Connect with us

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Autoritatea Bancară Europeană va verifica anul viitor lichiditățile băncilor din Uniunea Europeană după crizele din 2023

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

Planurile băncilor din Uniunea Europeană de a supraviețui unei crize majore fără a fi nevoite să apeleze la banii Băncii Centrale Europene vor fi supuse unui control intens anul viitor, a declarat organismul de supraveghere bancară al UE, transmite Reuters.

Nevoia de opțiuni credibile a fost întărită după ce banca centrală elvețiană a intervenit în martie cu o garanție de lichiditate pentru Credit Suisse, înainte ca aceasta să fie preluată de rivalul UBS

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a declarat joi că va începe să verifice anul viitor dacă autoritățile naționale de reglementare testează ipotezele băncilor privind găsirea de lichidități după o prăbușire, în special în lumina “vitezei potențiale de retragere a depozitelor, un element crucial care a apărut în contextul recentului eveniment de criză din SUA și Elveția”.

Lichiditatea se referă la o sumă de cash, sau datorii pe termen scurt de la un cumpărător pregătit, disponibil constant să finanțeze operațiunile zilnice ale unei bănci fără să fie nevoie de vânzarea activelor. Băncile aflate în Uniunea Europeană și-au propus să supraviețuiască o criză majoră fără să acceseze banii băncilor centrale.

ABE a publicat un prim raport care consideră cum autoritățile de reglementare din cele 27 de state UE aplică normele introduse după criza financiară globală pentru a evita salvarea financiară a băncilor cu banii din taxe.

Normele de rezoluție pot însemna închiderea treptată a unei bănci sau transferarea activităților cheie, precum depozite, unui creditor. Recuperarea s-ar obține prin restructurarea băncii în așa fel încât să poată utiliza anumite piețe sau alte surse de lichiditate pentru a-și continua afacerile.

Strategiile de a susține lichiditatea prin rezoluții propuse de instituțiile europene sunt limitate la accesarea facilităților oferite de băncile centrale, potrivit ABE.

Cu toate acestea, accesarea lichidității prind băncile centrale poate fi dificilă fără genera efecte colaterale. Alte opțiuni ar putea fi depozitarea activelor, emiterea datoriilor, sau accesarea liniilor de credit garantate.


Material redactat de Taisia Fusea

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Creditorii din zona euro trebuie să se pregătească pentru noi riscuri în climatul actual de „incertitudine ridicată” (BCE)

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

În discursul său inaugural în calitate de președinte al brațului de supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCE), Claudia Buch a lansat un avertisment dur pentru creditorii europeni, atenționându-i să nu se complacă în confortul generat de profiturile lor crescute din ultima vreme, în contextul turbulențelor geopolitice, al schimbărilor climatice și al altor schimbări structurale, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Buch a evidențiat climatul actual de „incertitudine ridicată”, exacerbat de evenimente precum invazia Rusiei în Ucraina și escaladarea ratelor inflației, alături de amenințarea iminentă a schimbărilor climatice. Ea a recunoscut că, deși băncile europene au trecut peste furtunile recente cu reziliență și cu ajutorul unui sprijin fiscal și monetar semnificativ, ele nu sunt imune la riscurile viitoare și la evenimentele neașteptate.

Recent numită la conducerea Mecanismului Unic de Supraveghere (SSM) al BCE, Buch a subliniat necesitatea unei ere de adaptare în cadrul sectorului bancar. Aceasta include suplimentarea modelelor tradiționale de risc cu analize bazate pe scenarii, îmbunătățirea datelor și a tehnicilor de măsurare și încurajarea unei interacțiuni mai strânse între evaluările la nivel bancar și cele la nivel macro.

Abordând preocupările exprimate de auditorul extern al UE cu privire la permisivitatea practicilor de supraveghere, Buch a subliniat importanța adoptării unei mentalități critice. Ea a avertizat asupra pericolului de a se lăsa pradă complacerii, amintind cazuri precum preluarea Credit Suisse de către UBS și prăbușirea mai multor bănci americane de talie medie, ca exemple de volatilitate în peisajul bancar.

Buch a subliniat necesitatea unei gestionări proactive a riscurilor și a rezilienței cibernetice, anunțând planurile BCE pentru un „test de reziliență cibernetică” pentru creditorii importanți din zona euro. Ea a indicat necesitatea ca autoritățile de supraveghere să identifice vulnerabilitățile și să ia măsuri prompte pentru a le soluționa, evidențiind rolul esențial al guvernanței și al gestionării riscurilor în evitarea crizelor financiare.

În plus, Buch s-a angajat să colaboreze cu consumatorii din zona euro pentru a atenua tensiunile care decurg din disparitățile dintre sistemele financiare și economiile mai largi, subliniind rolul supravegherii prudențiale în asigurarea rezilienței băncilor, în prevenirea asumării de riscuri excesive și în menținerea stabilității chiar și în perioade de criză.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Șefa BCE, Christine Lagarde: Dacă tragem învățăminte din istorie, realegerea lui Trump la Casa Albă este “o amenințare” pentru Europa

Published

on

© European Central Bank

Posibila realegere a fostului președinte american Donald Trump ar reprezenta o “amenințare” pentru Europa, a avertizat președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Dacă e să tragem învățăminte din istorie, adică din modul în care a condus primii patru ani de mandat, este în mod clar o amenințare“, a declarat Lagarde joi, în timpul unui interviu acordat postului de televiziune France 2, relatează Politico Europe.

“Uitați-vă doar la tarifele comerciale, uitați-vă doar la angajamentul față de serviciul NATO, uitați-vă doar la lupta împotriva schimbărilor climatice”, a adăugat ea. “Fie și numai în aceste trei domenii, în trecut, interesele americane nu au fost aliniate cu cele europene”, a completat șefa BCE.

Dar Lagarde a adăugat că nu crede că realegerea lui Trump va lăsa Europa singură în sprijinul acordat Ucrainei, deoarece “există o serie de membri ai Congresului SUA care sunt profund ostili războiului atroce pe care Rusia l-a purtat împotriva Ucrainei și care vor continua să finanțeze și să sprijine Ucraina”.

Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă planează asupra Bruxelles-ului, provocând teamă în rândul diplomaților – mai ales că sondajele de opinie la nivel național din SUA anunță ceea ce va fi probabil o cursă strânsă cu președintele în exercițiu Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Fostul preşedinte american Donald Trump, care vizează un nou mandat la Casa Albă, a declarat miercuri că angajamentul său faţă de NATO va depinde de modul în care europenii vor trata SUA.

Favorit la învestitura republicană, Trump a fost întrebat de către prezentatorii unei intervenţii în direct la Fox News despre poziţia sa faţă de NATO, o întrebare care a urmat dezvăluirii apărute miercuri că el le-ar fi spus unor înalţi oficiali europeni, pe când era preşedinte, că SUA nu vor ajuta niciodată Europa dacă va fi atacată.

“Depinde dacă ne tratează cum se cuvine”, a declarat Donald Trump întrebat de prezentatorii Fox despre angajamentul său faţă de NATO. “Ascultaţi, NATO a profitat de ţara noastră. Ţările europene au profitat”, a spus el.

Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă și un apropiat al președintelui francez Emmanuel Macron, a povestit, marți, în Parlamentul European o anecdotă sub forma unui avertisment cu privire la posibilitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidențiale din acest an.

Comisarul european a rememorat o întrevedere din luna ianuarie 2020 dintre președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele american Donald Trump, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos. De fapt, aceea a fost prima întrevedere dintre Trump și von der Leyen.

“Înapoi în 2020, ianuarie. Stăm cu Ursula von der Leyen, cu mine, cu Phil Hogan (n.r. – fost comisar european pentru comerț) și cu președintele Statelor Unite ale Americii. Ne aflam la Davos”, a amintit Breton, citând apoi dintr-o afirmație pe care Donald Trump a făcut-o către Ursula von der Leyen.

Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim și, apropo, NATO este mort și vom pleca, vom părăsi NATO“, i-a spus Trump lui von der Leyen, potrivit lui Breton, citat de Politico Europe.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Șefa BCE afirmă că procesul de reducere a inflației nu s-a încheiat, iar instituția urmărește evoluțiile din Orientul Mijlociu

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat miercuri că procesul de reducere a inflației nu s-a încheiat, dar s-a arătat încrezătoare că aceasta va reveni în timp util la ținta de 2%, informează Bloomberg, preluat de Agerpres.

„Nu am terminat”, a conchis șefa instituției europene într-un interviu acordat presei elene ‘Antenna TV’. În acest sens, Lagarde a reiterat angajamentul instituției de a reuși să o controleze pe termen mediu, deoarece stabilitatea prețurilor este o „misiune” a BCE.

„Trebuie să monitorizăm prețurile și salariile, precum și profitabilitatea și așa mai departe, pentru a ști unde sunt riscurile”, a explicat acesta. „Dar, deocamdată, sunt sigură de faptul că suntem pe cale să readucem inflația la 2%”, a asigurat șefa BCE.

Lagarde a mai spus că cei responsabili de politica monetară ar trebui să acorde “o atenție deosebită” riscurilor potențiale pentru stabilitatea financiară, inclusiv posibilei escaladări a războiului dintre Israel și Hamas din 7 octombrie.

În acest sens, fostul ministru francez al Economiei a declarat la postul de televiziune “ERT TV” că impactul instabilității din Orientul Mijlociu se regăsește în prețul energiei, deoarece această regiune este un important producător de petrol și o zonă de tranzit. Acest lucru, „direct sau indirect”, afectează încrederea generală a economiei. Lagarde a reamintit că tranziția energetică va fi “principalul motor” al inflației în 2022, cu costurile care vor rezulta pentru activitate și familii, însă, în acest caz, motivul este invazia Rusiei în Ucraina.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ36 mins ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 hour ago

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

ROMÂNIA3 hours ago

Nicolae Ciucă: Reconfirmarea ratingului suveran al României cu perspectivă stabilă, o dovadă că măsurile de la guvernare sunt corecte

ROMÂNIA3 hours ago

Alte trei aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze se alătură Centrului european de instruire din România

ROMÂNIA4 hours ago

Gala AOR. Președintele Curții de Conturi, recunoscător pentru ”parteneriatul solid și constructiv” pe care îl are cu Asociația Orașelor din România: Să continuăm colaborarea pentru a răspunde provocărilor urbane

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu, vizită de lucru în Qatar: Avem în vedere atragerea de investiții în valoare de 15 miliarde de euro

ROMÂNIA5 hours ago

Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European. Liderii din UE vor dezbate pe larg noul Pact european privind competitivitatea

ROMÂNIA5 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

SUA5 hours ago

Blinken îi asigură pe aliații de la Marea Neagră că pot conta pe sprijinul SUA pentru consolidarea securității și prosperității în regiune

ROMÂNIA DIGITALĂ36 mins ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

Trending