Connect with us

ROMÂNIA

Analistul Iulian Fota face un apel la “revoluție intelectuală pentru ca România să nu rateze o nouă schimbare a lumii”: Nu le putem cere altora să ne apere țara mai mult decât trebuie să o facem noi

Published

on

© Iulian Fota/ Facebook

Fostul consilier prezidențial pentru securitate națională, Iulian Fota, face un apel la o “revoluție intelectuală” pentru ca România să nu rateze procesul de schimbare prin care lumea trece în mod inevitabil în contextul pandemiei de coronavirus.

Într-un amplu material pe pagina sa de Facebook, analistul de politică externă spune că are un mesaj “urbi et orbi” în care îndeamnă la concentrarea eforturilor intelectuale în interesul României.

“Haideți să scriem despre Romania, să discutam despre România, să polemizam între noi pentru România. (…) Nu le putem cere altora să ne apere țara mai mult decât trebuie să o facem noi”, a subliniat Iulian Fota.

Mesajul său integral:

“De fapt este un apel catre toti prietenii mei din New Strategy Center, ICDE , Calea Europeana, Aspen Romania, Black Sea Trust Fund, CPCEW, ISPAIM, ESGA, EURISC si alte concentrari de inteligenta pe care statul roman nu prea le baga in seama in acest moment. In egala masura ma adresez romanilor inteligenti de prin Occident, care nu sunt putini si care trebuie sa-si salveze tara, asa cum au facut si alti romani, acum peste 170 de ani, la 1848. Ne trebuie o revolutie intelectuala pentru ca sa nu ratam o noua mare schimbare a lumii! Mai ales ca Romania a ratat pregatirea pentru schimbare si in anii 70 si in anii 90. Platim inca si azi pentru cele doua ratari.

Haideti sa focalizam pe Romania eforturile noastre intelectuale, benevole dar dedicate , fundamentate de buna noastra pregatire teoretica si de experienta de multi ani. Nu mai avem timp si nu mai are rost sa ne batem capul cu ce fac Trump, Putin, Macron si alti lideri globali. Ei au grija de tarile lor , haideti sa avem si noi grija de tara noastra. Discutiile noastre, dezbaterile, polemicile, analizele si articolele, editorialele, toate acestea trebuie sa plece de la intrebarea momentului. Haideti sa scriem despre Romania, sa discutam despre Romania, sa polemizam intre noi pentru Romania. Ce mai TREBUIE sa faca Romania ca sa treaca cu bine prin acesti ani grei, marcati de amenintari existentiale ? Subliniez cuvantul “TREBUIE”. Pentru a se salva, de data asta , Romania trebuie sa faca ce TREBUIE si nu ce poate. Intr-o epoca atat de proasta nu este suficient sa faci ce poti ! Amploarea schimbarilor este mai mult mai mare decat in 1989 si este o schimbare in RAU. Cel putin in urmatorii ani.

Ori, cu experienta si pregatirea noastra si noi sau mai ales noi putem spune ce trebuie facut. O clasa politica, meschina si mediocra intr-o mare masura, compusa din multi oameni fara educatie, fara profesii, fara cariere profesionale nu va putea singura sa scoata tara din impas. Un impas de care sunt raspunzatori intr-o mare masura.

Statul se straduieste sa-si faca treaba dar are si el vulnerabilitatile lui. Birocratia, datorita deprofesionalizarii prin politizare si fenomenului de curatare a pestelui de la coada s-a transformat
intr-o adhocratie, care mai de graba se ocupa de conservarea propriilor interese . Intr-o birocratie in care in continuare institutiile sunt mai importante decat tara (vezi DSP, mostenire comunista) si cei care gandesc sunt prost vazuti, lumea nu mai are curajul sa vina cu idei revolutionare sau cu schimbari de paradigma. Sunt inca multi oameni buni in birocratie, oameni dedicati, care-si sacrifica chiar viata pentru ceilalti (vezi cazul recent) dar numai de acolo nu poate veni salvarea. Si sistemul de securitate nationala, singura zona unde ideea de responsabilitate este inca puternica, are nevoie de ajutor.

Ori, ca sa se salveze, pentru a face ce trebuie, Romania are nevoie de un efort intelectual sporit, are nevoie de idei noi, de solutii, de strategii noi . Romania are nevoie de un nou suflu.

Pasoptistii ne dau inca si azi solutia la problemele noastre. Dupa ce si-au afirmat si sustinut europenitatea la Paris, cand in februarie 1848 studentii romani de acolo si-au pus si ei drapelul tricolor pe Primaria Parisului, s-au intros in Principate. Revolutia trebuia facuta acasa. Doua principate orientalizate trebuiau tractate pe drum mult mai bun al Occidentului. Valahia si Molodva trebuiau sa adopte si ele “calea europeana”. Acasa s-au dat marile batalii, la Islaz, la Bucuresti, la Iasi, la Blaj sau in muntii Transilvaniei. Fara Revolutia de la 1848 si ideile ei salvatoare cine stie daca ar mai fi existat Romania .

Evident ca lectia pasoptista trebuie adaptata vremurilor de azi. In NATO si UE, Romania este unde trebuie, calea este in continuare corecta, dar daca nu facem ce trebuie din nou va creste decalajul de dezvoltare dintre noi si ceilalti occidentali. Marea provocare cu care ne confruntam este cea a reorientalizarii . In fata pericolul, ca salvare, unii vor vrea ca Romania sa imbratiseze Orientul, prin autoritarism, capitalism de stat ( ce bine mulgeam noi Petromul cand era la stat), populism , propaganda si minciuna.

De aceea cred ca trebui sa coboram din parisul comod al discutiilor noastre inchise, intre noi si despre altii si ca pasoptistii de alta data sa ne gandim ca daca nu noi, nu are cine. Si daca nu acum , cand? Doar ca de data asta nu trebuie sa legam tara de Vest ci sa veghem la mentinerea acestei legaturi. Dezvoltam un pasoptism de articolul 3. Nu le putem cere altora sa ne apere tara mai mult decat trebuie sa o facem noi. “No, hai!”

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

MAE reacționează la declarațiile lui Dmitri Medvedev: Indică frustrare și fac parte din retorica falsă a Kremlinului

Published

on

© MAE

Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminică, 26 iunie, că declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din „retorica falsă a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”, informează un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro.

„Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi”, se arată în comunicatul de presă. 

Mai mult, MAE a precizat că acestă decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii.

Dmitri Medvedev a acuzat Bucureștiul că vrea să creeze o „nouă Românie Mare” și a spus că vor fi consecințe pentru Republica Moldova, dacă va intra în UE, potrivit Digi24

În cadrul unui interviu, Medvedev a declarat că intrarea directă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu este posibilă. În plus, el a acuzat oficialii români că „fac dansuri politice în jurul Moldovei” de mult timp și că au intensificat eforturile de a prelua în mod „legal” țara. 

Săptămâna trecută, șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Continue Reading

ROMÂNIA

Klaus Iohannis: Drapelul ne reamintește de valorile fundamentale ale națiunii noastre promovate și protejate de către românii din țară și de pretutindeni

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a transmis duminică, 26 iunie 2022, un mesaj cu prilejul Zilei Drapelului Național, subliniind că această zi are o însemnătate deosebită pentru România și ne oferă prilejul de a ne manifesta respectul față de unul dintre simbolurile fundamentale ale identității și unității naționale.

„Tricolorul reprezintă un liant puternic între prezent, trecut și viitor, iar arborarea drapelului nostru la ceremoniile care marchează evenimente istorice și la competițiile sportive naște, în inimile românilor, sentimentul profund de apartenență la țară și neam. Aducem un pios omagiu tuturor înaintașilor noștri, eroi care au luptat și s-au jertfit pentru o țară independentă, suverană, unitară și indivizibilă”, a declarat șeful statului. 

În continuarea mesajului său, președintele a precizat că drapelul ne reamintește, în mod simbolic, „de valorile fundamentale ale națiunii noastre, afirmate, promovate și protejate cu consecvență de către românii din țară și de pretutindeni”.

„România este un stat modern, guvernat de principii democratice, parte a marii familii euroatlantice. Consolidarea profilului țării noastre în NATO și în Uniunea Europeană, precum și în cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii constituie prioritățile strategice ale politicii externe și de securitate ale țării noastre. Astăzi, privim cu mândrie la Drapelul Național și reflectăm cu recunoștință la istoria pe care o poartă cu sine! La mulți ani, România! La mulți ani Tricolorului nostru!”, a conchis Klaus Iohannis.

Citiți și: Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Drapelului Național: Datoria noastră este să cinstim simbolurile naționale și să înălțăm Tricolorul pe cele mai selecte catarge ale lumii

Ziua Drapelului Naţional este marcată în fiecare an, la 26 iunie, fiind instituită prin Legea 96/1998.

Drapelul este, alături de stemă, sigiliu şi imn, un simbol naţional, aşa cum prevede Constituţia României din 1991 modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003.

Continue Reading

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Drapelului Național: Datoria noastră este să cinstim simbolurile naționale și să înălțăm Tricolorul pe cele mai selecte catarge ale lumii

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a transmis duminică un mesaj cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, punctând că acesta este parte a identităţii noastre naționale, alături de Stema României și de Imnul Național.

„Martor al formării și transformării României în statul democratic european de astăzi, Drapelul Național simbolizează unitatea și continuitatea noastră ca popor, prin prezența perpetuă a celor trei culori – roșu, galben și albastru – pe steagul purtat de români cu prilejul unor momente importante ale istoriei”, a declarat prim-ministrul. 

Mai mult, Nicolae Ciucă a subliniat că tricolorul este un simbol al rezistenței noastre naționale, fiind purtat în luptă de eroii care au apărat de multe ori cu prețul vieții pământul țării.

„Respectul față de simbolurile naționale înseamnă respect față de acest trecut cu care ne mândrim ca popor, în România de astăzi, membră a Uniunii Europene și partener puternic și respectat în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Tricolorul românesc este arborat acum alături de drapelele naționale ale celorlalte state din această mare familie a democrației și securității. Vedem acum că sunt creditate cu încredere de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și eforturile noastre de a vedea arborat Tricolorul alături de steagurile țărilor dezvoltate ale lumii”, a continuat premierul.

Ca fost militar de carieră, Nicolae Ciucă a amintit că a luat parte la mai multe misiuni în teatrele de operații în afara țării, iar dincolo de momentele dificile inerente în astfel de misiuni, prezența Tricolorului în bazele în care își desfășura activitatea „însemna legătura cu România și ne motiva să ne reprezentăm țara cu responsabilitate și profesionalism”. 

„Tricolorul ne dă sentimentul de siguranță în orice colț al lumii ne-am afla și l-am zări. A dat curaj înaintașilor noștri, ne-a unit în momente dificile ale istoriei și ne face să ne simțim mândri ori de câte ori arborarea lui marchează succesul unui român. Datoria noastră este să cinstim simbolurile naționale, să transmitem noilor generații respectul pentru ele și să înălțăm Tricolorul pe cele mai selecte catarge ale lumii!”, a conchis premierul României. 

Ziua Drapelului Naţional este marcată în fiecare an, la 26 iunie, fiind instituită prin Legea 96/1998.

Drapelul este, alături de stemă, sigiliu şi imn, un simbol naţional, aşa cum prevede Constituţia României din 1991 modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003.

Continue Reading

Facebook

G71 hour ago

Ucraina cere țărilor G7 mai multe arme și sancțiuni împotriva Moscovei după un atac asupra Kievului

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European: UE și țările G7 împărtășesc aceleași obiective – „oprirea mașinăriei de război a Rusiei și protejarea economiilor noastre”

G72 hours ago

Summit G7: Joe Biden îi mulțumește lui Olaf Scholz pentru „leadership-ul” de care a dat dovadă în criza legată de Ucraina

G73 hours ago

Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia vor interzice importurile de aur rusesc: Trebuie să tăiem finanțarea regimului Putin

ROMÂNIA4 hours ago

MAE reacționează la declarațiile lui Dmitri Medvedev: Indică frustrare și fac parte din retorica falsă a Kremlinului

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Șefa diplomației franceze susține că Turcia „trebuie să aleagă” cu privire la aderarea Finlandei și Suediei la NATO: „Vrea să întărească Alianța sau este împotriva ei?”

G76 hours ago

Boris Johnson le-a cerut liderilor G7 să nu „abandoneze” Ucraina: Regatul Unit va continua să sprijine Kievul la fiecare pas

ROMÂNIA6 hours ago

Klaus Iohannis: Drapelul ne reamintește de valorile fundamentale ale națiunii noastre promovate și protejate de către românii din țară și de pretutindeni

G77 hours ago

Crearea unui front unit în fața Rusiei și situația economiei globale, pe agenda președintelui american Joe Biden la summitul G7

ROMÂNIA7 hours ago

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Drapelului Național: Datoria noastră este să cinstim simbolurile naționale și să înălțăm Tricolorul pe cele mai selecte catarge ale lumii

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi3 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

INTERNAȚIONAL5 days ago

Într-un discurs adresat Uniunii Africane, Volodimir Zelenski acuză Rusia că ține Africa ”ostatică”: Pentru a elimina riscul de foamete, ”războiul de colonizare” împotriva Ucrainei trebuie să înceteze

INTERNAȚIONAL6 days ago

Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă

Eugen Tomac1 week ago

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Team2Share

Trending