Connect with us

RUSIA

Armin Laschet, candidatul CDU-CSU la funcția de cancelar al Germaniei, semnalează: Vom sista gazele primite prin Nord Stream 2 dacă Moscova abuzează de gazoduct

Published

on

© Armin Laschet/ Facebook

Germania ar putea sista primirea de gaze rusești prin gazoductul Nord Stream 2 dacă Moscova nu respectă condițiile acordului sau îl utilizează pentru presiuni asupra Ucrainei, a precizat sâmbătă Armin Laschet, candidatul alianței conservatoare formate din Creștin Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială (CSU) la funcția de cancelar al Germaniei, potrivit Agerpres, citat de Agerpres.

Armin Laschet, favorit la succesiunea Angelei Merkel atunci când aceasta îşi va părăsi postul de cancelar după alegerile din septembrie, a declarat în cursul unei dezbateri televizate despre politica externă că gazoductul finalizat în procent de 95% trebuie să fie terminat.

Dar dacă Rusia nu respectă regulile sau utilizează gazoductul împotriva Ucrainei, ”putem întrerupe oricând acest proiect, chiar dacă gazoductul este terminat”, a precizat candidatul alianței conservatoare.

Ministrul finanţelor, Olaf Scholz, candidat la cancelarie din partea Partidului Social Democrat (SPD, de centru-stânga), a adoptat aceeaşi poziţie declarând că ”tot ce impietează asupra tranzitului de gaze şi securităţii Ucrainei are consecinţe asupra transportului potenţial prin gazoductul terminat”.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Germania a insistat mereu că Ucraina trebuie să rămână o țară de tranzit, deși a sprijinit continuarea construcției gazoductului, în pofida opoziției manifestate de Statele Unite și aliați europeni care argumentează că Ucraina va fi astfel lipsită de orice pârghie de acțiune împotriva Moscovei. În plus, cancelarul Angela Merkel a fost îndemnată și de figuri importante ale mediului politic și diplomatic german să abandoneze acest proiect, în contextul noilor manifestări autoritate ale Kremlinului  la adresa liderilor opoziției din Rusia.

Într-o conferință de presă susțină alături de ministrul german de externe, Heiko Maas, secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că proiectul gazoductului ruso-german Nord Stream 2 subminează securitatea Ucrainei, iar SUA și Germania vor coopera pentru a împiedica Rusia să folosească gazul natural ca instrument de coerciție.

SUA au renunțat recent la sancțiunile împotriva principalei companii de exploatare. Administrația Biden ar justificat că decizia reprezintă o măsură de protejare a relațiilor cu aliații europeni , completând că va căuta o cale de colaborare cu Germania pentru a stabili limite pentru Rusia.

De altfel, la începutul lunii iunie, Antony Blinken declara că lucrează cu Germania pentru a încerca să atenueze efectele finalizării gazoductului rusesc Nord Stream 2. În acest sens, el preciza că se aşteaptă ca gazoductul să fie finalizat, dat fiind că este aproape terminat, dar a adăugat că ”există o diferenţă între finalizarea fizică a conductei şi operaţionalizarea ei”.

Astfel, șeful diplpmației american a subliniat că SUA doresc să se asigure că ”europenii fac paşii necesari pentru a se proteja, pentru a atenua, pentru a face faţă oricăreia dintre consecinţele adverse ale trecerii gazului prin această conductă”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Ambasadorul României la Moscova și ministrul adjunct de externe al Rusiei au discutat despre “posibilitățile de conlucrare bilaterală la ONU”

Published

on

© Ambasada României la Moscova/ via MAE

Ambasadorul României în Federația Rusă, Cristian Istrate, a avut marți, la Moscova, o întâlnire cu ministrului adjunct al afacerilor externe al Federației Ruse, Serghei Verșinin, informează Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în cadrul convorbirii, au fost discutate o serie de chestiuni de actualitate de pe agenda internațională. Au fost trecute în revistă posibilitățile de conlucrare bilaterală la ONU, inclusiv în timpul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Întrevederea dintre cei doi oficiali a avut loc în timp ce la București, în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române, președintele Klaus Iohannis a afirmat că România nu și-a schimbat poziția de politică externă cu privire la Federația Rusă.

“În ce privește Rusia, poziția noastră rămâne neschimbatăo relație normală depinde de revenirea la un comportament predictibil, bazat pe respectarea dreptului internațional. Continuă blocajele în soluționarea conflictelor prelungite, în timp ce militarizarea Crimeii și a Mării Negre rămâne îngrijorătoare”, a afirmat șeful statului.

Întrevederea Istrate – Verșinin urmează unei întâlniri pe care ambasadorul român a avut-o în luna iulie cu ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, discuțiile vizând teme precum controlul armamentului.

