Connect with us

NEWS

Adevarul-Averea lui PUTIN. Cum şi-a construit liderul de la Kremlin un imperiu ilicit

Published

on

vladimir putin kremlin.ruPreşedintele rus Vladimir Putin este, potrivit multor standarde, un lider bogat; cu toate acestea, cifra exactă a averii sale nu este cunoscută. În timp ce declaraţia oficială a preşedinţiei îl arată pe Putin drept un preşedinte mai degrabă umil, unele analize ale experţilor arată că liderul rus ar avea o avere fabuloasă, de 40-70 de miliarde de dolari, făcându-l susceptibil la a fi cel mai bogat om de pe planetă, notează Adevarul.ro.

Legislaţia din majoritatea ţărilor din lume cere preşedinţilor să publice un raport anual al averilor personale, detaliind valoarea salariilor, a câştigurilor recente, a proprietăţilor şi impozitele plătite, fiind o măsură de securitate împotriva corupţiei şi a conflictelor de interese.

Declaraţia fiscală de anul trecut a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a arătat că el şi soţia lui au câştigat 608.611 de dolari în 2012. Mare parte din bani au venit de pe urma drepturilor de autor ale cărţilor lui Barack Obama, „Vise de la tatăl meu” şi „Îndrăzneala speranţei”, la care se adaugă 400.000 de dolari – salariul anual în calitate de preşedinte.

Pe de altă parte, însă, declaraţia de avere a lui Vladimir Putin, publicat în aprilie anul trecut, se află la o diferenţă majoră de cel al preşedintelui american, deşi amândoi se află la conducerea a două superputeri mondiale. Declaraţia fiscală a lui Putin, care include atât salariul anual, cât şi o estimare a averii personale, îi creează mai degrabă o imagine de lider umil, asemănător omului de rând din Rusia, cu puţine venituri şi bunuri, notează ziarul online „CelebrityNetwork”.

Putin, mult mai sărac decât Obama – doar în acte

Potrivit ultimei sale declaraţii fiscale, cea pentru anul 2013 urmând să fie publicată în viitorul apropiat, salariul oficial al preşedintelui Putin este 5,8 milioane de ruble, adică 187.000 de dolari. Deşi acest salariu a crescut cu mai mult de 50% din 2011 până în 2012, este în continuare mult mai mic decât cel al preşedintelui Statelor Unite.

Continuând completarea declaraţiei de avere, Putin include la activele personale un cont cu 180.000 de dolari, trei maşini ruseşti, un apartament în Moscova, un garaj şi o un teren cu o suprafaţă de 16.000 de metri pătraţi în afara Moscovei. La acestea au fost adăugat şi bunurile fostei sale soţii, Liudmila Putin, de care a divorţat însă în 2013. Ea ar fi avut conturi bancare în valoare de 260.000 de dolari şi un câştig anual de numai 3.900 de dolari.

În total, Putin estimează că deţine o avere sub 500.000 de dolari. Însă aceste cifre nu se potrivesc cu estimările multor experţi în politicile şi afacerile Rusiei; specialiştii sunt de părere, în unanimitate, că putin s-a folosit în ultimul deceniu de puterea sa absolută şi de corupţie pentru a strânge o avere secretă estimată la mai mult de 70 de miliarde de dolari, notează „The Bussines Insider”, potrivit sursei citate.

Specialiştii spun că Putin deţine 4,5% din gigantul energetic Gazprom, 37% din compania petrolieră Surgutneftegas şi 50% din acţiunile furnizorului elveţian de petrol Gunvor. Combinând aceste posesiuni, valorea totală a activelor ar fi de 70 de miliarde de dolari, aşa cum au sugerat experţii.

În plus, raportul „Viaţa unei galerii de sclavi”, întocmit de mai mulţi disidenţi, demonstrează încă o dată că averea lui Putin depăşeşte imaginaţia a ceea ce mulţi dintre noi şi-ar putea imagina. Printre cele 20 de reşedinţe disponibile oricând pentru preşedintele rus se numără şi Palatul Constantine,  construcţie din Golful Finlandei, ale cărei renovări au costat zeci de milioane de dolari, se arată în raport. Putin mai dispune şi de o cabană de ski în Munţii Caucaz şi un palat gotic din apropiere de capitală, potrivit raportului citat de „Celebrity Network”.

Preşedintele rus mai are la dispoziţia sa 43 de aeronave, dintre care avionul prezidenţial are porţiuni suflate cu aur, 15 elicoptere şi patru iahturi spaţioase.  Dacă aceste cifre ar fi întocmai cu realitate, atunci Putin ar deveni instantaneu  al treilea cel mai bogat om din lume.

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Salariul lui Putin va fi aproape triplat printr-un decret emis de Kremlin | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NEWS

Guvernul Dăncilă lucrează la prima strategie națională pentru Inteligența Artificială, document care va fi postat pentru dezbatere publică până la finele anului 2019

Published

on

România se află în proces de elaborare a primei strategii naționale în domeniul Inteligenței Artificiale, document care va fi postat pentru dezbatere publică până la finele anului 2019, a afirmat, miercuri, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, în cadrul reuniunii Consiliului Ministerial 2019 al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) de la Paris, informează Digi24.

”Vom lucra pentru adoptarea inteligenţei artificiale în condiţii de siguranţă în toate aspectele vieţii cotidiene şi economice, vom sprijini cercetarea fundamentală pentru a dezvolta o inteligenţă artificială autentică şi vom realiza aceste obiective fundamentale în viitorul apropiat, punând în centrul preocupării noastre valorile şi drepturile omului. Suntem în proces de elaborare a primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale, care va fi postată pentru dezbatere publică până la finele anului 2019. În calitate de stat care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, România a sprijinit negocierile cu succes în cadrul Programului Europa Digitală, program ce deţine o componentă de finanţare dedicată adoptării Inteligenţei Artificiale (inclusiv dezvoltării cunoştinţelor digitale asociate acesteia). Nu în ultimul rând, lucrăm cu Comisia Europeană şi cu puternicul sector IT din România să potenţăm reţelele de inovare digitală europeană cu iniţiative asociate Inteligenţei Artificiale”, a spus oficialul român.

Ministrul a menționat că România este ferm angajată pe drumul de tranziție etapizată, eficace și sustenabilă către o societate susținută de Inteligența Artificială.

”România va adera la Recomandările OCDE privind Inteligenţa Artificială, alături de cele 36 de ţări membre ale Organizaţiei, două state candidate şi trei aspirante la statutul de membru OCDE din America Latină, în prezenţa secretarului general al OCDE, José Ángel Gurria, şi a prim-ministrului Slovaciei, Peter Pellegrini – ţara care deţine preşedinţia Ministerialei OCDE. Recomandările OCDE privind Inteligenţa Artificială reprezintă primul instrument de cooperare interguvernamentală în domeniu, iar România este singura ţară europeană non-membră a OCDE care aderă la aceste recomandări”, a spus Petrescu, potrivit Agerpres.

Alexandru Petrescu a participat, miercuri, la Paris, la reuniunea Consiliului Ministerial 2019 al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), eveniment cu tema principală tranziţia digitală.

Summitul digital al OECD a prezentat principalele constatări și mesaje politice din ultimii doi ani de activitate ai organizației în acest domeniu. Acesta a reunit factorii de decizie la nivel înalt responsabili cu politicile legate de economia digitală și părțile interesate, facilitând schimbul de opinii și de experiență în jurul celor șapte piloni ai cadrului strategic integrat Going Digital al OCDE: inovarea, asigurarea locurilor de muncă, promovarea prosperității sociale, consolidarea încrederii și favorizarea deschiderii pieței.

Recunoscând că inteligența artificială (AI) este un factor-cheie al tranziției digitale și că fiabilitatea sistemelor AI este esențială pentru difuzarea lor și desăvârșirea completă a tehnologiei, OCDE dezvoltă reguli de bază privind inteligența artificială pentru a menține o abordare axată pe om asupra AI.

Continue Reading

NEWS

Infografic Monitorul Social: Valorile indicatorilor pentru democrație s-au prăbușit în România până aproape de valorile din 1990

Published

on

Valorile indicatorilor pentru democrație s-au prăbușit în România până aproape de valorile din 1990, relevă Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Infograficul porneşte de la datele sintetizate în cadrul proiectului V-Dem (Varieties of democracy). Proiectul definește cinci dimensiuni integratoare ale democrației: electorală, liberală, participativă, deliberativă și egalitară. Datele acoperă perioada 1789-2018 pentru 201 țări. Fiecare este exprimată prin câte un indice care, la rândul său, agregă câteva zeci de indicatori.

Datele arată că, după o creștere relativ constantă de aproape trei decenii, valorile pentru România ale tuturor celor cinci indici principali s-au prăbușit, în anii 2017 și 2018, până aproape de valorile din 1990.

© monitorulsocial.ro

Astfel, dacă în 2016, România înregistra un scor de 0.59, reprezentând media celor cinci dimensiuni ale democrației, în 2018 aceasta cunoaște un declin, până la valoarea de 0.44.

Cea mai abruptă involuție privind indicii democrației a cunoscut-o Albania (1.92, în 2016, comparativ cu 0.37, în 2018).

Un declin privind media celor cinci indici ai democratiei poate fi sesizat și în Franța, cu un scor de 0.83 în 2016, comparativ cu 0.74 în 2018.

Statele care au avut un parcurs liniar sunt Finlanda (0.76), Luxemburg (0.76) și Regatul Unit (0.77).

Infograficul poate fi consultat aici:

https://monitorsocial.ro/indicator/valorile-indicatorilor-pentru-democratie-s-au-prabusit-in-romania/

Datele utilizate pot fi consultate aici:

https://monitorsocial.ro/data/778/ 

Citiți și:
Raport Freedom House „Confruntarea cu illiberalismul”: 19 din 29 de state au obținut scoruri mai reduse ale democrației, cel mai puternic declin în ultimii 23 de ani. Cu cât s-a depreciat scorul democrației pentru România
World Justice Project: România, pe locul locul 29 din 113 ţări în ceea ce priveşte statul de drept
Raport Freedom House 2018: România, considerată o ”națiune liberă” în timp ce la nivel mondial s-a înregistrat al 13-lea an consecutiv în care democrația este în declin

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Noul președinte al Ucrainei Volodimir Zelenski a convocat alegeri anticipate pe 21 iulie

Published

on

© www.president.gov.ua

Noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convocat marți, a doua zi după învestirea sa în funcție, alegeri legislative anticipate pe 21 iulie, conform unui decret publicat pe site-ul președinției care oficializează dizolvarea Parlamentului, anunță AFP, citat de Agerpres.

Acest document ”pune capăt puterii Parlamentului”, ostil noului şef al statului şi ”fixează alegeri legislative anticipate pe 21 iulie”.

Volodimir Zelenski, un neinițiat în lumea politică, în vârstă de 41 de ani, care a câștigat cu un scor răsunător în fața contracandidatululi său Petro Poroșenko, atacă astfel o clasă politică neîncrezătoare în fața unui novice care a promis să transforme o țară marcată de războiul din estul separatist și de dificultățile economice.

Partidul său ”Slujitorul poporului”, în prezent aproape inexistent, este creditat cu până la 40% din intenţiile de vot de ultimele sondaje.

Anunţându-şi decizia de a dizolva Parlamentul luni, noul preşedinte a făcut apel la miniştri să demisioneze, chiar dacă legea nu obligă guvernul să plece decât după legislative.

Premierul Volodimir Groisman, în funcţie de trei ani, şi-a anunţat imediat demisia, invocând dezacorduri cu noul preşedinte.

Anunţul dizolvării Parlamentului, procedură foarte complexă şi precis reglementată, a provocat o controversă, anumiţi experţi şi oameni politici denunţând această decizie drept una anticonstituţională şi cerându-i lui Zelenski să renunţe la idee.

Citiți și: 
Noul președinte al Ucrainei Volodimir Zelenski cere SUA să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei: Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră. Nu putem face faţă singuri agresiunii Moscovei
Ucraina are oficial un nou președinte. Volodimir Zelenski a fost învestit în funcție: Dizolv astăzi Parlamentul și convoc alegeri anticipate

Continue Reading

Referendumul național din 26 mai

#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Dragi români,Cu toții ne dorim să trăim într-o țară în care hoții și corupții stau la pușcărie, nu în fruntea statului. Pe 26 mai, să spunem răspicat DA pentru România europeană, DA pentru România pe care o iubim, țara oamenilor cinstiți și integri, în care nimeni nu este mai presus de lege. Votați DA la referendum și nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru! Românii votează pentru că românii contează!#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Publicată de Klaus Iohannis pe Joi, 16 mai 2019

”Alege-ți viitorul” – dedataastavotez.eu

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending