Connect with us

G7

Boris Johnson le-a cerut liderilor G7 să nu „abandoneze” Ucraina: Regatul Unit va continua să sprijine Kievul la fiecare pas

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Boris Johnson le-a cerut sâmbătă liderilor G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de invazie rusă, avertizând asupra oricărei „oboseli” în sprijinirea Kievului şi anunţând ajutor economic suplimentar, relatează presa internațională și Agerpres.

Guvernul Marii Britanii „este pregătit să ofere 525 de milioane de dolari” Ucrainei sub formă de garanţii pentru împrumuturi de la Banca Mondială, a indicat Downing Street într-un comunicat, în ajunul un summitului G7. 

Astfel, sprijinul financiar şi umanitar total al Londrei a ajuns la aproximativ 1,8 miliarde de dolari.

„Ucraina poate câştiga şi va câştiga, dar ea are nevoie de sprijinul nostru pentru a face acest lucru. Nu este momentul să abandonăm Ucraina. Regatul Unit va continua să sprijine Ucraina la fiecare pas, deoarece știm că securitatea lor este securitatea noastră, iar libertatea lor este libertatea noastră”, a insistat Boris Johnson.

Potrivit Downing Street, Boris Johnson intenţionează să profite de intervenţia de luni a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la summit pentru a „încuraja toate ţările G7 să sprijine Ucraina pe termen lung”.

„Fără sprijin internațional, guvernul ucrainean ar fi forțat să urmeze căi care îi compromit stabilitatea macroeconomică și securitatea economică pe termen lung. Astfel de politici ar duce direct la inflație în masă și la o catastrofă umanitară în țară”, a subliniat Boris Johnson.

Anterior acestui moment, premierul britanic și-a exprimat îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă, spunând că urmările economice ale războiului creează o presiune asupra Kievului.

Reuniunea la nivel înalt a G7 reprezintă o oportunitate de a transmite un semnal puternic de unitate în aceste vremuri dificile, solidaritatea și cooperarea strânsă fiind necesare pentru a atenua impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. 

Cele șapte sesiuni de lucru ale summitului se vor axa pe diverse subiecte: economia globală, parteneriatele pentru țările în curs de dezvoltare, politica externă și de securitate, durabilitatea, securitatea alimentară, multilateralismul și transformarea digitală.

G7

Liderii G7 reafirmă sprijinul față de securitatea Israelului în urma atacului ”direct și fără precedent al Iranului”: Cerem Teheranului și reprezentanților săi să înceteze

Published

on

© The White House/ Facebook

Liderii G7, reuniți în sesiune de urgență, au condamnat ”fără echivoc”, ”în cei mai fermi termeni”, atacul ”direct și fără precedent al Iranului asupra Israelului”.

”Ne exprimăm solidaritatea și sprijinul deplin față de Israel și poporul său și ne reafirmăm angajamentul față de securitatea acestuia”, au dat asigurări liderii celor mai industrializate şapte state în cadrul unui summit organizat prin videoconferință de către președinția italiană a acestui format, conform unui comunicat publicat de Casa Albă. 

Aceștia au criticat Iranul care, ”prin acțiunile sale, a făcut un pas în plus spre destabilizarea regiunii și riscă să provoace o escaladare regională incontrolabilă”.

”Acest lucru trebuie să fie evitat. Vom continua să depunem eforturi pentru a stabiliza situația și a evita o nouă escaladare. În acest spirit, cerem Iranului și reprezentanților săi să înceteze atacurile și suntem pregătiți să luăm măsuri suplimentare acum și ca răspuns la alte inițiative destabilizatoare”, solicită oficialii.

Aceștia dau asigurări că ”îl vor consolida cooperarea pentru a pune capăt crizei din Gaza, inclusiv prin continuarea eforturilor în vederea unei încetări imediate și durabile a focului și a eliberării ostaticilor de către Hamas, precum și prin furnizarea unei asistențe umanitare sporite palestinienilor aflați în dificultate”.

Sâmbătă, Iranul a pus în practică amenințarea de a riposta la atacul letal asupra consulatului său din Siria cu un atac aerian de amploare împotriva Israelului.

Sâmbătă, Iranul a pus în practică amenințarea de a riposta la atacul letal asupra consulatului său din Siria cu un atac aerian de amploare împotriva Israelului.

Conform Politico Europe, atacul aerian al Iranului a fost aproape în întregime contracarat de sistemele de apărare aeriană ale Israelului, care au fost sprijinite de colaborarea acestuia cu aliații săi, SUA, Marea Britanie și Franța. Iordania a interceptat, de asemenea, drone și rachete care au intrat în spațiul său aerian , potrivit Reuters.

Atacurile cu drone și rachete, lansate din Iran, Irak și Yemen, ar putea genera o escaladare majoră a luptelor în Orientul Mijlociu, pe fondul războiului actual dintre Israel și Hamas, în vreme ce unii oficiali americani au considerat că atacul a fost o modalitate prin care Iranul a salvat aparențele și că Teheranul nu a dorit o escaladare.

Continue Reading

G7

UE condamnă ferm atacul Iranului asupra Israelului și cere evitarea escaladării situației în regiune. Liderii G7 se reunesc prin videoconferință

Published

on

© European Union 2023

Uniunea Europeană, prin vocea președinților instituțiilor europene, a condamnat ferm atacul Iranului asupra Israelului și au lansat un apel la evitarea unei noi escaladări a situației în regiune.

”Condamn cu fermitate atacul lansat de Iran asupra Israelului. Trebuie făcut tot posibilul pentru a preveni o nouă escaladare în regiune. Trebuie evitată o nouă vărsare de sânge. Vom continua să urmărim îndeaproape situația împreună cu partenerii noștri”, a precizat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat ”cu fermitate atacul flagrant și nejustificat al Iranului asupra Israelului”.

”Solicit Iranului și reprezentanților săi să înceteze imediat aceste atacuri. Toți actorii trebuie acum să se abțină de la o nouă escaladare și să lucreze pentru a restabili stabilitatea în regiune”, a menționat aceasta pe aceeași rețea de socializare.

Un mesaj a venit și din partea președintei Parlamentului European, Roberta Metsola.

”Atacurile cu drone și rachete fără precedent ale Iranului asupra Israelului reprezintă o escaladare semnificativă. Riscă să provoace mai mult haos în Orientul Mijlociu. UE condamnă atacul în cei mai duri termeni posibili și va continua să depună eforturi pentru dezescaladare și pentru a împiedica o spirală a văsării de sânge”, a precizat Metsola.

Reacții au venit și din partea cancelarului german Olaf Scholz, premierul britanic Rishi Sunak, premierului italian Giorgia Meloni, președintelui francez Emmanuel Macron, premierul canadian Justin Trudeau, membri ai G7 care urmează să se reunească astăzi, în urma unei solicitări formulate de președintele american Joe Biden, care a reacționat, de asemenea, în aceeași cheie.

”Atacul pe care Iranul l-a lansat asupra teritoriului israelian este nejustificat și profund iresponsabil. Iran riscă o nouă escaladare în regiune. Germania este alături de Israel și vom discuția despre situație din regiune cu aliații noștri”, a dat asigurări Olaf Scholz.

”Iran a demonstrat încă o dată că intenționează să semene haos în propria curte. Marea Britanie va continua să susțină securitatea Israelului și a tuturor partenerilor noștri regionali, inclusiv a Iordaniei și Irakului. Alături de aliații noștri, lucrăm de urgență pentru a stabiliza situația și a preveni o nouă escaladare. Nimeni nu dorește să vadă mai multă vărsare de sânge”, a precizat premierul Rishi Sunak într-un mesaj publicat pe platforma X.

Omologul canadian a evaluat că ”ultimele acțiuni ale regimului iranian vor destabiliza  și mai mult regiunea și vor face mai dificilă o pace durabilă”.

”Aceste atacuri demonstrează încă o dată disprețul regimului iranian față de pacea și stabilitatea din regiune. Susținem dreptul Israelului de a se apăra și de a-și apăra poporul de aceste atacuri”, a continuat el mesajul publicat pe aceeași rețea de socializare.

În cele din urmă, președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat ”solidaritatea cu poporul israelian și angajamentul Franței față de securitatea Israelului, a partenerilor noștri și a stabilității regionale”.

”Condamn în cei mai fermi termeni atacul fără precedent lansat de Iran împotriva Israelului, care amenință să destabilizeze regiunea. Franța colaborează cu partenerii săi pentru a detensiona situația și face apel la reținere”, a continuat liderul francez.

”Guvernul italian reiterează condamnarea atacurilor iraniene asupra Israelului. Preşedinţia italiană a G7 a convocat astăzi, la începutul după-amiezii, o videoconferinţă la nivel de lideri. Ne exprimăm preocupările puternice cu privire la o nouă escaladare în regiune și vom continua să depunem eforturi pentru a o evita”, a transmis Giorgia Meloni, a cărei țară deține președinția rotativă a G7.

Sâmbătă, Iranul și-a pus în practică amenințarea de a riposta la atacul letal asupra consulatului său din Siria cu un atac aerian de amploare împotriva Israelului, informează Politico Europe.

Pentru a se apăra, Israelul a pus în funcțiune Iron Dome, un sistem de apărare antiaeriană dat în folosință în 2011 care, potrivit dezvoltatorilor săi, a reușit să intercepteze peste 90% din rachetele care se apropiau. Sistemul, fabricat în comun de RTX și Rafael Advanced Defense Systems, detectează un atac care se apropie și poate lansa o contra-rachetă Tamir pentru a intercepta un atac.

Atacurile cu drone și rachete, lansate din Iran, din Irak și din Yemen, ar putea genera o escaladare majoră a luptelor în Orientul Mijlociu, pe fondul războiului actual dintre Israel și Hamas.

Continue Reading

G7

Miniștrii sănătății din G7 s-au angajat să încheie cu succes negocierile în curs privind normele globale referitoare la pandemie

Published

on

© Health Service Executive, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Miniștrii sănătății din G7 și-au exprimat ieri sprijinul ferm pentru încheierea cu succes a negocierilor privind Acordul privind pandemia și amendamentele la Regulamentul sanitar internațional (RSI) în cadrul celei de-a 77-a Adunări Mondiale a Sănătății, care va avea loc în luna mai a acestui an. Aceștia s-au angajat să continue să colaboreze cu toate țările și părțile interesate pentru a adopta norme eficace și aplicabile care pot salva vieți și pot spori echitatea la nivel mondial, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Negocierile pentru noile norme privind pandemiile reprezintă o ocazie unică pentru toate țările de a se reuni și de a adopta noi norme internaționale pentru a preveni, a se pregăti și a răspunde mai bine la viitoarele pandemii. Salut sprijinul ferm al G7 la nivel ministerial în domeniul sănătății pentru acest proces. Fiind un efort comun al fiecărei națiuni, aceasta este cea mai bună modalitate de a rupe ciclul de panică și neglijare, de a consolida arhitectura globală a sănătății și de a spori echitatea. UE va continua să întreprindă acțiuni concrete și imediate pentru a umple golurile lăsate la vedere de pandemia COVID-19 și pentru a restabili încrederea. Solidaritatea și parteneriatul ne vor ajuta să atingem obiectivele convenite la nivel mondial în cadrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, astfel cum se prevede în Strategia UE în domeniul sănătății globale”, a declarat comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Miniștrii au subliniat importanța Acordului privind pandemia și a normelor internaționale revizuite pentru a aborda lecțiile învățate în urma pandemiei COVID-19 și pentru a remedia lacunele actuale pe parcursul întregului ciclu, de la prevenire, pregătire și răspuns la urgențele sanitare. Dacă nu se abordează această problemă, lumea nu va fi pregătită pentru următoarea pandemie. UE depune eforturi importante pentru a realiza convergența necesară. Sprijinul OMS și expertiza părților interesate din sectorul public și privat sunt esențiale pentru a realiza această convergență și pentru a elabora norme eficiente care să poată fi puse în aplicare în practică, salvând milioane de vieți.

Încrederea între parteneri se reconstruiește cel mai bine prin solidaritate și acțiuni concrete, iar UE și-a respectat angajamentele. În această privință, membrii G7 au salutat contribuția importantă a Fondului împotriva pandemiilor, în cadrul căruia Uniunea Europeană și statele sale membre au fost principalul contribuabil, încurajând în același timp noi donatori și subliniind importanța responsabilității. Declarația a evidențiat, de asemenea, diferitele eforturi pe care membrii G7 le-au întreprins în ultimii ani și s-au angajat în continuare să sprijine diversificarea regională a producției de contramăsuri medicale, prin acțiuni precum inițiativa Team Europe, în valoare de 1,3 miliarde de euro, privind producția și accesul la vaccinuri, medicamente și tehnologii medicale pentru Africa, în Africa. Această inițiativă utilizează pe deplin transferul voluntar de tehnologie, dând partenerilor noștri posibilitatea de a contribui la reducerea decalajelor de echitate.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ46 mins ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 hour ago

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

ROMÂNIA3 hours ago

Nicolae Ciucă: Reconfirmarea ratingului suveran al României cu perspectivă stabilă, o dovadă că măsurile de la guvernare sunt corecte

ROMÂNIA3 hours ago

Alte trei aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze se alătură Centrului european de instruire din România

ROMÂNIA4 hours ago

Gala AOR. Președintele Curții de Conturi, recunoscător pentru ”parteneriatul solid și constructiv” pe care îl are cu Asociația Orașelor din România: Să continuăm colaborarea pentru a răspunde provocărilor urbane

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu, vizită de lucru în Qatar: Avem în vedere atragerea de investiții în valoare de 15 miliarde de euro

ROMÂNIA5 hours ago

Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European. Liderii din UE vor dezbate pe larg noul Pact european privind competitivitatea

ROMÂNIA5 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

SUA5 hours ago

Blinken îi asigură pe aliații de la Marea Neagră că pot conta pe sprijinul SUA pentru consolidarea securității și prosperității în regiune

ROMÂNIA DIGITALĂ46 mins ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

Trending