INTERNAȚIONAL
Australia răspunde solicitărilor de sprijin din partea lui Zelenski cu un nou pachet de asistență multisectorială
Published
2 years agoon
Australia a anunțat un nou pachet de asistență multisectorială pentru Ucraina, în timpul vizitei de duminică, 3 iulie, a premierului Anthony Albanese, la Kiev, unde a fost primit de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. De asemenea, Albanese a exprimat sprijinul Australiei pentru oamenii curajoși din Ucraina și pentru incredibila apărare a patriei lor.
„Președintele Zelenski a dat dovadă de curaj și leadership emblematic pentru poporul său în fața invaziei brutale și ilegale a Rusiei. Vizita mea în Ucraina transmite un mesaj clar că națiunile democratice, precum Australia, vor fi alături de poporul ucrainean la nevoie”, a declarat premierul australian, într-un mesaj postat pe Twitter.
President @ZelenskyyUa has shown bravery and leadership emblematic of his people in the face of Russia’s brutal and illegal invasion. My visit to Ukraine sends a clear message that democratic nations like Australia will stand with the Ukrainian people in their time of need. pic.twitter.com/lHVPJvPx7y
— Anthony Albanese (@AlboMP) July 4, 2022
Potrivit Administrației Prezidențiale Ucrainene, subiectele cheie ale negocierilor de la Kiev au fost cooperarea în domeniul securității între Ucraina și Australia și continuarea protejării libertății.
„Apărătorii noștri au apreciat foarte mult, în special, transportoarele blindate australiene Bushmaster și alte tipuri de asistență specifică din partea Australiei. În timpul negocierilor, prim-ministrul a confirmat un pachet suplimentar de asistență consolidată”, a declarat Volodimir Zelenski, care i-a mulțumit șefului guvernului australian pentru sprijin.
Potrivit sursei citate, președintele Ucrainei l-a mai informat pe premierul Australiei despre situația de pe linia frontului, despre capabilitățile de apărare, comparația tehnică, rezistența față de ocupanți.
„Trebuie să consolidăm cooperarea internațională pentru a spulbera potențialul agresiv al Rusiei. Trebuie să creștem presiunea sancțiunilor asupra agresorului. Sunt recunoscător Australiei pentru poziția sa fermă și de neclintit în această problemă”, a declarat Volodimir Zelenski.
La rândul său, Anthony Albanese a subliniat că „invazia brutală a Rusiei este o încălcare gravă a dreptului internațional”, iar „conducerea președintelui Zelenski a mobilizat poporul ucrainean pentru a-și apăra țara și a inspirat lumea să sprijine umanitatea și libertatea”. Totuși, șeful guvernului australian a recunoscut că „drumul care ne așteaptă este greu, dar sunt încrezător că Ucraina va învinge.”
Astfel, în urma cererii de sprijin suplimentar, premierul australian a anunțat un nou pachet de asistență pentru Ucraina care constă în:
- asistență militară în valoare de 99,5 milioane de dolari australieni (68,51 milioane de dolari americani), inclusiv 14 transportoare blindate pentru trupe, 20 de vehicule de mobilitate protejată Bushmaster și alte echipamente militare furnizate de industria de apărare din Australia, precum și o contribuție la Fondul Fiduciar NATO pentru Pachetul Global de Asistență pentru Ucraina.
- 8,7 milioane de dolari australieni (6 milioane de dolari americani) pentru a ajuta Serviciul de grăniceri al Ucrainei să modernizeze echipamentele de gestionare a frontierelor, să îmbunătățească securitatea cibernetică și să consolideze operațiunile de frontieră pe teren.
- Accesul fără taxe vamale pentru importurile ucrainene în Australia, în completarea unor măsuri comerciale similare luate de parteneri, inclusiv Marea Britanie și UE.
- Australia va interveni la Curtea Internațională de Justiție în sprijinul Ucrainei în procesul său împotriva Rusiei.
- Sancțiuni financiare specifice și interdicții de călătorie pentru alți 16 miniștri și oligarhi ruși.
- Australia va interzice importurile de aur rusesc pentru a reduce capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul, alăturându-se partenerilor, inclusiv Canada, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite.
Australia este cel mai mare contributor non-NATO pentru Ucraina în apărarea patriei lor, asistența militară totală acordată de până în prezent ridicându-se la aproximativ 388 de milioane de dolari australieni (267 milioane de dolari americani).
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Nicolae Ciucă, mesaj la 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001: Securitatea şi siguranţa statală sunt pilonii centrali ai viziunii mele prezidenţiale pentru România
Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinție, intrând oficial în cursa pentru Cotroceni: “Haideți să renaștem împreună!”
23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Premierul Marcel Ciolacu: Rămânem solidari cu poporul american, prieten și partener strategic
SUA și Marea Britanie vor trage Iranul la răspundere pentru livrarea de rachete balistice Rusiei. SUA se pregătesc să autorizeze folosirea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune
Iulian Chifu: Strategia Rusiei la Chișinău
Consultări militare România-SUA la sediul MApN: Asistența pentru securitate acordată Republicii Moldova, pe agendă
CHINA
Uniunea Europeană și China trebuie să construiască punți pentru a evita un război comercial, subliniază premierul Spaniei: Noi vom fi constructivi
Published
17 mins agoon
September 11, 2024By
Teodora IonPremierul spaniol Pedro Sanchez a apreciat miercuri că un război comercial între Uniunea Europeană și China nu este necesar, pledând mai curând pentru identificarea unui compromis privind tarifele, anunță Reuters, citat de Agerpres.
Liderul spaniol a susținut aceste declarații la un eveniment care a avut loc în parcul industrial Mondragon de la Kunshan, un oraş aflat în apropiere de metropola chineză Shanghai.
”Nu dorim un alt război, în acest caz un război comercial. Cred că trebuie să construim punţi între Uniunea Europeană şi China, şi din Spania noi vom fi constructivi şi vom încerca să găsim un compromis între China şi Comisia Europeană”, a explicat Pedro Sanchez.
La sfârșitul lunii august, Comisia Europeană a prezentat părților interesate proiectul de decizie privind instituirea unor taxe compensatorii definitive la importurile de vehicule electrice cu baterie (BEV) din China.
Citiți și: UE se pregătește să impună taxe compensatorii definitive la vehiculele electrice importate din China
Scopul a fost acela de a le oferi părților interesate posibilitatea de a prezenta observații, așa cum s-a procedat și în etapa provizorie. După ce Comisia analizează toate observațiile transmise de părțile interesate, iar statele membre își dau avizul, decizia finală va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Principalele noutăți în ceea ce privește comunicarea proiectului de constatări definitive – care fac în continuare obiectul unor modificări pe baza observațiilor argumentate ale părților interesate – sunt următoarele:
- o ușoară ajustare a nivelurilor propuse ale taxei, pe baza unor observații argumentate, primite de la părțile interesate, cu privire la măsurile provizorii precum și încheierea unor măsuri de investigare care nu fuseseră încă finalizate în etapa provizorie:
- BYD: 17,0 %
- Geely: 19,3 %
- SAIC: 36,3 %
- Alte societăți cooperante: 21,3 %
- Toate celelalte societăți necooperante: 36,3 %;
- decizia de a acorda un nivel individual al taxei societății Tesla în calitate de exportator din China, stabilit la 9 % în această etapă;
- posibilitatea ca mai mulți exportatori chinezi și anumite întreprinderi comune cu producători din UE – care nu exportau încă în cursul perioadei de investigație – să beneficieze de nivelul mai scăzut al taxei prevăzut pentru societățile cooperante afiliate lor și
- decizia de a nu percepe retroactiv taxe compensatorii.
După ce va analiza observațiile transmise de părțile interesate, Comisia va prezenta decizia finală statelor membre, care vor vota în conformitate cu procedura de examinare prevăzută în temeiul normelor privind comitologia (propunerea Comisiei va fi adoptată dacă nu există o majoritate calificată care să voteze împotrivă). Acest vot va avea un efect obligatoriu.
Măsurile definitive trebuie instituite în termen de cel mult 4 luni de la instituirea taxelor provizorii.
SUA
Kamala Harris, percepută mult mai favorabil de alegători decât Trump după dezbaterea prezidențială (sondaj)
Published
58 mins agoon
September 11, 2024Un sondaj prezentat de CNN arată că vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, este percepută mai favorabil decât fostul președinte Donald Trump după dezbaterea televizată de marți seara, parte a campaniei pentru alegerile prezidențiale din SUA, relatează dpa, preluat de Agerpres.
Milioane de telespectatori din SUA au urmărit pentru prima dată duelul dintre Kamala Harris și Donald Trump, în timpul unei dezbateri de 90 de minute transmisă în direct pe ABC News marți seară.
Conform datelor citate de dpa, 45% dintre respondenți au o opinie favorabilă despre Harris, comparativ cu doar 39% pentru Trump. În ceea ce privește aprecierile negative, Harris are de asemenea un avantaj: doar 44% opinii nefavorabile față de 51% pentru Trump, care încearcă să revină la Casa Albă.
Pe de altă parte, Trump a fost considerat câștigător în domeniul economic, unde a obținut un scor de 55% în comparație cu 35% pentru Harris.
Sondajul a fost realizat de o organizație specializată pentru mai multe mass-media americane, inclusiv CNN, și a inclus alegători înregistrați care au urmărit dezbaterea de la Philadelphia transmisă în direct de ABC.
Dezbaterea nu pare să fi influențat semnificativ intenția de vot a electoratului, potrivit dpa. Aproximativ 82% dintre respondenți au declarat că dezbaterea nu le-a schimbat opțiunile de vot pentru scrutinul prezidențial din noiembrie.
ROMÂNIA
Bogdan Ivan, ”discuție pragmatică” cu Jill Bruby, responsabilă de securitatea nucleară în cadrul Departamentului Energiei din SUA: România este în avangarda soluțiilor energetice inovative
Published
1 hour agoon
September 11, 2024By
Teodora IonMinistrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a avut ”o discuție pragmatică” cu Jill Bruby, șefa securității nucleare din SUA și subsecretar de stat în Departamentul pentru Energie al SUA, tema principală abordată fiind tehnologiile emergente.
Ivan i-a evidențiat oficialului american că ”România este în avangarda soluțiilor energetice inovative care vor sigura energia pentru ca țara noastră să devină un hub regional în tehnologii emergente, IT și telecomunicații”.
”Împreună cu partenerii noștri americani, devenim mai puternici și influenți în întreaga regiune. Tehnologiile emergente – inteligența artificială, calculul cuantic – produc și vor continua să genereze beneficii consistente în toate aspectele vieții moderne, însă procesarea cea mai rapidă a datelor necesită resurse considerabile de energie”, a menționat ministrul.
Având acest obiectiv, de a transforma țara noastră în hub regional privind tehnologiile emergente, Guvernul a adoptat la începutul lunii aprilie modificarea unei legislații vechi de peste 20 de ani pentru a le oferi cercetătorilor același statut pe care îl au cei din marile centre de cercetare din statele occidentale.
Având acest obiectiv, de a transforma țara noastră în hub regional privind tehnologiile emergente, Guvernul a adoptat la începutul lunii aprilie modificarea unei legislații vechi de peste 20 de ani pentru a le oferi cercetătorilor același statut pe care îl au cei din marile centre de cercetare din statele occidentale.
Practic, executivul a pus bazele unui cadru prin care, ”atât acei cercetători foarte buni care sunt plecați în afară țării să aibă motivația de a se întoarce în România dar, mai ales, cei care sunt acum pe băncile școlii să știe că pot să aibă predictibilitate, o carieră, un prestigiu aici, acasă”, conform declarațiilor de la acel moment ale ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
România se bucură astăzi de cel mai mare număr de IT-iști raportat la 1000 de locuitori și este pe locul șase în lume.
Iscusința acestora va fi importantă în acțiunile de digitalizare a sectorului energetic stabilite de Comisia Europeană în vederea creșterii eficienței energetice.
Așadar, Uniunea Europeană trebuie să-și ancoreze competitivitatea într-o piață unică nefragmentată, care să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele, conform propunerilor revoluționare prezentate de un alt fost premier italian, și anume Enrico Letta, care a sugerat în raportul privind viitorul pieței unice dat publicității la mijlociul lunii aprilie o a cincea libertate, consacrată inovării.
Concrete & Design Solutions
Cancelarul german Olaf Scholz subliniază necesitatea imigrației pe fondul preocupărilor economice
Uniunea Europeană și China trebuie să construiască punți pentru a evita un război comercial, subliniază premierul Spaniei: Noi vom fi constructivi
Kamala Harris, percepută mult mai favorabil de alegători decât Trump după dezbaterea prezidențială (sondaj)
Bogdan Ivan, ”discuție pragmatică” cu Jill Bruby, responsabilă de securitatea nucleară în cadrul Departamentului Energiei din SUA: România este în avangarda soluțiilor energetice inovative
Ministrul Cătălin Predoiu, discuții despre Schengen cu jurnaliști germani și austrieci: Consolidarea protecției frontierei justifică legitimitatea ridicării controalelor la frontiere în acest an
Tusk califică drept “inacceptabilă” decizia Germaniei de a înăspri controalele la frontieră: “O suspendare de facto a Acordului Schengen pe scară largă”
Lupta pentru mintea și inima americanilor. Care au fost temele dominante din dezbaterea Harris-Trump și cât de mult a contat limbajul nonverbal în netezirea drumului spre fotoliul prezidențial
Nicolae Ciucă, mesaj la 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001: Securitatea şi siguranţa statală sunt pilonii centrali ai viziunii mele prezidenţiale pentru România
Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinție, intrând oficial în cursa pentru Cotroceni: “Haideți să renaștem împreună!”
23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Premierul Marcel Ciolacu: Rămânem solidari cu poporul american, prieten și partener strategic
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Trending
- POLITICĂ6 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago
”Vot important în Comisia CULT a PE”, anunță eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat să alocăm în bugetul UE 2025 peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente pentru educația tinerilor
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Victoria absolută a Israelului, fără a înfrânge definitiv Hamasul – acordurile de pace din Gaza