Connect with us

ROMÂNIA

Băsescu: Ori renunţăm la mercantilismul din educaţie, ori vom avea generaţii sacrificate

Published

on

traian basescuPreşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România are obligaţia de a renunţa la mercantilismul din educaţie, el arătând că interesul “universitarilor parlamentari” este de a desfiinţa învăţământul profesional pentru ca universităţile “inventate” să aibă “materie primă plătitoare”, transmite Realitatea.net.

“Acum câţiva ani spuneam de fapt că nu avem meseriaşi, fie că vorbeam de mecanici, mecanici auto, tinichigii, ospătari. Poate nu a fost cel mai fericit mod de a o spune, dar e clar că o şansă pentru tineri este învăţământul profesional. E şansa de a-şi găsi un loc de muncă după şcoala profesională, care durează doi ani”, a spus Băsescu, potrivit sursei citate.

El a insistat asupra renunţării la mercantilismul din sistemul de educaţie din România.

“Ori înţelegem că avem obligaţia să renunţăm la mercantilismul din educaţie şi să dăm şanse copiilor, ori, dacă nu, vom avea generaţii sacrificate. Eu voi rămâne susţinător fără rezerve al consolidării învăţământului profesional în România”, a mai spus Băsescu.

Declaratiile presedintelui, redate de Administratia Prezidentiala:

Bună ziua. Vă rog să-mi permiteţi să încep prin a exprima condoleanţe familiei fostului premier Radu Vasile şi să exprim, în acelaşi timp, regretul meu profund pentru trecerea în nefiinţă a lui Radu Vasile. Nu pot să nu vă spun că a fost un prim-ministru într-o perioadă extrem de dificilă, într-o perioadă când ne puneam problema dacă România intră în încetare de plăţi sau nu şi, cu toate acestea, a găsit resurse şi inteligenţa să spună da unor programe care astăzi sunt implementate sau în curs de implementare. V-aş aduce aminte că o prioritate aprobată de Radu Vasile a fost reabilitarea drumurilor naţionale existente, iar astăzi, chiar dacă vrem toţi autostrăzi, toţi trebuie să ştim că fără aprobarea lui Radu Vasile drumurile naţionale ale României ar fi rămas cum au fost înainte de revoluţie. Şi astăzi se mai lucrează la implementarea în nordul ţării a programului aprobat de Radu Vasile şi finanţat de Banca Europeană de Investiţii. Tot datorită lui Radu Vasile, aprobării lui, avem astăzi cel mai mare terminal de containere din Marea Neagră, în portul Constanţa, pe finanţare japoneză. Sunt multe lucruri pe care aş putea să le spun despre Radu Vasile, om care a marcat epoca lui, dar şi ce a urmat după el prin curajul de a spune da unor miniştri care îi propuneau proiecte. Încă o dată, profund regret şi compasiune pentru trecerea în nefiinţă a lui Radu Vasile. A fost un prim-ministru bun, pe care România l-a avut într-o perioadă extrem de grea.

În ceea ce priveşte deplasarea de astăzi, mă deplasez la Berlin la invitaţia cancelarului Angela Merkel, invitaţie care a fost făcută tuturor membrilor Consiliului European, pentru conferinţa privind ocuparea tinerilor şi care are ca principal obiectiv transpunerea într-un program practic a deciziilor Consiliului European din 27 – 28 iunie, când una din temele prioritare a fost «Soluţii pentru diminuarea şomajului în rândul tinerilor». Obiectivul acestei conferinţe este să stabilească un set de acţiuni care să ducă la utilizarea eficientă a sumelor mari alocate de Consiliul European pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor. Unul dintre mesajele principale ale acestei conferinţe este legat de faptul că trebuie să tratăm problema lipsei de locuri de muncă pentru tineri, problema şomajului în rândul tinerilor la nivel european, simultan cu programele naţionale. Este evident că, datorită liberalizării pieţei forţei de muncă, o conotaţie europeană este absolut necesară şi corelarea politicilor între statele membre, în funcţie de realităţile din fiecare stat, este necesară. Aş reaminti că astăzi discutăm despre o alocare de şase miliarde de euro plus încă două miliarde foarte probabil aduse în acest program destinat combaterii şomajului în rândul tinerilor în perioada 2014 – 2015. Deci aceşti bani trebuie cheltuiţi în 2014 şi 2015, ceea ce înseamnă că statele membre trebuie să aibă programe pregătite şi aprobate de Comisia Europeană în aşa fel încât, de la 1 ianuarie, banii să poată fi utilizaţi. Este extrem de important din acest punct de vedere ca Guvernul României să aibă programele pregătite. Aş mai face menţiunea că, tot la ultimul consiliu, s-a stabilit obligaţia pentru Banca Europeană de Investiţii să finanţeze întreprinderi mici şi mijlocii tot în scopul creării de locuri de muncă, vizând în mod deosebit tinerii cetăţeni între 16 şi 24 de ani.

Aş reaminti sumele de care poate beneficia România pentru acest program. Prin bugetul 2014 – 2020, avem alocate 400 de milioane de euro, din care, în mod expres, rezervate tinerilor, 125 de milioane de euro, dar nimeni nu opreşte Guvernul să extindă programele pentru tineri la toată suma de 400 de milioane, în mod deosebit tineri în mediul rural. La aceste 400 de milioane se vor mai adăuga, prin acel plus 2 miliarde, la cele 6 deja alocate prin buget, încă 75 – 100 de milioane. Deci, România va beneficia în doi ani de aproape o jumătate de miliard destinat creării de locuri de muncă, dacă decide să utilizeze toată suma pentru tineri, toţi cei 400 de milioane. De asemenea, la aceste programe se adaugă programul Băncii Europene de Investiţii, lansat înainte de ultimul Consiliu, programul pentru locuri de muncă destinate tinerilor. Deci, sunt bani, problema este să fie programe şi voinţa de a genera programe de calitate care să îndrituiască Comisia Europeană să transfere banii către statele membre. La această conferinţă participă miniştii muncii, ei sunt deja acolo, au lucrările lor şi pregătesc un proiect de program la nivel european, pe care să îl andoseze şefii de stat şi de guvern în această după-amiază. Din punctul nostru de vedere, important este acest schimb de experienţă ce va rezulta din dezbateri, care sunt soluţiile statelor membre.

În ceea ce ne priveşte, vreau să plecăm de la realităţile noastre. Şomajul în rândul tinerilor reprezintă 23,8% din totalul şomerilor din România. Este situaţia de pe primul trimestru al acestui an. Este un şomaj care faţă de 2012 a crescut cu 1%, de la 22,7 la 23,8. Deci, tendinţa şomajului este să afecteze într-un procent tot mai mare tinerii. Al doilea lucru pe care trebuie să-l menţionez este că avem trei regiuni: Sud – Moldova, Centru şi Regiunea Sud – Est, în care şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 25%, iar programele vor trebui îndreptate în mod deosebit către zonele în care şomajul este în creştere sau a depăşit limita de 25%. În discuţiile pe care le vom avea, voi sublinia măsurile legislative care s-au luat în România pentru a stimula angajarea tinerilor în câmpul muncii. Şi dacă vă aduceţi aminte, în timpul guvernului Boc s-a dat legea uceniciei, un lucru foarte bun, care creează condiţii de pregătire pentru tinerii care nu sunt la şcoală, dar pot începe un proces de ucenicie. Aş spune că până în prezent acest program nu este de mare succes. Programul de succes este cel generat de Legea educaţiei, prin care s-a reintrodus învăţământului profesional, acel învăţământ în care după clasa a IX-a tinerii rămân într-un proces de învăţământ, dar şi într-un proces de producţie prin opţiunile voluntare ale firmelor. Vă pot spune că în anul şcolar 2012 – 2013 sunt 13.000 de tineri înscrişi la învăţământul profesional şi 1.500 de firme care beneficiază, pentru că aici este un sistem dual – Ministerul Educaţiei, pe de o parte, şi firmele, care privesc la perspectiva nevoii de forţă de muncă calificată şi acceptă aceşti tineri în producţie. Pentru anul 2013 – 2014 pentru învăţământul profesional sunt 20.000 de locuri şi aş vrea ca acest lucru să-l audă şi părinţii, şi tinerii. Sunt 20.000 de locuri şi 1.800 de firme care solicită să preia în învăţământ profesional tineri care au trecut de clasa a IX-a.

Dacă vă aduceţi aminte, acum câţiva ani spuneam de faptul că nu avem meseriaşi, fie că vorbim de mecanici, exemplificam eu mecanici auto, tinichigii sau ospătari. Poate n-a fost cel mai fericit mod de a o spune, dar este clar că o şansă importantă pentru tineri este învăţământul profesional. Este şansa de a-ţi găsi locul de muncă imediat ce ai terminat şcoala profesională, care durează doi ani. Deci, după ce termini clasa a IX-a, sunt clasele a X-a şi a XI-a, în care se fac circa 20% ore la şcoală şi 80% din orele din programa de învăţământ sunt în societatea comercială. Mi-ar plăcea să vedem cât mai mulţi tineri de clasa a X-a care optează pentru învăţământul profesional şi pe care să-i găsim activând în procesul de pregătire pe lângă Dacia Piteşti, pe lângă Ford Craiova, pe lângă Sidex Galaţi, pe lângă multe alte companii din România şi, de ce nu, în zona de învăţământ profesional agricol. Acest model nu este un model inventat de noi, este modelul german care a fost introdus în Legea educaţiei din România şi eu sper ca şi părinţii, şi copiii să înţeleagă că a avea o meserie, a şti să faci ceva este garanţia poate nu a prosperităţii, dar a unui trai decent. Ştiu că acest concept intră în coliziune puternică cu interesele universitarilor parlamentari. Atât în trecut, prin desfiinţarea şcolilor profesionale, cât şi astăzi se manifestă tendinţa de a desfiinţa acest învăţământ profesional pentru că multele universităţi inventate peste tot pe cuprinsul ţării trebuie să aibă materie primă plătitoare.

A venit momentul în care ori înţelegem că avem obligaţia să renunţăm la mercantilismul din educaţie şi să dăm şanse copiilor, ori, dacă nu, vom avea generaţii sacrificate. Iar eu voi rămâne un susţinător fără rezerve al consolidării învăţământului profesional în România, ca şansă, ca o garanţie pentru un tânăr că are o calificare şi un loc de muncă. Nimeni nu-l opreşte pe urmă să facă şi universitate, şi să-şi dea bacalaureatul, dar pentru familiile care constată că cea mai bună soluţie, din diverse motive, este ca la 16 – 17 ani copilul să aibă o calificare, o meserie şi un loc de muncă în întreprinderea în care şi-a făcut orele de calificare în meserie este esenţial pentru a da şanse mai mari tinerilor şi, în acelaşi timp, pentru a apropia sistemul de educaţie de nevoile reale ale economiei. Deci cam acestea sunt mesajele cu care eu merg la Berlin. În mod cert, doamna Câmpeanu, la întoarcere, va putea să vă dea mult mai multe detalii despre declaraţia pe care miniştrii muncii o pregătesc acum în vederea andosării ei în summitul de după-amiază cu şefii de stat şi de guvern. Vă mulţumesc mult! Vă doresc o zi bună!”

 

Sursa: Realitatea.net
Foto: preisdency.ro

ROMÂNIA

Premierul Nicolae Ciucă: România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de femei aflate în topul managementului companiilor

Published

on

© Guvernul României - Facebook

România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de femei aflate în topul managementului companiilor, a declarat, vineri, premierul Nicolae Ciucă, care a participat, la Cluj-Napoca, la conferinţa de lansare a iniţiativei „Women in Tech”, sub egida Innowave Summit, scrie Agerpres

Prim-ministrul a precizat că municipiul Cluj-Napoca poate deveni un model de bună practică la nivel naţional, având în vedere numărul doamnelor şi domnişoarelor implicate în proiecte de inovare, cercetare şi dezvoltare.

„Am constatat că există cu adevărat egalitate de gen. Am văzut foarte multe doamne şi domnişoare prezente, ceea ce înseamnă că noi nu trebuie să mai aducem argumente multe despre relevanţa pe care o aveţi în toate proiectele care sunt în derulare la Cluj. Doresc să subliniez nivelul dumneavoastră de ambiţie şi vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi, pentru că puteţi să deveniţi un model de bună practică pentru toate doamnele şi domnişoarele din ţară. România este pe primul loc în Europa la ceea ce înseamnă numărul de doamne şi domnişoare aflate în topul managementului companiilor”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Mai mult, premierul le-a încurajat pe femeile antreprenor să continue să dezvolte proiectele pe care le derulează.

„Faptul că vă implicaţi şi aveţi această participare consistentă în tot ceea ce şi-au propus autorităţile locale să realizeze în municipiul Cluj-Napoca, în judeţul Cluj, este pentru noi un motiv să ne bucurăm că există şanse, există speranţă şi vă încurajăm să creşteţi cât mai mult numărul de doamne şi domnişoare în toate aceste proiecte, pentru că perspectiva dumneavoastră cu certitudine este diferită de a bărbaţilor în anumite locuri, în altele este cât se poate de congruentă. Faptul că reuşiţi să puneţi în practică o serie întreagă de idei este doar în beneficiul dumneavoastră, al nostru, al autorităţilor locale, iar eu voi pleca de la Cluj însufleţit că există un model de bună practică pe care am să-l recomand”, a susţinut Nicolae Ciucă.

El a amintit că, în calitate de militar, a lucrat alături de doamne şi domnişoare, „care au avut curajul să se urce şi în carlinga unui avion, care au avut curajul să îşi asume să conducă şi un tanc şi un alt echipament tehnic de luptă, ceea ce înseamnă că am depăşit acele limite în care femeile puteau să facă doar anumite lucruri”.

„Iată că pot să facă mult mai mult decât atât”, a subliniat premierul.

Prim-ministrul a remarcat, totodată, activitatea administraţiei clujene, spunând că acolo unde sunt administraţii liberale lucrurile se mişcă altfel şi sunt orientate spre dezvoltare, spre inovare, spre cercetare, spre modernizare.

„Cred că asta trebuie să treacă dincolo de convingerea politică şi trebuie să se îndrepte către ceea ce trebuie să facem, astfel încât, la nivel naţional, să putem să folosim aceste modele şi să nu mai pierdem timpul să căutăm şi să descoperim, ci să luăm modelul, pachet aşa cum este el, şi să îl aplicăm şi în alte judeţe, în alte regiuni din ţară”, a conchis Nicolae Ciucă. 

Continue Reading

ROMÂNIA

Accederea României în programul Visa Waiver, discutată în trilaterala ambasadorului României la Washington cu ministrul de interne Lucian Bode și șeful Departamentului pentru Securitate Internă al SUA

Published

on

© Andrei Muraru/Facebook

Accederea României în programul Visa Waiver a fost discutată în trilaterala ambasadorului României la Washington cu ministrul de interne Lucian Bode și șeful Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, potrivit unei postări pe Facebook.

 

„M-am bucurat să îl revăd pe Secretarul Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, membru al Guvernului federal, Alejandro Majorkas, de data aceasta alături de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Având în vedere faptul că familia maternă a Secretarului Majorkas are origini românești, mama lui fiind născută în București, iar străbunicii în Suceava, întâlnirea a fost și un prilej pentru o incursiune emoționantă în istoricul familiei sale”, a scris Andrei Muraru, pe Facebook.

Diplomatul român a menționat că cei trei au discutat „în detaliu despre unul dintre țelurile României în relația bilaterală cu Statele Unite – accederea în programul Visa Waiver”. „Vom lucra împreună pentru a elimina această barieră și pentru a întări astfel relațiile economice, culturale și nu în ultimul rând sociale, între comunități”, a declarat Andrei Muraru, legat de acest subiect.

La rândul său, ministrul afacerilor interne Lucian Bode a transmis dorința autorităților române de a intensifica dialogul cu partea americană în acest dosar, astfel încât cetățenii români să poată călători cât mai curând fără vize în SUA.

„Din postura de aliat stabil și de încredere al SUA, sper să avem cât mai curând progrese concrete privind accederea României la Programul Visa Waiver. Omologul meu m-a asigurat de tot sprijinul său în acest sens”, a declarat demnitarul român, potrivit unui comunicat.

Lucian Bode a efectuat o vizită în SUA, în perioada 16-18 mai, cu prilejul  aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA, o bornă semnificativă a relațiilor bilaterale dintre cele două state.

În cadrul vizitei, ministrul afacerilor interne a avut întrevederi la Departamentul de Stat, Departamentul pentru Securitate Internă și Congresul SUA.

Discuțiile cu oficialii americani au vizat eforturile instituționale în acord cu recomandările Departamentului de Stat formulate în cadrul Raportului privind traficul de persoane (TiP Report), România dispunând de instrumentele necesare pentru un răspuns adecvat la provocările generate de acest tip de criminalitate, respectiv structuri, legislație, strategii și planuri de acțiune.

Întâlnirile au constituit, de asemenea, o excelentă oportunitate de reconfirmare a cooperării foarte bune dintre autoritățile române și agențiile de aplicare a legii din SUA în domeniul combaterii criminalității organizate, cu accent pe combaterea migrației ilegale și a criminalității cibernetice, precum și a intensificări schimbului de informații.

În cadrul întrevederilor cu membri ai Congresului SUA, Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a discutat provocările actualului context regional atât din perspectiva gestionării crizei umanitare generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cât și în plan securitar.

Continue Reading

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu, după întrevederea cu Antonio Costa: În guvernările colegilor social-democrați, Portugalia a fost un model de dezvoltare

Published

on

© Marcel Ciolacu / Facebook

Președintele Camerei Deputaților și președintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a primit joi, 19 mai, la Palatul Parlamentului, pe premierul Portugaliei, Antonio Costa. 

„Am avut plăcerea să îl primesc astăzi la Palatul Parlamentului pe premierul Portugaliei, Antonio Costa, un lider european care a demonstrat cum se guvernează pentru oameni și un prieten al României care nu a ezitat să ne ofere sprijin în contextul războiului din Ucraina”, a scris liderul PSD, pe Facebook.

 

Mai mult, Marcel Ciolacu a precizat că în guvernările social-democraților, Portugalia a fost „un model de dezvoltare, fiind printre primele state în implementarea planului de redresare”.

„De altfel, ei au primit la ultimele alegeri un sprijin covârșitor din partea cetățenilor pentru un nou mandat în fruntea guvernului”, a mai spus el.

De asemenea, cei doi au stabilit să intensifice cooperarea bilaterară „pentru a învăța unii de la alții și pentru a dezvolta componenta socială atât de necesară Uniunii Europene”.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA41 mins ago

Premierul Nicolae Ciucă: România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de femei aflate în topul managementului companiilor

MAREA BRITANIE44 mins ago

Alături de Ucraina: Cinci țări, între care SUA și Regatul Unit, sprijină acțiunea Kievului de a-i trage la răspundere pe cei responsabili pentru ”crimele de război comise în timpul invaziei ruse”

U.E.1 hour ago

Deputații din Polonia au ajuns la un compromis privind reforma justiției pentru a debloca fondurile prevăzute prin PNRR

ROMÂNIA2 hours ago

Accederea României în programul Visa Waiver, discutată în trilaterala ambasadorului României la Washington cu ministrul de interne Lucian Bode și șeful Departamentului pentru Securitate Internă al SUA

U.E.2 hours ago

Cancelarul german este în favoarea revizuirii tratatelor UE, dar atrage atenția cu privire la ”contemplarea chestiunilor instituționale”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Consiliul UE și PE au ajuns la un acord provizoriu cu privire la un ghișeu unic pentru vămi cu scopul de a facilita comerțul internațional și de a scurta timpul de vămuire

U.E.3 hours ago

Charles Michel, la Belgrad: Trebuie să accelerăm integrarea în UE și trebuie să creăm stimulente pentru reforme

ROMÂNIA3 hours ago

Marcel Ciolacu, după întrevederea cu Antonio Costa: În guvernările colegilor social-democrați, Portugalia a fost un model de dezvoltare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

REPowerEU: Gheorghe Falcă subliniază nevoia investițiilor pentru ca UE să devină independentă energetic de Rusia

COMUNICATE DE PRESĂ3 hours ago

Primul demers al comunității de afaceri din România pentru mediu: eMAG, GreenTech și Fundația Conservation Carpathia lansează Angajamentul pentru Mediu

U.E.20 hours ago

Viktor Orban consideră că ”anul 2024 va fi unul decisiv, al marelui test”: Conservatorii trebuie ”să recucerească instituțiile” din Bruxelles și Washington

NATO20 hours ago

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă salută prezența militarilor portughezi în România: Realitatea ne determină să consolidăm mai departe apărarea NATO în regiunea Mării Negre

Eugen Tomac1 day ago

Eugen Tomac, pledoarie pentru R. Moldova în Parlamentul European: Locul acesteia este în UE. Poporul său este unul european

ONU1 day ago

Bogdan Aurescu a propus, la ONU, realizarea unui coridor internațional de transport pentru facilitarea exporturilor de produse alimentare din Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Președinta Parlamentului European, mesaj către ”prietena” Maia Sandu: Republica Moldova își are locul în familia europeană. Nu putem să ne dezamăgim vecinii care privesc spre Europa

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Maia Sandu, discurs istoric de la pupitrul Parlamentului European: Crimeea este Ucraina, Donbas este Ucraina, Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

În aplauzele Parlamentului European, Maia Sandu a cerut o decizie politică pentru candidatura R. Moldova la UE: Este luminița de la capătul tunelului, farul care ne ghidează în această furtună cumplită

SUA2 days ago

Premierul Greciei, discurs istoric în Congresul SUA: Nu vom accepta încălcarea suveranității și a drepturilor noastre teritoriale. Ultimul lucru de care are NATO nevoie este o altă sursă de instabilitate pe aripa de sud-est a Alianței

NATO2 days ago

Finlanda și Suedia au depus oficial cererile de aderare la NATO, o schimbare majoră a arhitecturii de securitate în Europa după invazia Rusiei în Ucraina

U.E.3 days ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

Team2Share

Trending