Connect with us

FONDURI EUROPENE

Cel mai mare și performant planetariu din România, realizat inclusiv cu fonduri europene, va fi inaugurat în Salina Slănic din județul Prahova

Published

on

© Supernvova Planetarium/ Facebook
Supernova Planetarium este cel mai MARE si mai Performant planetariu din Romania cu cel mai mare ecran sferic de 16m diam., max. 200 de locuri, proiectoare 4K laser, fotolii super-ergonomice.

Acesta va fi inaugurat, vineri, 19 iulie, la Salina Slănic Prahova, proiectul fiind realizat cu fonduri europene, anunţă, luni, într-un comunicat de presă, Asociaţia Astronomică “Urania”, iniţiator al proiectului, relatează Agerpres.

©Supernova Planetarium/ Facebook

“Supernova Planetarium, cel mai mare planetariu din România, va fi instalat în Salina Slănic Prahova, la 208 metri adâncime – un proiect în valoare de peste 2 milioane de lei, inclusiv finanţare europeană. ‘Cerul de sub Pământ’ se deschide în prezenţa iniţiatorilor proiectului, invitaţilor şi a publicului, aniversând împreună jumătate de veac de istorie: ‘APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare’. Amfitrionul evenimentului: cosmonautul dr. ing. Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române”, se arată în comunicat.

SUPERNOVA PLANETARIUM funcționează încă de anul trecut în salină, iar turiștii vor găsi ”nu numai un al doilea obiectiv important de vizitat, dar și cel mai mare și performant planetariu digital din Romania.”, transmite echipa proiectului pe pagina de Facebook.

Biletele pot fi rezervate online, aici.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

FONDURI EUROPENE

Numărul unic național 119, destinat copiilor, se modernizează cu fonduri europene

Published

on

© Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse /ANPDCA

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) dezvoltă un proiect de modernizare din fonduri europene a numărului unic național 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, se arată într-un comunicat.

Proiectul „Sistem Next Generation 119” va presupune dezvoltarea și modernizarea instrumentelor digitale de alertare, identificare și intervenție pentru copii, asociate numărului unic național 119, număr destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Proiectul se implementează în perioada septembrie 2024 – februarie 2027 și este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027, P2.Digitalizare în administrația publică centrală și mediul de afaceri. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 66.874.370,41 lei.

„Vorbim despre un proiect de importanță națională, implementat de ANPDCA în colaborare cu STS, menit să îmbunătățească protecția și sprijinul oferite copiilor din România. Obiectivul principal îl reprezintă facilitarea accesului pentru toți copiii care au nevoie de sprijin și ajutor atât la linia de suport pentru copii 119, cât și la platforma care se va dezvolta în paralel. Concret, vor fi create și modernizate soluții digitale avansate care să permită raportarea eficientă a cazurilor de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violență asupra copilului. Prin intermediul numărului unic național 119, care este deja o resursă importantă în protecția copiilor, vom facilita intervenția promptă și coordonată a autorităților responsabile, vom reuși să-i consiliem, să-i îndrumăm și să-i sprijinim rapid pe toți copiii și tinerii care vor suna la acest număr pentru a cere un sfat, o informație sau chiar ajutor. Felicit specialiștii ANPDCA și STS pentru efortul și implicarea în găsirea de soluții de dezvoltare a acestui proiect esențial pentru sprijinirea copiilor care au nevoie de noi”, a declarat Natalia Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

„Serviciul de Telecomunicații Speciale participă în calitate de partener în acest proiect complex atât cu soluții digitale și tehnologii avansate, cât și cu cei mai buni specialiști. De aceea, punem resursele tehnice și umane, precum și expertiza noastră IT&C și de administrare a Serviciului de urgență 112 la dispoziția partenerului nostru, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, pentru a sprijini cea mai însemnată valoare a unei națiuni: copiii. Sistemul Next Generation 119 va fi dezvoltat utilizând soluții IT&C sigure și de generație nouă, iar în același timp inginerii și specialiștii STS vor implementa funcționalități moderne care să permită gestionarea eficientă a cazurilor, analiza acestora în scopul îmbunătățirii calității apelurilor, asistarea operatorilor de către tehnologii avansate, structurarea coerentă a datelor, îmbunătățirea fluxurilor și acordarea rapidă a sprijinului de care au nevoie copiii. Modernizarea infrastructurii hardware și software a numărului național 119 se va baza pe bunele practici pe care le-am dobândit din experiența noastră în administrarea serviciului dedicat urgențelor. Acest proiect reprezintă încă un pas spre calea transformării digitale înspre care se îndreaptă statul român, dar care are, însă, beneficii directe către o categorie extrem de vulnerabilă – copiii. Am încredere că parteneriatul de succes dintre ANPDCA și STS își va îndeplini obiectivul de a consolida climatul de siguranță al copiilor”, a declarat General Ing. Ionel-Sorin Bălan, directorul STS.

În cei doi ani și jumătate de implementare, proiectul urmărește extinderea facilităților oferite de serviciul 119 prin dezvoltarea unor noi aplicații și platforme necesare asigurării asistenței pentru copiii care sunt victime ale abuzului, neglijării, exploatării și oricărei alte forme de violență, asigurarea unor aplicații și programe suport pentru specialiștii implicați în gestionarea numărului unic 119, precum și asigurarea unor sesiuni de formare a angajaților din instituțiile din domeniul protecției copilului.

 

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Ministrul Adrian Câciu anunță că peste 22 de miliarde de euro din perioada de programare 2021-2027 au fost deja contractate: Confirmă angajamentul de a maximiza beneficiile aduse de fondurile europene

Published

on

© Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene/ Facebook

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că peste 22 de miliarde de euro din actuala perioadă de programare multianuală 2021-2027 au fost deja contractate pentru diverse proiecte, ”iar cifrele confirmă angajamentul nostru de a continua pe această traiectorie de succes și de a maximiza beneficiile aduse de fondurile europene”.

Acesta a participat la Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat, reuniune în cadrul căreia a prezentat bilanțul absorbției fondurilor europene în România și a conturat perspectivele pentru viitorul apropiat.

”Sunt mândru să anunț că România a atins un nivel record de absorbție a fondurilor europene în perioada 2014-2020, depășind pragul de 99%.  Această performanță demonstrează capacitatea noastră de a gestiona eficient aceste resurse și de a le transforma în proiecte concrete care aduc beneficii semnificative pentru cetățenii noștri”, a reiterat Adrian Câciu.

Adrian Câciu a subliniat, de asemenea, importanța reașezării priorităților în contextul noilor provocări la nivel global.

”În următoarea perioadă, ne vom concentra pe proiecte care contribuie la consolidarea rezilienței economice, la tranziția verde și digitală, precum și la dezvoltarea infrastructurii. Vom acorda o atenție deosebită sprijinirii IMM-urilor, a cercetării și inovării, precum și a educației și formării profesionale”, a declarat oficialul MIPE.

Dacă luăm drept element comparativ exercițiul financiar multianual 2007-2013, observăm o îmbunătățire a performanței României când vine vorba de absorbția fondurilor europene.

Potrivit documentelor publicate de ministerul de resort, stadiul absorbției fondurilor UE pentru programele operaționale 2007-2013 la 31 martie 2017 a fost de 90,44%.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

EU4Health și apărare europeană: Comisia Europeană pune la dispoziție 490 de milioane de euro pentru investiții în domeniul sănătății și cel al apărării

Published

on

© MIPE

Comisia Europeană a lansat apeluri de proiect în valoare de aproximativ 490 milioane de euro pentru finanțarea investițiilor STEP prin programul “UE pentru sănătate” (EU4Heath) și prin Fondul European pentru Apărare, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Potențialii beneficiari din Uniunea Europeană pot accesa finanțări pentru dezvoltarea tehnologiilor strategice pentru Europa (STEP) în valoare de aproximativ 130 milioane de euro pentru investiții în domeniul sănătății și de aproximativ 360 milioane euro în domeniul apărării.

Proiectele din cadrul Programului UE pentru Sănătate (EU4Health) au termen limită de aplicare pe 5 septembrie 2024 în domeniul de investiții al biotehnologiilor, cu trei apeluri deschise, al căror ghid poate fi accesat la EU4Health – Action Grants 2024 (HERA).

Apeluri deschise EU4Health:

  1. Apel de propuneri privind Hubul european pentru dezvoltarea vaccinurilor (HERA) – CP-g-24-10
    • Buget: 102 milioane EUR
    • Obiectiv: Crearea unui hub european pentru dezvoltarea vaccinurilor relevante pentru sănătatea publică, combinând excelența în dezvoltarea vaccinurilor cu studiile clinice și activitățile de scalare a producției.
  2. Apel pentru propuneri de sprijinire a dezvoltării de antivirale noi (HERA) – CP-g-24-105
    • Buget: 10 milioane EUR
    • Obiectiv: Dezvoltarea de antivirale noi, cu spectru larg, care să poată fi utilizate pentru pregătirea și răspunsul la pandemii.
  3. Apel pentru propuneri de sprijinire a tehnologiilor și proceselor inovatoare de fabricație în Uniune pentru producția de medicamente (HERA) – CP-g-24-12
    • Buget: 17 milioane EUR
    • Obiectiv: Susținerea tehnologiilor și proceselor de fabricație inovatoare în Uniune pentru producția de medicamente.

Proiectele ce intră sub incidența Fondului European pentru Apărare (European Defence Fund) au termen limită de aplicare pe 5 noiembrie 2024. 12 dintre apeluri sunt deschise în domeniul de investiții ce vizează tehnologiile digitale și inovația în tehnologiile de vârf, iar un apel în domeniul de investiții al tehnologiilor curate și eficiente din punct de vedere al resurselor. Ghidul aferent celor 13 apeluri deschise în domeniul apărării poate fi accesat la Call for EDF development actions implemented via actual cost grants.

Apeluri deschise:

  1. Sisteme de aeronave de luptă colaborative fără pilot (U-CCA)
    • Buget: 15 milioane EUR
    • Obiectiv: Dezvoltarea și implementarea de noi tehnologii și sisteme pentru aeronave de luptă colaborative fără pilot, care să îmbunătățească capabilitățile operaționale și eficiența acestora.
  2. Comunicații subacvatice securizate și adaptive pentru UUS-uri
    • Buget: 24 milioane EUR
    • Obiectiv: Crearea de soluții de comunicare subacvatică securizate și adaptive pentru utilizarea în vehiculele subacvatice autonome.
  3. Metode pentru reducerea decalajelor de realitate
    • Buget: 15 milioane EUR
    • Obiectiv: Dezvoltarea de tehnologii pentru reducerea decalajelor de realitate, îmbunătățind astfel simulările și antrenamentele militare.
  4. Componente electronice
    • Buget: 25 milioane EUR
    • Obiectiv: Producerea și dezvoltarea componentelor electronice electronice avansate pentru a sprijini noile sisteme de apărare.
  5. Tehnologii cuantice
    • Buget: 24 milioane EUR
    • Obiectiv: Cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor cuantice aplicabile în domeniul apărării, cum ar fi calculul cuantic și senzorii cuantici.
  1. Apertură multifuncțională și transceiver bazate pe AI
    • Buget: 45 milioane EUR
    • Obiectiv: Dezvoltarea de soluții de apertură multifuncțională și transceiver bazate pe inteligență artificială pentru utilizare militară.
  2. Standard de comunicare multidimensională pentru apărare
    • Buget: 25 milioane EUR
    • Obiectiv: Crearea unui standard de comunicare multidimensională pentru a îmbunătăți interoperabilitatea sistemelor de apărare.
  3. Sisteme UAS europene mici și îmbunătățite
    • Buget: 11 milioane EUR
    • Obiectiv: Dezvoltarea de sisteme UAS mici, îmbunătățite pentru a sprijini misiunile tactice și operaționale.
  4. Next-Generation Cooperative Cyber Range
    • Buget: 48 milioane EUR
    • Obiectiv: Crearea de medii de simulare cibernetică de generație următoare pentru antrenament și testare, îmbunătățind capabilitățile de apărare cibernetică.
  5. Waveform securizat pentru comunicații prin satelit
    • Buget: 25 milioane EUR
    • Obiectiv: Dezvoltarea de soluții de comunicații prin satelit securizate pentru utilizare în operațiuni militare.
  6. Sisteme terestre fără pilot multifuncționale
    • Buget: 50 milioane EUR
    • Obiectiv: Dezvoltarea de sisteme terestre fără pilot multifuncționale pentru a spijini diverse misiuni de apărare.
  7. Simulare și antrenament pentru urgențe medicale
    • Buget: 10 milioane EUR
    • Obiectiv: Crearea de soluții de simulare și antrenament pentru gestionarea urgențelor medicale în contexte militare.
  1. Sistem energetic independent și eficient pentru tabere militare
    • Buget: 40 milioane EUR
    • Obiectiv: Dezvoltarea de sisteme energetice independente și eficiente pentru alimentarea taberelor militare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.7 mins ago

La un an de la atacul terorist al Hamas asupra Israelului, liderii instituțiilor UE fac apel la pace și la combaterea antisemitismului

PARLAMENTUL EUROPEAN41 mins ago

PE se reunește în sesiune plenară. Principalele teme: implicațiile reintroducerii controalelor la frontieră pentru viitorul Schengen, prioritățile președinției ungare a Consiliului UE, ingerința Rusiei în R. Moldova

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Președintele Estoniei îl parafrazează pe Reagan într-un apel pentru Kiev la adresa Occidentului: ”Să dărmăm zidul restricțiilor pe care l-am construit în jurul Ucrainei”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Gabriela Firea, apel ferm pentru aderarea completă a României la Schengen: Consiliul JAI va discuta joi subiectul. A venit momentul să oprim această discriminare revoltătoare

MAREA BRITANIE2 hours ago

Premierul Regatului Unit cere sprijin necondiționat pentru comunitatea evreiască la un an de la atacul Hamas: „Trebuie să ne unim ca țară”

SUA2 hours ago

SUA nu își vor slăbi eforturile în vederea unui armistițiu în Fâșia Gaza și vor continua să exercite ”presiune” asupra Israelului și țărilor din Orientul Mijlociu în acest sens, subliniază Kamala Harris

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Ursula von der Leyen anunță că UE a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a sprijini Bosnia și Herțegovina în urma inundațiilor: Trimitem echipe de salvare pe teren

SUA23 hours ago

Joe Biden, primul președinte american care efectuează o vizită de stat în Germania reunificată. Ultima astfel de vizită a fost a lui Ronald Reagan în 1985

INTERNAȚIONAL23 hours ago

Secretarul general al ONU cere încetarea „violențelor șocante” în Fâșia Gaza și Liban: „Este timpul să reducem la tăcere armele”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Premierul israelian critică poziția lui Macron cu privire la oprirea livrărilor de arme către Israel. Franța deplânge reacția „excesivă” a lui Netanyahu și asigură că este „prietenul de neclintit al Israelului”

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA4 days ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH4 days ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA6 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO6 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA6 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.6 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA6 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

Trending