Connect with us

Dacian Cioloș

Belarus: Dacian Cioloș, inițiatorul unei declarații comune prin care Parlamentul European îl desemnează pe Aleksandr Lukashenko „persona non grata” și solicită noi alegeri libere

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Într-o declarație comună inițiată de Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European (PE),  liderii politici din PPE, S&D, Verzi/ EFA și ECR își unesc forțele pentru a face apel la organizarea de noi alegeri libere în Belarus și condamnă puternic violența și tortura comise împotriva protestatarilor pașnici de regimul lui Aleksandr Lukashenko.

„Aplaudăm poporul belarus pentru curajul și determinarea lui și susținem cu tărie dorința de schimbare democratică și libertate. Alegerile prezidențiale din 9 august nu au fost nici libere, nici corecte, iar rapoartele credibile indică o victorie a Svetlanei Tikhanovskaya. Prin urmare, nu-l recunoaștem pe Alexander Lukashenko drept președintele reales al Belarusului și îl considerăm persona non grata în Uniunea Europeană. Ne alăturăm poporului belarus în cererea lor de alegeri noi și libere, sub supravegherea observatorilor independenți”, precizează liderii grupurilor politice din Parlamentul European. 

Citiți și Aleksandr Lukashenko anunță că nu vor avea loc noi alegeri prezidențiale în Belarus

Parlamentul European condamnă „cu tărie arestările și actele îngrozitoare de violență și tortură comise împotriva protestatarilor pașnici” și solicită „o investigație completă a acestor crime, care nu pot rămâne nepedepsite”. 

De la începutul protestelor ample, duminica trecută, două persoane au fost ucise și alte 6000 arestate în ciocnirile violente dintre forțele de ordine de la Minsk și manifestanți.

De asemenea, liderii politici din PE condamnă „cu fermitate suprimarea internetului și a mass-media, blocajele rutiere și intimidarea jurnaliștilor pentru a opri fluxul de informații despre situația din țară” și „solicită eliberarea imediată a tuturor celor reținuți în mod arbitrar și a deținuților politici care au fost reținuți înainte și în timpul campaniei electorale”.

Parlamentul salută decizia miniștrilor afacerilor externe ale UE „de a-i pune pe lista neagră pe toți cei responsabili de violență și alegerile prezidențiale false” și solicită ca lista de sancțiuni să fie întocmită „cât mai curând posibil, astfel încât persoanelor care au comis aceste infracțiuni să li se interzică vizitarea UE, iar activele lor să fie înghețate”.

Citiți și UE este pregătită să medieze între puterea de la Minsk, opoziție și societatea civilă pentru rezolvarea crizei politice

În plus, liderii grupurilor politice de la Bruxelles consideră că Uniunea Europeană „poate și trebuie să facă mai mult pentru a promova cauza democrației și a libertății în Belarus, inclusiv prin întărirea asistenței către societatea civilă din Belarus și încetarea imediată a oricărui sprijin financiar pentru guvern și proiectele controlate de stat”. În acest sens, ei sugerează  relansarea programelor de asistență UE specifice pentru a ajuta persoanele reprimate din Belarus și familiile acestora.

Totodată, PE consideră că UE ar trebui să pregătească o revizuire cuprinzătoare a politicii sale față de Belarus, ținând cont de diferite scenarii și evoluții din țară, care include, de asemenea, un rol substanțial crescut pentru UE din punct de vedere politic, tehnic și financiar.

Nu în ultimul rând, liderii de la Bruxelles solicită Federației Ruse „să se abțină de la orice ingerință, ascunsă sau fățișă, în Belarus, în urma alegerilor” și invită instituțiile UE și statele membre „să contracareze cu atenție orice acțiune rusească în acest sens”.

Amintim că, duminică, puterea de la Kremlin a transmis că este pregătită să acorde ajutor militar președintelui Aleksandr Lukashenko dacă va fi necesar, în baza unui pact militar colectiv. 

Îm acest context, liderii grupurilor politice din PE reiterează solicitarea lor către UE de a susține „o tranziție pașnică a puterii” și de a se implica „într-un dialog cu opoziția și cu societatea civilă din Belarus, în vederea lansării unui nou proces electoral, sub supravegherea unei noi Comisii electorale, un organism de încredere de toate părțile”.

„Belarusul are dreptul de a-și alege proprii reprezentanți politici”, se precizează în declarația comună. 

Citiți și Aleksandr Lukashenko este de acord să împartă puterea după ce rivala sa în alegeri s-a declarat pregătită să conducă Belarusul

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL EUROPEAN

Liderul Renew Europe Dacian Cioloș o felicită pe Kaja Kallas, prima femeie prim-ministru din istoria Estoniei: Să lucrăm împreună pentru o Europă puternică

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament)

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a felicitat-o duminică pe Kaja Kallas, fost europarlamentar și parte a familiei Renew Europe, care va deveni prima femeie prim-ministru din istoria Estoniei.

Kaja Kallas, în vârstă de 43 de ani, a fost desemnată săptămâna trecută să formeze un guvern în Estonia, în urma demisiei lui Juri Ratas, din aceeași familie politică.

“Felicitări și succes, Kaja Kallas, prima femeie prim-ministru din istoria Estoniei”, a scris Cioloș, pe Twitter, subliniind că aceasta este membru al Renew Europe.

“Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru o Estonie puternică în inima unei Uniuni Europene puternice”, a completat el.

Prin numirea sa în fruntea guvernului de la Tallinn, Estonia devine prima țară din lume care este condusă deopotrivă de un președinte femeie, Kersti Kaljulaid, și de un prim-ministru femeie.

Kaja Kallas este lider al Partidului Reformei din 2018 și fost deputat în Parlamentul European din 2014 până în 2018, fiind membru al grupului ALDE, acum Renew Europe.

Ea a fost anterior avocată, specializată în dreptul european și estonian în domeniul concurenței, și a fost membră a Parlamentului Estoniei.

Kaja Kallas își va reprezenta țara în Consiliul European, acolo unde Renew Europe este reprezentată de șapte șefi de stat sau de guvern, a doua cea mai mare pondere, după Partidul Popular European.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Proteste în Rusia. Dacian Cioloș le cere miniștrilor de externe din UE să adopte sancțiuni “care să țintească inima regimului autoritar al domnului Putin”

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a solicitat sâmbătă “un semnal clar” din partea miniștrilor de externe din țările UE privind instituirea unor sancțiuni împotriva Rusiei pe fondul arestării opozantului Aleksei Navalnîi, revenit în țara natală după otrăvirea sa cu agent chimic de tip Noviciok.

Poporul rus și-a exprimat puternic năzuința sa pentru libertate și democrație“, a scris Cioloș, pe Twitter, după ce peste 40.000 de cetățeni au protestat la Moscova la îndemnul lui Navalnîi și mai multe mii în restul țării, în timp ce 2.500 de manifestanți au fost arestați de autoritățile ruse.

În acest context, Cioloș a făcut un apel la miniștrii de externe europeni care se vor reuni luni.

Aștept un semnal clar din partea miniștrilor de externe UE privind sancțiuni care să țintească inima regimului autoritar al domnului Putin. Arestările abuzive trebuie să înceteze, iar domnul Navalnîi trebuie eliberat“, a spus liderul Renew Europe.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost arestat duminica trecută la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. Navalnîi a revenit de la Berlin, unde fusese internat din august pentru a fi tratat după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok, deşi ştia că ar putea fi arestat.

Occidentul și-a manifestat solidaritatea cu opozantul rus, a criticat deciziile autorităților de la Moscova de a-l reține pe Navalnîi, solicitând eliberarea imediată a acestuia. Atunci, Dacian Cioloș s-a numărat printre primii lideri europeni care au reacționat, condamnând “arestarea mișelească” a opozantului rus și solicitând o dezbatere de urgență în Parlamentul European pe acest subiect.

Pe cale de consecință, în urma dezbaterii, Parlamentul European a cerut “oprirea imediată” a finalizării gazoductului Nord Stream 2 și revizuirea relațiilor UE-Rusia în acest context.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș: Inaugurarea lui Joe Biden, o oportunitate pe care SUA și UE n-o pot rata. Să ne suflecăm mânecile și să construim o viziune comună față de rivalii sistemici – China și Rusia

Published

on

© Photo Collage

Inaugurarea noului președinte al SUA marchează un nou început pentru Statele Unite și pentru relația transatlantică pe care europenii și americanii nu-l pot rata, a declarat miercuri liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European cu privire la ceremonia de instalare a lui Joe Biden și situația politică din SUA după violențele de la Capitoliu.

“În numele Renew Europe, aș dori să-mi exprim cea mai profundă solidaritate față de poporul american și de congresistele și congresmanii americani pentru atacul revoltător asupra Capitolului. Deși șocante și în contrast extrem cu tradiția politică americană, aceste evenimente au rădăcini ușor de recunoscut – populismul, urmărirea intereselor individualiste în timp ce se află în funcții publice, polarizare extremă și, cu siguranță, minciuni mari alcătuite și propagate chiar din cel mai înalt birou al țării. Nici o democrație din lume nu este imună la aceste pericole. În Europa există numeroși politicieni care cochetează cu aceeași rețetă. Este de datoria noastră să ne păstrăm valorile, să le confruntăm și să numim minciuna „minciună”, a afirmat Cioloș, în cadrul dezbaterii la care au participat și președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Potrivit lui Dacian Cioloș, inagurarea celui de-al 46-lea președinte, Joe Biden, marchează un nou început pentru Statele Unite și pentru parteneriatul transatlantic.

Este o oportunitate pe care noi, europenii și americanii, nu o putem rata. Trebuie să ne suflecăm mânecile și să ne remodelăm parteneriatul de lungă durată. Să lăsăm în urmă tensiunile comerciale. Să construim o viziune comună cu privire la modul de a face față cu rivalii noștri sistemici – China și Rusia. Să ne intensificăm angajamentele de combatere a schimbărilor climatice și să discutăm cum să ne ocupăm de giganții digitali. Să identificăm cum să sprijinim țările din lume să iasă din pandemie și să revină pe o cale de creștere. Și, cel mai important, noi, europenii, ar trebui să profităm de propunerea domnului Biden de a construi o Alianță a țărilor democratice, care prețuiesc libertatea și respectă drepturile omului, astfel încât să putem demonstra lumii că democrațiile sunt rezistente și potrivite pentru provocările acestei secol“, a adăugat liderul Renew Europe.

Joe Biden este învestit miercuri în funcția de președinte al SUA. El va depune jurământul și va deveni cel de-al 46-lea președinte din istoria țării, tema ceremoniei sale de inaugurare fiind “America unită”

Joe Biden, fostul vicepreședinte al SUA și candidatul democrat la funcția de președinte al țării, a câștigat scrutinul prezidențial, învingându-l pe Donald Trump și devenind cel de-al 46-lea președinte din istoria Statelor Unite și cel de-al 14-lea fost vicepreședinte care preia funcția supremă în statul american. În egală măsură, Kamara Harris, partenerul politic al lui Biden, va deveni prima femeie vicepreședinte din istoria SUA.

Pregătindu-se pentru acest moment, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au avut marți o întâlnire de peste ore, discutând despre consolidarea legăturilor transatlantice și organizarea în același timp a unui summit al Alianței Nord-Atlantice și a unui Consiliu European extraordinar cu participarea președintelui SUA.

În decembrie trecut, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au subliniat, în cadrul concluziilor adoptate la Consiliul European, importanța unui parteneriat strategic transatlantic puternic și și-au afirmat deschiderea pentru a discuta prioritățile comune cu noul președinte al Statelor Unite.

Concluziile Consiliului European au urmat unei poziții comune a miniștrilor de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, care au reafirmat importanța strategică a parteneriatului Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii, subliniind că aceasta este “cea mai strânsă relație din lume, înrădăcinată în valori comune și interese comune, legături culturale și istorice, precum și în realitatea geopolitică.

Într-o convorbire telefonică avută în luna noiembrie a anului trecut, președintele ales al SUA Joe Biden le-a comunicat preşedintelui francez, Emmanuel Macron, și cancelarului german Angela Merkel că doreşte “revitalizarea relaţiilor bilaterale şi transatlantice, în special în cadrul NATO şi UE”, după ce aceste raporturi între aliații tradiționali au fost șubrezite de politica administrației Donald Trump și apetitul liderului american pentru coliziune cu UE și Germania.

Tot în luna noiembrie, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen, respectiv Charles Michel, au avut convorbiri telefonice cu președintele ales al SUA, Joe Biden, cei trei lideri convenind asupra necesității reconstruirii alianței dintre Europa și Statele Unite, în timp ce șeful Consiliului European l-a invitat pe viitorul lider de la Casa Albă să efectueze, în 2021, o vizită la Bruxelles pentru un summit cu cei 27 de șefi de state sau de guverne din UE.

 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Dragoș Pîslaru2 mins ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

CONSILIUL EUROPEAN58 mins ago

Președintele Consiliului European: Ultimii ani au afectat relația cu SUA. Donald Trump a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu Europa

U.E.1 hour ago

Germania este în favoarea restricțiilor asupra exporturilor de vaccinuri produse în UE: Nu este vorba de UE pe primul loc. Trebuie să ne asigurăm că există o distribuţie echitabilă

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Corina Crețu2 hours ago

Corina Crețu a pledat, în Parlamentul European, pentru durabilitatea investițiilor prin fondurile europene: Comisia Europeană ar trebui să asiste statele membre

COMUNICATE DE PRESĂ3 hours ago

Lansarea proiectului european Team2Share – Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations”

ENGLISH3 hours ago

Launch of the European Project Team2Share: Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations

U.E.3 hours ago

Giuseppe Conte a demisionat din fruntea guvernului italian

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană a lansat noul său angajament privind consumul verde, primele întreprinderi angajându-se să adopte măsuri concrete în vederea creșterii sustenabilității

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Ursula von der Leyen, mesaj în memoria victimelor Holocaustului: Avem datoria de a nu uita vreodată

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE6 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac7 days ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă1 month ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

Advertisement
Advertisement

Trending