Connect with us

INTERNAȚIONAL

Anunțul președintelui iranian, Hassan Rouhani, de a suspenda respectarea anumitor elemente din cadrul Acordului Nuclear Iranian poate agrava tensiunile cu SUA și periclita relația cu partenerii din UE

Published

on

Președintele iranian Hassan Rouhani a anunțat miercuri că țara sa ia măsuri pentru a suspenda respectarea anumitor elemente din cadrul Acordului Nuclear Iranian, într-o mișcare care poate duce la agravarea tensiunilor cu Statele Unite, dar și la periclitarea relației cu partenerii europeni, potrivit informațiilor relatate de BBC și The Washington Post

Într-un discurs televizat, Rouhani a anunțat că Iranul va păstra stocurile de uraniu în exces și de apă grea folosită în reactoarele nucleare. El a dat un termen de 60 de zile pentru introducerea de noi condiții în acordul nuclear, după care Teheranul ar relua îmbogățirea aceelerată a uraniului, relatează BBC.

,,Suntem gata să negociem, în limitele JCPOA”, a spus el, referindu-se la Planul de acțiune comun al Acordului Nuclear. ,,Nu noi am plecat de la masa negocierilor”, a adăugat președintele iranian, cu trimitere la retragerea SUA din Acord. 

De altfel, discursul a coincis cu aniversarea retragerii SUA din acordul nuclear pe 8 mai, anul trecut, și a venit pe fondul intensificării presiunii economice și militare americane asupra Iranului, exercitate prin sancțiuni economice dure și desfășurarea unui portavion și a unei escadrile de bombardiere pe lângă Comandamentul central american din regiune pentru a transmite un mesaj clar Iranului împotriva acțiunilor sale provocatoare și destabilizatoare din regiune. 

Amintim că Donald Trump a anunțat în 2018 că SUA se retrag din din acordul internaţional menit să împiedice Republica Islamică să dezvolte bomba atomică la 8 mai 2018. Motivul invocat era că acesta ar fi prea lax şi că nu abordează alte comportamente ,,destabilizatoare” ale Iranului în Orientul Mijlociu.

Mai exact, în cadrul declarației televizate, Hassan Rouhani a anunțat că suspendă două părți ale Acordului la care Iranul a aderat, precum vânzarea surplusului de uraniu îmbogățit și apă grea. De asemenea, a dat  puterilor europene, Rusiei și Chinei, un ultimatum de 60 de zile pentru a-și îndeplini angajamentele financiare și petroliere luate în baza acordului și care au menirea de a stimula economia statului persan după ani grei de sancțiuni economice internaționale, care fuseseră ridicate odată cu încheierea Acordului în 2015, însă reinstituite unilateral de SUA în noiembrie 2018, la câteva luni după retragerea din înțelegerea multilaterală, informează The Washington Post.

Problema este, însă, că SUA au anunțat în a doua jumătate a lunii aprilie că  toate țările care vor importa petrol din Iran vor fi supuse sancțiunilor americane. Președintele american Donald Trump a decis că nu vor mai exista țări scutite de aceste sancțiuni după ce actualele excepții, aplicate în noiembrie, vor expira luna aceasta.

Decizia liderului de la Casa Albă a generat îngrijorare la nivel internațional, China având o ieșire oficială prin care condamna încălcarea dreptului său legal de a dezvolta relații comerciale în domeniul energetic cu Iranul și subminarea intereselor ei economice, iar UE, prin intermediul unui comunicat comun al Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică de Securitate și Afaceri Externe, Federica Mogherini și al miniștrilor de externe din Franța, Germania și Marea Britanie, lua notă ,,cu regret şi preocupare de decizia SUA de a nu proroga derogările privind comerţul de petrol cu Iranul”. Însă, dincolo de regrete și condamnări oficiale din partea statelor care au relații energetice însemnate cu Iranul, există reticență din partea companiilor private de a importa petrol sub amenințarea sancțiunilor americane. În acest caz, efectele economice nu vor întârzia să apară de ambele părți, însă Iranul ar fi cel mai afectat, economia sa bazându-se pe tranzacțiile cu petrol. 

Astfel, dacă vânzările de petrol către partenerii comerciali nu ar fi reluate cât mai curând,  sub angajamentele luate în cadrul Acordului, președintele Rouhani a declarat că Iranul va începe îmbogățirea uraniului, care este în prezent limitată, și va începe să-și dezvolte reactorul  de la Arak bazat pe planurile făcute înainte de Acord, informează BBC. 

Cu toate acestea, președintele iranian a declarat că Iranul nu se retrage din Acord.

,,Nu vrem să părăsim acordul, toată lumea ar trebui să știe că astăzi nu este sfârșitul Planului Comun de Acțiune, ci un nou pas în cadrul lui”, a spus el, relatează The Washington Post. 

Cu toate acestea, el a declarat că cele cinci puteri se vor confrunta cu ,,o reacție foarte decisivă” dacă problema ar fi  trimisă spre soluționare în Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Iranul a informat părțile rămase în Acord – Franța, Germania, Rusia, China și Marea Britanie – cu privire la decizia sa, miercuri dimineață. Însă Franța, printr-un răspuns al ministrului apărării, Florence Parly, a declarat că puterile europene au făcut tot posibilul pentru a menține Acordul în viață, însă ar exista consecințe și eventual sancțiuni dacă acesta nu ar fi respectat întru totul, precizează sursa citată mai sus. O astfel de poziționare din partea uneia dintre părțile semnatare ale Acordului este în dezacord cu poziția Iranului, anunțată astăzi de Rouhani, și este foarte probabil să compromită relația de bună cooperare cu statul din Golf.

Acordul nuclear cu Iranul a fost semnat în 2015 la Lausanne, de Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri ( China, Franța, Rusia, Marea Britanie, SUA și Germania), după negocieri care au durat 12 ani. Printre prevederile acordului se număra și obligația asumată de Iran de a permite timp de 25 de ani controale extinse ale programului său nuclear din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

MApN și Avioane Craiova au semnat un contract de modernizare pentru zece aeronave IAR-99 la fabrica de la Craiova

Published

on

© Wikipedia

Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția Generală pentru Armamente, și Avioane Craiova S.A. au semnat vineri, 14 august, la Craiova, în prezența premierului Ludovic Orban și a ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, contractul pentru „Revitalizarea și modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard din dotarea Ministerului Apărării Naționale în configurația IAR-99 SM”, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Contractul, în valoare de 275 de milioane de lei fără TVA, are o durată de patru ani, ultima aeronavă modernizată urmând a fi livrată în termen de 48 de luni de la semnarea documentului.

Ministrul apărării naționale a apreciat importanța semnării acestui contract atât pentru Armata României, cât și pentru industria națională de apărare, și a exprimat speranța că „prima aeronavă modernizată va intra în testele de verificare după 22 de luni”.

Obiectivul principal al revitalizării și modernizării avioanelor IAR-99 Standard în varianta IAR-99 Standard Modernizat – IAR-99 SM este realizarea unor aeronave de școală și antrenament necesare pregătirii avansate a piloților pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române. Totodată, programul de înzestrare are ca scop menținerea capabilității aeriene de sprijin aerian apropiat și intervenția împotriva țintelor aeriene de viteză mică.

„Prin acest program, dincolo de antrenamentul de zbor, piloții vor putea fi pregătiți și pentru antrenamentul de luptă și vor folosi această capabilitate pentru sprijinul aerian în acțiuni militare concrete”, a spus ministrul Ciucă.

Prin semnarea contractului cu Avioane Craiova S.A, Ministerul Apărării Naționale respectă strategia asumată în implementarea programelor majore de înzestrare, respectiv angajarea, la nivelul maxim posibil, a resurselor din industria de apărare din România.

Lucrările de revitalizare și modernizare ale aeronavelor IAR-99 Standard la Avioane Craiova S.A. se vor realiza și prin implicarea altor operatori economici români și străini, ceea ce va conduce la dezvoltarea pe orizontală a industriei naționale.

Ministrul apărării naționale a concluzionat că proiectul început astăzi este unul complex, de anvergură, și „sperăm ca el să reprezinte un punct de plecare pentru dezvoltarea și evoluția tehnologică în industria aeronautică românească, ale cărei produse sunt atât de necesare Forțelor Aeriene Române”.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova solicită sprijinul României pentru a achiziționa Redemsivir și vaccin împotriva COVID-19

Published

on

© EU Medicines Agency/ Twitter

Republica Moldova a cerut sprijinul României pentru a achiziționa vaccinuri împotriva COVID-19, dar și medicamentul Remdesevir, aprobat pentru tratarea formelor grave ale infecțiilor cu noul coronavirus, informează Digi24.

Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale  din R. Moldova (AMDM), Eremei Priseajniuc, a fost miercuri și joi la București, unde s-a întâlnit cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cu omologul său de la Agenția Medicamentului din România, Bujor Eugen Almășan, dar și cu europarlamentarul Cristian Bușoi.

“Rugămintea noastră este să examinați posibilitatea includerii Republicii Moldova în această solicitare pentru obținerea medicamentului Remdesevir, precum și a vaccinurilor Anti-Covid-19, pentru inițierea imunizării populației Republicii Moldova, în special din grupurile de risc major din țara noastră (lucrători medicali, persoane vârstnice, persoane cu comorbidități, copii etc.)” i-a spus Eremei Priseajniuc lui Raed Arafat, potrivit unui comunicat al AMDM.

Solicitarea Republicii Moldova vine în condițiile în care președintele Igor Dodon a anunțat miercuri că a negociat la Moscova achiziționarea de doze din vaccinul anti-COVID pe care Rusia susține că l-a descoperit. Vaccinul, privit cu circumspecție de specialiști din lumea întreagă, a fost respins de președintele Klaus Iohannis, care a anunțat că România nu va achiziționa acest vaccin, pentru că nu are o omologare internațională.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Donald Trump anunță că Israelul și Emiratele Arabe Unite au ajuns la “un acord de pace istoric” și vor stabili relații diplomatice

Published

on

© The White House/ Flickr

Israelul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au semnat, sub egida Statelor Unite, ”un acord de pace istoric” şi vor stabili relaţii diplomatice, a anunţat joi pe Twitter preşedintele american Donald Trump, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Înţelegerea face parte dintr-un acord mai amplu, în virtutea căruia autorităţile israeliene vor înceta anexarea teritoriilor palestiniene ocupate.

“Această reușită istorică sperăm că va promova pacea în Orientul Mijlociu”, se arată într-un comunicat comun al președintelui Donald Trump, premierului israelian Benjamin Netanyahu și prințului moștenitor al Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, informează Agerpres.


Acordul a fost anunţat şi de Emiratele Arabe Unite.

”În cadrul unei discuţii cu preşedintele Trump şi prim-ministrul Netanyahu, a fost convenit un acord pentru oprirea unor noi anexări israeliene în teritoriile palestiniene. EAU şi Israel au convenit de asemenea să coopereze şi să stabilească o foaie de parcurs pentru stabilirea relaţiilor diplomatice”, a anunţat pe Twitter prinţul Sheikh Mohammed Bin Zayed.


Emiratele Arabe Unite vor fi astfel a treia ţară arabă care stabileşte relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.

Continue Reading

Trending