Amintim că noul ambasador al României în Federația Rusă, Cristian Istrate, i-a prezentat la 18 mai, la Moscova, președintelui Vladimir Putin scrisorile de acreditare, context în care liderul de la Kremlin a afirmat că există potențial de cooperare între România și Rusia.

Cristian Istrate este expert specializat în tematici de securitate, NATO și controlul armamentelor. Deține gradul diplomatic de ambasador din anul 2019, iar din 2013 până în 2021 au fost reprezentantul permanent al României pe lângă organizațiile internaționale de la Viena. A fost ambasador  la Oslo între 2006-2011 și director general al Departamentului Afaceri Strategice din cadrul Centralei MAE (2011-2013). Cunoaște limbile engleză, franceză și spaniolă.

Continue Reading

RUSIA

Studiu: Trolii pro-Kremlin conduc o amplă operațiune de influențare a opiniei publice prin infiltrarea pe site-urile marilor publicații de știri occidentale

Published

on

©Digital EU/ Twitter

Trolii pro-Kremlin sunt responsabili de infiltrarea în secțiunea de comentarii a cititorilor de pe site-urile unor importante publicații de știri occidentale, ca parte a unei „operațiuni majore de influențare” a opiniei publice, arată nou studiu pe tema dezinformării realizat de Universitatea Cardiff, relatează dpa, citat de Agerpres.

Institutul de Cercetare a Criminalității și Securității de la Universitatea Cardiff – specializat în expunerea dezinformării- a descoperit că troli pro-Kremlin ar fi postat comentarii favorabile președintelui rus Vladimir Putin și împotriva Marii Britanii, a SUA și a altor aliați occidentali în secțiunea de comentarii de pe site-urile marilor organizații de știri din Vest. Comentariile ar fi fost apoi folosite de organizațiile media de stat rusești în articole care pretindeau că reflectă sentimentul cititorilor Daily Mail sau Times, de exemplu, în timp ce, în realitate, foloseau comentariile false postate de troli.

Cu toate acestea, institutul nu a putut stabili cu certitudine cine se află în spatele postărilor, pe baza unor dovezi din surse deschise, dar a afirmat că acțiunile respective indică „o operațiune a statului rus”.

„Acest raport evidențiază amenințarea la adresa democrației noastre reprezentată de dezinformarea susținută de statul rus pe internet. Regatul Unit lucrează îndeaproape cu aliații internaționali pentru a ține piept trolilor Kremlinului care colportează minciuni”, a declarat ministrul de externe britanic Dominic Raab. 

Institutul și-a prezentat cercetările și analizele în prima parte a unei lucrări în două părți, intitulată „Cum manipulează în mod sistematic o operațiune de influențare asociată Kremlinului mass-media occidentale pentru a construi și a comunica dezinformarea”.

Potrivit cercetării, tacticile utilizate par „concepute pentru a transmite în mass-media idei și poziții pro-Kremlin ca răspuns la subiecte legate de interesele geopolitice ale Rusiei”. Acestea sunt apoi prelucrate în mass-media rusești pentru a prezenta o imagine distorsionată în mod deliberat a opiniei publice occidentale”.

Institutul a descoperit această activitate suspectă în aprilie, când a efectuat cercetări privind tensiunile tot mai mari dintre Ucraina și Rusia. Acesta a găsit dovezi ale presupusei operațiuni de manipulare a opiniei publice în comentariile cititorilor a peste 32 de instituții media din 16 țări, în legătură cu 242 de articole publicate între februarie și jumătatea lunii aprilie.

Printre publicațiile aparent vizate se numără Daily Express din Regatul Unit, Washington Post din SUA, Le Figaro din Franța, Der Spiegel din Germania și La Stampa din Italia.

Cercetătorii au mai observat că site-urile de știri au fost ținte ușoare din cauza lipsei controalelor de securitate.

Continue Reading

RUSIA

Nord Stream 2: Un tribunal din Germania obligă Rusia să împartă gazoductul cu concurenții din Europa pentru a limita monopolul energetic

Published

on

© Kremlin

Rusia va trebui să împartă controlul asupra noului său gazoduct Nord Stream 2 către Germania, în conformitate cu normele antitrust ale Uniunii Europene, în urma unei hotărâri judecătorești luate de un tribunal din Düsseldorf.

Gazprom, furnizorul rus de gaze naturale care deține gazoductul, va trebui să cedeze gestionarea zilnică a operațiunilor sale unei terțe părți independente, în conformitate cu legislația UE menită să limiteze monopolurile energetice, a declarat miercuri (25 august) un tribunal german din Düsseldorf, informează EU Observer.

De asemenea, Gazprom va trebui să scoată la licitație jumătate din capacitatea sa pentru a fi utilizată de concurenții din Europa, potrivit hotărârii judecătorești.

