Anuntul pe care il asteptau romanii, dupa intalnirea Basescu-Ponta pe tema amenintarii din Rusia. Ce decizie a luat Presedintele Romaniei

Ca răspuns la solicitarea de a convoca urgent CSAT pe tema situaţiei din Ucraina, preşedintele Traian Băsescu i-a trimis premierului Victor Ponta o scrisoare prin care l-a invitat la consultări la Cotroceni împreună cu întregul Guvern, potrivit gandul.info. După o oră şi 20 de minute de discuţii, în prezenţa miniştrilor Apărării şi Internelor, preşedintele a anunţat “în numele României” că “obiectivul Federaţiei Ruse este federalizarea Ucrainei şi blocarea alegerilor prezidenţiale” pentru a ajunge la Dunăre, sugerând Republicii Moldova să renunţe la articolul din Constituţie care o defineşte ca “stat neutru”.

Iata principalele declaratii ale Presedintelui Traian Basescu:

traian basescu ziua europeiDespre criza din Ucraina

“Poziţiile stabilite astăzi sunt poziţii care au fost deja exprimate. Toate, fără excepţie, au fost transmise deja în mod repetat către toate cancelariile europene şi către SUA”

“Vă dau exact ceea ce este de interes public. În ceea ce priveşte Ucraina, poziţia României este că există un risc major de federalizare. România consideră că trebuie făcute negocieri între Kiev şi reprezentanţii Federaţiei Ruse din estul şi sudul Ucrainei. Aţi văzut că această soluţie a fost aplicată şi referendumul nu a mai avut loc. În continuare, Kievul trebuie să continue discuţiile”

“România propune ca, în situaţia în care se vor organiza negocieri internaţionale, separatiştii să nu fie parte a negocierilor. Minoritatea rusă nu este repprezentativă pentru Ucraina, ca urmare nu trebuie să participe. Priviţi Transnistria. Acesta este un argument asupra căruia l-am avertizat şi pe prim-ministrul Iaţeniuk”

“În cazul în care în negocierile cu minoritatea rusă se vor face aranjamente democratice cerem categoric ca de aceleaşi drepturi să se bucure şi minoritatea română”

“În opinia României, obiectivul Federaţiei Ruse este federalizarea Ucrainei – şi considerăm că este o gravă încălcare a Constituţiei Ucrainei – şi împiedicarea alegerilor prezidenţiale de la 25 mai. Este clar că Federaţia Rusă doreşte destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control integral sau parţial”.

“Este imperios necesar ca alegerile din 25 mai din Ucraina să se desfăşoare corect şi în deplină siguranţă pe întreg teritoriul Ucrainei. Cu certitudine propaganda rusă va profita de blocarea alegerilor în două regiuni extrem nde importante”

“România nu recunoaşte nici anexarea Crimeeei, nici referendumul din Lugansk, nici referendumul din Doneţk, pentru că sunt împotriva Constituţiei Ucrainei”

“Ucrainei trebuie să i se dea o perspectivă europeană. Simpla intrare în vigoare a Acordului de Ascociere şi a Acordului de Liber Schimb nu înseamnă o perspectivă europeană apropiată, este doar un proces tehnic, nu şi politic”.

“Nu credem că Federaţia Rusă intenţionează să invadeze Ucraina”

“Toate informaţiile arată că preşedintele Putin nu a spus adevărul când a informat oprinia publică mondială că a ordonat retragerea trupelor la frontiera de est a Ucrainei. Aceste trupe au fost un formidabil element de presiune asupra autorităţilor de la Kiev şi un suport care a încurajat separatişii să organizeze referendumurile. Preşedintele Putin are obligaţia să îşi respecte cuvântul. Eu am afirmat că nu cred că nu îşi respectă cuvântul. Iată că am avut prea multă încredere. Una spune şi alta face”

Despre Republica Moldova

“În ceea ce priveşte Republica Moldova şi eu şi toţi factorii de decizie am ştiut că în perioada 1-9, dar şi în continuare, vor exista provocări legate de Republica Moldova. Trebuie continuat procesul de semnare a acordurilor dacă este posibil pe 27 mai, dacă nu la Consiliul din luna iunie. Pe 27 mai se desfăşoară un Consiliu Extraordinar. În iunie e un Consiliu ordinar. Ar fi extrem de important să se semneze în mai pentru a se da timp Republicii Moldova, României, poate Poloniei, poate Cehiei, să ratifice aceste acorduri înainte de vacanţa de vară”

“Scenariul cel mai rău ar fi o destabilizare a regiunii Odesa, să se poată ajunge cu influenţa Federaţiei Ruse, incluzând şi Transnistria, pentru ca influenţa Federaţiei Ruse să ajungă la Braţul Chilia. Este vechea frontieră cu URSS şi noi credem că acesta este unul dintre obiective”.

“Moldova este supusă unor riscuri consistente de securitate. Nici Găgăuzia nu este extrem de liniştită, ca de altfel nici zona din est, la frontiera cu Transnistria locuită de minoritatea bulgară. Trebuie mult calm, multă atenţie şi să nu se răspundă provocărilor pentrru că nu estimăm că Federaţia Rusă va trimite trupele în regiune, cu excepţia celor care se află deja în Transnistria. În analiza noastră, armata transmistreană are 5000 de militari, bine instruiţi, bine echipaţi”

“Republica Moldova ar trebui să se gândească care este valoarea articolului din Constituţie că este un stat neutru, atâta timp cât neutralitatea nu-i este respectată”

Despre conflictul cu Rogozin

La ultimul Consiliu European nu s-a discutat problema survolului, iar România va acţiona în deplin acord cu regulile stabilite la nivel european în acest sens”

sursa: gandul.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.