Capacitățile de apărare pe care le avem nu corespund cu cele necesare pentru amenințările cu care ne confruntăm, avertizează șeful diplomației europene, Înaltul Reprezentant Josep Borrell, îndemnând statele membre să cheltuie mai mult la comun pentru consolidarea apărării UE.
„Asaltul nemilos al Rusiei asupra Ucrainei a readus războiul pe teritoriul european. Prin numărul de mijloace militare implicate în război, prin costurile umane și prin consecințele globale, acesta reprezintă o schimbare tectonică a peisajului de securitate european. Noul mediu de securitate demonstrează că UE trebuie să își asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate. Capacitățile de apărare pe care le avem nu corespund cu cele necesare pentru amenințările cu care ne confruntăm. Trebuie să cheltuim împreună, mai mult și mai bine”, subliniază Josep Borrel, într-un articol de opinie.
În acest sens, Înaltul Reprezentant precizează că „avem nevoie de forțe armate europene moderne și interoperabile, care să vizeze partea superioară a domeniului de acțiune și, de asemenea, să depunem eforturi pentru a mări capabilitățile și efectivele” care au fost epuizate în cadrul efortului de asistență pentru apărare acordat Ucrainei. „Totuși, aceste lipsuri se adaugă celor moștenite în urma reducerilor bugetare și a investițiilor insuficiente din trecut”, mai spune oficialul european.
Comisia Europeană și șeful diplomației UE au prezentat, săptămâna trecută, într-o comunicare comună, o analiză a lacunelor în materie de investiții în domeniul apărării, propunând măsuri și acțiuni suplimentare necesare pentru consolidarea bazei industriale și tehnologice europene în domeniul apărării.
„A sosit momentul să promovăm apărarea europeană. Trebuie să consolidăm baza industrială de apărare europeană și să fim operaționali cu capacitățile militare necesare. Pentru a putea să ne creștem capacitatea militară de a ne apăra, pentru a face NATO mai puternică și pentru a ne sprijini mai bine partenerii ori de câte ori este nevoie”, subliniază Josep Borrell.
Lacunele de investiții în domeniul apărării
Luând în considerare analiza decalajelor de investiții efectuată de Agenția Europeană de Apărare (EDA), Comisia și Înaltul Reprezentant examinează trei tipuri principale de decalaje: cheltuielile de apărare, decalajele industriale de apărare și decalajele de capacitate de apărare.
- Cheltuieli pentru apărare: ca urmare directă a invaziei rusești în Ucraina, statele membre au anunțat deja creșteri ale bugetelor lor de apărare de aproape 200 de miliarde de euro în plus în următorii ani. Deși aceste creșteri sunt esențiale, ele vin după ani de reduceri substanțiale și investiții insuficiente. Din 1999 până în 2021, cheltuielile combinate ale UE în domeniul apărării au crescut cu 20%, față de 66% în SUA, 292% în Rusia și 592% în China. Fără o abordare coordonată, creșterea cheltuielilor riscă să ducă la o mai mare fragmentare și să anuleze progresele înregistrate până acum.
- Lacunele industriale în domeniul apărării: în ciuda competitivității generale a sectorului, există dificultăți și lacune. Deoarece cererea este fragmentată, industria rămâne, de asemenea, structurată în funcție de frontierele naționale, în special în afara sectoarelor aeronautic și de rachete. Există, de asemenea, dependențe pentru anumite echipamente-cheie de apărare pentru care baza industrială și tehnologică europeană de apărare nu oferă soluții autohtone.
- Lacunele de capacitate: au fost evidențiate trei priorități urgente: refacerea stocurilor, înlocuirea sistemelor moștenite din epoca sovietică și consolidarea sistemelor de apărare antiaeriană și antirachetă. Dincolo de aceste lacune urgente în materie de capacități, comunicarea comună propune să se lucreze la o serie de capacități strategice specifice pe termen mediu și lung în domeniile apărării aeriene, terestre, maritime, spațiale și cibernetice.
Măsuri de remediere a acestor lacune
Pentru a sprijini eliminarea decalajelor, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au stabilit un set de măsuri foarte concrete menite să consolideze cererea europeană în domeniul apărării prin achiziții publice comune și să consolideze oferta prin măsuri care vizează sprijinirea capacităților de producție industrială.
Pe termen imediat, Comisia și Înaltul Reprezentant vor înființa rapid un grup operativ comun pentru achiziții publice în domeniul apărării, care să colaboreze cu statele membre pentru a sprijini coordonarea și pentru a elimina conflictele legate de necesitățile lor de achiziții publice pe termen foarte scurt pentru a face față noii situații de securitate. Grupul operativ se va coordona, de asemenea, cu celula de schimb de informații înființată în cadrul SEAE/Statul Major al UE pentru a facilita coordonarea asistenței militare pentru Ucraina.
De asemenea, se va propune un instrument al UE pe termen scurt pentru consolidarea capacităților industriale în domeniul apărării prin achiziții publice comune, pentru a sprijini statele membre în vederea acoperirii celor mai urgente și mai critice lacune în mod colaborativ, pe baza activității grupului operativ. În acest sens, Comisia este pregătită să aloce 500 de milioane de euro din bugetul UE pe o perioadă de doi ani pentru a stimula statele membre să abordeze aceste nevoi într-un mod colaborativ.
În cele din urmă, o cooperare europeană consolidată în domeniul apărării necesită, de asemenea, un plan de acțiune solid pentru consolidarea capacității industriale europene de apărare. În acest scop, Comisia Europeană se va coordona și va colabora cu EDA și Banca Europeană de Investiții, pentru a vedea dacă aceasta din urmă își va consolida sprijinul acordat industriei europene de apărare și achizițiilor publice comune.