Brexit: Marea Britanie și UE, prinse într-o dispută a declarațiilor. Șeful diplomației de la Londra avertizează că ”politeţea britanică nu trebuie luată drept slăbiciune”

Ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană ar trebui să renunţe la respingerea categorică a propunerilor Londrei în negocierile cu privire la Brexit, întrucât a crede că aceasta va capitula înseamnă a-i judeca greşit pe britanici, transmit Politico Europe și Reuters.

Foto: NHS Confederation/Flickr

Jeremy Hunt, care la referendumul din 2016 a votat pentru rămânerea ţării în UE, a afirmat că britanicii sunt tot mai înclinaţi să iasă din Uniune fără un acord, scrie Agerpres.

„Dacă opinia UE este aceea că, prin simpla respingere a oricărei propuneri făcute de Marea Britanie, noi vom capitula în cele din urmă şi vom sfârşi fie printr-o opţiune de tipul Norvegiei, fie prin rămânerea în UE, dacă aceasta este părerea lor, atunci au judecat profund greşit poporul britanic”, a declarat Hunt la postul de radio BBC, avertizând că „politeţea britanică nu trebuie luată drept slăbiciune”.

La summitul european informal desfăşurat miercuri şi joi la Salzburg, liderii europeni au respins propunerile Londrei cuprinse în „Planul de la Chequers” şi i-au cerut premierului britanic să înainteze noi propuneri privind chestiunea frontierei irlandeze și cea a relației economice.

Joi, cei 27 de şefi de stat şi de guvern din UE, reuniţi la Salzburg, au lansat un apel prim-ministrului Theresa May să îşi revadă propunerile pentru a finaliza negocierile asupra Brexitului.

Vineri, premierul Theresa May a cerut Uniunii Europene să vină cu o alternativă la propunerile Londrei privind Brexitul, pentru a se putea ieşi din impasul în care au ajuns negocierile. În replică, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că “rămâne convins că un compromis bun pentru toţi privind ieşirea Marii Britanii este în continuare posibil”, dar a precizat că poziţia Marii Britanii prezentată în cursul reuniunii de la Salzburg a fost surprinzător de dură şi fără compromisuri.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.