CHINA ŞI RUSIA CONSTRUIESC CONDUCTA „PUTEREA SIBERIEI”

Stila – Nicholas Puerava

După semnarea contractului de cooperare din luna mai a acestui an, China şi Rusia au demarat lucrările la conducta de gaz Power of Siberia.

După o perioadă de zece ani în care proiectul Power of Siberia a stagnat, acesta a fost reluat dupa summitul Rusia-China din luna mai, când cele două ţări au încheiat un acord pentru livrarea a 38 miliarde mc/an de gaz către China, pe o perioada de 30 de ani.

rusia puterea siberiei

La ceremonia de începere a construcţiei conductei de gaze naturale au participat Preşedintele rus, VLADIMIR PUTIN, şi Vice-Premierul chinez ZHANG GAOLI.

Putin declară despre acest proiect comun chinez şi rus:

„După ce vom crea o rețea de conducte de gaze naturale aici, în Orientul Îndepărtat și Siberia, vom fi capabili să conectăm sistemul de conducte din Europa de Est. Astfel, posibilitățile de export și extinderea „gazifiării” Rusiei, este foarte benefică. În funcție de situația piețelor mondiale, putem implementa mai eficient fluxul de gaze -fie spre Vest fie spre Est”.

Această conductă este un important pas în cooperarea dintre China şi Rusia, pe filiera petrolieră şi pe ruta estică a Rusiei, prin regiunea siberiană a oraşului IAKUTSK (cunoscută ca una din cele mai reci zone din lume).

China National Petroleum Corporation (CNPC) şi Gazprom Rusia sunt cele două companii ce vor coopera în acest proiect. Gazprom este responsabilă de prima parte a construcţiei „de la câmpurile de gaz din Kovyktin și Chayandin, şi care se va extinde prin conducte existente în estul Siberiei și se încheie în orașul-port din Vladivostok” (conform Xinhua).

rusia puterea siberiei 2

Conducta „Puterea Siberiei” (numită astfel de ruşi) este proiectată să asigure 61 miliarde metri cubi de gaze naturale în fiecare an, iar cele două câmpuri petroliere Kovyktin și Chayandin din Siberia de Est, vor deveni surse importante pentru această conductă şi pentru cooperarea petrolieră eficientă până în 2018.

Contractul dintre CNPC şi Gazprom a fost evaluat la suma de 400 miliarde dolari, iar transferul de gaz prin conductă va începe din 2019, pe o perioadă de 30 de ani.

ALTE PROIECTELE PETROLIERE DIN CHINA

            „Puterea Siberiei” este rezultatul consensului dintre Preşedintele chinez Xi Jinping şi Preşedintele rus Vladimir Putin, dar este şi rezultatul eforturilor preşedintelui chinez din ultimele sale călătorii diplomatice externe.

            Luând în vedere conductele existente deja, Proiectul Conductei de gaz Vest – Est  (WEPP) şi Conducta Asia Centrală – China (Central Asia–China gas pipeline), China pune bazele unor viitoare exporturi de petrol în regiune, dezvoltând acorduri de cooperare energetică cu statele vecine.

            În ultimele sale vizite, Xi Jinping a semnat acorduri ce au vizat:

–          cooperarea în sectorul petrolier cu Mongolia, preşedintele Tsakhiagiin Elbegdorj şi Autoritatea Mongoleză de Petrol (Mongolian Petroleum Authority, MOU), pe 22 august; prin coridorul D (sau IV) al conductei Asia Centrală – China.

–          de întărire a relaţiilor cu Uzbekistan şi Turkmenistan, în ceea ce priveşte Conducta Asia Centrală – China, pentru coridoarele C şi D (III şi IV).

China îşi dezvoltă astfel sistemul de conducte din regiunea Asiei şi devine actorul cel mai important în sectorul energetic, din Asia, ca principal partener energetic al Rusiei.

Conducta Asia Centrală – China (Central Asia–China gas pipeline)sau Conducta Turkmenistan – China, este un sistem de conducte ce începe din Turkmenistan şi ajunge în Xinjiang, China; sistemul este la a III-a conductă operaţională, ultima din iunie 2015, şi se aşteapă demararea construcţiilor celei de-a IV în 2015.

Proiectul Vest – Est de conducte de gaz din China  (West-East Gas Pipeline Project – WEPP) începe din Xinjiang şi umează să ajungă la a III-a conductă în 2015, având în plan începerea construcţiilor pentru coridoarele  IV şi V.

 

 

.

 

.

One Response to CHINA ŞI RUSIA CONSTRUIESC CONDUCTA „PUTEREA SIBERIEI”

  1. Pingback: CHINA ŞI RUSIA CONSTRUIESC CONDUCTA „PUTEREA SIBERIEI”   | stilanicholas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.