Connect with us

MAREA BRITANIE

BREXIT: Un raport al Parlamentului de la Londra arată că Regatul Unit nu este pregătit pentru eșecul discuțiilor cu UE privind viitoarele relații

Published

on

© Biroul Parlamentului European în România

Regatul Unit nu este pregătit pentru un scenariu în care discuțiile comerciale cu UE eșuează, au declarat parlamentarii britanici într-un raport publicat sâmbătă, transmite AFP, preluat de Agerpres

Descriind limitările legate de „pregătirea generală” a Marii Britanii, raportul Comisiei speciale pentru Brexit din Camera Comunelor a declarat că este „critic” ca guvernul să aibă „planuri de urgență solide în vigoare pentru a face față oricărei perturbări” atunci când perioada de tranziție se încheie la decembrie 31.

„Cu doar șapte zile lucrătoare până la sfârșitul perioadei de tranziție, persistă preocupări semnificative. Guvernul încă nu poate oferi întreprinderilor, comercianților și cetățenilor certitudine cu privire la ceea ce se va întâmpla în toate domeniile afectate de negocieri”, a declarat parlamentarul Hilary Benn, membru al partidului de opoziție laburist, care prezidează Comisia.

Parlamentarii britanici au avertizat, de asemenea, că infrastructura trebuie să fie pusă în aplicare rapid pentru a se asigura că bunurile care sosesc din UE pot fi controlate în mod eficient în primele șase luni ale anului viitor, invocând o îngrijorare deosebită față de o potențială penurie de funcționari vamali bine instruiți în domeniu. De asemenea, documentul notează că firmelor le mai rămâne foarte puţin timp pentru a se pregăti în utilizarea sistemului informatic de declaraţii vamale, comisia insistând pe necesitatea unui personal instruit în domeniu şi suficient numeric.

„Companiile care exportă în Uniunea Europeană se vor confrunta cu mai multă birocraţie, formulare cu care nu sunt obişnuite şi costuri suplimentare începând de la 1 ianuarie indiferent ce se întâmplă’, fie că un acord de liber schimb va fi încheiat sau nu, a avertizat Hilary Benn.

Chiar dacă „au fost realizate progrese”, în raport se afirmă că trebuie puse în aplicare dispoziții care să asigure că frontiera Regatului Unit este „securizată și sigură”, în timp ce miniștrii trebuie să monitorizeze cu atenție eficacitatea mijloacelor alternative de partajare a informațiilor pentru aplicarea legii, relatează The Guardian. De asemenea, Comisia a avertizat că granițele nu trebuie compromise dacă nu există un acord privind cooperarea polițienească care să asigure accesul continuu la instrumentele de aplicare a legii, inclusiv la mandatul european de arestare.

În cazul unui no-deal, Regatul Unit pierde accesul nu numai la sistemul comun de arest, ci și la alte patru sisteme, printre care: bazele de date privind numărul de pasageri, vitale pentru operațiunile de combatere a terorismului; baza de date a persoanelor dispărute și a bunurilor furate din Sistemul de informații Schengen II; amprentele și înregistrările ADN dintr-un sistem cunoscut sub numele de Prüm; și Sistemul european de informații privind cazierele judiciare (ECRIS), care ține evidența infractorilor din întreaga Uniune.

Raportul mai remarcă riscurile unor dificultăţi în porturile din Irlanda de Nord – singurul teritoriu britanic cu frontieră terestră cu un stat membru al UE, Republica Irlanda -, în pofida acordului intervenit recent între Londra şi Bruxelles pe acest subiect, prin care cele două părți au convenit asupra unei întârzieri de șase luni în ceea ce privește controalele sanitare obligatorii pentru toate tipurile de carne refrigerată care pleacă din Marea Britanie în Irlanda de Nord și asupra unei perioade de grație de trei luni pentru toți ceilalți furnizori de produse alimentare care vând în supermarketuri și în magazinele de colț.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MAREA BRITANIE

Germania și Regatul Unit au adoptat un document comun privind securitatea și apărarea, cu Olaf Scholz pronunțându-se pentru un “pilon european al NATO”

Published

on

© No 10/ Flickr

Cancelarul german Olaf Scholz este de p[rere pilonul european al NATO trebuie să aibă un potenţial de descurajare suficient, în condiţiile în care războiul declanşat de Rusia în Ucraina a arătat că arhitectura de securitate a Europei este în pericol.

Pentru noi, aici, în Europa, aceasta înseamnă că trebuie să consolidăm pilonul european al Alianţei Nord-Atlantice“, a declarat Scholz în cadrul vizitei lui Rishi Sunak la Berlin, prima deplasare a acestuia în Germania în calitate de prim-ministru al Marii Britanii, soldată cu adoptarea unui document bilateral intitulat “Înțelegere comună privind securitatea și apărarea”.

Capacitatea noastră europeană de descurajare şi apărare trebuie să fie întotdeauna credibilă“, a afirmat cancelarul german, menţionând că Germania şi Marea Britanie au fost cei mai mari susţinători ai Ucrainei în Europa.

În acelaşi timp, a spus el, este un semnal încurajator şi necesar faptul că Congresul SUA a deblocat în fondurile pentru a sprijini Ucraina. În timp ce Scholz și Sunak s-au reunit la Berlin,președintele american Joe Biden a promulgat pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina și a semnat livrarea primului lot de echipamente militare în valoare de 1 miliard de dolari.

Această decizie arată că preşedintele rus Vladimir Putin “calculează greşit” dacă crede că ţările europene, SUA şi toţi ceilalţi susţinători vor abandona Ucraina la un moment dat, a afirmat Olaf Scholz, informează Agerpres, citând dpa.

“Nu vom face asta!”, a spus el. “Fără securitate, totul este un nimic”, a remarcat cancelarul german. “Germania şi Marea Britanie sunt împreună alături de Ucraina”, a dat asigurări el.

Premierul britanic s-a deplasat la Berlin după ce marți a anunțat că Marea Britanie va crește cheltuielile pentru apărare la 2,5% până în 2030. Aflat într-o vizită în Polonia, Sunak a lansat planul de creștere constantă a cheltuielilor până la sfârșitul deceniului, ajungând la 87 de miliarde de lire sterline pe an în 2030, echivalentul a 100 de miliarde de euro.

“Astăzi este un moment de cotitură pentru securitatea europeană și un moment de referință în apărarea Regatului Unit“, a adăugat premierul britanic, precizând că fondurile suplimentare vor fi folosite pe trei dimensiuni: pentru a pune industria de apărare a Regatului Unit pe picior de război, pentru a furniza tehnologie de ultimă generație și pentru a susține Ucraina împotriva Rusiei, fiind urma despre cel mai mare ajutor militar acordat vreodată de Marea Britanie Ucrainei.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Marea Britanie își pune “industria de apărare pe picior de război”: Premierul Sunak anunță creșterea bugetului militar anual până la 100 miliarde euro în 2030, într-un “moment de cotitură pentru securitatea europeană”

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat marți că Marea Britanie va crește cheltuielile pentru apărare la 2,5% până în 2030. Aflat într-o vizită în Polonia, prim-ministrul a lansat planul de creștere constantă a cheltuielilor până la sfârșitul deceniului, ajungând la 87 de miliarde de lire sterline pe an în 2030, echivalentul a 100 de miliarde de euro.

În “cea mai mare consolidare a apărării noastre naționale din ultima generație” pentru a face față provocărilor unei lumi din ce în ce mai periculoase, Sunak a precizat că domeniul apărării va fi injectat cu 75 de miliarde de lire sterline în plus pe o perioadă de șase ani, asigurându-se că Regatul Unit va rămâne de departe aliatul NATO cu al doilea cel mai mare buget militar, după SUA.

În discursul rostit alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în Polonia, o țară aflată în avangarda apărării continentului, prim-ministrul a declarat că ne aflăm într-un moment de cotitură în ceea ce privește securitatea europeană și i-a îndemnat pe aliați să își intensifice eforturile, informează guvernul britanic într-un comunicat.

“Într-o lume care este cea mai periculoasă de la sfârșitul Războiului Rece încoace, nu putem fi contemplativi. Pe măsură ce adversarii noștri se aliniază, trebuie să facem mai mult pentru a ne apăra țara, interesele și valorile noastre”, a spus Sunak, în discursul susținut la o bază militară poloneză unde sunt staționați soldați britanici pentru a proteja flancul estic al NATO.

 

O axă de state autocratice precum Rusia, Iran și China colaborează din ce în ce mai mult pentru a submina democrațiile și a remodela ordinea mondială. De asemenea, acestea investesc masiv în propriile armate și în capacități cibernetice și în tehnologie low-cost, cum ar fi dronele de atac Shahed pe care Iranul le-a lansat spre Israel la sfârșitul săptămânii trecute. 

Potrivit lui Sunak, acest lucru reprezintă o amenințare directă la adresa vieții și mijloacelor de trai ale oamenilor din Regatul Unit, precum și din Europa și din întreaga lume.

“De aceea, astăzi am anunțat cea mai mare consolidare a apărării noastre naționale din ultima generație. Vom crește cheltuielile pentru apărare până la un nou nivel de referință de 2,5% din PIB până în 2030 – un plan care asigură 75 de miliarde de lire sterline suplimentare pentru apărare până la sfârșitul deceniului și ne asigură locul ca fiind de departe cea mai mare putere de apărare din Europa. Astăzi este un moment de cotitură pentru securitatea europeană și un moment de referință în apărarea Regatului Unit. Este o investiție generațională în securitatea și prosperitatea britanică, care ne face mai siguri acasă și mai puternici în străinătate”, a adăugat premierul britanic.

Fondurile suplimentare vor fi folosite pe trei dimensiuni: pentru a pune industria de apărare a Regatului Unit pe picior de război, pentru a furniza tehnologie de ultimă generație și pentru a susține Ucraina împotriva Rusiei.

Sintagma “război” capătă astfel din ce în ce mai multe conotații din partea liderilor civili și militari europeni, , cu șeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, solicitând o “transformare” a Alianței “privind capacitatea de luptă”, cu președintele francez Emmanuel Macron cerând industriei franceze de apărare să grăbească trecerea la “economie de război”, cu premierul polonez Donald Tusk precizând că ne aflăm în epoca “pre-război”, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, arătând că este timpul să punem economia UE “pe picior de război”, cu șeful diplomației UE, Josep Borrell, indicând că “războiul nu va începe mâine”, dar “se profilează la orizont”, și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, punctând că ameninţarea războiului nu este iminentă, dar nu este imposibilă.

Astfel, stimularea bazei industriale de apărare a Regatului Unit prevede investirea a cel puțin 10 miliarde de lire sterline în plus în următorul deceniu în producția de muniții, creând locuri de muncă și investiții de înaltă calitate în Regatul Unit și pentru a dispune de o capacitate de producție rapidă și de stocuri de muniții de generație următoare.

Modernizarea forțelor noastre armate se va produce prin reformarea radicală a achizițiilor publice în domeniul apărării și crearea unei noi Agenții pentru inovație în domeniul apărării pentru ca autoritățile de la Londra să se asigure că Regatul Unit se află în vârful tehnologiei moderne de război, cel puțin 5% din bugetul apărării urmând să fie alocat cercetării și dezvoltării.

Ca parte a acestui plan, guvernul va aloca anul acesta 500 de milioane de lire sterline suplimentare pentru muniția, apărarea antiaeriană și dronele de care are nevoie Ucraina, a precizat Sunak anunțând cel mai mare ajutor militar acordat vreodată de Marea Britanie Ucrainei, format din vehicule blindate, rachete Storm Shadow și muniție.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Rishi Sunak anunță cel mai mare ajutor militar acordat vreodată de Marea Britanie Ucrainei, format din vehicule blindate, rachete Storm Shadow și muniție: Sprijinirea Kievului, vitală pentru securitatea Europei

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Premierul britanic Rishi Sunak efectuează marți o vizită în Polonia pentru a anunța o creștere semnificativă a sprijinului militar pentru Ucraina, format din 500 de milioane de lire sterline sub formă de finanțare militară suplimentară și din livrarea unor echipamente vitale pentru Kiev.

Conform unui comunicat al Downing Street, Sunak se va întâlni cu prim-ministrul polonez Donald Tusk pentru a discuta despre aprofundarea relațiilor dintre Regatul Unit și Polonia, iar liderii vor purta discuții cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Varșovia, despre securitatea europeană și sprijinul acordat Ucrainei. Premierul va continua apoi călătoria în Germania pentru a se întâlni cu cancelarul Olaf Scholz la Berlin.

”Apărarea Ucrainei împotriva ambițiilor brutale ale Rusiei este vitală pentru securitatea noastră și a întregii Europe. Dacă lui Putin i se permite să reușească în acest război de agresiune, el nu se va opri la granița poloneză. Mă aflu astăzi la Varșovia pentru a aprofunda legăturile cu partenerii noștri polonezi și pentru a promite un nou sprijin militar critic pentru apărarea Ucrainei.  Forțele armate ale Ucrainei continuă să lupte cu curaj, dar au nevoie de sprijinul nostru – și au nevoie de el acum. Pachetul de astăzi va contribui la asigurarea faptului că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru a duce lupta împotriva Rusiei. Regatul Unit își va juca întotdeauna rolul în fruntea securității europene, apărând interesul nostru național și fiind alături de aliații noștri din NATO”, a declarat Rishi Sunak în preambulul vizitei.

La rândul său, ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a subliniat că acest pachet ”record de ajutor militar îi va oferi președintelui Zelenski și curajoasei sale națiuni mai mult din echipamentul de care au nevoie pentru a-l alunga pe Putin și pentru a restabili pacea și stabilitatea în Europa”.

”Acum, mergem și mai departe. Nu vom lăsa niciodată lumea să uite bătălia existențială pe care o duce Ucraina și, cu sprijinul nostru de durată, ei vor câștiga”, a continuat Shapps.

Finanțarea suplimentară de 500 de milioane de lire sterline anunțată marți – care duce sprijinul britanic pentru Ucraina la 3 miliarde de lire sterline în acest an financiar – va fi utilizată pentru a livra rapid muniția, apărarea antiaeriană, dronele și sprijinul ingineresc de care are nevoie această țară invadată de Rusia.

Dronele vor fi achiziționate în Regatul Unit, iar fondurile vor sprijini extinderea lanțurilor naționale de aprovizionare în domeniul apărării.

Ministerul britanic al Apărării va trimite, de asemenea, cel mai mare pachet individual de echipamente militare oferit de Londra, conceput pentru a ajuta Kievul la respingerea invaziei rusești pe uscat, pe mare și în aer. Acesta include:

  • 60 de ambarcațiuni, inclusiv ambarcațiuni de asalt în larg, bărci de asalt și ambarcațiuni pentru scufundare, precum și tunuri maritime
  • peste 1.600 de rachete de atac și de apărare antiaeriană, precum și noi rachete ghidate de precizie cu rază lungă de acțiune Storm Shadow.
  • mai mult de 400 de vehicule, inclusiv 160 de vehicule de mobilitate protejată ”Husky”, 162 de vehicule blindate și 78 de vehicule de teren.
  • aproape 4 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic.

Vestea vine după ce Camera Reprezentanților din SUA a adoptat sâmbătă, cu largă majoritate, un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care oferă o asistență de securitate Israelului, Taiwanului și Ucrainei, Kievul urmând să primească 61 de miliarde de dolari pentru a continua să se apere în fața războiului rus.

Decizia a fost salutată de comunitatea occidentală, inclusiv de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, asigurat de președintele Joe Biden că ajutorul va sosi rapid

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu5 hours ago

Dan Motreanu prezintă un bilanț al mandatului de europarlamentar: Am promovat proiecte în interesul României și voi continua să fac acest lucru

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Liderii din 18 țări, între care Joe Biden, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, fac un apel la eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza

REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

România încurajează și sprijină R. Moldova în lupta împotriva corupției și în implementarea reformelor din Justiție, îi transmite Nicolae Ciucă ministrului Justiției din țara vecină

U.E.8 hours ago

“Sorbona 2.0”: Avertizând că “Europa noastră poate muri” în fața concurenței globale, Macron face apel la o strategie de apărare credibilă fără a fi “vasala” SUA

ROMÂNIA8 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire cu omologul din Turcia: România, pregătită să participe cu capabilități și personal la Grupul operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră

ROMÂNIA8 hours ago

ANAF a încasat în primul trimestru al lui 2024 cu 14 miliarde de lei mai mult față de anul trecut, anunță Marcel Boloș: Fiecare leu colectat este o investiție în viitorul colectiv al românilor

CHINA8 hours ago

UE și China convin asupra continuării cooperării în domeniul economiei circulare

PARLAMENTUL EUROPEAN9 hours ago

Parlamentul European a aprobat Actul privind industria cu zero emisii nete menit să consolideze poziția de lider a UE privind tehnologiile curate cu ajutorul pieței unice

PPE10 hours ago

Parlamentul European a votat rapoartele lui Siegfried Mureșan privind alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru Ucraina și creșterea bugetului Parchetului European

CONSILIUL DE SECURITATE10 hours ago

SUA, după ce Rusia a respins o rezoluție ONU care previne o cursă a înarmării nucleare în spațiu: ”De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă?”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL2 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.3 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending