Fostul consilier prezidențial pentru securitate națională, Iulian Fota, face un apel la o “revoluție intelectuală” pentru ca România să nu rateze procesul de schimbare prin care lumea trece în mod inevitabil în contextul pandemiei de coronavirus.
Într-un amplu material pe pagina sa de Facebook, analistul de politică externă spune că are un mesaj “urbi et orbi” în care îndeamnă la concentrarea eforturilor intelectuale în interesul României.
“Haideți să scriem despre Romania, să discutam despre România, să polemizam între noi pentru România. (…) Nu le putem cere altora să ne apere țara mai mult decât trebuie să o facem noi”, a subliniat Iulian Fota.
Mesajul său integral:
“De fapt este un apel catre toti prietenii mei din New Strategy Center, ICDE , Calea Europeana, Aspen Romania, Black Sea Trust Fund, CPCEW, ISPAIM, ESGA, EURISC si alte concentrari de inteligenta pe care statul roman nu prea le baga in seama in acest moment. In egala masura ma adresez romanilor inteligenti de prin Occident, care nu sunt putini si care trebuie sa-si salveze tara, asa cum au facut si alti romani, acum peste 170 de ani, la 1848. Ne trebuie o revolutie intelectuala pentru ca sa nu ratam o noua mare schimbare a lumii! Mai ales ca Romania a ratat pregatirea pentru schimbare si in anii 70 si in anii 90. Platim inca si azi pentru cele doua ratari.
Haideti sa focalizam pe Romania eforturile noastre intelectuale, benevole dar dedicate , fundamentate de buna noastra pregatire teoretica si de experienta de multi ani. Nu mai avem timp si nu mai are rost sa ne batem capul cu ce fac Trump, Putin, Macron si alti lideri globali. Ei au grija de tarile lor , haideti sa avem si noi grija de tara noastra. Discutiile noastre, dezbaterile, polemicile, analizele si articolele, editorialele, toate acestea trebuie sa plece de la intrebarea momentului. Haideti sa scriem despre Romania, sa discutam despre Romania, sa polemizam intre noi pentru Romania. Ce mai TREBUIE sa faca Romania ca sa treaca cu bine prin acesti ani grei, marcati de amenintari existentiale ? Subliniez cuvantul “TREBUIE”. Pentru a se salva, de data asta , Romania trebuie sa faca ce TREBUIE si nu ce poate. Intr-o epoca atat de proasta nu este suficient sa faci ce poti ! Amploarea schimbarilor este mai mult mai mare decat in 1989 si este o schimbare in RAU. Cel putin in urmatorii ani.
Ori, cu experienta si pregatirea noastra si noi sau mai ales noi putem spune ce trebuie facut. O clasa politica, meschina si mediocra intr-o mare masura, compusa din multi oameni fara educatie, fara profesii, fara cariere profesionale nu va putea singura sa scoata tara din impas. Un impas de care sunt raspunzatori intr-o mare masura.
Statul se straduieste sa-si faca treaba dar are si el vulnerabilitatile lui. Birocratia, datorita deprofesionalizarii prin politizare si fenomenului de curatare a pestelui de la coada s-a transformat
intr-o adhocratie, care mai de graba se ocupa de conservarea propriilor interese . Intr-o birocratie in care in continuare institutiile sunt mai importante decat tara (vezi DSP, mostenire comunista) si cei care gandesc sunt prost vazuti, lumea nu mai are curajul sa vina cu idei revolutionare sau cu schimbari de paradigma. Sunt inca multi oameni buni in birocratie, oameni dedicati, care-si sacrifica chiar viata pentru ceilalti (vezi cazul recent) dar numai de acolo nu poate veni salvarea. Si sistemul de securitate nationala, singura zona unde ideea de responsabilitate este inca puternica, are nevoie de ajutor.
Ori, ca sa se salveze, pentru a face ce trebuie, Romania are nevoie de un efort intelectual sporit, are nevoie de idei noi, de solutii, de strategii noi . Romania are nevoie de un nou suflu.
Pasoptistii ne dau inca si azi solutia la problemele noastre. Dupa ce si-au afirmat si sustinut europenitatea la Paris, cand in februarie 1848 studentii romani de acolo si-au pus si ei drapelul tricolor pe Primaria Parisului, s-au intros in Principate. Revolutia trebuia facuta acasa. Doua principate orientalizate trebuiau tractate pe drum mult mai bun al Occidentului. Valahia si Molodva trebuiau sa adopte si ele “calea europeana”. Acasa s-au dat marile batalii, la Islaz, la Bucuresti, la Iasi, la Blaj sau in muntii Transilvaniei. Fara Revolutia de la 1848 si ideile ei salvatoare cine stie daca ar mai fi existat Romania .
Evident ca lectia pasoptista trebuie adaptata vremurilor de azi. In NATO si UE, Romania este unde trebuie, calea este in continuare corecta, dar daca nu facem ce trebuie din nou va creste decalajul de dezvoltare dintre noi si ceilalti occidentali. Marea provocare cu care ne confruntam este cea a reorientalizarii . In fata pericolul, ca salvare, unii vor vrea ca Romania sa imbratiseze Orientul, prin autoritarism, capitalism de stat ( ce bine mulgeam noi Petromul cand era la stat), populism , propaganda si minciuna.
De aceea cred ca trebui sa coboram din parisul comod al discutiilor noastre inchise, intre noi si despre altii si ca pasoptistii de alta data sa ne gandim ca daca nu noi, nu are cine. Si daca nu acum , cand? Doar ca de data asta nu trebuie sa legam tara de Vest ci sa veghem la mentinerea acestei legaturi. Dezvoltam un pasoptism de articolul 3. Nu le putem cere altora sa ne apere tara mai mult decat trebuie sa o facem noi. “No, hai!”