Adevarul-Averea lui PUTIN. Cum şi-a construit liderul de la Kremlin un imperiu ilicit

vladimir putin kremlin.ruPreşedintele rus Vladimir Putin este, potrivit multor standarde, un lider bogat; cu toate acestea, cifra exactă a averii sale nu este cunoscută. În timp ce declaraţia oficială a preşedinţiei îl arată pe Putin drept un preşedinte mai degrabă umil, unele analize ale experţilor arată că liderul rus ar avea o avere fabuloasă, de 40-70 de miliarde de dolari, făcându-l susceptibil la a fi cel mai bogat om de pe planetă, notează Adevarul.ro.

Legislaţia din majoritatea ţărilor din lume cere preşedinţilor să publice un raport anual al averilor personale, detaliind valoarea salariilor, a câştigurilor recente, a proprietăţilor şi impozitele plătite, fiind o măsură de securitate împotriva corupţiei şi a conflictelor de interese.

Declaraţia fiscală de anul trecut a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a arătat că el şi soţia lui au câştigat 608.611 de dolari în 2012. Mare parte din bani au venit de pe urma drepturilor de autor ale cărţilor lui Barack Obama, „Vise de la tatăl meu” şi „Îndrăzneala speranţei”, la care se adaugă 400.000 de dolari – salariul anual în calitate de preşedinte.

Pe de altă parte, însă, declaraţia de avere a lui Vladimir Putin, publicat în aprilie anul trecut, se află la o diferenţă majoră de cel al preşedintelui american, deşi amândoi se află la conducerea a două superputeri mondiale. Declaraţia fiscală a lui Putin, care include atât salariul anual, cât şi o estimare a averii personale, îi creează mai degrabă o imagine de lider umil, asemănător omului de rând din Rusia, cu puţine venituri şi bunuri, notează ziarul online „CelebrityNetwork”.

Putin, mult mai sărac decât Obama – doar în acte

Potrivit ultimei sale declaraţii fiscale, cea pentru anul 2013 urmând să fie publicată în viitorul apropiat, salariul oficial al preşedintelui Putin este 5,8 milioane de ruble, adică 187.000 de dolari. Deşi acest salariu a crescut cu mai mult de 50% din 2011 până în 2012, este în continuare mult mai mic decât cel al preşedintelui Statelor Unite.

Continuând completarea declaraţiei de avere, Putin include la activele personale un cont cu 180.000 de dolari, trei maşini ruseşti, un apartament în Moscova, un garaj şi o un teren cu o suprafaţă de 16.000 de metri pătraţi în afara Moscovei. La acestea au fost adăugat şi bunurile fostei sale soţii, Liudmila Putin, de care a divorţat însă în 2013. Ea ar fi avut conturi bancare în valoare de 260.000 de dolari şi un câştig anual de numai 3.900 de dolari.

În total, Putin estimează că deţine o avere sub 500.000 de dolari. Însă aceste cifre nu se potrivesc cu estimările multor experţi în politicile şi afacerile Rusiei; specialiştii sunt de părere, în unanimitate, că putin s-a folosit în ultimul deceniu de puterea sa absolută şi de corupţie pentru a strânge o avere secretă estimată la mai mult de 70 de miliarde de dolari, notează „The Bussines Insider”, potrivit sursei citate.

Specialiştii spun că Putin deţine 4,5% din gigantul energetic Gazprom, 37% din compania petrolieră Surgutneftegas şi 50% din acţiunile furnizorului elveţian de petrol Gunvor. Combinând aceste posesiuni, valorea totală a activelor ar fi de 70 de miliarde de dolari, aşa cum au sugerat experţii.

În plus, raportul „Viaţa unei galerii de sclavi”, întocmit de mai mulţi disidenţi, demonstrează încă o dată că averea lui Putin depăşeşte imaginaţia a ceea ce mulţi dintre noi şi-ar putea imagina. Printre cele 20 de reşedinţe disponibile oricând pentru preşedintele rus se numără şi Palatul Constantine,  construcţie din Golful Finlandei, ale cărei renovări au costat zeci de milioane de dolari, se arată în raport. Putin mai dispune şi de o cabană de ski în Munţii Caucaz şi un palat gotic din apropiere de capitală, potrivit raportului citat de „Celebrity Network”.

Preşedintele rus mai are la dispoziţia sa 43 de aeronave, dintre care avionul prezidenţial are porţiuni suflate cu aur, 15 elicoptere şi patru iahturi spaţioase.  Dacă aceste cifre ar fi întocmai cu realitate, atunci Putin ar deveni instantaneu  al treilea cel mai bogat om din lume.

 

 

.

One Response to Adevarul-Averea lui PUTIN. Cum şi-a construit liderul de la Kremlin un imperiu ilicit

  1. Pingback: Salariul lui Putin va fi aproape triplat printr-un decret emis de Kremlin | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.