Connect with us

GUVERNANȚĂ GLOBALĂ

Aproape jumătate din populaţia rusă crede că lumea este condusă de o organizaţie formată din americani, evrei şi francmasoni

Published

on

www.shutterstock.com

www.shutterstock.com

Aproape jumătate dintre cetăţenii ruşi sunt convinşi că lumea este controlată de o “anumită organizaţie”, formată în principal din oligarhi americani, evrei şi francmasoni, conform unui sondaj realizat de Centrul rus pentru analizarea opiniilor publice (Vtsiom), relatează AFP, potrivit Mediafax.

O majoritate relativă a ruşilor (45%) apreciază că în lume există o organizaţie care controlează autorităţile din numeroase ţări”, anunţă Institutul de sondaje.

Mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate (51%) au studii superioare.

Respectiva “organizaţie” este alcătuită în principal din oligarhi, cred 22 la sută dintre ruşi. Dintre membri acestui “guvern mondial” ar face parte americani, evrei, francmasoni şi personalităţi precum regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, conform sondajului efectuat în perioada 23-24 august pe un eşantion reprezentativ de 1.600 de persoane, în 42 de regiuni ruse.

BRAZILIA

Liderii lumii își intersectează drumurile la Forumul Economic Mondial de la Davos. Donald Trump și Emmanuel Macron participă în premieră. Cine sunt marii absenți

Published

on

Majoritatea țărilor G7 și Uniunea Europeană vor fi reprezentate la ediția din acest an a Forumului Economic Mondial de la Davos, un eveniment marcat de provocările unei ”lumi fracturate” care debutează marți și se încheie vineri (23-26 ianuarie) și la care vor lua parte un număr record peste 340 de lideri politici, între care vor participa în premieră Donald Trump și Emmanuel Macron. Printre marii absenți se numără președintele chinez, Xi Jinping sau președintele rus, Vladimir Putin.

La un an distanță după ce Forumul de la Davos a fost dominat de ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a prelua inițiativa în cursa globalizării, Statele Unite – cea mai puternică economie a lumii – vor fi reprezentate la ediția din 2018 de către președintele Donald Trump, a cărui prezență este așteptată să clarifice poziția Washington-ului față de provocările și oportunitățile globalizării.

Tot la un an față de precedenta ediție, premierul britanic Theresa May se va adresa din nou audienței de la Davos într-un context diferit în care Brexit-ul a căpătat mai multă claritate, arătând că Marea Britanie are nevoie de soluții și parteneriate noi pentru a conta în luarea deciziilor la nivel global.

”Crearea unui viitor comun într-o lume fracturată”: Depășirea diviziunilor

Cei peste 340 de lideri invitați la Davos se vor concentra pe găsirea unor modalități de reafirmare a cooperării internaționale în ceea ce privește interesele comune cruciale, precum securitatea internațională, mediul și economia globală.

”Întâlnirea vine într-un moment în care concurența geostrategică dintre state este, în general, văzută a fi în creștere”, argumentează cei de la World Economic Forum, care au intitulat ediția din acest an ”Crearea unui viitor comun într-o lume fracturată”.

”Pe lângă cooperarea internațională, o prioritate suplimentară a întâlnirii va fi depășirea diviziunilor în interiorul țărilor. Acestea au fost adesea cauzate de defalcări ale contractului social ca urmare a eșecului de a proteja societățile de impactul transformării unei succesiuni de șocuri, de la globalizare la proliferarea social media și de la nașterea celei de-a patra revoluții industriale. În mod colectiv, aceste șocuri au cauzat o pierdere de încredere în instituții și au afectat relația dintre business și societate”, spun organizatorii.

Cine vine la Davos: Trump și Macron vor ”descăleca” în premieră la Forumul Economic Mondial

Discursul de deschidere al ediției din acest an va fi susținut de către Narendra Modi, premierul Indiei, o țară cu o explozie demografică consistentă și care este preconizată să devină cea de-a 5-a economie a lumii în acest an, devansând Franța și Marea Britanie.

Președintele SUA, Donald Trump, va ține un discurs la finalul Forumului Economic Mondial din acest an. De altfel, Donald Trump va deveni primul președinte american de la Bill Clinton încoace care va fi prezent la Forumul de la Davos. Liderul de la Casa Albă este așteptat să își promoveze agenda ”America mai întâi” față de liderii mondiali, alături de promovarea politicilor sale de consolidare a afacerilor americane, a industriilor americane și a muncitorilor americani.

Foto: ONU

Un alt lider important care vine la Davos în premieră este președintele francez Emmanuel Macron, cel care pare să fi dobândit în ultimele lumi poziția de cel mai influent lider european, insistând pentru numeroase reforme în materie de politică monetară și economică și de apărare. Locatarul de la Elysee este și cel mai activ lider din Europa în acest început de an după summitul bilateral cu Theresa May în care a urmărit să atragă Marea Britanie într-o cooperare în privința apărării europene și după întrevederea cu cancelarul german Angela Merkel.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Alături de Trump și Macron, ale căror țări fac parte din G7, vor mai participa Angela Merkel (Germania), Theresa May (Marea Britanie), Paolo Gentiloni (Italia), Justin Trudeau (Canada) și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Printre aceștia, la nivelul țărilor G20 se adaugă Mauricio Macri, președintele Argentinei, Michel Temer, președintele Braziliei, dar și Cyril Ramaphosa, vicepreședinte al Africii de Sud. China va fi reprezentată de Liu He, un important membru al Partidului Comunist chinez care gestionează afacerile economice și monetare ale țării.

Printre liderii mondial care mai participă la Forumul de la Davos din 2018 sunt premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, premierul Norvegiei, Erna Soldberg, președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, sau regele Iordaniei, Abdullah al II-lea.

Marii absenți ai Forumului vor fi Vladimir Putin și Xi Jinping. Președintele rus nu a mai fost prezent la Davos din 2009, iar în acest an se pregătește pentru alegerile prezidențiale din 18 martie 2018, care l-ar putea ține la putere până în 2024. La un an distanță după ce a anunțat că Beijing-ul se va deschide și mai mult și că va acționa ca un apărător al ordinii internaționale și al beneficiilor globalizării, președintele Xi Jinping, recent reales în funcție, nu va participa la Forumul de la Davos.

Fondat în 1971 de Klaus Schwab, Forumul Economic Mondial de la Davos se va afla în acest an la cea de-a 48-a ediție.

 

.

Continue Reading

DINAMICA GLOBALIZĂRII

World Economic Forum: Teama de un război între marile puteri, extrem de ridicat la nivel global printre liderii companiilor și reprezentanți ai mediului academic

Published

on

O mare majoritate a directorilor de companii şi a universitarilor cred că riscul unei confruntări între marile puteri este tot mai mare, conform unui sondaj global realizat de Forumul Economic Mondial (WEF) şi publicat miercuri, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Foto: Kremlin.ru

Dintre cei aproape 1.000 de participanţi la acest sondaj anual privind riscurile la nivel global, 93% au spus că fricţiunile politice sau economice între marile puteri se vor înrăutăţi.

Sondajul apare cu câteva zile înainte ca mai mulți lideri ai planetei să participe la Forumul Economic Mondial de la Davos, programat în perioada 23-26 ianuarie, și care vor lua parte, printre alții, președintele SUA, premierul Indiei, președintele Franței și prim-miniștrii Marii Britanii, Canadei și Italiei.

Aproape 80% dintre respondenți consideră că riscurile legate de războaie care să implice mari puteri sunt mai ridicate în acest an decât în 2017.

Aproximativ două treimi dintre participanţii la sondaj au fost bărbaţi europeni şi nord-americani ce activează în mediul de afaceri şi în mediul academic, mai notează sursa citată.

Teama exprimată în sondaj intervine în condițiile nivelului scăzut al relațiilor dintre Statele Unite și Rusia, nivel ce nu a fost îmbunătățit așa cum era preconizat la debutul administrațiai Trump în urmă cu un an. Acestor disensiuni le sunt adăugate retorica amenințătoare de tip nuclear între Coreea de Nord și SUA, manifestațiile din Iran, situația complicată din Orientul Mijlociu, dar și impactul fenomenului terorist.

 

.

Continue Reading

CHINA

Summitul APEC. ”America first” versus globalizare. Donald Trump și Xi Jinping au prezentat viziuni concurente pentru comerțul global

Published

on

Președintele american Donald Trump și omologul său chinez Xi Jinping au prezentat viziuni diferite pentru viitorul comerțului global în discursurile susținute în cadrul summitului APEC din Vietnam.

Într-o discurs ferm, Trump a amenințat că SUA nu va mai tolera „abuzurile comerciale cronice”. În schimb, omologul său chinez a transmis că globalizarea a devenit ireversibilă, notează BBC News.

Donald Trump a sosit în Vietnam după o vizită oficială în China, a patra etapă a turneului său de 12 zile în Asia, dosarele economice ale SUA cu statele din regiune obținerea sprijinul țărilor din regiune în privința dosarului nord-coreean fiind principalele subiecte abordate.

APEC aduce laolaltă 21 de state din regiunea Pacificului, ale căror economii echivalează cu aproximativ 60% din PIB-ul la nivel global.

Donald Trump: SUA nu va mai tolera „abuzurile comerciale cronice”

După preluarea mandatului de președinte al SUA Donald Trump și-a continuat agenda “America first” și a retras SUA din TPP – o înțelegere comercială importantă cu 12 națiuni APEC – argumentând că ar afecta interesele economice ale SUA.

Într-un discurs ținut vineri în Vietnam, președintele Trump a criticat Organizația Mondială a Comerțului, care stabilește legi comerciale globale și a spus că “nu poate funcționa corect” dacă toți membrii nu respectă regulile.

El a criticat și dezechilibrele comerciale, spunând că SUA a redus barierele de pe piață și a eliminat unele tarife, în timp ce alte țări nu au răspuns reciproc. „Astfel de practici rănesc mulți oameni din țara noastră”, a spus el, adăugând că comerțul liber a costat milioane de locuri de muncă americane.

Cu toate acestea, președintele SUA nu a criticat statele APEC și a acuzat administrațiile americane anterioare că nu au acționat mai devreme pentru a inversa acest trend.

Xi Jinping: Globalizarea, un trend istoric ireversibil

Globalizarea, în opinia liderului chinez este o “tendință istorică ireversibilă”, dar filozofia din spatele liberului schimb trebuia să fie reorientată ca fiind “mai deschisă, mai echilibrată, mai echitabilă și mai benefică pentru toți”.

Spre deosebire de președintele Trump, liderul chinez a apărat tranzacțiile comerciale multilaterale, despre care a spus că au ajutat națiunile mai sărace să beneficieze.

“Ar trebui să sprijinim regimul comercial multilateral și să practicăm regionalismul deschis pentru a permite membrilor în curs de dezvoltare să beneficieze mai mult de comerțul internațional și de investiții”, a transmis Xi Jinping, într-un discurs susținut câteva minute mai târziu după liderul de la Casa Albă.

 

 

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
POLITICĂ29 minutes ago

Klaus Iohannis rămâne în funcție până la noi alegeri prezidențiale: Pentru UE, NATO – România rămâne o țară sigură și stabilă, un aliat solid, pro-european. România nu este în dificultate

U.E.1 hour ago

Partidul Socialiștilor Europeni, după anularea alegerilor prezidențiale de către CCR: România are nevoie de stabilitate politică și de un guvern pro-european

ROMÂNIA3 hours ago

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, salută decizia Curții Constituționale de anulare a procesului electoral privind alegerea președintelui României

POLITICĂ3 hours ago

PNL cere respectarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, pe fondul acuzațiilor de ingerință: PNL rămâne un partid de partea legii, care susține stabilitatea țării

POLITICĂ3 hours ago

Nicolae Ciucă face apel la unitate și maturitate după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: Interesul țării și apărarea democrației, pe primul plan

ROMÂNIA3 hours ago

Sebastian Burduja: Decizia CCR, ”singura posibilă, în fața unei agresiuni externe brutale și evidente”

U.E.4 hours ago

Contrele UE-Budapesta continuă. Viktor Orban: ”Noi suntem noua opoziție față de Bruxelles”

POLITICĂ4 hours ago

Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a alegerilor, reafirmându-și angajamentul de a ajunge președinte: Voi lupta pentru români și democrația noastră

ROMÂNIA4 hours ago

Comisia Europeană solicită TikTok să se alinieze prevederilor electorale ale regulamentului privind serviciile digitale și să remedieze urgent politicile de moderare a conținutului în lumina alegerilor din România

INTERNAȚIONAL4 hours ago

UE și Mercosur au încheiat acordul de liber schimb, la peste 20 de ani de la începerea negocierilor. Ursula von der Leyen: Acest acord va funcționa pentru oameni și întreprinderi

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ3 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending