Connect with us

ROMÂNIA

Bogdan Aurescu, în cadrul reuniunii OSCE: România condamnă ferm intenția Rusiei de anexare a celor patru regiuni ucrainene

Published

on

© Bogdan Aurescu/ Twitter

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, prin videoconferință, la reuniunea Consiliului Permanent al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în format consolidat, prin prezența oficialilor la nivel înalt din capitale.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, reuniunea a fost convocată de Polonia, în calitate de președinție în exercițiu a OSCE, în contextul organizării de către Federația Rusă a așa-ziselor ”referendumuri” în patru regiuni ucrainene ocupate de forțele ruse.

În discursul său, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat condamnarea în termenii cei mai fermi de către România a agresiunii neprovocate și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, subliniind caracterul inacceptabil al recentelor evoluții, prin organizarea unor așa-zise ”referendumuri” de către forțele ruse în teritoriile ocupate ilegal și aparținând Ucrainei.

De asemenea, ministrul Aurescu a menționat că desfășurarea acestora reprezintă o gravă încălcare a dreptului internațional și că, prin urmare, nu produc efecte juridice de niciun fel.

A precizat că astfel de acțiuni instigate, sprijinite și organizate de forțele de ocupație ruse reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum și o încercare a Rusiei de a-și legitima controlul militar abuziv asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran.

Totodată, oficialul român a punctat că, prin organizarea acestora, Federația Rusă a dat dovadă o dată în plus că nu respectă dreptul internațional, încălcând principiile fundamentale ale Cartei ONU și principiile comune care stau la baza OSCE.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a condamnat ferm intenția de semnare a așa-ziselor ”tratate” privind anexarea acestor teritorii în cursul zilei de mâine (n.r. vineri). 

Ministrul român al afacerilor externe a reiterat condamnarea fermă a amenințării Rusiei cu utilizarea armelor nucleare și a făcut apel la demilitarizarea zonei din jurul Centralei nucleare de la Zaporojie, și la evitarea creării unei noi situații de conflict prelungit în această regiune.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea aducerii în fața justiției a celor vinovați de gravele încălcări ale dreptului internațional în Ucraina.

În acest sens, a trecut în revistă seria de acțiuni recente inițiate de România, între care depunerea la 13 septembrie 2022 a Declarației de Intervenție în procedurile inițiate de Ucraina contra Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) și depunerea la 16 septembrie 2022 la Grefa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a cererii de intervenție a României în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federației Ruse.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Președintele Klaus Iohannis a vizitat Zona demilitarizată coreeană dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a vizitat luni Zona Demilitarizată dintre sudul și nordul peninsulei coreene, în contextul vizitei oficiale pe care o efectuează până miercuri în Coreea de Sud în scopul consolidării parteneriatului strategic dintre România și prima țară asiatică cu care Bucureștiul a încheiat un astfel de parteneriat.

“Astăzi am vizitat, de asemenea, zona demilitarizată”, a scris Iohannis, pe Twitter, precizând că i-a fost făcută o prezentare cu privire la provocările în materie de securitate către generalul american Paul LaCamera, comandantul Națiunilor Unite și al Forțelor SUA în Coreea de Sud.

Președintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația președintelui Yoon Suk Yeol, context în care cei doi șefi de stat vor adopta Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, Coreea de Sud fiind prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.

Intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre cele două state, trendul pozitiv al schimburilor comerciale bilaterale, precum și multitudinea domeniilor în care există potențial și interes reciproc de colaborare reprezintă principalele premise care fundamentează decizia de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România și Republica Coreea, cu prilejul vizitei oficiale la Seoul, prima la nivel de șef de stat din ultimii 16 ani. De altfel, cei doi lideri au avut o întrevedere bilaterală anul trecut, cu prilejul summitului NATO de la Vilnius, discuție ce a avut loc în contextul în care sud-coreenii au anunțat o finanțare de 75 de milioane de euro pentru reactoarele modulare din România.

În acest context, va fi adoptată la cel mai înalt nivel „Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”, un document care va stabili direcțiile principale de cooperare vizate de ambele părți pentru următorii 10 ani.

Marți, 23 aprilie 2024, președintele Klaus Iohannis va fi primit de Președintele Yoon Suk Yeol. Consultările politice dintre cei doi șefi de stat vor viza teme privind consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politico-diplomatică și în domeniul apărării, principalele provocări din plan regional și global, precum și impulsionarea ariilor sectoriale, cu accent pe intensificarea comerțului și a investițiilor în domeniul energiei verzi și nucleare, al noilor tehnologii, IT&C, al mediului și gestionării schimbărilor climatice, în cel al infrastructurii, al sănătății, al educației sau alte noi domenii. Va fi evidențiată și legătura specială pe care schimburile interumane și culturale, care se bucură de o creștere remarcabilă în ultimii ani, o reprezintă pentru cele două state.

În prezența celor doi lideri vor fi semnate o serie de documente relevante pentru consolidarea relației bilaterale, vizând: apărarea, energia nucleară, investițiile și comerțul exterior, cooperarea în situații de urgență și managementul dezastrelor, cooperarea în domeniile culturii, mass-media, tineretului și sportului.

Din delegația oficială care îl însoțește pe șeful statului la Seul fac parte și membri ai Guvernului României, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, ministrul energiei, Sebastian Burduja, și secretarul de stat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

În cadrul vizitei oficiale în Republica Coreea, președintele Iohannis va avea o întrevedere cu prim-ministrul Han Duck-soo, prilej pentru a puncta principalele obiective ale relației economice bilaterale și pentru a evalua rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industrială (Seoul, 25 martie 2024).

Miercuri, 24 aprilie 2024, șeful statului va vizita Complexul de producție Doosan Enerbility, Changwon (Busan), unde va avea o serie de discuții cu principalii factori de conducere referitoare la noile provocări și oportunități în domeniul energiei regenerabile și al reactoarelor modulare mici (SMR).

Cu prilejul vizitei oficiale în Republica Coreea, șeful statului va avea întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești și ai mediului de afaceri și va vizita expoziția de artă tradițională românească „Insight Romania”.

Continue Reading

ROMÂNIA

Bucharest Leaders’ Summit a oferit ICI București oportunitatea ”de a contribui la dezbaterile despre viitorul digital al României și despre rolul cercetării și inovării în progresul societății” românești

Published

on

© ICI București

Vineri, 19 aprilie 2024, și luni, 22 aprilie 2024, ICI București a participat la două sesiuni din cadrul Bucharest Leaders’ Summit, eveniment organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Media Group MediaUno și Institutul Național de Statistică.

Potrivit unui comunicat al institutului, subiectele abordate au fost ”Conectăm viitorul: Digitalizarea și securitatea cibernetică a României” și „Orizonturi noi: Catalizarea progresului prin cercetare și inovare”.

”Participarea noastră la Bucharest Leaders’ Summit reprezintă o oportunitate de a contribui la dezbaterile despre viitorul digital al României și despre rolul cercetării și inovării în progresul societății noastre. Ne-am bucurat să împărtășim perspective și să colaborăm cu alte entități din domeniul public și privat pentru a identifica soluții și strategii comune în aceste domenii vitale pentru dezvoltarea țării noastre”, a subliniat Adrian-Victor Vevera, directorul general al ICI București.

Tema sub care se desfășoară grupuri de lucru în perioada 3-26 aprilie este „Licence for a better world”, cu scopul de a redefini paradigmele de leadership și inovație globală.

”Bucharest Leaders’ Summit: Licence for a Better World” se angajează să acopere un spectru larg de subiecte, stimulând dezbateri de înalt nivel și explorând o varietate de domenii de interes național și global: de la securitate, diplomație, și relații internaționale, la energie, agricultură, digitalizare și securitate cibernetică, finanțe și bănci, educație, cercetare, inovare, sănătate, demografie, transport, construcții și până la egalitatea de gen.

Continue Reading

ROMÂNIA

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare deficit în 2023. Anul trecut, datoria publică a crescut la 48,8% din PIB

Published

on

© Calea Europeană / Zaim Diana

În 2023, în zona euro, ponderea deficitului guvernamental din PIB a scăzut de la 3,7% în 2022 la 3,6%, iar în UE a crescut de la 3,4% la 3,5%, relevă cele mai recente date publicate de Eurostat.

În zona euro, ponderea datoriei publice în PIB a scăzut de la 90,8% la sfârșitul anului 2022 la 88,6% la sfârșitul anului 2023, iar în UE de la 83,4% la 81,7%.

În 2023, toate statele membre, cu excepția Ciprului și Danemarcei (ambele +3,1%), a Irlandei (+1,7%) și a Portugaliei (+1,2%), au raportat un deficit. Cele mai mari deficite au fost înregistrate în Italia (-7,4%), Ungaria (-6,7%) și România (-6,6%). Unsprezece state membre au înregistrat deficite mai mari de 3% din PIB.

Referitor la țara noastră, deficitul guvernamental a crescut de la 88,6 miliarde de lei în 2022 (6,2%) la 106,5 miliarde de lei în 2023 (6,6%). Această dinamică se reflectă și în datoria guvernamentală, care s-a aflat și ea pe un tren ascendent, de la 47,5% din PIB în 2022 (665,4 miliarde de lei, valoare nominală), la 48,8% din PIB în 2023 (783,5 miliarde de lei, valoare nominală).

© Eurostat

La sfârșitul anului 2023, cele mai mici ponderi ale datoriei publice în PIB au fost înregistrate în Estonia (19,6%), Bulgaria (23,1%), Luxemburg (25,7%), Danemarca (29,3%), Suedia (31,2%) și Lituania (38,3%). Treisprezece state membre aveau o rată a datoriei publice mai mare de 60% din PIB, cele mai ridicate valori fiind înregistrate în Grecia (161,9%), Italia (137,3%), Franța (110,6%), Spania (107,7%) și Belgia (105,2%).

În 2023, cheltuielile publice din zona euro erau echivalente cu 50,0% din PIB, iar veniturile publice cu 46,4%. Cifrele pentru UE erau de 49,4% și, respectiv, 45,9%. Ratele veniturilor și cheltuielilor publice au scăzut atât în zona euro, cât și în UE, comparativ cu anul 2022.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL4 mins ago

Ucraina și SUA au demarat tratativele pentru un acord bilateral de securitate, anunță Zelenski după o convorbire telefonică cu Biden

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE23 mins ago

Comitetul pentru e-guvernare și reducerea birocrației (CERB) s-a reunit pentru a discuta recomandările unui nou raport OCDE

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Ucraina îi avertizează pe aliații din UE că „nu putem și nu trebuie să ne relaxăm” în ciuda pachetului substanțial de sprijin pentru securitate al SUA

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Președintele turc încearcă să reseteze relațiile cu Irakul printr-o rară vizită în această țară, în cadrul căreia ar urma să fie semnate mai multe memorandumuri de înțelegere

ROMÂNIA17 hours ago

Președintele Klaus Iohannis a vizitat Zona demilitarizată coreeană dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Euronews: “Strategul” Klaus Iohannis, între cei șapte lideri din Europa care ar putea fi următorul președinte al Comisiei Europene dacă Ursula von der Leyen nu primește susținere

U.E.17 hours ago

Raport: Europa se încălzește de două ori mai rapid decât celelalte continente, tendință care urgentează tranziția la neutralitate climatică

ROMÂNIA18 hours ago

Bucharest Leaders’ Summit a oferit ICI București oportunitatea ”de a contribui la dezbaterile despre viitorul digital al României și despre rolul cercetării și inovării în progresul societății” românești

ROMÂNIA18 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare deficit în 2023. Anul trecut, datoria publică a crescut la 48,8% din PIB

NATO19 hours ago

Președintele Andrzej Duda declară că Polonia este “pregătită să găzduiască arme nucleare” dacă NATO decide să consolideze securitatea flancului estic

U.E.19 hours ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA5 days ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA6 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA6 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ7 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ7 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

Trending