Această decizie judecătorească este în conformitate cu noua directivă europeană privind gazele naturale, negociată de președinția română a Consiliului Uniunii Europene în anul 2019 și care a intrat în vigoare în același an. Directiva a scutit conductele existente, însă ea se aplică celor noi.

Noile reguli prevăd că ”principiile legislației UE în materie de energie vor fi aplicate tuturor conductelor de gaz din și înspre țările terțe”. Practic, scopul modificării propuse a Directivei privind gazele naturale este de a se asigura faptul că liniilor de transport al gazelor dintre un stat membru și o țară terță li se aplică normele care reglementează piața internă a UE a gazelor naturale. 

Consorțiul Nord Stream 2, deținut de Gazprom, a susținut că gazoductul său este “finalizat”, deoarece finanțarea de 10 miliarde de euro pentru acesta era deja în vigoare până atunci. Dar, având în vedere că aproximativ 15 km din cei 1.230 km de conductă mai trebuie să fie instalați în Marea Baltică, tribunalul din Düsseldorf a respins solicitarea consorțiului.

“Conducta nu a fost construită complet și, prin urmare, nu a fost finalizată în conformitate cu legea”, a declarat miercuri tribunalul într-o declarație.

“Pe baza cadrului legal aplicabil la acel moment, compania a făcut investiții în valoare de miliarde de euro cu mult înainte ca Comisia Europeană să își anunțe planul de modificare [a legislației UE privind energia]”, a precizat Nord Stream 2.

Iar hotărârea de la Düsseldorf “demonstrează impactul discriminatoriu al directivei UE modificate privind gazele naturale”, a adăugat aceasta.

Gazprom poate face apel la verdictul de la Düsseldorf la Curtea Supremă din Germania.

Decizia tribunalului din Düsseldorf vine în contextul în care gazoductul Nord Stream 2 a primit și undă verde politică transatlantică pentru a fi finalizat, după ce Statele Unite și Germania au ajuns la 22 iulie la un acord privind gazoductul Nord Stream 2, Berlinul asumându-și obligația de a impune sancțiuni Rusiei în cazul în care Moscova va amenința securitatea energetică a vecinilor săi și a aliaților SUA din Europa.

Acordul respectiv, asemenea directivei europene a gazului, reprezintă instrumente prin care europenii și americanii caută să se asigure că Moscova nu va putea utiliza gazoductului ca o “armă geopolitică”, sporind monopolul european de gazul rusesc și vulnerabilitățile de securitate energetică.

Decizia tribunalului din Düsseldorf poate reprezenta și o victorie pentru Ucraina, atât Kievul, cât și capitalele occidentale urmărind ca Ucraina să rămână o țară de tranzit a gazului rusesc către Europa. Această hotărâre urmează și vizitelor pe care Angela Merkel, cancelarul german aflat pe finalul carierei sale politice, le-a întreprins săptămâna trecută la Moscova și la Kiev pentru întrevederi cu președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Noul Bauhaus european, o oportunitate de a investi bani europeni în proiecte inovative. Trebuie să fie o pagină esențială din ”Biblia” multor administrații locale din România

U.E.3 hours ago

Eurostat: România, printre țările Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată anuală a inflației în luna august

Marian-Jean Marinescu3 hours ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

Daniel Buda4 hours ago

Daniel Buda: Parlamentul European contribuie la construirea unei Uniuni a Sănătății mai puternice

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană lansează apeluri în valoare de 7 mld. de euro pentru infrastructură rezilientă. Cine poate aplica

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană propune posibilitățile de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană și în Marea Neagră

ROMÂNIA6 hours ago

Visa Waiver: Ambasadorul României în SUA și secretarul american pentru securitate internă au convenit să lucreze pentru a reduce rata de refuz a cererilor de viză

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, întrevedere cu David Muniz, însărcinatul cu afaceri al SUA în România: Au fost abordate teme de interes privind cooperarea în sectorul agricol

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Slovenia primește 231 milioane de euro din cele 2,5 mld. prevăzute în PNRR pentru demararea investițiilor și reformelor de redresare

Marian-Jean Marinescu3 hours ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

Dragoș Pîslaru2 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D2 days ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen anunță o nouă inițiativă a UE în domeniul semiconductorilor pentru a reduce dependența de Asia: Este o chestiune de suveranitate tehnologică. Să arătăm că suntem îndrăzneți

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen îndeamnă la accelerarea procesului pentru o abordare comună a UE privind migrația: Subiectul nu ar trebui folosit niciodată pentru a diviza

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza împreună cu Emmanuel Macron un summit european al apărării: Avem nevoie de o Uniune Europeană a Apărării

COMISIA EUROPEANA2 days ago

SOTEU 2021. Ursula von der Leyen afirmă că UE este lider mondial în lupta împotriva COVID: O pandemie este un maraton, nu un sprint. Am ales calea europeană. Și a funcționat!

Team2Share

Trending