Christine Lagarde: Piețele au subestimat votul asupra Brexit. Modul în care vor acționa decidenții politici va decide riscurile acestui proces

lagardePiețele financiare ”au subestimat mult” rezultatul votului Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană dar nu au intrat în panică vineri, a declarat directoarea generală a Fondului Monetar Internațional Christine Lagarde duminică, informează Reuters.

”A existat o mișcare imediată brutală, masivă, lira a scăzut cu 10%”, a afirmat Lagarde la un forum Aspen Ideas Festival ținut în Aspen, Colorado (vestul SUA).

”Dar nu a existat nicio panică, iar șefii de bănci centrale și-au făcut treaba pentru care erau pregătiți în acest caz, punând o mulțime de lichidități pe piețe„, a notat ea, potrivit Agerpres.ro.

”La acest moment, factorii de decizie politică, atât din Marea Britanie, cât și din Europa dețin acest nivel de incertitudine în mâinile lor. Deciziile pe care le vor lua în următoarele zile vor decide direcția în care riscul se va duce„, a zis Lagarde. 

”Noi am recomandat să continue cu această tranziție în cel mai eficient și predictibil mod pentru a reduce nivelul de incertitudine, care va determina și nivelul de risc”, a explicat Christine Lagarde.

Votul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a trimis o undă de şoc pe toate pieţele financiare, unde nu mai puțin de 2 trilioane de dolari s-au evaporat de pe toate bursele lumii, estimează Reuters.

Lira s-a depreciat vineri cu peste 7,5 % în raport cu dolarul, ajungând aproape de nivelul minim atins în 1985, și cu 6 % față de euro, în urma triumfului taberei pro-Brexit la referendumul din Marea Britanie,

 

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.