Connect with us

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Christine Lagarde: Banca Centrală Europeană va majora ratele dobânzilor până când inflația va reveni la 2%

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Banca Centrală Europeană va majora ratele dobânzilor până când inflaţia va reveni la ţinta sa de 2%, a afirmat președinta BCE, Christine Lagarde, într-un interviu acordat grupului media german Funke Mediengruppe, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Este cel mai puternic angajament al șefei BCE de până acum privind lupta contra inflaţiei, care a atins luna trecută un nou maxim istoric, de 8,6%, în pofida sporirii temerilor unei recesiuni în blocul comunitar, din cauza efectelor războiului din Ucraina. Este un nivel al inflaţiei de peste patru ori mai mare faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor de 2%.

„Vom majora dobânzile atât timp cât va fi necesar pentru a readuce inflaţia la ţinta noastră”, a declarat Christine Lagarde.

Joi, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani, indicând că ar putea urma noi creşteri în 2022, şi a anunţat un nou program de achiziţionare de bonduri, pentru a ţine sub control costurile de împrumut ale celor mai îndatorate state din zona euro.

Citiți și: Christine Lagarde anunță că BCE va merge „oricât de departe este nevoie” pentru a contracara inflația „excesivă”

Consiliul guvernatorilor BCE a decis majorarea cu 50 de puncte de bază a ratei dobânzii la facilitatea de depozit, la zero, de la minus 0,50%, într-un efort de a reduce nivelul record al inflaţiei în zona euro.

De asemenea, au fost majorate cu 50 de puncte de bază rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală, până la nivelurile de 0,50% şi, respectiv, 0,75%.

„La viitoarele reuniuni ale Consiliul guvernatorilor BCE, o normalizare suplimentară a ratelor dobânzilor va fi adecvată. Decizia semnificativă de joi, de a renunţa la ratele negative ale dobânzii, permite Consiliului guvernatorilor BCE să facă o tranziţie spre o abordare a deciziilor de politică monetară la fiecare şedinţă în parte,” se arată într-un comunicat al instituţiei.

Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

BCE constată că vulnerabilitățile în materie de stabilitate financiară s-au atenuat, dar perspectivele rămân fragile

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Stabilitatea financiară în zona euro a beneficiat de îmbunătățirea perspectivelor economice, cu o inflație în scădere constantă și o revenire a încrederii investitorilor, potrivit raportului privind stabilitatea financiară pentru luna mai 2024, publicat astăzi de Banca Centrală Europeană. Cu toate acestea, perspectivele rămân fragile, întrucât posibilitatea unor șocuri economice și financiare este ridicată într-un mediu caracterizat de un grad ridicat de incertitudine geopolitică și în materie de politici la nivel mondial.

„Riscurile geopolitice continuă să umbrească perspectivele privind stabilitatea financiară”, a declarat vicepreședintele BCE, Luis de Guindos. „Deși condițiile de stabilitate financiară s-au îmbunătățit în concordanță cu reducerea riscurilor de recesiune și cu scăderea inflației, rămâne esențial să consolidăm în continuare reziliența sistemului financiar în contextul incertitudinilor economice și geopolitice la nivel mondial.”

Piețele financiare rămân vulnerabile la noi șocuri negative. Deși așteptările privind relaxarea politicii monetare au stimulat optimismul în evaluarea riscurilor de către investitori, sentimentul s-ar putea schimba rapid. De exemplu, un stres geopolitic acut ar putea declanșa volatilitatea, creând potențialul unor reacții de piață supradimensionate, care ar putea fi amplificate de instituțiile nebancare cu fragilități structurale de lichiditate.

Condițiile financiare restrictive continuă să testeze rezistența unei cohorte de gospodării, firme și guverne vulnerabile din zona euro. La nivel agregat, ratele datoriei în raport cu PIB-ul gospodăriilor și firmelor din zona euro au scăzut sub nivelurile anterioare pandemiei, ceea ce contribuie la atenuarea preocupărilor legate de sustenabilitatea datoriei. În același timp, se preconizează că datoria suverană se va stabiliza la niveluri mai ridicate decât înainte de pandemie, ceea ce face ca finanțele publice să fie mai vulnerabile la șocuri negative. În general, costurile aferente plății datoriilor ar putea crește în continuare în toate sectoarele economice, deoarece datoriile care ajung la scadență continuă să fie reevaluate la ratele dobânzilor actuale, semnificativ mai mari. Între timp, piețele imobiliare sunt în curs de scădere. Segmentul comercial, în special, continuă să cunoască o corecție substanțială a prețurilor și nu pot fi excluse noi scăderi. În schimb, piețele proprietăților rezidențiale dau unele semne de stabilizare după ceea ce a fost până acum o corecție ordonată a prețurilor.

Băncile din zona euro au rămas stabile, dar evaluările slabe ale băncilor sugerează că investitorii sunt preocupați de durabilitatea profitabilității acestora. Provocările pentru băncile din zona euro pot proveni din trei surse. În primul rând, cresc îngrijorările cu privire la calitatea activelor bancare, având în vedere semnele de creștere a pierderilor în unele portofolii de credite care sunt mai sensibile la încetinirile ciclice, în special în cazul creditelor imobiliare comerciale. În al doilea rând, costurile de finanțare a băncilor par să rămână ridicate, chiar dacă ratele de politică monetară încep să scadă. Și, în al treilea rând, veniturile băncilor ar putea fi diminuate pe măsură ce veniturile din exploatare slăbesc din cauza creșterii încă reduse a împrumuturilor și a veniturilor mai mici din împrumuturile cu rată variabilă.

În general, sistemul bancar din zona euro este bine echipat pentru a face față acestor riscuri, având în vedere pozițiile solide de capital și de lichiditate. Pentru a menține și a consolida reziliența băncilor într-un mediu macrofinanciar incert, este recomandabil ca autoritățile macroprudențiale să mențină amortizoarele de capital existente pentru a se asigura că acestea sunt disponibile pentru bănci în cazul unor evoluții nefavorabile, împreună cu măsuri bazate pe debitori care să asigure standarde solide de creditare. Punerea în aplicare a unui cadru macroprudențial cuprinzător pentru entitățile nebancare și o supraveghere mai integrată la nivelul UE a acestor entități ar juca un rol important în atenuarea riscurilor pentru stabilitatea financiară. Un sector financiar nebancar rezilient ar sprijini progresul către o uniune a piețelor de capital în Europa, contribuind la asigurarea faptului că instituțiile nebancare oferă o sursă stabilă de finanțare pentru economia reală pe parcursul ciclului.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Creditorii din zona euro trebuie să se pregătească pentru noi riscuri în climatul actual de „incertitudine ridicată” (BCE)

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

În discursul său inaugural în calitate de președinte al brațului de supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCE), Claudia Buch a lansat un avertisment dur pentru creditorii europeni, atenționându-i să nu se complacă în confortul generat de profiturile lor crescute din ultima vreme, în contextul turbulențelor geopolitice, al schimbărilor climatice și al altor schimbări structurale, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Buch a evidențiat climatul actual de „incertitudine ridicată”, exacerbat de evenimente precum invazia Rusiei în Ucraina și escaladarea ratelor inflației, alături de amenințarea iminentă a schimbărilor climatice. Ea a recunoscut că, deși băncile europene au trecut peste furtunile recente cu reziliență și cu ajutorul unui sprijin fiscal și monetar semnificativ, ele nu sunt imune la riscurile viitoare și la evenimentele neașteptate.

Recent numită la conducerea Mecanismului Unic de Supraveghere (SSM) al BCE, Buch a subliniat necesitatea unei ere de adaptare în cadrul sectorului bancar. Aceasta include suplimentarea modelelor tradiționale de risc cu analize bazate pe scenarii, îmbunătățirea datelor și a tehnicilor de măsurare și încurajarea unei interacțiuni mai strânse între evaluările la nivel bancar și cele la nivel macro.

Abordând preocupările exprimate de auditorul extern al UE cu privire la permisivitatea practicilor de supraveghere, Buch a subliniat importanța adoptării unei mentalități critice. Ea a avertizat asupra pericolului de a se lăsa pradă complacerii, amintind cazuri precum preluarea Credit Suisse de către UBS și prăbușirea mai multor bănci americane de talie medie, ca exemple de volatilitate în peisajul bancar.

Buch a subliniat necesitatea unei gestionări proactive a riscurilor și a rezilienței cibernetice, anunțând planurile BCE pentru un „test de reziliență cibernetică” pentru creditorii importanți din zona euro. Ea a indicat necesitatea ca autoritățile de supraveghere să identifice vulnerabilitățile și să ia măsuri prompte pentru a le soluționa, evidențiind rolul esențial al guvernanței și al gestionării riscurilor în evitarea crizelor financiare.

În plus, Buch s-a angajat să colaboreze cu consumatorii din zona euro pentru a atenua tensiunile care decurg din disparitățile dintre sistemele financiare și economiile mai largi, subliniind rolul supravegherii prudențiale în asigurarea rezilienței băncilor, în prevenirea asumării de riscuri excesive și în menținerea stabilității chiar și în perioade de criză.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Șefa BCE, Christine Lagarde: Dacă tragem învățăminte din istorie, realegerea lui Trump la Casa Albă este “o amenințare” pentru Europa

Published

on

© European Central Bank

Posibila realegere a fostului președinte american Donald Trump ar reprezenta o “amenințare” pentru Europa, a avertizat președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Dacă e să tragem învățăminte din istorie, adică din modul în care a condus primii patru ani de mandat, este în mod clar o amenințare“, a declarat Lagarde joi, în timpul unui interviu acordat postului de televiziune France 2, relatează Politico Europe.

“Uitați-vă doar la tarifele comerciale, uitați-vă doar la angajamentul față de serviciul NATO, uitați-vă doar la lupta împotriva schimbărilor climatice”, a adăugat ea. “Fie și numai în aceste trei domenii, în trecut, interesele americane nu au fost aliniate cu cele europene”, a completat șefa BCE.

Dar Lagarde a adăugat că nu crede că realegerea lui Trump va lăsa Europa singură în sprijinul acordat Ucrainei, deoarece “există o serie de membri ai Congresului SUA care sunt profund ostili războiului atroce pe care Rusia l-a purtat împotriva Ucrainei și care vor continua să finanțeze și să sprijine Ucraina”.

Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă planează asupra Bruxelles-ului, provocând teamă în rândul diplomaților – mai ales că sondajele de opinie la nivel național din SUA anunță ceea ce va fi probabil o cursă strânsă cu președintele în exercițiu Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Fostul preşedinte american Donald Trump, care vizează un nou mandat la Casa Albă, a declarat miercuri că angajamentul său faţă de NATO va depinde de modul în care europenii vor trata SUA.

Favorit la învestitura republicană, Trump a fost întrebat de către prezentatorii unei intervenţii în direct la Fox News despre poziţia sa faţă de NATO, o întrebare care a urmat dezvăluirii apărute miercuri că el le-ar fi spus unor înalţi oficiali europeni, pe când era preşedinte, că SUA nu vor ajuta niciodată Europa dacă va fi atacată.

“Depinde dacă ne tratează cum se cuvine”, a declarat Donald Trump întrebat de prezentatorii Fox despre angajamentul său faţă de NATO. “Ascultaţi, NATO a profitat de ţara noastră. Ţările europene au profitat”, a spus el.

Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă și un apropiat al președintelui francez Emmanuel Macron, a povestit, marți, în Parlamentul European o anecdotă sub forma unui avertisment cu privire la posibilitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidențiale din acest an.

Comisarul european a rememorat o întrevedere din luna ianuarie 2020 dintre președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele american Donald Trump, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos. De fapt, aceea a fost prima întrevedere dintre Trump și von der Leyen.

“Înapoi în 2020, ianuarie. Stăm cu Ursula von der Leyen, cu mine, cu Phil Hogan (n.r. – fost comisar european pentru comerț) și cu președintele Statelor Unite ale Americii. Ne aflam la Davos”, a amintit Breton, citând apoi dintr-o afirmație pe care Donald Trump a făcut-o către Ursula von der Leyen.

Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim și, apropo, NATO este mort și vom pleca, vom părăsi NATO“, i-a spus Trump lui von der Leyen, potrivit lui Breton, citat de Politico Europe.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL EUROPEAN48 mins ago

Charles Michel cere politicienilor din Georgia să profite de ”fereastra de oportunitate” deschisă de vetoul președintei Zurabişvili asupra legii privind ”influența străină”: Mențineți țara pe ”direcția europeană”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Președinta Georgiei se opune printr-un veto mai mult simbolic legii “agenților străini” și îi cere lui Macron să vină la Tbilisi pentru a scoate Caucazul de sub influența rusă

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Maia Sandu a primit, la Leipzig, premiul inaugural Robert Blum pentru democrație pentru “angajamentul său de neclintit față de democrație și cooperarea europeană”

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

U.E.20 hours ago

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

U.E.23 hours ago

Cel puțin opt țări din UE susțin o repatriere a refugiaților sirieni, anunță Ciprul: Stabilitatea în această ţară nu a fost restabilită integral, dar trebuie să creăm condițiile care permit revenirea tuturor persoanelor în Siria

ROMÂNIA1 day ago

Într-o eră marcată de o transformare digitală rapidă, misiunea ICI București este să dezvolte soluții inteligente care să răspundă nevoilor societății moderne, subliniază directorul general al institutului

ROMÂNIA1 day ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

NATO1 day ago

România și Olanda au organizat, la Haga, Conferința “NATO Cyber Defence Pledge”, Odobescu subliniind creșterea rolului securității cibernetice în apărarea NATO

ROMÂNIA1 day ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA2 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL4 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA6 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending