Connect with us

EVENIMENTE

Apel candidaturi: Liga Tinerilor Ambasadori pentru Participare

Published

on

LYV_logo_colourConsiliul Tineretului din Romania – CTR, in parteneriat cu o serie de institutii publice si organizatii neguvernamentale de nivel national si local, desfasoara in perioada ianuarie – iulie 2014 proiectul Campania Nationala de Constientizare si Informare „Tinerii voteaza – Tinerii conteaza” sau League of Young Voters Romania, finantat prin Programul Tineret in Actiune al Comisiei Europene, Actiunea 4.5.

Daca vrei sa fii parte a celei mai importante Campanii pentru participarea civica a tinerilor in 2014, aplica pana pe 2 martie, orele 23:00.

Scopul Campaniei este de a stimula participarea activa a tinerilor la viata democratica europeana si nationala, in special prin incurajarea particiarii acestora la alegerile pentru Parlamentul European, in calitate de cetateni corect informati si responsabili.

Una dintre cele mai importante activitati in cadrul campaniei este crearea Ligii Tinerilor Ambasadori pentru Participare (League of Youth Ambassadors for Participation). Aceasta va fi formata din 16 Tineri Ambasadori, cate 2 din fiecare regiune de dezvoltare a tarii.

Ce rol au Ambasadorii?

– Reprezinta imaginea Campaniei la nivel local/regional

– Actioneaza ca lideri ai tinerilor la nivel local/regional, promovand participarea civica a tinerilor, in general, si mesajul Campaniei, in particular

– Multiplica mesajului Campaniei, a valorilor si principiilor acesteia, respectiv disemineaza infomatia la nivel local/regional

– Actioneaza la nivel local/regional, dezvoltand initiative pentru tineri din medii cat mai diverse (outreach to young people)

– Initiaza activitati locale, dedicate tinerilor, in acord cu elementele cheie ale Campaniei, respectiv pnetru promovarea participarii active a tinerilor, folosindu-si creativitatea si retelele din care fac parte

– Pastreaza relatia cu actori-cheie la nivel local/regional: scoli/univeristati, autoritati pulice, ONG-uri de tineret, retele si grupuri de tineri

– Participa activ la activitatile implementate de CTR si partenerii locali, in regiunea lor de dezvoltare

– Impartasesc experientele lor si mentine activa Liga Tinerilor Ambasadori pentru Participare

Cum te poate sprijini CTR?

– Iti ofera oportunitatea de a face parte dintr-o comunitate nationala de tineri lideri care vor participa activ la dezvoltarea celei mai importante Campanii pentru participarea civica a tinerilor din Romania

– Iti ofera cadrul si expunere nationala, regionala si locala pentru a-ti pune in valoare abilitatile de lider si de a-ti mobiliza colegii de generatie sa fie cetateni responsabili

– Iti pun la dispozitie o baza importanta de resurse informationale privind agenda de tineret nationala si europeana

– Vei participa, alaturi de ceilalti Tineri Ambasador, la 2 sesiuni de training pe tema participarii civice a tinerilor

– Vei participa la evenimentele din cadrul Campaniei care se vor desfasura in regiunea ta de dezvoltare

– Vei participa la Conferinta finala a proiectului, nivel national, avand ocazia sa iti promovezi activitatea ca Tanar Ambasador

– Iti vor oferi un certificat de recunoastere a competentelor dobandite in urma implicarii in cadrul proiectului (in urma contractului de voluntariat incheiat), respectiv o diploma de participare

Sunt cautate persoane puternic motivate sa aduca o schimbare in comunitatea lor, creative si care doresc sa promoveze participarea civica a tinerilor.

Un profil detaliat al Tanarului Ambasador include:

– Ai varsta 16 – 25 ani

– Esti pasionat/a de voluntariat, implicat in viata comunitatii tale si cu un puternic simt civic

– Esti dornic/a de a schimba lucrurile in bine, in comunitatea ta si in lume

– Ai dovedit potential de lider in scoala, organizatie sau comunitate

– Ai capacitatea de a transmite mesaje clare (in scris si vorbit), de a-ti mobiliza colegii pentru o cauza si un simt al initiativei dezvoltat

– Ai disponibilitate de timp in urmatoarele 6 luni, inclusiv pentru deplasari in tara, pentru implicarea in activitati extracurriculare

Alte aspecte importante

– Tinerii selectati isi asuma implicarea pe intreaga perioada a Campaniei, respectiv pana la data de 30 iunie 2014

– Toate costurile aferente participarilor in cadrul activitatilor proiectului care sunt obligatorii pentru Tinerii Ambasadori, sunt acoperite integral de catre CTR ( pe baza de decont la finalul proiectului)

– Participarea ca Tanar Ambasador este exclusiv voluntara si se desfasoara in baza unui contract de voluntariat semnat si agreat de ambele parti (CTR si Tanar Ambasador)

– Prin aderarea la Campanie, Tinerii Ambasadori isi asuma principiile si valorile acesteia, respectiv se angajeaza sa aiba un comprtament nediscriminatoriu (fata de toate partile implicate), nepartizan si apolitic. In caz contrar, CTR isi rezerva dreptul de a scoate din proiect respectivul Tanar Ambasador

Tinerii interesati sa faca parte din aceasta comunitate sunt rugati sa transmita la adresatineriiconteaza@ctr.ro, pana la data de 2 martie 2014 urmatoarele:

1) Formularul de Aplicatie completat si semnat in original, in format PDF;

2) Scrisoare de motivatie explicand de ce este important pentru tine sa participi la aceasta Campanie si cum vei folosi statutul de Tanar Ambasador spre beneficiul tinerilor din comunitatea ta

3) Un material creat de tine care sa exprime viziunea ta despre rolul de Tanar Ambasador de Tineret si posibilul impact asupra comunitatii tale. Incurajam creatiile Video (max 5 min), Photovoice,  Eseuri (max. 1 pag)  sau mini-chestionare interpretate intr-un document ppt (reflectand opiniile colegilor tai pe o tema aleasa, max. 10 slide-uri).

4) Oricare alte abordari creative dar si relevante sunt asteptate!

Formular aplicatie

 

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EVENIMENTE

Comitetul European al Regiunilor, autoritățile locale din Alba Iulia și Calea Europeană organizează un dialog cu cetățenii dedicat digitalizării și oportunităților smart city (LIVE, 20 februarie, ora 11:00)

Published

on

Comitetul European al Regiunilor (CoR), Delegația Națională a României la CoR, și platforma CaleaEuropeană.ro organizează, cu sprijinul Consiliului Județean Alba, al Primăriei Municipiului Alba Iulia și al Centrului de Informare al Centrului Europe Direct Alba Iulia, și în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România, un dialog local ce vizează stimularea conceptului de implicare locală pentru viitorul Europei, construit sub forma unei platforme de dialog, între autorități și cetățeni ca beneficiari, cu privire la rolul digitalizării și al noilor tehnologii în dezvoltarea oportunităților de conectivitate și smart city în Uniunea Europeană, la nivel local și regional.

Dialogul local, „Noile tehnologii și digitalizarea: oportunități smart city & connectivity”, are loc miercuri, 20 februarie, la Muzeul Principia din Alba Iulia, cu începere de la ora 11:00. Evenimentul este transmis LIVE pe CaleaEuropeană.ro și moderat de directorul publicației, jurnalistul Dan Cărbunaru.

La dialogul cu cetățenii de la Alba Iulia vor lua parte Robert Negoiță, Președinte al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor, Primar al Sectorului 3 din București (PES, RO); Ion Dumitrel, Președinte al Consiliului Județean Alba, membru supleant al Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor (PPE, RO); Mircea Hava, Primar al Municipiului Alba Iulia; și Nicolaie Moldovan, City Manager al Municipiului Alba Iulia.

Dezbaterea face parte din serie de evenimente organizate sub egida noii inițiative CoR – Future of Europeși are loc și în contextul în care România va găzdui, în perioada 14-15 martie 2019 la București, Summit-ul Autorităților Locale și Regionale din Uniunea Europeană, evenimentul având loc în contextul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Acest dialog local se înscrie, totodată, și în rândul campaniei de conștientizare privind alegerile europene din 23-26 mai 2019 (www.dedataastavotez.eu), ce vor avea loc la 40 de ani distanță de la primele alegeri directe pentru Parlamentul European.

Comitetul European al Regiunilor invită cetățenii români să își exprime opinia privind viitorul Europei (click pe imagine)

În contextul desfășurării inițiativei „Reflectând asupra Europei”, Comitetul European al Regiunilor a lansat un sondaj privind principalele probleme pe care cetățenii le identifică în orașul și regiunea în care trăiesc. Până în prezent, peste 22.000 cetățeni europeni au completat sondajul, în timp ce mai mult de 1.000 dintre aceștia provin din România.

Atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România, șomajul, politicile pentru tineret și mobilitatea și transportul public sunt considerate principalele trei probleme la nivel local și regional.

În România, cele trei probleme menționate au fost clasificate astfel de către cetățeni: 27% dintre ei consideră că mobilitatea și transportul public este principala problemă la nivel local și regional, 24% politicile pentru tineret și 23% șomajul.

Românii se bazează pe Uniunea Europeană și pe o implicare locală pentru construirea Viitorului Europei

Întrebați pe ce nivel politic consideră că se pot baza cel mai mult, cetățenii români acordă o 82% încredere Uniunii Europene (60%) și nivelului local (22%) pentru a identifica soluții și pentru a le oferi siguranță și prosperitate. 8% dintre români se bazează pe nivelul autorităților regionale și 10% pe nivelul autorităților guvernamentale. În acest context, însăși percepția publică favorizează necesitatea unui dialog bazat pe angajament local și pe discuții cu tematici europene pentru definirea Viitorului Europei.

Continue Reading

EVENIMENTE

Comisarul european pentru Comerț Cecilia Malmstrom și ministrul pentru Mediul de Afaceri Ștefan Oprea, în dialog cu cetățenii privind relațiile comerciale ale UE (21 februarie, ora 16.10)

Published

on

Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează joi, 21 februarie, un dialog cu cetățenii despre relațiile comerciale ale Uniunii Europene cu Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerț, și Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Dezbaterea va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, strada Boteanu, nr. 1, între orele 16.10 și 17.40.

Cei interesați să participe la eveniment sunt rugați să completeze următorul formular până cel târziu 21 februarie, ora 12.00: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/malmstrom-bucuresti.

Participarea la dialog se poate face și online, prin intermediul rețelelor sociale Facebook și Twitter, folosind #Eudialogues și #FutureOfEurope.

Potrivit organizatorilor, din motive de securitate, accesul în sală se va face între orele 15:00-16.00.

Continue Reading

EVENIMENTE

VIDEO. ,,Locul și Rolul elitelor în conducerea statelor democratice” Conferință organizată, la București, de Marea Lojă Națională din România, în cadrul seriei de conferințe și dezbateri “Viitorul României”

Published

on

Marti, 22 ianuarie, ora 18:00, a avut loc conferința cu tema ,,Locul și Rolul elitelor în conducerea statelor democratice. ” din seria seria de dezbateri “Viitorul României” lansată de Marea Lojă Națională din România. Evenimentul se desfășoară în Pentagon Events.

Lectorii prezenți în această seară sunt dl. Academician Mugur Isărescu (Guvernatorul BNR), dl. Academician Ioan-Aurel Pop (Președintele Academiei Romane), dl. Deputat Sorin Câmpeanu (Președintele Consiliului Național al Rectorilor din România), dl. Horia Alexandrescu, jurnalist. Moderator: dl. Alecu Racoviceanu.

Partea I

Partea a II-a

Partea a III-a

,,Eu cred că a fi patriot trebuie să întelegi în primul rând interesele țării tale (ale României) și să îți dai seama dacă direcția în care mergi este bună, eu zic că direcția Europei este bună pentru România, nu avem alta. Și bineînțeles, înțelegând ce se întâmplă și în Europa. Democrația pune în prim-plan rolul maselor, fiecare având drepturi egale în fața legilor și șanse egale de afirmare. Dar fenomenul care împinge înainte mulțimile cu idei și cu forțe de exemplu îl consitutie elitele.”, a menționat Mugur Isărescu în discursul său.

,,De cate ori României i-a mers bine, am avut elite bune în fruntea noastră și de câte ori au fost momente fundamentele în istoria acestui popor, elitele s-au unit pentru binele poporului. Cu elite proaste poporul poate să fie amăgit. Elitele și poporul trebuie să intre în sintonie, să țină seamă unii de alții. Poporul acesta când a avut elite, a exercitat cu forță menirea lui în Europa. În ultimii ani pare că ne-am rătăcit și pare că nu ne mai amintim acest lucru, de aceea pentru a reînvia forțele acestui popor e absolută nevoie de elite bune.”, a menționat Academicianul Ioan-Aurel Pop (Președintele Academiei Romane) în discursul său.

,,Într-un sistem de educație care deși se află în suferință produce încă elite, care elite însă se pierd. Este normal să se orienteze către societăți care răspund mai bine așteptărilor lor personale și profesioanle. Voi fi întotdeauna un susținător al libertății de mișcare. Este de datoria noastră sa creăm în România acele condiții care să facă din ,,a ramâne” în România o alternativă viabilă pentru tinerii noștri cei mai buni. Rolul elitelor dincolo de acela clasic care a fost amintit si susținut pe larg, este acela de a promova bunul simț și responsabilitatea, este acela de a susține un sistem de educație, pentru că altfel, mă tem la viitorul acestei țări. Elitele au un rol esențial. Țara va progresa prin creșterea mediei performanței.”, a menționat Sorin Câmpeanu (Președintele Consiliului Național al Rectorilor din România) în discursul său.

Context:

Societățile moderne sunt rodul unor viziuni generate de elitele acestora. Care sunt formele de implicare in societate a elitelor? Cum pot fi acestea recunoscute si in ce formula optima isi pot asuma rol activ in leadership-ul national?

Pentru a facilita clarificarea unor aspecte privind probleme majore care preocupă România de azi, Marea Lojă Națională din România organizează o serie de conferinte si dezbateri, într-un larg cadru, cu implicarea societății civile și a factorilor interesați.

Printre participanții invitați la dezbateri se vor număra personalitati din mediul academic, universitar, cultural, bancar, diplomatic si politic. Prin acest ciclu de conferințe, societatea civilă va putea contribui la clarificarea aspectelor insuficient explicate, într-o perioadă care generează nevoia de a contura o viziune unitară și coerentă privind dezvoltarea României.

Tematicile alese reprezinta repere ale interesului manifestat de mass-media si publicul larg, dar si resurse de dezvoltare pentru viitorul tarii noastre. Urmarind nevoia de normalitate si viziune strategica in abordarea unor astfel de repere, initiativa isi propune sa reuneasca lideri de opinie si exponenti ai zonelor de expertiza vizate, astfel incat proiectia rezultata sa ofere atat oportunitatea unei dezbateri reale pe teme concrete, dar si solutii pentru evitarea unor confuzii sau distorsionari ale situatiei reale ori ale solutiilor de care Romania are nevoie in aceasta perioada.

Citiți și:

Marea Lojă Națională din România lansează seria de dezbateri “Viitorul României”, pe teme importante și de actualitate pentru societatea românească

VIDEO. Importanța preluării de către România a Președinției Consiliului UE. Conferință organizată, la Iași, de Marea Lojă Națională din România, în cadrul seriei de conferințe și dezbateri “Viitorul României”

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending