Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, face apel la mass-media pentru a contribui la stoparea ascensiunii naționalismului ”periculos”

Abuzul rasial, discriminarea și ”varianta rea a naționalismului” care promovează excluziunea și ura sunt în creștere, iar presa ar trebui să fie reglementată pentru a contribui la reducerea problemei, a avertizat comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, anunță Politico Europe.

O versiune ”periculoasă” a naționalismului poate fi observată nu doar în ”ascensiunea în creștere a partidelor extremiste”, dar poate fi văzută și la partidele maninstream care ”acceptă o parte din această retorică a dezbinării”, a atras atenția înaltul funcționar european.

Jourova a făcut apel la politicieni și la presă să ia măsuri.

“Mass-media poate construi cultura dialogului sau poate promova dezbinarea, răspândi dezinformarea și încuraja excluderea”, a mai spus comisarul.

”Dezbaterea privind Brexit este cel mai bun exemplu în acest sens”, a completat Jourova. Politicienii ar trebui să arate ”responsabilitate” și ”reținere” și trebuie să ”înțeleagă că vorbele lor devin o justificare pentru unii oameni să acționeze în direcția nevoilor și temerilor lor”, a mai spus comisarul european.

Politicianul ceh a subliniat protestele de la extrema dreaptă din Chemnitz, campania anti-Soros din Ungaria sau retorica anti-musulmană sau anti-romă, aflată în plină ascendență. Acestea a fost folosite ”ca exemple” ce se întâlnesc atunci când ”excluziunea, discriminarea și lipsa de respect pentru minorități s-au propagat de la periferie spre centru și nu au întâmpinat suficientă rezistență din partea mass-media, a politicienilor sau a liderilor de opinie”.

Vera Jourova a făcut, de asemenea, trimitere, la o nouă reglementare a mass-media, precizând că ”va sprijini o abordare europeană pentru mass-media bazată pe calitate și reglementare inteligentă, dacă este nevoie”.

Citiți și: 

Proiecție spre viitor. În ultimul său discurs privind Starea Uniunii, Jean-Claude Juncker propune măsuri pentru asigurarea unor alegeri europene libere și corecte

Alegeri europene 2019. Guy Verhofstadt, liderul ALDE din PE, cere Comisiei Europene numirea unui anchetator special care să investigheze campaniile de dezinformare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.