATO în Marea Neagră
”Bulgaria sprijină iniţiativa (n.r. – brigada multinațională) şi va participa cu până la 400 de militari pe principiul rotaţiei. Dar nu numai asta, prietenii noştri români au avut o nouă iniţiativă, pe care o sprijinim, şi anume Iniţiativa Marină Regională în Marea Neagră. Este cu scop de apărare, evident, şi vom sprijini această nouă iniţiativă a României. Bulgaria va demonstra nu numai că stăm ferm în spatele colaborării regionale, dar vom folosi NATO ca platformă”, a declarat Rosen Plevneliev.
Acesta a fost completat de Klaus Iohannis: ”Această iniţiativă navală la Marea Neagră vine în contextul în care, între timp, toată lumea recunoaște importanța strategică extraordinară a Mării Negre şi a zonei Mării Negre, importanţa extraordinară pentru întreaga construcţie NATO în această parte a lumii. Această iniţiativă, la care credem că vor participa cu mult entuziasm, în afară de România, Bulgaria şi, sigur, Turcia, este una pe care vrem să o creăm local, dar să obţinem în scurt timp umbrela NATO, fiindcă noi suntem aliaţi în NATO”.
Citiți și Prezența navală NATO la Marea Neagră propusă de România, pusă în pericol de Bulgaria: Ideea nu este acceptabilă în felul în care a fost propusă la întâlnirile cu Dacian Cioloș și Klaus Iohannis
La scurt timp după vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Sofia, preşedintele şi prim-ministrul Bulgariei s-u declarat împotriva ideii promovate de România.
Șeful guvernului de la Sofia a precizat că ideea unei flote nu este acceptabilă „în felul în care a fost propusă la întâlnirea cu premierul şi cu preşedintele României – suntem împotriva ei”.
Preşedintele Bulgariei a declarat că problema a fost discutată cu Klaus Iohannis, dar că nu s-a ajuns la vreo decizie. „Să punem capăt speculaţiilor că se vor forma flote împotriva cuiva”, a spus preşedintele Plevneliev.
Citiți și Klaus Iohannis lămurește subiectul prezenței NATO la Marea Neagră: ”Este o inițiativă care țintește o colaborare în zona exercițiilor comune. Nu creează nimeni o flotă NATO”
Acestor modificări de nuanță în abordarea Bulgariei, președintele Iohannis a căutat să formuleze un răspuns.
”Această iniţiativă pe care am prezentat-o, şi am prezentat-o atât preşedintelui, cât şi prim-ministrului, este o iniţiativă care ţinteşte o colaborare, practic, în zona exerciţiilor comune şi a training-ului a forţelor navale româneşti, bulgare şi turceşti. Unde a apărut, probabil, o înţelegere greşită, este conceptul de flotă NATO. Nu creează nimeni o flotă NATO, asta este o prostie. NATO nu poate şi nu doreşte să întreţină o flotă proprie în Marea Neagră”, a declarat șeful statului la finalul vizitei sale de două zile în Bulgaria.
.