Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a calificat pe David Cameron, ”unul dintre cei mai mari distrugători ai timpurilor moderne” și a spus că fostul premier al Regatului Unit i-a interzic Comisiei Europene să joace un rol în campania pentru referendumul privind Brexit-ul, informează Politico Europe.
”Acum știm ce nu vrea Parlamentul britanic, dar nu am reușit încă să aflăm ce dorește. În comparație cu Parlamentul britanic, Sfinxul este o carte deschisă”, a spus Juncker.
”Ni s-a interzis să participăm sub orice formă în campania domnului Cameron privind referendumul, unul dintre cei mai mari distrugători ai timpurilor moderne. Pentru că Comisia Europeană este mai puțin populară în Regatul Unit decât în alte state membre ale Uniunii Europene” a completat înaltul oficial european.
”Dacă am fi putut participa la această campanie, am fi putut adresa și răspunde la întrebări care sunt puse doar acum”, a mai adăugat Juncker.
Afirmațiile acide la adresa celui care în 2015 invoca în campania electorală organizarea unui referendum privind apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană vin pe fondul unor eforturilor lderilor europeni de a identifica modalități menite să protejeze UE de impactul unui posibil Brexit fără acord.
În acest sens, cancelarul german Angela Merkel va fi prezentă joi la Dublin, în vreme ce premierul Leo Varadkar se întâlnește mâine la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron.
Se așteaptă ca ambele întrevederi să se concentreze pe ceea ce ar trebui să facă Uniunea Europeană în legătură cu granița inter-irlandeză în cazul în care Regatul Unit nu va ratifica acordul convenit de guvernul May cu negocitatorii de la Bruxelles, sau în cazul în care o prelungire a articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene ar putea fi acceptată fără condiția ca Regatul Unit să organizeze alegeri europene, programate pentru luna mai.
Vineri, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat la scurt timp după ce Parlamentul britanic a respins pentru a treia oară Acordul de Retragere a Regatului Unit din UE, convocarea unui Consiliu European de urgență pentru data de 10 aprilie.
Deputații au respins pentru a treia oară acordul Brexit, cu 344 de voturi pentru și 286 de voturi împotrivă, în pofida apelului făcut de Theresa May care a promis că va demisiona din funcție pentru următoarea etapă a Brexit-ului în cazul în care parlamentarii vor adopta acordul.
După anunţarea rezultatului votului, premierul britanic Theresa May şi-a exprimat profundul regret că acordul convenit cu Bruxelles-ul a eşuat.
Theresa May, care ar putea încerca în această săptămâna pentru a patra oară, să câștige sprijinul Camerei Comunelor pentru acordul privind Brexit-ul, intenționează să convoace alegeri anticipate pentru a debloca impasul în care au ajus discuțiile referitoare la retragerea Regatului Unit din UE. Cabinetul său este divizat: pe de o parte unii miniștrii militează pentru un Brexit dur pe 12 aprilie, pe de altă parte alți miniștri amenință că își vor da demisia dacă un o ieșire dezordonată din comunitatea europeană va deveni politica sa.
Discuțiile pe care cancelarul german le va avea cu premierul irlandez vin pe fondul temerilor pe care Angela Merkel le are cu privire la pregătirea insuficientă din partea Dublinului privind protejarea graniței inter-irlandeze – noua frontieră a Uniunii Europene după Brexit – în cazul în care nu va fi agreată nicio înțelegere.
În cadrul reuniunii de vară a Consiliului European din 21-22 martie, care a avut loc acum 10 zile, Merkel l-a mustrat pe Varadkar pentru lipsa unui plan, au declarat oficialii.
Cancelarul german se pare că și-a schimbat poziția față de problema Brexit-ului. Dacă acum doi ani, când au fost demarate discuțiile Merkel a încercat să nu se implice, acum cancelarul german a devenit din ce în ce mai activ, în contextul iminenței unui Brexit fără acord.
Evidețiind frustrarea ce domină atmosfera politică din Berlin cu privire la acest dosar, ministrul german pentru Afaceri Europene, Michael Roth a acuzat că ”90%” dintre membrii Cabinetului May nu au nicio ”idee despre modul în care muncitorii gândesc, trăiesc, mucesc sau se comportă”, deoarece ”s-au născut cu linguri de argint în gură, au mers la școli private și universități de elită”.
Politicienii britanici născuți cu ”linguri de argint în gură, care s-au dus la școli private și universități de elită” sunt responsabili de actualul impas din Parlament, dar este puțin probabil ca aceștia să sufere consecințele directe ale acțiunilor lor, a declarat oficialul german în cadrul unei conferințe de presă a Partidului Social Democrat (SPD) din Germania, desfășurată duminică.
Poziția Berlinului s-ar putea dovedi a fi crucială dacă Regatul Unit solicită o nouă extindere. Germania este una dintre țările care doresc să ofere Londrei timp, o idee pe care președintele francez Emmanuel Macron o respinge.