Connect with us

U.E.

Comisia Europeană a adoptat astăzi propuneri de directive de negociere pentru discuțiile sale comerciale cu Statele Unite: una privind evaluarea conformității și una privind eliminarea tarifelor pentru mărfurile industriale

Published

on

Ca parte a angajamentului ei în materie de transparență, Comisia Europeană publică proiectele de mandat concomitent cu transmiterea lor către statele membre ale UE, se arată într-un comunicat transmis de aceasta. Statele membre trebuie, în continuare, să fie de acord cu propunerile înainte ca negocierile să poată începe. Aceste negocieri urmează Declarației comune convenite în iulie anul trecut de președintele Juncker și de președintele Trump.

Comisarul UE pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat: 

„Publicarea astăzi a proiectelor noastre de directive de negociere face parte din punerea în aplicare a declarației comune din luna iulie a președinților Juncker și Trump. Ambasadorul Lighthizer și cu mine ne-am întâlnit deja de mai multe ori în cadrul Grupului de lucru executiv și am exprimat foarte clar faptul că UE este ferm hotărâtă să își îndeplinească obligațiile care decurg din acordul convenit de cei doi președinți. Aceste două directive de negociere propuse vor permite Comisiei să lucreze la eliminarea barierelor tarifare și netarifare din calea comerțului transatlantic cu produse industriale, ceea ce reprezintă principalele obiective ale Declarației comune din iulie.”

 

Directivele de negociere transmise de Comisie Consiliului pun în aplicare Declarația comună din 25 iulie și vizează două acorduri potențiale cu SUA:

  1. Un acord comercial axat strict pe eliminarea tarifelor vamale pentru produsele industriale, cu excepția produselor agricole.
  2. Un al doilea acord, privind evaluarea conformității, care ar contribui la îndeplinirea obiectivului de eliminare a barierelor netarifare, prin faptul că întreprinderile pot face mai ușor dovada faptului că produsele lor îndeplinesc cerințele tehnice pe ambele maluri ale Atlanticului.

În contextul Grupului de lucru executiv UE – SUA, înființat în iulie 2018, copreședinții, doamna comisar Malmström și reprezentantul comercial al SUA, domnul Robert Lighthizer, s-au întâlnit de patru ori pentru a realiza progrese în privința programului de lucru convenit. Câteva alte reuniuni au avut loc între reprezentanți ai celor două părți la nivel de înalți funcționari și de experți.

UE a pus deja în aplicare mai multe aspecte ale Declarației comune din luna iulie. În special, importurile de boabe de soia din SUA de către Uniunea Europeană au crescut cu 112 % în perioada iulie – decembrie 2018, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În prezent, Statele Unite ale Americii sunt principalul furnizor de boabe de soia pentru Europa și în curând vor fi în măsură să își crească suplimentar piața, în urma deciziei Comisiei Europene de a lansa procesul de autorizare a utilizării boabelor de soia provenite din SUA pentru producția de biocombustibili.

Cifrele recente au arătat, de asemenea, o creștere abruptă a transporturilor de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, în octombrie și noiembrie 2018. UE a identificat, de asemenea, o serie de domenii în care cooperarea voluntară în materie de reglementare cu SUA ar putea genera rezultate rapide și substanțiale.

Comisia Juncker a schimbat modul în care se desfășoară negocierile comerciale, făcându-le mai deschise și mai incluzive, introducând un nivel de transparență fără precedent. Publicarea proiectelor de mandate de negociere, astfel cum au fost transmise statelor membre, precum și a oricăror altor propuneri de negociere, reprezintă elemente de referință ale acestei abordări.

Alexandra Loy este redactor și specialist în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Politico: Parlamentul European își plănuiește extinderea în afara granițelor UE prin noi birouri în Indonezia, Etiopia și New York

Published

on

Foto: Calea Europeană © Zaim Diana

Parlamentul European intenționează să se extindă în Indonezia, Etiopia, New York. Această propunerea are scopul de a ,,consolida activitatea Parlamentului și prezența diplomatică în lume”.

Parlamentul European planifică să își lase o ,,amprentă” mai mare în întreaga lume.

Oficialii Parlamentului European au declarat  pentru POLITICO, faptul că au discutat săptămâna aceasta, într-o ședință cu ușile închise, despre aprobarea planurilor de a trimite personal permanent în Indonezia, Etiopia și New York.

Personalul Parlamentului European va lucra în cadrul delegației UE din Jakarta, în sediul central al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (de asemenea, în Jakarta), în sediul Uniunii Africane, din Addis Abeba, precum și în delegația UE la Națiunile Unite în New York.

Parlamentul European a discutat, de asemenea, despre trimiterea de personal în Brazilia și India.

Miscarea ,,ar presupune costuri suplimentare limitate”, a spus nota, iar ,,numărul de personal permanent ar varia de la 2 la 4 persoane.”, potrivit POLITICO.

Decizia de a trimite personalul dincolo de frontierele UE face parte dintr-un plan al secretarului general adjunct Klaus Welle de a ,,consolida activitatea Parlamentului European și prezența diplomatică în lume“, potrivit unei note interne scrisă de Welle și obținută de POLITICO.

În ceea ce privește Londra, Parlamentul European confirmă că va păstra un birou acolo.

,,Biroul de la Londra va rămâne și după plecarea din Regatului Unit din UE”, a spus un purtător de cuvânt al Parlamentului European. ,,Se așteaptă ca legăturile dintre UE și Regatul Unit să rămână strânse, având în vedere că în Marea Britanie există 3,6 milioane de cetățeni din UE”

Continue Reading

U.E.

Peste jumătate din populația franceză dorește ca mișcarea ,,vestelor galbene” să ia sfârșit

Published

on

Mai mult de jumătate din populația franceză dorește ca mișcarea ,,vestelor galbene” să ia sfârșit, în timp ce doi din trei francezi nu mai cred că demonstrațiile reflectă cerințele inițiale ale grupului, potrivit unui sondaj publicat miercuri, relatează Euronews.

Acesta este primul sondaj care sugerează că majoritatea francezilor s-a întors împotriva mișcării.

Protestatarii au ieșit în stradă în fiecare weekend de la jumătatea lunii noiembrie, mitingurile au  marcate de ciocniri între demonstranți și polițiști, care au dus la răniri și distrugerea multor monumente importante.

Sondajul realizat de politologul Elabe pentru BFMTV a arătat că 56% dintre cei chestionați consideră că mișcarea ar trebui să înceteze să mai mobilizeze oamenii să iasă pentru a protesta, aceasta fiind o creștere de 11 puncte procentuale din decembrie.

Majoritatea francezilor chestionați (58%) susțin sau simpatizează cu “vestele galbene”, dar acest număr a scăzut cu 5 puncte procentuale în ultima lună.

“Aceasta este într-adevăr o scădere majoră”, a declarat șeful Elabe, Bernard Sananès, la postul francez de știri BFMTV.

“sprijinul pentru mobilizare a fost de 70% la un moment dat, între decembrie și ianuarie, iar acum există acest schimb”, a adăugat el.

Unul dintre motivele principale pentru schimbarea opiniei ar putea fi faptul că 64% au declarat că protestele nu mai reflectă solicitările inițiale ale mișcării. Deși protestele continuă în fiecare week-end, numărul manifestanților participanți a scăzut de când au început aproape cu trei luni în urmă.

Continue Reading

#RO2019EU

Președinția română la Consiliul UE va negocia în PE pentru asigurarea conectivității aeriene și rutiere de bază, în eventualitatea unui Brexit fără acord

Published

on

Foto from European Commision

UE ia măsuri pentru a atenua efectele unei perturbări grave a conectivității aeriene dintre UE și Regatul Unit pentru pasageri și mărfuri în eventualitatea unei retrageri a Regatului Unit din UE fără niciun fel de acord, potrivit comunicatului oficial, remis Calea Europeană.

Ieri, 15 februarie, ambasadorii statelor membre reuniți în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți al Consiliului au aprobat un mandat acordat președinției române pentru a negocia cu Parlamentul European cu privire la o propunere.

Propunere care permite transportatorilor cărora li s-au acordat licențe în Regatul Unit să furnizeze servicii de transport aerian de bază între Regatul Unit și celelalte 27 de state membre.

Același lucru se aplică și operatorilor de transport rutier de mărfuri și operatorilor de transport cu autocarul și autobuzul cu licență în Regatul Unit pentru a transporta mărfuri și pasageri între Regatul Unit și cele 27 de state membre.

Aceste drepturi vor fi condiționate de acordarea de drepturi echivalente de către Regatul Unit și se vor supune unor condiții care asigură concurența loială.

În primul rând, această dispoziție specifică asigură dreptul de a continua furnizarea de zboruri regulate în temeiul obligațiilor de serviciu public până la 26 octombrie 2019, pentru a asigura continuitatea serviciilor publice în timp ce autoritățile naționale introduc adaptările necesare la noua situație.

În anumite condiții, vor fi permise mecanisme limitate de partajare de coduri și de închiriere de aeronave, inclusiv închirierea unei aeronave cu echipaj.

Dacă, ca urmare a Brexitului, un transportator aerian care deține o licență de operare emisă de un stat membru al UE nu va mai îndeplini cerințele UE în materie de proprietate și control, acesta va avea ca termen data de 26 octombrie 2019 pentru a îndeplini în întregime toate cerințele respective.

Pentru a putea beneficia de această excepție, transportatorii aerieni vor dispune de două săptămâni de la data intrării în vigoare a regulamentului pentru a transmite un plan precis și complet în care să prezinte măsurile pe care intenționează să le ia pentru a asigura conformitatea deplină cu cerințele în materie de proprietate și control începând cu 27 octombrie 2019, cel târziu.

Regulamentul s-ar aplica până la intrarea în vigoare a unui acord privind transportul aerian cu Regatul Unit sau până la data de 30 martie 2020, în funcție de care dintre aceste situații survine mai întâi.

Prima reuniune cu Parlamentul pentru a conveni asupra textului final privind conectivitatea aeriană va avea loc la 19 februarie, iar pentru conectivitatea rutieră pe 18 februarie. 

Context

În conformitate cu principiile generale ale măsurilor de urgență în vederea unui Brexit fără acord, toate aceste măsuri constituie acțiuni unilaterale la nivelul UE, pe baza presupunerii că Regatul Unit va proceda în același fel. Măsurile au un caracter excepțional și se aplică pentru o perioadă de timp strict limitată. Măsurile vizând conectivitatea transporturilor nu sunt menite să reproducă condițiile actuale ale dreptului UE, ci mai degrabă să mențină o conectivitate de bază între UE și Regatul Unit.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending