Cancelarul german, Olaf Scholz, a atras atenția asupra unui nou Război Rece prin divizarea lumii în blocuri ideologice, îndemnând astfel la depunerea tuturor eforturilor pentru stabilirea de noi parteneriate, într-un editorial-opinie publicat luni în ediţia online a revistei Foreign Affairs, informează Reuters, citat de Agerpres.
”Lumea se confruntă cu Zeitenwende: o schimbare tectonică epocală. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a pus capăt unei epoci. Au apărut sau au reapărut noi puteri, inclusiv o China puternică din punct de vedere economic și agresivă din punct de vedere politic. În această nouă lume multipolară, diferite țări și modele de guvernare concurează pentru putere și influență”, semnalează Scholz în materialul de opinie mai sus amintit, intitulat ”Moment de cotitură global: Cum să evităm un nou Război Rece într-o lume multipolară”.
Acesta a amintit de acțiunile întreprinse de Germania și de partenerii săi europeni și internaționali din cadrul G7 după ce Rusia a anexat ilegal Peninsula ucraineană Crimeea, în 2014, aceștia încercând să ”protejeze suveranitatea și independența Ucrainei”, doar că revizionismul rusesc a făcut ”imposibil” un succes al diplomației”.
”Atacul brutal al Rusiei asupra Ucrainei din februarie 2022 a deschis o nouă realitate fundamentală: imperialismul s-a întors în Europa. Rusia folosește unele dintre cele mai îngrozitoare metode militare ale secolului XX și provoacă suferințe de nedescris în Ucraina. Zeci de mii de soldați și civili ucraineni și-au pierdut deja viața; mulți alții au fost răniți sau traumatizați. Milioane de cetățeni ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele, căutând refugiu în Polonia și în alte țări europene; un milion dintre ei au ajuns în Germania. Artileria rusă, rachetele și bombele rusești au redus casele, școlile și spitalele ucrainene la ruine. Mariupol, Irpin, Kherson, Izyum: aceste locuri vor reaminti pentru totdeauna lumii de crimele Rusiei – iar autorii trebuie aduși în fața justiției”, și-a exprimat convingerea fermă Olaf Scholz.
În viziunea acestuia, ”mișcările tectonice sunt mult mai profunde”, China devenind în etapa de globalizare de după Războiul Rece, un ”actor global”.
”Istoria nu s-a încheiat, așa cum au prezis unii, cu Războiul Rece. Cu toate acestea, nici istoria nu se repetă. Mulți presupun că ne aflăm în pragul unei ere de bipolaritate în ordinea internațională. Ei văd că se apropie zorii unui nou război rece, unul care va opune Statele Unite și China. Eu nu subscriu la acest punct de vedere. În schimb, cred că asistăm la sfârșitul unei faze excepționale a globalizării, o schimbare istorică accelerată de șocuri externe, dar nu în întregime rezultatul acestora, cum ar fi pandemia COVID-19 și războiul Rusiei din Ucraina. În timpul acestei faze excepționale, America de Nord și Europa au cunoscut 30 de ani de creștere stabilă, rate ridicate de ocupare a forței de muncă și inflație scăzută, iar Statele Unite au devenit puterea decisivă a lumii – un rol pe care îl vor păstra și în secolul XXI”, apreciază cancelarul german.
O ascensiune a Chinei nu ”justifică izolarea Beijingului sau limitarea cooperării, dar nici puterea în creștere a Chinei nu justifică pretențiile de hegemonie în Asia și dincolo de ea. Nicio țară nu este curtea din spate a alteia – și acest lucru este valabil atât pentru Europa, cât și pentru Asia și orice altă regiune”, evaluează oficialul german.
Din punctul său de vedere, ”cea mai bună cale de a menține multilateralismul în viață într-o lume multipolară” este aceea de a încuraja țări din Africa, Asia Caraibe, America Latină, care ”au permis o creștere excepțională în trecut prin producerea de bunuri și materii prime la costuri reduse”, să participe și să se integreze în ordinea internațională.
Parteneriatul transatlantic rămâne vital pentru a putea contracara provocările pe care le constituie ameninţarea rusă cu posibile atacuri asupra unui teritoriu aliat, în timp ce calea Chinei spre izolare şi abordarea ei faţă de Taiwan necesită ca Europa şi America de Nord să formeze un nou şi mai puternic parteneriat cu ţări din întreaga lume, a îndemnat Scholz.
”Germanii intenţionează să devină garantul securităţii europene, după cum aşteaptă aliaţii noştri să fim, un creator de punţi în cadrul Uniunii Europene şi un avocat în favoarea unor soluţii multilaterale la probleme globale”, a mai scris cancelarul federal german.