Connect with us

DINAMICA GLOBALIZĂRII

Anuntul pe care il asteptau romanii, dupa intalnirea Basescu-Ponta pe tema amenintarii din Rusia. Ce decizie a luat Presedintele Romaniei

Published

on

Ca răspuns la solicitarea de a convoca urgent CSAT pe tema situaţiei din Ucraina, preşedintele Traian Băsescu i-a trimis premierului Victor Ponta o scrisoare prin care l-a invitat la consultări la Cotroceni împreună cu întregul Guvern, potrivit gandul.info. După o oră şi 20 de minute de discuţii, în prezenţa miniştrilor Apărării şi Internelor, preşedintele a anunţat “în numele României” că “obiectivul Federaţiei Ruse este federalizarea Ucrainei şi blocarea alegerilor prezidenţiale” pentru a ajunge la Dunăre, sugerând Republicii Moldova să renunţe la articolul din Constituţie care o defineşte ca “stat neutru”.

Iata principalele declaratii ale Presedintelui Traian Basescu:

traian basescu ziua europeiDespre criza din Ucraina

“Poziţiile stabilite astăzi sunt poziţii care au fost deja exprimate. Toate, fără excepţie, au fost transmise deja în mod repetat către toate cancelariile europene şi către SUA”

“Vă dau exact ceea ce este de interes public. În ceea ce priveşte Ucraina, poziţia României este că există un risc major de federalizare. România consideră că trebuie făcute negocieri între Kiev şi reprezentanţii Federaţiei Ruse din estul şi sudul Ucrainei. Aţi văzut că această soluţie a fost aplicată şi referendumul nu a mai avut loc. În continuare, Kievul trebuie să continue discuţiile”

“România propune ca, în situaţia în care se vor organiza negocieri internaţionale, separatiştii să nu fie parte a negocierilor. Minoritatea rusă nu este repprezentativă pentru Ucraina, ca urmare nu trebuie să participe. Priviţi Transnistria. Acesta este un argument asupra căruia l-am avertizat şi pe prim-ministrul Iaţeniuk”

“În cazul în care în negocierile cu minoritatea rusă se vor face aranjamente democratice cerem categoric ca de aceleaşi drepturi să se bucure şi minoritatea română”

“În opinia României, obiectivul Federaţiei Ruse este federalizarea Ucrainei – şi considerăm că este o gravă încălcare a Constituţiei Ucrainei – şi împiedicarea alegerilor prezidenţiale de la 25 mai. Este clar că Federaţia Rusă doreşte destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control integral sau parţial”.

“Este imperios necesar ca alegerile din 25 mai din Ucraina să se desfăşoare corect şi în deplină siguranţă pe întreg teritoriul Ucrainei. Cu certitudine propaganda rusă va profita de blocarea alegerilor în două regiuni extrem nde importante”

“România nu recunoaşte nici anexarea Crimeeei, nici referendumul din Lugansk, nici referendumul din Doneţk, pentru că sunt împotriva Constituţiei Ucrainei”

“Ucrainei trebuie să i se dea o perspectivă europeană. Simpla intrare în vigoare a Acordului de Ascociere şi a Acordului de Liber Schimb nu înseamnă o perspectivă europeană apropiată, este doar un proces tehnic, nu şi politic”.

“Nu credem că Federaţia Rusă intenţionează să invadeze Ucraina”

“Toate informaţiile arată că preşedintele Putin nu a spus adevărul când a informat oprinia publică mondială că a ordonat retragerea trupelor la frontiera de est a Ucrainei. Aceste trupe au fost un formidabil element de presiune asupra autorităţilor de la Kiev şi un suport care a încurajat separatişii să organizeze referendumurile. Preşedintele Putin are obligaţia să îşi respecte cuvântul. Eu am afirmat că nu cred că nu îşi respectă cuvântul. Iată că am avut prea multă încredere. Una spune şi alta face”

Despre Republica Moldova

“În ceea ce priveşte Republica Moldova şi eu şi toţi factorii de decizie am ştiut că în perioada 1-9, dar şi în continuare, vor exista provocări legate de Republica Moldova. Trebuie continuat procesul de semnare a acordurilor dacă este posibil pe 27 mai, dacă nu la Consiliul din luna iunie. Pe 27 mai se desfăşoară un Consiliu Extraordinar. În iunie e un Consiliu ordinar. Ar fi extrem de important să se semneze în mai pentru a se da timp Republicii Moldova, României, poate Poloniei, poate Cehiei, să ratifice aceste acorduri înainte de vacanţa de vară”

“Scenariul cel mai rău ar fi o destabilizare a regiunii Odesa, să se poată ajunge cu influenţa Federaţiei Ruse, incluzând şi Transnistria, pentru ca influenţa Federaţiei Ruse să ajungă la Braţul Chilia. Este vechea frontieră cu URSS şi noi credem că acesta este unul dintre obiective”.

“Moldova este supusă unor riscuri consistente de securitate. Nici Găgăuzia nu este extrem de liniştită, ca de altfel nici zona din est, la frontiera cu Transnistria locuită de minoritatea bulgară. Trebuie mult calm, multă atenţie şi să nu se răspundă provocărilor pentrru că nu estimăm că Federaţia Rusă va trimite trupele în regiune, cu excepţia celor care se află deja în Transnistria. În analiza noastră, armata transmistreană are 5000 de militari, bine instruiţi, bine echipaţi”

“Republica Moldova ar trebui să se gândească care este valoarea articolului din Constituţie că este un stat neutru, atâta timp cât neutralitatea nu-i este respectată”

Despre conflictul cu Rogozin

La ultimul Consiliu European nu s-a discutat problema survolului, iar România va acţiona în deplin acord cu regulile stabilite la nivel european în acest sens”

sursa: gandul.info

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Summit istoric la Vladivostok: Kim Jong-un salută munca lui Vladimir Putin ”pentru a construi o Rusie puternică”. Liderul rus oferă sprijinul Moscovei pentru depășirea impasului privind programul nuclear al Coreii de Nord

Published

on

©️ Kremlin

Președintele rus Vladimir Putin și liderul suprem nord-coreean Kim Jong-un au avut joi, la Vladivostok, primul lor summit bilateral, o reuniune precedată de o deschidere internațională a liderului de la Phenian în ultimul an și marcată ca atare de două summituri cu președintele american Donald Trump, în Singapore în 2018 și la Hanoi în luna februarie a acestui an.

Întâlnirea, considerată una istorică datorită caracterului în premieră al reuniunii dintre cei doi, a fost marcată de afinități politice, cele două țări aniversând anul trecut 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

În deschiderea întâlnirii, Kim Jong-un a mulțumit omologului său rus pentru organizarea discuțiilor și pentru disponibilitatea lui Putin de a găsi timp pentru întâlnire în programul său aglomerat, relatează Știrile Pro TV. El a mulțumit, de asemenea, lui Putin pentru realegerea sa în 2018 ca președinte rus, continuând astfel “munca pentru a construi o Rusie puternică”.

Putin a declarat că este “foarte mulțumit” de vizita lui Kim Jong-un în Rusia, adăugând că diplomații din cele două națiuni au început negocierile cu mult timp înainte de summitul istoric.

De altfel, Vladimir Putin a oferit sprijinul Rusiei pentru a depăși impasul privind programul de nuclear al Coreii de Nord, notează The Guardian, în condițiile în care summitul Kim-Trump de la Hanoi de la începutul acestui an s-a încheiat prematur și fără niciun rezultat notabil.

″Îmi amintesc vizita mea în țara dumneavoastră. Tatal dumneavoastră a fost unul dintre autorii Tratatului privind prietenia dintre națiunile noastre (…) Sunt sigur că vizita dvs. în Rusia va contribui, de asemenea, la dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale și ne va ajuta să înțelegem modalitățile prin care putem contribui la soluționarea situației din Peninsula Coreeană, ce se poate face împreună, ce poate face Rusia pentru a sprijini pozitiv acest demers.”, a spus Putin.

©️ Kremlin

Ultima reuniune bilaterală Coreea de Nord-Rusia a fost în 2011, când președintele de atunci, Dmitri Medvedev, s-a întâlnit cu Kim Jong-il, fostul lider de la Pyongyang și tatăl lui Kim. De altfel, relațiile dintre Moscova și Phenian au dobândit un caracter aparte după implicarea Uniunii Sovietice în Războiul din Coreea din 1950-1953, în condițiile în care anterior, între 1945-1948, Coreea de Nord s-a aflat sub administrarea civilă a URSS.

Cel mai recent, în 2014, Vladimir Putin a ratificat un acord pentru ștergerea a 90% din datoriile Coreii de Nord față de Rusia.

Potrivit estimărilor experților în relații internaționale, reuniunea celor doi lideri se va încheia fără niciun acord major sau oferte între cele două țări, relatează BBC.

În afară de obținerea recunoașterii internaționale și consolidarea poziției Coreei de Nord în discuțiile viitoare cu Washingtonul, Kim este în primul rând interesat să obțină sprijin financiar din partea Moscovei pentru a stimula puțin economica suferindă a țării. Însă este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, deoarece Rusia este foarte reticentă să cheltuie bani pe un stat imprevizibil sau să încalce sancțiunile internaționale impuse regimului nord-coreean pentru defășurarea programului său de arme nucleare, cu atât mai mult cu cât ea însăși suferă economic de pe urma restricțiilor impuse de UE și SUA pe fondul anexării Crimeei, se mai spune în sursa citată. În cel mai bun caz, întâlnirea dintre Kim și Putin ar trebui să fie un câștig diplomatic pentru Rusia în relația cu SUA și China, cărora le-ar transmite, astfel, intenția de a se poziționa în regiune.

Continue Reading

NATO

Comitetul Mixt Româno-American s-a reunit la București: SUA vor continua să investească în extinderea bazelor militare de la Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii

Published

on

©️ MApN

România a găzduit miercuri o reuniune a Comitetului Mixt Româno-American pentru implementarea ‚,Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României’’, semnat la Bucureşti la 6 decembrie 2005, şi a ,,Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice ale Statelor Unite în România’’, semnat la Washington la 13 septembrie 2011, întrunire ce a fost organizată de Departamentul pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale al Ministerului Apărării Naționale, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Delegaţia României a fost condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Nicolae Nasta, şi a cuprins experţi şi invitaţi din Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe, temele principale de discuție fiind calendarul exercițiilor militare bilaterale și în cadrul NATO din anii următori și continuitatea investițiilor SUA și a finanțării naționale pentru dezvoltarea bazelor militare de la Mihail Kogălniceanu și de la Câmpia Turzii.

Delegaţia SUA a fost condusă de generalul maior David Julazadeh, director pentru planuri, politici, strategii şi capabilităţi la Comandamentul Forţelor SUA în Europa (US EUCOM), şi a inclus experţi şi invitaţi din cadrul acestui comandament, din cadrul Comandamentului Forţelor Terestre (USAREUR), Comandamentul Forţelor Aeriene (USAFE), Comandamentul Forţelor Navale (NAVEUR), precum şi din cadrul Ambasadei SUA de la Bucureşti.

Membrii delegaţiilor au purtat discuţii referitoare la calendarul exerciţiilor bilaterale şi multinaţionale, inclusiv în cadrul NATO, planificate să se desfăşoare în cursul anului curent şi în 2020 pe teritoriul României, proiectele de investiţii dezvoltate de SUA şi cele cu finanţare naţională, în facilităţile şi zonele convenite, precum şi alte aspecte practice în sprijinul implementării prevederilor acordurilor bilaterale România-SUA gestionate de către Comitetul Mixt Româno-American.

Cu acest prilej, delegaţia română a mulţumit partenerului strategic pentru contribuţia semnificativă cu forţe şi tehnică în cadrul exerciţiilor planificate şi a reiterat disponibilitatea furnizării sprijinului logistic al naţiunii gazdă şi asigurării măsurilor de protecţie a forţei pe timpul desfăşurării exerciţiilor.

Subiectul proiectelor de investiţii dezvoltate de SUA şi cele cu finanţare naţională a reprezentat un alt punct important pe agenda discuţiilor, având în vedere că în anii următori este prevăzută extinderea bazelor aeriene de la Mihail Kogălniceanu şi Câmpia Turzii, demers pentru care atât ţara noastră, cât şi partenerul american vor aloca sume importante.

În marja reuniunii, participanţii au abordat şi subiecte privind provocările curente de securitate în regiunea Mării Negre şi mobilitatea militară, subliniind, pe de o parte, necesitatea continuării consolidării partenerului strategic cu SUA în domeniul apărării, atât în format bilateral, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, iar pe de altă parte necesitatea modernizării şi adaptării infrastructurii de transport la cerinţele mobilităţii militare, concomitent cu înlesnirea procedurilor diplomatice şi birocratice pentru mărirea capacităţii de mişcare a forţelor armate, conform angajamentelor asumate de România în cadrul Cooperării Permanente Structurale (PESCO) a Uniunii Europene.                                                          

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Vladimir Putin îl sfidează pe noul președinte al Ucrainei: Liderul de la Kremlin oferă cetățenia rusă locuitorilor regiunilor separatiste Donețk și Luhansk

Published

on

©️ Kremlin

Locuitorii regiunilor separatiste din estul Ucrainei vor putea primi mai ușor naționalitatea rusă în virtutea unui decret semnat miercuri de Vladimir Putin, în ceea ce poate fi considerată o sfidare politică la adresa Kiev-ului la câteva zile după alegerea noului președinte ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit decretului publicat pe site-ul Kremlinului, o procedură simplificată va permite locuitorilor din regiunile ucrainene Doneţk și Luhansk, unde un război între separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene a făcut aproape 13.000 de victime în cinci ani, să primească pașaport rusesc, scrie EU Observer.

Șeful diplomației de la Kiev, Pavlo Klimkin, a calificat această mutare drept ”o agresiune și o interferență” în afacerile interne ale Ucrainei, mai notează sursa citată.

Doar locuitorii ”anumitor părți” din două regiuni sunt vizați de acest decret, fără să ofere mai multe detalii, dar este clar că e vorba de Donețk și Luhansk, regiuni rebele pro-ruse care sunt dincolo de controlul Ucrainei.

Decretul precizează că autorităților ruse ”nu ar trebui să-i ia mai mult de trei luni” pentru a studia aplicațiile depuse, scrie și Hotnews.

Măsură ”umanitară” vizează ”protejarea drepturilor și libertăților persoanelor și cetățenilor și se ghidează după principiile general acceptate ale dreptului internațional”, potrivit decretului.

Vladimir Putin a semnat decretul la câteva zile după ce Volodimir Zelenski a fost ales în funcția de președinte al Ucrainei, acesta promițând să relanseze procesul de pace în estul țării. Decizia are potențialul de a complica și mai mult situația de securitate la Marea Neagră și din estul Ucrainei în condițiile în care una dintre strategiile majore de politică externe ale Rusiei este redată de deviza apărării tuturor cetățenilor ruși.

Mutarea apare și după ce un important consilier al noului președinte ucrainean i-a recomandat acestuia să discute cu Vladimir Putin doar în prezența marilor puteri occidentale, adăugând că Zelenski doreşte să rezolve conflictul din Donbas, dar în condiţii favorabile pentru Ucraina.

Potrivit consilierului citat, discuţiile dintre Zelenski şi Putin ar trebui să aibă loc în prezenţa reprezentanţilor Statelor Unite şi Marii Britanii.

De altfel, președintele ales al Ucrainei a sugerat încă din campania electorală că ar fi favorabil includerii Statelor Unite și Marii Britanii în formatul Normandia din care fac parte Franța, Germania, Rusia și Ucraina pentru reglementarea situației din estul separarist al țării.

Volodimir Zelenski a devenit duminică cel de-al 6-lea președinte al Ucrainei de la dizolvarea URSS în 1991 și de la revenirea țării la independență, câștigând alegerile de o manieră categorică în fața actualului șef al statului, Petro Poroșenko. Victoria lui Zelenski se prefigura încă din primul tur al alegerilor, iar rezultatele din 21 aprilie, când a obținut peste 72% din voturi, reprezintă din punct de vedere tehnic cea mai clară victorie câștigată vreodată de un candidat la alegerile prezidențiale din Ucraina.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending